Nogomet

Premier League: Tottenham navdušil, Manchester City razočaral

London, 09. 02. 2015 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
22

Derbija 24. kroga otoške Premier League sta priskrbela veliko napetosti, a le eden od njiju odlično tekmo. Angleška nogometna tema številka ena pa je kljub temu presenetljiva nova bleda predstava Manchester Cityja.

Mesut Özil
Mesut Özil FOTO: Reuters
V senci te se vodilni Chelsea veseli zmage na Villa Parku in povišanja prednosti pred edinim resnim zasledovalcem. Manchester United se je z vnovično neprepričljivo predstavo ob nedeljskem gostovanju na Upton Parku komaj rešil poraza. 24. krog v angleški Premier League bi lahko pristal med tisti, za katere se bo čez mesec ali najkasneje dva govorilo, da je bilo prelomno oziroma ključno za nadaljevanje napete dirke za naslovom in še bolj za uvrstitev v Ligo prvakov za prihodnjo sezono. Severnolondonski derbi je bil najboljša nogometna predstava, ki sem jo videl to sezono. Navkljub zgodnjemu vodstvu Arsenala - zadetek Mesuta Özila po podaji Santija Cazorle je v resnici priskrbel hiter prodor Dannyja Welbecka po desnem boku - je Tottenham dokončno razvil najvišjo obratovalno hitrost in v slogu, to pomeni spet v zadnjih petih minutah, z drugim golom neustavljivega Harryja Kane vknjižil zmago, ki bo šla v klubske arhive kot ena najbolj veličastnih. Tottenham je igral neverjetno hitro, eksplozivno, natančno, taktično zelo premišljeno, predvsem pa srčno, požrtvovalno in borbeno. Sorazmerno dolgotrajno razvijanje v soboto opaženega stila igre je trenerja Spursov Mauricia Pochettina pred še pred dvema mesecema veljala ne prav blagih kritik. Nenazadnje je Tottenham avgusta, septembra, oktobra in novembra po en ligaški poraz privoščil kar na domačem White Hart Laneu.

Harry Kane
Harry Kane FOTO: Reuters
Ena od ključnih zanimivosti ob Tottenhamovem uspehu na derbiju je ta, da je ekipa v povprečju štela 24 let in 37 dni, kar pomeni, da je Pochettino tekmo proti Arsenalu začel z najmlajšo enajsterico v letošnjem prvenstvu med vsemi moštvi. Dvojni strelec 21- letni Harry Kane pa je resnično v vrhunski formi, saj so zdaj bolj redki njegovi poskusi, ko žoga ne zleti v mrežo, kot pa tisti, ki zadenejo cilj. Kane je v Premier ligi do sedaj zabil 12 golov, v vseh tekmovanjih pa že kar 22. Pri čemer je Londončan svoj debi v prvi ekipi na prvenstveni tekmi dočakal šele lani novembra. Arsene Wenger je po sobotni tekmi priznal, da je Tottenham zasluženo zmagal, ob tem pa tudi, da se je njegova ekipa kljub zmagovalni izkušnji izpred tednov - ko je v gosteh s podobno taktično postavitvijo in odkritim namenom tekmecu prepustiti pobudo nadigrala Manchester City - v primeru gostovanja pri svojem prvem sosedu preprosto pač premalo trudila. Ob tem je Francoz tudi presenetljivo dobrovoljno dodal, da če Harry Kane nemudoma ne postane angleški reprezentant, je velika verjetnost, "da bo mimo prišel nekdo, ki bo Kaneu ponudil tuj potni list". Navijači Arsenala pa niso razočarani le zaradi trpkega poraza, pač pa tudi zato, ker je zdaj Totenham na lestvici točko pred topničarji. Potiho in zvito je na gostovanju pri Aston Villi zmagal Chelsea. Domačini so po 649-minutah golgeterskega posta le dosegli gol, a kaj, ko je Chelsea zmagal z golom branilca Branislava Ivanovića, pri tem pa mu je asistiral njegov kolega z nasprotnega boka, torej tudi branilec Cezar Azpilicueta. Jose Mourinho je tako zabeležil svojo prvo zmago na Villa Parku, ki je njegovemu moštvu zavoljo izida doseženega na tekmi na stadionu Etihad spet priskrbela sedem-točkovno prednost. Mourinho se zaveda, da je razlika še toliko bolj pomembna zato, ker bo Chelsea v 27. krog izpustil zaradi finala Ligaškega pokala s Tottenhamom.

Manuel Pellegrini in Joe Hart
Manuel Pellegrini in Joe Hart FOTO: Reuters
Manchester City je doma proti Hullu igral katastrofalno slabo, to je površno, lenobno in brez idej. Sergio Aguero je v drugem delu sicer zadel prečnik, toda Hull je podobno zagrozil že v prvem delu. Čudaški gol - po treh sramotno neodgovornih izbijanjih domače obrambe - , ki ga je za Hull dosegel David Mayler, je bil prava slika dogodkov na igrišču. James Milner izenačil iz prostega strela tik pred koncem tekme. To je bil Milnerjev sploh prvi premierligaški gol v tej sezoni. Samir Nasri in Jesus Navas od avgusta v ligi sploh še nista zabila. Ob tem, da je najbolj vpijoče dejstvo, da Manchester City v šestih tekmah na katerih ni nastopil Yaya Toure ni uspel zmagati. Od leta 2009 se ni pripetilo, da sinje modri iz Manchestra ne bi poln točkovni izplen dosegli kar na štirih zaporednih tekmah. Četa Manuela Pellegrinija je v zadnjih šestih nastopih zmagala le enkrat. Seveda tudi slednja dejstva še kako osrečujejo Joseja Mourinha. Southampton se z golom senegalskega napadalca Sadija Maneja v sodnikovem podaljšku prišel do izjemno dragocene zmage na Loftus Roadu. Tako je ekipa trenerja Ronalda Koemana, sicer prvo presenečenje sezone, spet skočila na tretje mesto na lestvici. Še vedno torej čakamo na Southamptonov padec forme in serijo slabših rezultatov, ki bi favorizirane Manchester United, Arsenal, po novem pa še bolj tudi Tottenham in nato še Liverpool približali mestom, ki zagotavljajo nastop v Ligi prvakov jeseni. Southampton v prihodnjih tednih čaka nekaj zelo zanimivih obračunov, med katerimi pa vseeno ni prav veliko takih, ki jih ekipa z skrajnega angleškega juga ne bi zmogla spreobrniti v zmage.

Louis van Gaal in Ryan Giggs
Louis van Gaal in Ryan Giggs FOTO: Reuters
Sobotni liverpoolski derbi na stadionu Goodison je razočaral. Sem ter tja se je igra razplamtela, a zadetkov, ki so značilnost Merseyside derbijev, le ni bilo. Najbrž bi bilo vse drugače, če akrobatskega strela Stevena Gerrarda z temenom ne bi v kot preusmeril Steven Naismith. Louis Van Gaal je na tiskovni konferenci po tekmi priznal, da je njegov Manchester United prvi polčas nedeljske tekme proti West Hamu odigral zelo slabo, da pa se je njegova ekipa zelo popravila v drugem delu. "Nasprotnik je pobiral vse odbite žoge. Podaje smo zapravljali zelo poceni, nato pa se nismo trudili, da bi si žogo spet priborili nazaj. Na začetku drugega dela smo jim gol malodane poklonili. A smo nato odgovorili, in to ne le odločno, pač pa tudi z vrhunsko igro. Priigrali smo si tri čiste priložnost. Mislim, da bi lahko zmagali, zakaj pa ne," je bil v svoji značilni počasni analizi tekme neomajen Nizozemec. S slednjim se najbrž ne strinja večina navijačev Manchester Uniteda, ki je spremljala še eno raztrgano in nedopadljivo predstavo slavnega moštva sestavljenega iz številnih nogometnih superzvezdnikov. Wayne Rooney je ponovno taval po sredini igrišča kot izgubljeni in zapostavljen člen ekipe. Število nenatančnih podaj pa je še enkrat več pokvarilo statistično sliko Unitedovega nastopa.

Angleško prvenstvo se nadaljuje že sredi tedna. Najbolj zanimivo bo gostovanje zdaj petouvrščenega Tottenhama pri Liverpoolu, ki je na tabeli sedmi.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mufc7 1
09. 02. 2015 21.59
+7
Odlična igra Tottenhame.United pa spet katastrofa.Tega Van Gaala treba terati.
aki10
09. 02. 2015 19.57
+2
Zelo razočaran zaradi poraza v večnem derbiju, ampak moramo čestitati Tottenhamu in priznati, da so danes bili boljši, škoda pa, da nismo izkoristili še kake priložnosti + mislim, da je sodnik danes res biksal in je večina odločitev šla na stran Spursov, sploh mislim, da bi Arsenal moral dobiti penal v 1. polčasu, bilo bi 0-2 in tekma bi bila dobljena. Nimamo kaj s težkim srcem in grenkobo čestitam Tottenhamu, mi pa glave gor in že na naslednji tekmi se vrniti na zmagovalne tire! Na koncu bomo tko al tko med top 4 in pred Spursi ;) COYG!!!
ECantona
09. 02. 2015 21.57
+4
aki10
09. 02. 2015 22.41
+4
hype12
09. 02. 2015 16.25
+4
Katastrofalno sojenje na tekmi chelsea-aston villa!!!
zriki
09. 02. 2015 17.26
-3
tarmac
09. 02. 2015 16.19
-1
kolk krogov je v PL?
Hachi
09. 02. 2015 16.32
+5
thereddevil
09. 02. 2015 16.18
+6
igra katastrofa, s tako ekipo bi mogli trgat..falcao nemore zabit iz ciste situacije, skandiranja nasprotnih navijacev di marii ''what a waste of money'' so bolj kot ne upravičeni ker on je igalc ki bi znau kako tekmo sam odločt pa letos ni pokazo nevem kaj, je pa res da brez pomoči ostalih tut težko asistira in to...nabolj pa LVG-ju zamerim da ni dal v igro mate in herrere ker ko sta ona dva v ekipi je igra boljša, kreativješa in vse...medtem ko januzaj ne naredi niti enga poštenga driblinga na celi tekmi...vceri si nismo zasluzli zmage,hvala bogu za blinda... za LP bo šee gusto... GGMU
Melita Mavsar
09. 02. 2015 16.17
+9
kaj imajo skupnega van gaal, wenger in pellegrini?? to, da si upajo povedati po eni dobri odigrani tekmi, da so še vedno kanditati za naslov.... :) pa čeprav zaostajajo za 7 ali več točk! epic
thereddevil
09. 02. 2015 16.34
-6
vsaj ne govorijo o različnih teorijah zarote ki naj bi se dogajale njihovim ekipam ;)
El Chaco
09. 02. 2015 16.44
+8
hamelton ima prav. thereddevil sprijazni se, da tile trije omenjeni niso niti blizu Mourinha..
AntiCule01
09. 02. 2015 14.48
-15
Ciy ne bi bil niti med 5 v španiji da je city drugi v ligi potem vemo kok je težko bit prvak tam
geoid
09. 02. 2015 14.01
+6
City nič presenetljivega ... šparajo se, predvsem se pa taktično že pripravljajo na LP! cilj ta mesec je samo Barco vn vržt!!! oz. jim vsaj maksimalno otežit napredovanje!
drimtim
09. 02. 2015 15.01
+4
praktično ne bodo imeli možnosti,dobili bodo porcijo
{file_deleted}
09. 02. 2015 13.53
+12
LvG nj neha že enkrat komplicirat za brezveze, Falcao in RvP na klop, to da se jima vsakih 5 tekem Marija prikaže žal ni dovolj, Rooney in Wilson v špico pa Hererra v vezno linijo pa bo takoj bolje
CelticsNation
09. 02. 2015 13.52
+18
Hvala Matjaž za pošten članek!!!
Spursslo
09. 02. 2015 13.42
+9
odlična igra tottenhama! upam da bomo zadržali kanea;)
AleTrion
09. 02. 2015 15.43
+3
Kolikor mi je znano je nedavno podaljsal do leta 2020 ;)
123457
09. 02. 2015 13.34
-3
zriki
09. 02. 2015 13.06
+6
vam povem, da je vse samo še bwin
krnekilojz
09. 02. 2015 13.39
-1
Nikoli ne stavim na fuzbal glih iz tega razloga