Nogomet

Premier League: Še trije v bobnu za izpad

London, 18. 05. 2015 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
12

Dokončno je znano, da so med trepetajočimi za obstanek še tri moštva. Arsenal si je z remijem na Old Traffordu najbrž že zagotovil končno tretje mesto in neposreden preboj v Ligo prvakov, medtem ko vsi angleški potniki v prihodnjo Ligo Evropa še niso določeni.

Sadio Mane
Sadio Mane FOTO: Reuters
37. krog je otvorila tekma med Southamptonom, ki skuša v zaključku sezone nadoknaditi nekaj dragocenih točk izgubljenih marca in aprila, in Aston Villo, ki je bila še pred tem na hudi preizkušnji, saj bi teoretično še lahko izpadla iz lige. Izkazalo se je, da so se gostje dokončno rešili najhujšega, pa čeprav so na jugu Anglije izgubili najhuje v tej sezoni 6:1). Najbolj izpostavljen igralec tekme, ali pač prvega polčasa, dejansko pa dveh minut in 56 sekund v prvem delu je bil senegalski napadalec Sadio Mane, ki je v tem kratkem času dosegel tri zadetke in s tem postavil rekord v ekspresnem dosegu hat-tricka. Pred tem je bila eksotična titula najhitrejšega trojnega strelca 21 let v posesti Liverpoolskega napadalca Robbie Fowlerja (4 minute 33 sekund, 28. avgusta 1994 na tekmi Liverpool - Arsenal). Aston Villo je obstankarskih skrbi rešil Hull, ki je izgubil na White Hart Laneu, pa čeprav je bil v prvem delu občutno boljši, toda spet se je izkazalo, da so Hrvat Nikica Jelavić in kompanija še naprej bolestno neučinkoviti. Tottenham je igral obupno slabo, a vendar sta mu dve lepi akciji prinesli solidno zmago. Eric Lamela je asistiral Naserju Chadliju, Ryan Mason pa Dannyju Roseu, argentinsko-belgijska in vse angleška kombinacija sta bili dovolj.

Yaya Toure
Yaya Toure FOTO: Reuters
Hull mora zdaj za zagotovitev obstanka v zadnjem krogu prihodnjo nedeljo doma premagati Manchester United, to pa še ni vse. Newcastle bi hkrati moral doma izgubiti proti West Hamu ali Sunderland na dveh gostovanjih, ki ga še čakata, ne osvojiti niti točke. Slednje je še najbolj verjetno, saj Sunderland v sredo v zaostali tekmi gostuje na Emiratih pri Arsenalu, na zadnji dan prvenstva pa pri prvakih Chelseaju. Takšen zaplet sta si “pomagala” skovati severnovzhodna premierligaša sama. Newcastle je na Loftus Roadu v gosteh proti že izpadlemu QPR-ju vodil, a se kasneje predal ter naposled izgubil. Sunderland pa doma ni zmogel premagati Leicestera, ki si je z iztisnjeno točko za 0:0 dokončno priskrbel obstanek. Leicester je v osmih tekmah od 4.aprila zabeležil šest zmag in bil v tem času poražen le enkrat, tako da je njegov pobeg ne le povsem zaslužen, pač pa bo Leicesterjev finiš sezone v zgodovini angleškega nogometa ostal med najbolj veličastnimi in za večino - če se preselimo dva meseca v preteklost - možen le v sanjah. V zadnjem krogu se od - zaradi klubskih nesoglasij, predvsem pa zaradi slabega upravljanja kluba, ki se nato pozna tudi v njegovem prvem moštvu - že povsem demoraliziranega Newcastlea pričakuje, da bo premagal West Ham. To bo izjemno težno, saj je Newcastle v zadnjih desetih prvenstvenih nastopih izgubil kar devetkrat.

Steven Gerrard
Steven Gerrard FOTO: Reuters
Sicer pa tudi West Ham v zadnjem delu sezone ni kaj prida. V soboto si je privoščil domači poraz proti Evertonu, pa čeprav je povedel prvi. Romelu Lukaku je gostom s strelom z glavo iz bližine zmago zagotovil v izdihljajih tekme. Zelo verjetno se od West Hama poslavlja trener Sam Allardyce, na njegovo mesto pa naj bi prišel bodisi Rafa Benitez bodisi nekdanji branilec Londončanov in še vedno ljubljenec navijačev Slaven Bilić. West Ham je pred pomembno prelomnico, saj se bo kljub z začetkom sezone 2016-2017 iz Upton Parka preselil na nov Olimpijski stadion v Stratfordu. To pa bo West Hamu zagotovilo tudi več prihodkov. Na poslovilni tekmi pred zvestim občinstvom na stadionu Anfield je še zadnjič v kar 17- letni karieri za svoj matični klub zaigral Liverpoolov kapetan Steven Gerrard. Slovo je bilo zelo spokojno, saj je Crystal Palace spet zagodil bolj slavnemu tekmecu in prepričljivo zmagal. Nedeljska obračun sta bila prav tako zelo zanimiva. Swansea je izenačil proti Manchester Cityju po tem, ko je že zaostajal za dva gola, toda Yaya Toure je nato, po istem receptu kot je zabil prvi gol na tekmi, boljše goste spet povedel v vodstvo, ki ga je pred koncem potrdil še Wilfred Bony, napadalec reprezentance Slonokoščene obale: Ta se je januarja iz Walesa preselil v vrste manchestrskih sinjemodrih.

Veselje nogometašev Arsenala.
Veselje nogometašev Arsenala. FOTO: Reuters
Tekma na Old Traffordu, ki naj bi odločala o tem, kdo bo ob koncu sezone zasedel tretje mesto na tabeli, se je končala z remijem 1:1. Arsenal je bil slab v prvem, ko je bil bolj podjeten domači Manchester United, v drugem polčasu pa so gostje značilno pohodili plin ter s srečnim zadetkom po podaji Thea Walcotta (avtogol je zadel mladi branilec Tyler Blackett) zasluženo izenačili. Arsenal ima tako pred Manchester Unitedom še vedno dve točki prednosti, a pred sabo še dve tekmi, zadnjo doma proti West Bromwichu. Angleški potniki v Ligo prvakov so že znani (Chelsea, Manchester City, Arsenal in Manchester United), pri čemer bo moral Manchester United avgusta z izbranim nasprotnikom odigrati še dve kvalifikacijski srečanji. Petouvrščeni Liverpool ima lepe možnosti za uvrstitev v Ligo Evropa, saj je trenutno točko pred Tottenhamom, ta pa le točko pred Southamptonom. Vsi trije klubi na zadnji dan gostujejo: Liverpool v Stokeu, Tottenham pri Evertonu in Southampton pri Manchester Cityju. Toda tudi potrjena lestvica tega prvenstva še ne bo dala odgovora na vprašanje, kdo bo euroligaš, kajti vse je odvisno od razpleta na finalu angleškega pokala, ki ga bosta Arsenal in Aston Villa odigrala 30. maja.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Le vkup uboga gmajna
18. 05. 2015 19.43
+0
Koliko naslovov pa imate v PL? 5? V LP? 1?
Chelsea1234
18. 05. 2015 19.47
+0
Več kot liverpool, ki ima 1 naslov LP in 0 naslov PL, ker ta tekmovanja ki si jih napisal obstajajo od 1992
Le vkup uboga gmajna
18. 05. 2015 20.02
+1
20times
18. 05. 2015 21.21
+0
a znajo tile liverpoolčani še kej druzga kot provucirat? pol se pa sprašujejo zakaj jih nihče ne mara.
Le vkup uboga gmajna
18. 05. 2015 15.26
-3
Da te malo popravim Ambrožič, ker se, tako kot vsak ponedeljek, spet na veliko motiš. Gerarrd ni igral zadnje tekme za Liverpool, ker igra pač še proti Stoke City-ju. In pa seveda, Aston Villa bo drugi angleški evroligaš. Razen, če bi po tvoji logiki Arsenal kolebal med Ligo prvakov in Ligo Evropa. Ali pač igral kar v obeh tekmovanjih.
Sigis
18. 05. 2015 15.50
+9
Da jaz popravim zdaj tebe.lepo piše "... občinstvom na stadionu Anfield je še zadnjič".. Tko da Ambrožič se ni zmotu, ti si slabo prebral. Zdaj pa že nehajte vsak teden brskat med temi napakami in bit pikolovski, so še dost bolj gnili članki na tem portalu.
Chelsea1234
18. 05. 2015 16.52
+2
Res je, nimaš pojma, po kakšni logiki bo pa aston villa igrala evropo če izgubi pokal?? V tem primeru gre v EL 7. uvrščena ekipa pl in ne poraženec pokala...malo se pozanimaj, preden pametuješ
Le vkup uboga gmajna
18. 05. 2015 19.09
+1
Chelsea!? Umetni klub, umetni navijači! Merda!
Le vkup uboga gmajna
18. 05. 2015 19.25
+1
Pa še nekaj, piše, ...še zadnjič v kar 17-letni karieri za svoj matični klub...! Kaj ti tu ni jasno!? Kam gre pa potem šesto uvrščeni klub v PL? Kolikor je meni znano prvi trije v LP, četrti v kvalifikacije in peti V EL
Chelsea1234
18. 05. 2015 19.26
+1
Saj glavno da je fc luzerpul naraven klub, ki so ga združno ustanovila drevesa v 9. stoletju...zafustriranci eni, 25 years and couting
Chelsea1234
18. 05. 2015 19.31
+2
Ja 6. in 7. gresta v kval. za EL če oba pokala osvoji ekipa ki si že preko lige zagotovi evropska mesta, kaj pa je tu za razumeti
Le vkup uboga gmajna
18. 05. 2015 20.03