Nogomet

Vragi že zares blizu Cityju in Ligi prvakov, Leicester praznovanje začinil z zmago, West Ham preigral samega sebe

Norwich, 07. 05. 2016 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
J.K./M.G./Matjaž Ambrožič
Komentarji
4

Manchester United je dobil pomembno tekmo v Norwichu in se še dodatno približal mestnemu tekmecu Manchester Cityju v boju za Ligo prvakov (0:1). Nogometaši Leicestra so nogometni praznik na Otoku začinili z zmago (3:1) na domačem stadionu King Power proti Evertonu.

Juan Mata proslavlja enega izmed zadetkov na začetku sezone.
Juan Mata proslavlja enega izmed zadetkov na začetku sezone. FOTO: Reuters
Middlesbrough je z domačim remijem proti Brightonu potrdil napredovanje v Premier League (1:1). Strelec odločilnega zadetka za moštvo nekdanjega pomočnika Joseja Mourinha pri Real Madridu, Aitorja Karanke, je bil Cristian Stuani.
Na eni slabših tekem sezone je Manchester United le enkrat streljal v okvir vrat Norwich Cityja, preden je kapetan Wayne Rooney v 71. minuti opravil izvrsten posel in po izvrstnem prodoru podal do Juana Mate za zmagoviti zadetek. United je tako dosegel veliko zmago v boju za četrto mesto z mestnim tekmecem Manchester Cityjem, za katerim zdaj z enakim številom tekem zaostaja le še za točko, medtem ko so se navijači kanarčkov lahko že praktično sprijaznili z izpadom. Na Carrow Roadu so objokovali nespremenjeno razliko do Newcastle Uniteda, ki drži tako zaželeno 17. mesto z dvema točkama naskoka pred Norwichem, točko manj zaostaja še veliki Newcastlov tekmec Sunderland. V prvem polčasu se ni zgodilo nič pretirano omembe vrednega, najlepšo priložnost je zapravil Chris Smalling, ki je z glavo po predložku Mate iz kota v 28. minuti meril prek vrat. Matteo Darmian je po čvrstem štartu moral zapustiti igrišče že po nekaj minutah, trener Louis van Gaal pa ga je zamenjal s Cameronom Borthwick-Jacksonom. Tik pred polčasom je napadalec domačih Cameron Jerome zaman čakal na pisk glavnega sodnika po dvoboju v kazenskem prostoru, Marcos Rojo ga je ustavljal, toda Craig Pawson se je odločil prav. Polčas ni prinesel kakšnega napredka v igri, več (pol)priložnosti je imel verjetno Norwich, toda United je bil tisti, ki je zadel z drugim strelom v okvir gola na tekmi. Mata je z levico zaključil lepo akcijo, ki jo je po dolgi podaji nadaljeval Rooney in poskrbel za podajo v matno situacijo Špancu. Jerome bi lahko odgovoril že čez dve minuti, toda z glavo je po dolgi podaji s prostega strela meril mimo vrat. Še najbolj bo (je) tekma odmevala po sončnih očalih, s katerimi je dogajanje na Carrow Roadu spremljal Van Gaal in že požel velik odziv na družbenih omrežjih.

Leicester naslov proslavil tako, kot se spodobi – z zmago in dvema goloma Vardyja
Nogometaši Leicestra, ki so v ponedeljek senzacionalno postali novi angleški prvaki, so naslov proslavili z zmago na domačem stadionu King Power proti Evertonu (3:1). Še pred tekmo je zapel sloviti tenorist Andrea Bocelli, ki je s slovito pesmijo Nessun dorma poskrbel za solze navijačev lisic. Tem so pred prihodom na zelenico nogometaši Evertona pripravili t.i. 'špalir'.

Za mravljince na King Powerju je poskrbel Andrea Bocelli.
Za mravljince na King Powerju je poskrbel Andrea Bocelli. FOTO: AP
V vodstvo je praznično razpoložene lisice z neposredne bližine popeljal kdo drug kot prvi strelec ekipe Jamie Vardy, ki je po podaji Andyja Kinga zadel s praktično prvim dotikom na tekmi v četrti minuti. Podajalec prvega zadetka King pa je iz kazenskega prostora z natančnim strelom slabe pol ure kasneje povišal na 2:0, potem ko je obramba gostov slabo posredovala pri prodoru Riyada Mahreza. Vardy je drugi zadetek na tekmi zabil v drugem polčasu, ko je v 65. minuti zatresel mrežo Evertona iz enajstmetrovke. Dobrih pet minut je Vardy imel priložnost, da vknjiži hat-trick, ko je na voljo znova imel strel z bele točke, a je v 71. minuti zgrešil svojo prvo enajstmetrovko v letošnjo sezoni Premier League. Meril je preko vrat Joela Roblesa. Častni zadetek za goste je v 88. minuti s samostojnim prodorom zabil Kevin Mirallas.
Vardy je zabil dva zadetka, a zapravil (drugo) enajstmetrovko.
Vardy je zabil dva zadetka, a zapravil (drugo) enajstmetrovko. FOTO: AP

Velika zmaga Sunderlanda
V vročem boju za obstanek je Sunderland storil ogromen korak proti novi sezoni v Premier League in se po zaostanku na domačem Stadionu luči vrnil za zmago proti Chelseaju (3:2). Slavje je bilo na severovzhodu še slajše zaradi rezultata iz Birminghama, kjer je že potrjeni drugoligaš Aston Villa pri remiju zadržal Sunderlandove največje rivale Newcastle (0:0). Črne mačke zdaj najbrž že odločilno bežijo srakam. Pomemben rezultat prihaja tudi iz Londona, kjer je na predzadnji domači tekmi na starem stadionu West Ham United visoko izgubil proti Swansea Cityju (1:4) in v boju za četrto mesto zaostal že za pet točk. A najprej na Teeside, kjer se je Sunderland izjemno vrnil, potem ko je kar dvakrat zaostajal. Diego Costa je najprej poslal žogo pod vratarja Vita Mannoneja in poskrbel za vodstvo modrih v 14. minuti, a je nato Wahbi Khazri z enim izmed zadetkov sezone uspel izenačiti. Tunizijec je mojstrsko meril mimo Thibauta Courtoisa z volejem, potem ko je slabo razčistil Gary Cahill. A ko se je že zdelo, da bosta ekipi na premor odšli poravnani, je Nemanja Matić modre ponovno popeljal v vodstvo: srbski vezist je ujel žogo Cesarja Azpilicuete, nato pa jo pospravil pod Mannoneja. Toda ekipa Sama Allardycea se ni vdala in v 67. minuti je stadion eksplodiral, ko je Fabio Borini sprejel žogo s strani in jo zabil mimo Courtoisa, tri minute kasneje pa je nekdanjim mestnim tekmecem izkušeni Jermain Defoe natančno zabil za zmago. Kapetan gostov John Terry je bil v zaključku tekme izključen zaradi drugega rumenega kartona, zato je njegove sezone (in morda tudi kariere pri Chelseaju) že konec.

Sunderland je slavil veliko zmago, saj ima točko prednosti pred Newcastlom in še tekmo manj. Z zmago nad Evertonom bi Allardyce in varovanci torej že obstali. Newcastle na zmago Sunderlanda ni zmogel odgovoriti na Villa Parku, kjer je najlepšo priložnost kmalu po začetku drugega polčasa zastreljal Jack Colback. Omenjeni nogometaš je grdo zgrešil s strelom čez prečko z ugodnega položaja, srake pa so se odrešilnemu zadetku približale še nekajkrat, toda trener Rafael Benitez je ostal brez polnega plena in, morda, tudi obstanka v Premier League.

Poročilo s tekme West Ham - Swansea City (iz Londona Matjaž Ambrožič)

West Ham preigral sam sebe
Srečanje na Upton Parku, predzadnje na zgodovinskem igrišču vzhodno-londonskega kluba sploh, je obetalo veliko. Ker je Manchester United pred tem uspel zmagati v Norwichu, se je pričakovalo, da bodo domačini za manchesterskim velikanom - za svojim neposrednim tekmecem za osvojitev 5. mesta - ponovili vajo in porazili Swansea City. Na veliko razočaranje domačih navijačev pa se je zgodilo ravno obratno.

Tekmo so odlično začeli Westhamovci. Prvih deset minut se je igra odvijala izključno na polovici Valižanov, ki jim nove točke pred zaključkom prvenstva niti ne bi prinesle posebnega izboljšanja položaja na tabeli. Vsaj tri priložnosti za West Hama bi jim lahko prinesle vodstvo. Ob tem je dva prosta strela z ugodnih položajev za las mimo vrat ustrelil domači zvezdnik Dimiri Payet. Toda že prvi pravi protinapad igralcev Swaseaja je na tribune Upton Parka zanesel šok. Po kombinaciji rahlo na desni strani sredine polja je odlično diagonalno podajo na desni bok priskrbel korejski reprezentant Ki Sung-Yeung. Žogo je nato pred domača vrata natančno podal Kyle Naughton, od tam pa jo je v mrežo brez težav spravil Wayne Routledge. Prepričanje domačih, da ji tudi po zaostanku ni potrebno biti pozoren na obrambne naloge, je opogumila nogometaše Swanseaja, ki so v 31. minuti vodili že z 0:2. Strelec je bil Andre Ayew, protinapad pa je v zaključku Nigerijcu na pladenj, toda zdaj z leve strani, namenil Steven Kingsley. Vzdušje na stadionu, ki je pred tem ostalo optimistično, se je povsem umirilo. Razgreli pa so se gostujoči navijači.

Bilić je bil po porazu proti Swanseaju razočaran.
Bilić je bil po porazu proti Swanseaju razočaran. FOTO: AP
Po odmoru so spet bolje začeli varovanci Slavena Bilića, a vzorec od prej se je spet ponovil. Tokrat je podajo z leve strani popolnoma neoviran sredi 16-meterskega prostora West Hama z mirnim volejem v mrežo zabil Ki. Igra se je nato povsem sprostila. Napadi so se vrstili v obe smeri. Domačini so bili bližje znižanju, medtem ko so Swanseajevci pred delom tribun, na katerih so se veselili njihovi navijači - ki so vzklikali tudi ime svojega italijanskega stratega Guidolina -, malodane izmišljevali, kako lep četrti gol bodo še dosegli. Strnjena obramba West Hama je bila tedaj le še bled spomin. Domača enajsterica se preprosto ni trudila dovolj, če pa že, pa so soigralci čudeže pričakovali le od danes zelo nerazpoloženega Francoza Payeta. Vseeno je do znižanja vodstva gostov naposled le prišlo. Edini strelec za West Ham je postal rezervist Diafra Sakho, ki je iz bližine žogo v mrežo brcnil po tretjem predhodnem poskusu soigralcev.

V izdihljajih je odbitek Bafetimbija Gomisa padel celo na prečnik, le minuto zatem pa sta Ayew in Gomis le zmogla še četrtega - zadel je slednji. Zdaj West Ham nima več realističnih možnosti na preboj med vodilno peterico. Z današnjim nepričakovanim porazom se je West Ham torej že poslovil od možnosti za nastop v Ligi prvakov v prihodnji sezoni. Zdaj bo izid torkove zaostale tekme 35.kroga, ki se bo odigrala prav tu na Upton Parku, ključen za obstanek West Hama na mestih, ki vodijo v Ligo Evropa. Rezultata Southamptona, pa tudi Manchester Uniteda, ki bo ob koncu meseca nastopil še v finalu angleškega pokala, bodo neposredno vplivala na končni razplet in s tem tudi na (evropsko) usodo West Hama. V torek, ko se bo na Upton Parku še zadnjič po 112-ih letih odigrala nogometna tekma prav gotovo slavnostno. Po tej se West Ham seli na bližnji novi Olimpijski stadion, saj bodo zemljišče, na katerem je stadion, ki se ga še vedno drži tudi staro ime Boleyn Ground, preuredili v stanovanjsko naselje.

Francesco Guidolin, zelo umirjen in prijazen Furlanec, je po tekmi povedal, da je zelo vesel zmage, prav enako pa tudi disciplinirane predstave svojega moštva. Swanseajev trener je dodal: "Kaže, da naša sezona sploh ne bo tako zelo skromna, saj je moštvo v dobri formi in tudi prihodnji vikend, ko gostimo Manchester City, pričakujem dober nastop. Ali bom ostal pri Swanseaju, pa zaenkrat še ne vem."

Trener domačih Slaven Bilić je bil po tekmi zelo razočaran: "Moramo se odzvati na to, kar se nam je pripetilo danes. spomnil bi le, da smo tekmo proti Swanseaju začeli bolje kot veliko večino ostalih v tej sezoni. Bili smo zelo blizu začetnemu vodstvu, potem pa so izgubili nekaj žog in bili zato kruto kaznovani.''

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

Izid 37. kroga:

Norwich City ‒ Manchester United 0:1 (0:0)
Mata 72.

Sunderland ‒ Chelsea 3:2 (1:2)
Khazri 41., Borini 67., Defoe 70.; Costa 14., Costa 45.
RK: Terry 90./Chelsea

West Ham United ‒ Swansea City 1:4 (0:2)
Kingsley 68./ag.; Routledge 25., Ayew 31., Ki 51., Gomis 90.

Leicester City – Everton 3:1 (2:0)
Vardy 5., 65./11-m, King 33.; Mirallas 88.
Vardy je v 71. minuti zastreljal 11-metrovko

AFC Bournemouth ‒ West Bromwich Albion 1:1
Aston Villa ‒ Newcastle United 0:0
Crystal Palace ‒ Stoke City 2:1

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
07. 05. 2016 21.06
+9
CEstitke Leicestru! Tako je to, ko celo moštvo igra srčno! Bravo! :))
motorist_mb
07. 05. 2016 20.51
+15
Čestitka lisicam za prvenstvo...navijačem pa dober tek za pizzo in pivo ki časti Lester...velikani poglejte si srčni klub!
Bogomolka7
07. 05. 2016 18.14
-2
bravo novinarji!!!!!!!!!!!!!!! naslov: SUNDERLAND DO VELIKIH TOČK PROTI SUNDERLANDU pa kje mate pamet ko pišete članek?!?!?! PROTI CHELSEAJU
klokcar
07. 05. 2016 17.11
-13
pomoje kdorkoli bo 4 nebo igral lp, ker bo liverpool osvojil el