Nogomet

Premier League: So za remija Chelsea in West Hama ter za poraz Southamptona res krivi sodniki?

London, 23. 02. 2015 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
35

Minuli 26. krog v angleški Premier League bo ostal v zgodovini zapisan kot eden najbolj nervoznih in obtožujočih - vsega so krivi sodniki!

Jose Mourinho
Jose Mourinho FOTO: Reuters
Razen na tekmah, kjer je blestel Manchester City, kjer je pošteno zmagal Swansea, je v zadnji minuti izgubila znova izgubila Aston Villa in na tisti, kjer si je značilno neumnost privoščil kapetan QPR-ja Joey Barton. Jose Mourinho je po tekmi Chelsea - Burnley povsem razjarjen nastopil s predlogom za loto: 30, 32, 43 in 69. Pojasnil je le, da tekme ne bo komentiral, saj je vse, kar je potrebno vedeti o njej strnjeno v dogodke v omenjenih minutah. V nedeljski pogovorni oddaji Goals On Sunday na SkySports pa je precej bolj zbrano in umirjeno sodnike, pa tudi medije, vključno z gostiteljsko televizijo, obtožil manipuliranja: “Če ste nedavno kazen Diega Coste (tisto zaradi prekrškov na pokalni tekmi proti Liverpoolu, ki je bila Špancu izrečena kasneje) pospremili s floskulo Costini zločini, potem bi morali sobotne dogodke na Stamford Bridgeu označiti kot Barnesov kriminal. Pa ga nočete.” Večina kolegov se s trenerjem Chelseaja tokrat strinja. Nameren prekršek Ashleyja Barnesa nad Branislavom Ivanovičem v prvem delu ni bil posebej kaznovan, igranje z roko Michaela Kightlyja prav po strelu Srb tudi ne, prekršek nad Diego Costo, ki ga je v kazenskem prostoru storil Jason Shackell prav tako ne, zelo nevaren prekršek spet Barnesa nad Nemanjo Matićem pa tudi ne. Po slednjem je Matiće vzrojil, se zapodil v Barnesa, ga odrinil, da je ta padel po tleh, in si prislužil izključitev. Na semaforju je bilo tedaj 1:0 za Chelsea. Najsi so kritike nad sojenje Martina Atkinsona upravičene, izenačujoči zadetek Burnelyja bi Mourinho lahko preprečil. Pred izvedbo kota in strelom z glavo Bena Meeja, je Chelseajev strokovni štab želel izvesti menjavo. Namesto napadalca Diega Coste naj bi vstopil visoki branilec Gary Cahill. Četrti sodnik je z dvigom številčnice to že nakazal.

Edin Džeko
Edin Džeko FOTO: Reuters
V zadnjem trenutku pa se je Mourinho premislil ter Costi pomahal naj ostane na igrišču, Cahilla pa zadržal za stransko črto. Po golu je namesto Cahilla je štiri minute pred koncem nato na igrišče namesto branilca Filipea Luisa prišel Didier Drogba. Za zmagoviti gol deseterice v Chelseajevi vrsti je bilo prepozno. Pri Chelseaju zdaj potiho upajo, da bo pritožba zaradi izključitve Matića uspešna. Če ne, srbski vezist, ki je eden ključnih mož v ekipi Londončanov, ne bo smel nastopiti tudi v nedeljskem finalu Ligaškega pokala proti Tottenhamu. Zanimivo je tudi, da so angleški televizijski komentatorji reakcijo Nemanje Matića pospremili z razumevanjem, češ, če te nekdo brcne tako nepremišljeno (ali naklepno), da bi to lahko povzročilo zlom noge in posledično konec nogometne poti, niti ne čudi, da želiš z njim obračunati, pa naj bo zraven eden ali pa več sodnikov, ki te bodo nemudoma ostro kaznovali.  V soboto pozno popoldne je Manchester City brez posebnih težav s 5:0 doma povozil apatični Newcastle. Aktualni angleški prvaki so si z zmago okrepili prepotrebno samozavest pred prvim letošnjim nastopom v Ligi prvakov, to je jutrišnjo tekmo proti Barceloni. Obenem pa je razlika med prvo- in drugouvrščenim na lestvici angleškega prvenstva po novem spet samo pet točk. Sobotni spored je postregel še s trenersko premiero Tima Sherwoodu na klopi Aston Ville. Ta se je končala porazno. Stoke je po solidni predstavi v zadnji minuti izkoristil enajstmetrovko in poprejšnje vodstvo domačinov spreobrnil v zmago z 1:2. Ključno napako je storil nizozemski reprezentančni branilec Ron Vlaar, ki je nerodno zrušil Victorja Mosesa, ta pa je nato zabil iz kazenskega strela. Arsenal je na gostovanju pri Crystal Palaceu na jugu Londona imel v končnici tekme veliko sreče, saj so domačini v zadnjem napadu zadeli vratnico. Dva zadetka v prvem delu sta bila vseeno dovolj za tesno zmago. Arsene Wenger je priznal, da se je njegova ekipa komaj izmazala. Novo razočaranje pa so doživeli tudi navijači Manchester Uniteda, saj je slaba predstava rdečih vragov botrovala zasluženi zmagi domačega Swanseaja.

Harry Kane
Harry Kane FOTO: Reuters
Minuto red koncem je gol za prepotrebno zmago domačemu Hullu priskrbel njihov novi napadalec Senegalec Dame N’Doye in to le nekaj sekund po tem, ko je zadnjo v nizu spektakularnih obramb izvedel QPR-jev vratar Rob Green. Gostje so se večino srečanja branili z deseterico, saj je bil po bizarnem incidentu izključen Joey Barton. Ta je kot kapetan pri poskusu umirjanja strasti po grobem prekršku mladega Darnella Furlonga nad nad Nikico Jelavićem na sredini igrišča, domačega kapetana Toma Huddlestone zlikovsko sunil v dimlje. Barton se je pozneje sicer opravičil svojim navijačem in soigralcem, toda dobra predstava QPR-ja se je znova zaključila kot grenak poraz. Nizu sodniških odločitev se ni mogel načuditi tudi trener West Hama Sam Allardyce, čigar moštvo je zmago na White Hart Laneu zapravilo v zadnji akciji obračuna proti Tottenhamu. Po njegovem mnenju bi moral biti že v prvem delu zaradi obračunavanja z Markom Noblom (podobnega kot v primeru Barnes-Matić) izključen Jan Vertonghen. Harry Kane je na končnih 2:2 izenačil po Adrianovi obrambi enajstmetrovke, ki je žogo odbil spet ravno do mladega golgeterja. Najstrožjo kazen je s prekrškom storjenim prav nad Kaneom v 95. minuti zakrivil Alex Song. Vsaj eno enajstmetrovko je na srečanju Southampton - Liverpool domačim v prid pozabil zapiskati tudi sodnik Kevin Friend. Southampton je igral bolje, bil veliko več pri žogi, toda Liverpool je s fantastičnim zadetkom Phillipea Coutinha že v 3. minuti in tistim Raheema Steringa, ki je sledil napaki domače obrambe, 73. minuti prišel do lepe zmage. Res je, da vmes, to je celih 70. minut, Liverpool sploh ni uspel sprožiti na vrata domačih. Manchester City in Arsenal v torek in sredo nastopita v Ligi prvakov. Everton, ki je komaj rešil točko na domačem merjenju moči z zadnjeuvrščenim Leicesterom, Liverpool in Tottenham pa v četrtek ponovno nastopijo v Ligi Evropa.

Angleško prvenstvo se brez dveh parov (zaradi finala Ligaškega pokala na Wembelyju) nadaljuje prihodnji konec tedna, takoj za tem pa je, to bo že čez deset dni, na vrsti že nov med tedenski 28. krog. 

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
24. 02. 2015 08.29
-3
Vsi so krivi,samo ti si nedolžen..
lightning
23. 02. 2015 18.19
+2
pa še ena vratarska...courtois je čudežno reševal proti PSG, ampak v prvenstvu pa ni prav učinkovit in je bil zadnjič ob poškodovanem courtoisu Cech mnogo prepričljivejši...in bi po mojem tudi usodni strel burnleya obranil
aki10
23. 02. 2015 18.09
+3
ARSENAL TILL I DIE
lightning
23. 02. 2015 17.51
-5
sodnik gor ali dol, ekipa kot je Chelsea mora burnley nabit vsaj 3:0 tudi z desetimi igralci res nas je sodnik okradel, res se ponavlja, ampak problem je Chelsea sam in igra ki je daleč od igre iz 1.četrtine sezone
Hachi
23. 02. 2015 18.06
+4
sj ce bi bila roka piskana, bi bilo verjetno kaj hitro 2-0. pa ce bi bil tudi penal nad Costo, bi bilo morda ze 3-0. ce bi bil Barnes izkljucen, bi bilo morda se vec, ampak CE,CE,CE,... kaj cemo, gremo naprej. Treba dvigniti glave, vso jezo usmeriti v naslednje tekme in zaceti igrati bolj konkretno in manj kot Barca. posest ne prinasa golov, treba je tolci po golu.
lightning
23. 02. 2015 18.15
+7
če če če...jaz sem tudi Chelsea supporter ampak ekipa ki cilja na naslov prvaka PL mora klube kot so burnley premagovati za šalo, kot se reče z levo roko...
24uric
23. 02. 2015 17.12
-1
elbonito
23. 02. 2015 16.50
+10
ce bi sodniki sodili kot morajo sodit, bi zdaj ze imeli 20 tock prednosti pred cityjem, vemo kam FA taco moli, ker se bolj ocitni ne morejo bit
265004
23. 02. 2015 16.57
-5
A dej no?spet eden tistih ki slabe igre svoje ekipe opravičuje pri sodnikih.Sprehodit bi se morali letos do lovorike ne pa jamrat za vsako izgubljeno točko.Čakam dan ko boste rekli zanič smo bili,zasluženo smo izgubili.Mogoče bo pa spet kakšen četrtoligaš moral priti.Sramota pa tak trener.
elbonito
23. 02. 2015 17.29
+2
kaj daj no? kaj daj? gledas tekme chelsija? ne, ne gledas jih, zato ne odpiraj lap brez potrebe, pa se ne dalaj pametnjakovica, bi rekel da nebi enega penala sodili ali pa dveh, ne pa da jih ze vec kot 5 ali 6 ne sodijo, zdaj na zadnji tekmi, 2 penalov niso sodili, pa verjemi da se kako kritiziram chelsijevo igro, je res da igrajo zanic, ampak sodniki so zato da igriscu da sodijo kot morajo sodit, ne pa da jim tocke kradejo
Hachi
23. 02. 2015 17.59
+4
a je kdo ob izpadu proti Bradfordu kaj govoril cez sodnike, itd?nihce. Vis so priznali, da so igrali obupno in je Bradford zasluzeno napredoval. Tole, kar se pa v ligi dogaja zadnje case, pa res ni vec izjema, ampak kar pravilo. ni panike, ce se enkrat nekaj spregleda, pa morda dvakrat. Da pa je samo na eni tekmi toliko obračanje stran in da sodnik prakticno ne piska nicesar ob startu s podplatov Barnesa ze na Ivanovica, potem je res nekaj hudo narobe. Ok, pustimo eno tekmo, vendar tu gre pa sedaj ze za celo vrsto tekem. Ja, sprehoditi bi se morali do lovorike, vendar pa je letos potrebno biti boljsi od 19. ekip, sodnikov in FA, kar pa ocitno nekateri zelijo prepreciti.
265004
23. 02. 2015 18.56
+0
draga moja,vaš zloglasni trener ima ob vsakem negativnem rezultatu kaj za povedat čez sodnike.Še pri Mariboru je blo tako.In ja gledam tud Chelsea,čeprav ne vsako tekmo in ja so me zelo razočaral.In vesta zakaj-ker ima po imenih noro ekipo. Kot prvo uigrano(najbolšo branilsko linijo na svetu za mene, s Fabregasom so dobili širino na sredini,Matič je za mene eden najboljših,v napadu pa izstopata oz.bi morala Hazard in Costa). Sej je tako trener vseh trenerjev rekel da je Hazard drugi Messi.Kje pa je ?Naslednjo tekmo glejta igro pa bosta videla kaj govorim.Pred začetkom sezone sem govoril da bodo osvojil LP zdej pa niosem več prepričan.Vem pa da so ti igralci sposobni bistveno več od obrambne (Murinjove) igre.
drimtim
23. 02. 2015 16.37
-7
problem nekaterih je bunker in ne sodnik,jih že grabi panika ker city zmaguje
CelticsNation
23. 02. 2015 17.39
+6
Hachi
23. 02. 2015 18.02
+1
Lion power
23. 02. 2015 16.23
+8
Barnesa ne bodo vzeli pod drobnogled zaradi svinjskega starta. Costo so pa v 2 dneh obtožl in obsodl da je namerno stopil na Cana. Nogomet je na žalost milijarden posel in odlašanje z tehnologijo ki bi preprečla take zadeve je naravnost neumna.
Hachi
23. 02. 2015 18.03
+0
jap, po hitrem postopku je bil sankcioniran. verjetno so ga vzeli kar prednostno pod drobnogled :D no, Barnes bo ocitno kmalu dobil vpoklic v anglesko reprezentanco, namesto kazni!
GlavniModerator
23. 02. 2015 15.43
-7
problem chelseja je da ne znajo igrati nogometa. Proti vecjim oz. isto velikim igrajo bunker z 11imi v golu in upajo da se jim pozegne zadet gol, ce dajo gol se se bolj zaprejo. Medtem ko so proti palckom primorani igrat nogomet, ki igrajo isto taktiko kot chelsea. Vemo pa da chelsea preprosto ne zna igrat napadalnega atraktivnega nogometa...
kameltrajbar
23. 02. 2015 16.12
-5
...skor da drži...na začetku sezone so igrali odličen napadalni nogomet...zadnje čase se pa zapirajo....proti bolšim klubom pa vedno...:))...mulrijeva kao taktika...:)))..bunkeraš.....)
7strel
23. 02. 2015 15.27
-8
Ma daj ta celsi sploh ni tak dober kot ga vsi povzdigujejo, pomoje PSG lahko pripravi presenečenje v londonu celsi itak nezna igrat samo bunker skos... brezveze, igrajo zelo slab in negledljiv nogomet vsaj proti velikim ekipam in upam da izpadejo.
Hachi
23. 02. 2015 18.26
+3
kako presenecenje? pa kaj je z vami folk? a se sploh zavedate, kaksno ekipo ima PSG?! pa ni to Sahtar ali Zenit. Ibra, Lavezzi, Luiz, Silva, Marquinhos, Maxwell, Lucas, Pastore, Van der Wiel, Cavani... pa kaj folk mislite, pa je PSG nek avtsajder. ocitno eni gledate nogomet od vceraj. Presenecenje bi bilo, ce bo Sahtar izločil Bayern, Ce Bayer izloci Atletico, ce Schalke izloci Madrid. Vse ostalo ne bi bilo nobeno presenecenje.
thereddevil
23. 02. 2015 15.19
+6
Dejstvo je da bi si oba zasluzla rdec karton Barnes zaradi kriminalnega starta na nogo in Matić zarad reakcije, ki je bla sicer upravičena ampak ga je res fajn znokavtiro...kar se pa tice nas...v soboto smo si zasluzl zmago in dobili poraz, je pa res da smo si velikokrat zasluzl poraz in odnesli celo kozo...upam da LVG zdej vidi da z januzajem ni nic in deva herrero not, ki ima glede na stevilo nastopov letos vrhunskostatistiko, upam da da se rooneyja v napad in mato v sredino pa se nimamo bat za top 4
Lion power
23. 02. 2015 16.25
+3
Chelsea se naj bi pritožil na Matičev karton. Routhledge in Swansea sta se tudi ko ga je svinjsko rušil igralec QPR-ja in ga je isto odrival, pa je bilo pritožbi ugodeno in so mu brisali karton.
Hachi
23. 02. 2015 18.28
+1
pritozbo bodo pa verjetno obravnavali v ponedeljek 2.3.2015, takoj po tekmi s Tottenhamom :)
4Fabregas4
23. 02. 2015 15.01
+12
Sodniki imajo kar velika jaj*ca da si upajo tako soditi iz tekme v tekmo. Sramotno je tole, da ima tako velika liga tako nesposobne sodnike....Včasih mi je že prau smešno gledat tekme :) Po drugi strani sem pa prav žalostn, ko vidim da se zarad sodnikov Chelsea-ju prednost topi.... No če hočejo, da City zmaga ligo, jih naj kr zdj za zmagovalca razglasijo..........
?uchiano
23. 02. 2015 15.57
-9
ka pa bi tej ti še rad ste pa tak prvi? :) pa zmagite 5:0 tako City pa nebo nobenga problema pa naj sodniki sodijo proti vam al pa bilo kaj drugega... problem večjih ekip je to ko prelahko vzemejo (na papirju) slabše nasprotnike pol pa se opečejo na lastni aroganci! YNWA no offence!
kameltrajbar
23. 02. 2015 14.55
-6
ma dj....proti burnley se vlečt na sodnike????....smešno...dal bi jim petardo...pa je.....:)
Miami_Dolphin
23. 02. 2015 14.04
+11
Ma veliko rajsi vidim da smo iz tekme z burnleyjem odnesli le tocko, pa da jo je matic odnesu brez poskodbe. Prihaja najtezji del sezone in se kako ga bomo rabil, zarad nepricakovanega remija proti burnleyju pa se ne gre prevec sekirat, se vedno smo 5 tock spredaj. Sam se ne ubadam prevec s to kampanjo proti chelseaju, kajti verjamem da majo modri dovolj kvalitetno ekipo da pripeljejo to prvenstvo v miru do konca.in ce jim uspe, bo naslov zato se slajsi. Up the blues!
lovesosa
23. 02. 2015 13.45
+15
southamton vs liverpool: 1. prvi prekršek je bila sodnikova prosta odločitev, 2. drugi prekršek je sodnik pustil prednost in mignoulet je obranil. 3. prekršek nad sterlingom: večina bi piskala penal za tak štart ampak sodnik se je odločil, da ne bo saj se je branilec dotaknil tudi žoge(in morda je imel slabo vest od prej). 4. mignoulet je pomoje igral z roko tam, vendar bi bil zgol kazenski strel pa tudi vse je bilo zelo na meji). 5. dejan lovren je igral z roko vendar je bila nabita.......kot navijač liverpoola priznam da smo imeli srečo s sodnikom kajti stvari se bi lahko obrnile drugače, vendar ne do te mere da je bi lahko rekli da je bil southampton oškodovan. sicer pa sramota glede matića, ki je bil skoraj razmesarjen
Brcavrit
23. 02. 2015 15.22
+0
kvapaje?
23. 02. 2015 15.23
+4
se strinjam z vsem samo s 4. točko ne, če tisto dosodiš potem moraš dati golmanu rdeč karton zaradi igre z roko izven kazenskega, vsaj po pravilniku, prav zaradi tega je najbrz pustil in sploh ni piskal :)
Trend01
23. 02. 2015 13.38
+8
Ambrožič je navadno dobre prispevke pripravil. Tudi slovnično je bil dober. A tole skropucalo, katastrofa - a je to pač delo nekoga polpismenega v njegovem imenu ali pa je bil Matjaž, bom bolj milo dejal, vinjen.
zeleleni
23. 02. 2015 13.37
+20
dobr jo je matič odnesu lahko bi reku noga je zdržala marsikera nebi
krnekilojz
23. 02. 2015 12.53
+30
Tole je pisal vsaj polpismen, da ne rečem nepismen.
egidij73
24. 02. 2015 07.52
Žalostna je ugotovitev, kakšne komentarje pišejo nekateri uzdeleženci tega foruma. Človek ima občutek , da ti ljudje niso končali niti osemletke ,Stavki so napisani brez vejic in pik , besede z izgubljenimi črkami , potem pa iz tega skropucala izlušči namen komentarja .