Nogomet

Pepova era v Manchestru se je začela s srečno zmago, Hull hitro spustil Leicester na trdna tla

Hull, Liverpool, Manchester, 13. 08. 2016 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hull City je presenetil Leicester City na otvoritveni tekmi nove sezone Premier League in tigri so prvakom zabili tudi neverjeten zadetek z "dvojnimi škarjicami", Robert Snodgrass pa je poskrbel za nepričakovano zmago (2:1). Presenečenju na debiju Josepa Guardiole ušel Manchester City, ki je ugnal Sunderland (2:1).

Jamie Vardy (levo) se ob Curtisu Daviesu ni naigral.
Jamie Vardy (levo) se ob Curtisu Daviesu ni naigral. FOTO: AP
Za enega največjih navijačev Leicester Cityja v medijih, nekdanjega napadalca kluba in angleške reprezentance Garyja Linekerja, bo sobotna večerna oddaja Match of the Day nekaj posebnega. Gostitelj vplivne oddaje državne televizije BBC bo o porazu svojih nekdanjih delodajalcev govoril v spodnjicah. To je obljubil že v prejšnji sezoni v primeru, da lisjaki osvojijo enega najbolj nepričakovanih naslovov.

Pravljica Leicester Cityja je zaznamovala zadnjo sezono Premier League, novo pa so prvaki odprli na zelenici moštva, ki v mnogočem spominja na lanske lisjake. Zmag od Hull Cityja ne pričakuje praktično nihče, v novo sezono pa so krenili brez glavnega trenerja, potem ko ga je zaradi spora z vodstvom kluba presenetljivo zapustil dolgoletni trener Steve Bruce, ki je nekdanji klub Roberta Korena uspel vrniti med elito. Mike Phelan, nekdanji pomočnik Sira Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu, se je moral na premieri sezone spopasti z obema Leicestrovima junakoma zadnje sezone, Jamiejem Vardyjem in Riyadom Mahrezom, ki kljub govoricam (še) ni zapustil vrst modrih. Pred potencialnimi novimi lastniki, ki so sedeli na tribuni, so sredi tekme domači navijači protestirali proti trenutnemu predsedniku Assamu Allamu, pred ne povsem polnimi tribunami pa tigri niso razočarali. Bili so vsaj enakovredni tekmeci favoriziranim prvakom, pri katerih je v 25. minuti Danny Drinkwater sicer po sprejeti podaji znotraj kazenskega prostora meril za las mimo daljše vratnice. Gostujoči čuvaj mreže Kasper Schmeichel veliko "pravega" dela ni imel, je pa moral v zadnjih sekundah polčasa po žogo v svojo mrežo. Najprej je neprepričljivo skakal na predložek iz kota, ko ga je še uspel rešiti nekdo izmed soigralcev, nato pa je Danec po še enem predložku uspel z zadnjimi močmi ustaviti strel z glavo Curtisa Daviesa, ne pa tudi (skupnega) akrobatskega strela Abela Hernandeza in Adame Diomandeja.

Nekdanji član Palerma Hernandez je s pomočjo Diomandeja, ki so mu kasneje zadetek tudi pripisali, praktično istočasno udaril po žogi in s "škarjicami" sta uspela zadeti pod prečko za vodstvo ob polčasu. A Leicester je po povratku iz slačilnice odgovoril izvrstno in dobil najstrožjo kazen, potem ko je Tom Huddlestone podrl debitanta Demaraija Graya na robu kazenskega prostora, glavni sodnik pa je ocenil, da se je prestopek zgodil znotraj 16-metrskega prostora. Zanesljivi izvajalec je bil Mahrez, ki je s strelom po sredini vrat zatresel mrežo za 1:1. A navijači Hulla niso dolgo čakali na nov preobrat, ko je po desnem krilu nevarno podajo v sredino po še eni napaki Schmeichla poslal Ahmed Elmohamady, žoge pa ni uspelo izbiti Dannyju Simpsonu. Žoga se je lepo namestila za strel Robertu Snodgrassu na robu kazenskega prostora in z izvrstnim strelom "na prvo" omenjeni nogometaš ni grešil. V 72. minuti je moral domači vratar Eldin Jakupović rešiti izenačenje po lepem poskusu s prostega strela Mahreza. Leicester je preživel še nevaren poskus Snodgrassa, ki ga je Scmeichel uspel ustaviti na svoji bližnji vratnici, Claudio Ranieri pa je ob debitanta Ahmeda Muso za zadnjih deset minut poslal še Leonarda Ulloo. Leicester, ki ga boste v tej sezoni lahko spremljali na naših programih tudi na tekmah Lige prvakov, ni uspel priti vsaj do točke in po obračunu za angleški superpokal (Community Shield) izgubil tudi drugo tekmo nove sezone. Prvič po 27 letih se je zgodilo, da je aktualni prvak najmočnejšega otoškega prvenstva vknjižil "ničlo" ob uvodu v novo sezono, ki bo za Leicester v mnogih pogledih prelomna in ‒ najtežja v zgodovini.

Sergio Agüero je zabil prvi zadetek "Pepove ere" v Manchestru.
Sergio Agüero je zabil prvi zadetek "Pepove ere" v Manchestru. FOTO: AP

Manchester City je zmagovito odprl ero Josepa Guardiole s težko prigarano zmago nad Sunderlandom (2:1). Še pred prvim in težko pričakovanim mestnim derbijem z Manchester Unitedom je bilo skorajda vse v znamenju rdečih vragov, glede na to, da je nekdanji strateg Uniteda David Moyes prav tako debitiral na gostujoči klopi, zmagoviti zadetek za City pa je v lastno mrežo zabil produkt mladinske šole velikih mestnih rivalov Paddy McNair. Najbolj je že pred prvim sodnikovim žvižgom odmevala poteza Guardiole ob izbiri prve postave - vratar Joe Hart se je moral umakniti izkušenejšemu Willyju Caballeru, debitiral je tudi Nolito, medtem ko vezista Yaye Toureja sploh ni bilo v kadru, srbski bočni branilec Aleksandar Kolarov pa se je ob še enem debitantu Johnu Stonesu spremenil v drugega srednjega branilca. Po zaslugi Raheema Sterlinga, ki je ohranil dobro formo s priprav, je City hitro povedel in angleški reprezentant je po prodoru z desnega boka padel pod prekrškom Patricka van Aanholta. Prvi strelec zadnjih sezon pri sinje modrih Sergio Agüero z natančnim strelom v svojo levo ni grešil in Guardiola je lahko proslavljal svoj prvi zadetek na Otoku. Blizu prvenca je bil tudi Nolito, a tudi Caballero ni bil nezaposlen in Argentinec je moral prisebno zapreti Jermaina Defoeja, žoga pa je končala na njegovi mreži. Defoe je ob nepozornemu Bacaryju Sagnaju zapretil tudi z volejem še pred polčasom, v nadaljevanje pa je Guardiola krenil brez Nolita, ki ga je zamenjal Jesus Navas. Po tem, ko Agüero ni izkoristil lepe akcije Sterlinga, je City plačal za zapravljeno in Defoe je v 71. minuti izenačil, potem ko je nekdanji vezist domačega moštva Jack Rodwell našel rojaka, ki je mirno zaključil mimo Caballera. A le dve minuti pred koncem je Navas Guardiolo rešil pred neprepričljivim uvodom v play-off za uvrstitev v Ligo prvakov, ki meščane čaka naslednji teden. Sevillčan je s podajo po tleh iskal Kelechija Iheanacha, žoga pa se je v mrežo nesrečno odbila od McNaira za eksplozijo navdušenja na sinje modri polovici mesta. Iheanacho bi lahko napete zadnje sekunde naredil malce bolj znosne, a po lepi osebni akciji ni bil natančen znotraj kazenskega prostora.

Everton je na Goodison Parku zapravil vodstvo po srečnem zadetku Rossa Barkleyja in na enem prvih večjih derbijev nove sezon je Tottenham, za nekatere spet tihi favorit v borbi za državni naslov, uspel izvleči točko (1:1). Karamele so povedle že v prvih petih minutah tekme, ko je Barkleyjev prosti strel presenetil Huga Llorisa, ki je čakal na svoji črti, misleč, da bo podajo angleškega reprezentanta kdo preusmeril. Žoga je končala ob daljši vratnici nemočnega Francoza, ki je za nameček še pred polčasom moral zapustiti zelenico zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice. Kmalu po začetku drugega polčasa so Spursi uspeli odgovoriti, Erik Lamela je predložek Kyla Walkerja preusmeril za hrbet liverpoolskega vratarja, do konca tekme pa nobena ekipa ni pokazala dovolj za uvodno zmago. Southampton je z zadetkom debitanta Nathana Redmonda ušel porazu pred domačimi navijači proti Watfordu, ki je od devete minute vodil po zaslugi zadetka Etienna Capoua. Svetniki so kmalu po začetku drugega polčasa prek Redmonda, ki je zadel z lepim volejem, poravnali izid tudi po zaslugi napake vratarja Heurelha Gomesa. Povratnik med elito Middlesbrough je ponovni preboj v Premier League proslavil s točko proti Stoke Cityju (1:1). Alvaro Negredo je z neposredne bližine uspel zadeti že s svojim prvim dotikom za novega delodajalca, medtem ko je Gaston Ramirez dvakrat zatresel okvir vrat, vodstvo pa bi lahko Middlesbrough podvojil z boljšo odločitvijo Alberta Adomaha, ki v priložnosti ni našel nobenega od soigralcev. "Boro" je za zapravljene priložnosti plačal, ko je Xherdan Shaqiri s prekrasnim prostim strelom postavil končni izid dobrih 20 minut pred koncem. Na preostalih tekmah je Crystal Palace izgubil proti West Bromwich Albionu (0:1), edini zadetek je bil delo južnoameriškega strelca Birminghamčanov Salomona Rondona. Swansea City je po hudih mukah strl odpor povratnika med elito Burnleyja (0:1), junak Valižanov je bil Leroy Fer, ki je uspel zadeti po obrambi vratarja Toma Heatona, ki je uspel ustaviti strel z glavo novega napadalca kluba Fernanda Llorenteja, a ne tudi "odpadka" Nizozemca. Cityju so zmago prinesle tudi izvrstne obrambe Lukasza Fabianskega v zadnjih minutah.

Izidi:

Hull City ‒ Leicester City 2:1 (1:0)
Diomande 45., Snodgrass 55.; Mahrez 47./11-m

Burnley ‒ Swansea City 0:1 (0:0)
Fer 82.

Crystal Palace ‒ West Bromwich Albion 0:1 (0:0)
Rondon 74.

Everton ‒ Tottenham Hotspur 1:1 (1:0)
Barkley 5.; Lamela 59.

Middlesbrough ‒ Stoke City 1:1 (1:0)
Negredo 11.; Shaqiri 67.

Southampton ‒ Watford 1:1 (0:1)
Redmond 58.; Capoue 9.
RK: Watson 76./Watford

Manchester City ‒ Sunderland 2:1 (1:0)
Agüero 4., McNair 87.; Defoe 71.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KOPITES
14. 08. 2016 12.13
Dons pa derbi..YNWA
Symbolic
14. 08. 2016 09.10
+3
Kaj pa MC? Kakšna igra je to bila včeraj? Pričakoval sdem več od Pepa... Strinjam se z avtorjem članka: "srečna zmaga..."!
razor9999
13. 08. 2016 17.36
-3
sej en poraz ne odloca za celo sezono . po mojem mnenju mslim da bodo top 10
KiNgKoNg
13. 08. 2016 18.06
+5
Top 10? Kakšna napoved pa je to? Torej so lahko 10., na sredini lestvice?
Bogomolka7
13. 08. 2016 17.16
+11
Lani je leicester osvojil naslov, ker so drugi bili toliko slabši. Letos nimajo šans. Končali bojo od 8. do 10. mesta.
Petarda10
13. 08. 2016 16.26
+7
to je bilo tako ali tako pricakovano žal je lansko sezono leicester imel samo srečo
Chelsea1991
13. 08. 2016 15.49
+6
To ni nobeno presenečenje, lanski naslov je bil največji fluke v zadnjih 100 letih in letos bo leicester spet tam kjer spada-14,15 mesto...pa da vidimo sedaj tega "mojstra" ranierija
idiu3krasne
13. 08. 2016 16.09
+12
VaSi4658
13. 08. 2016 16.36
+2
krnekilojz
13. 08. 2016 21.11
+2
pred čelsijem je vsak, ki ima 5 minut časa, da jih malo pošola