Nogomet

Premier League kot da se bo šele začela

London, 02. 01. 2015 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
40

33 golov že prvi dan v letu! Angleška nogometna Premier League je v tradicionalnem krogu na novega leta dan postregla z razburljivimi obračuni in presenetljivimi izidi.

Tottenham je s petimi goli presenetil Chelsea.
Tottenham je s petimi goli presenetil Chelsea. FOTO: Reuters

Vodilni Chelsea je izgubil v londonskem derbiju na White Hart Laneu v Tottenhamu, Manchester City pa doma proti Sunderlandu naposled ni ponovil zaspane predstave, kakršna ga je pred štirimi dnevi proti Burnleyju stala zmage. Chelsea in Manchester City sta zdaj na lestvici poravnana po številu osvojenih točk, enako pa imata tudi razmerje v doseženih in prejetih zadetkih. Chelsea je prvi izključno zaradi abecednega reda.

Zmagoviti zadetek je na tekmi na Etihadu dosegel rezervist Frank Lampad, ki bo član Manchester Cityja vse do konca prvenstva. Njegov klub je s sestrskim New York Cityjem sklenil dogovor o podaljšanju polsezonske posoje nekdanjega Chelseajevega asa v Manchester. Po malce posiljenem izračunu je Lampard s svojimi zadetki do sedaj Cityju priskrbel nič manj kot sedem dragocenih točk.
Omeniti velja tudi prvi včerajšnji gol sinjemodrih iz Manchestera, to je bila bomba Yaye Toureja z zunanjim delom stopala s kakih 22-ih metrov v desni zgornji kot Sunderlandovih vrat. Nekdanji igralec Barcelone in reprezentant Slonokoščene obale je žogo zadel tako silovito, da je ta v mrežo potovala s hitrostjo 109 km/h.

Chelsea je bil povsem nadigran na severovzhodu Londona, pa čeprav je povedel prvi. Malo je manjkalo, pa bi se ponovil njegov najhujši poraz proti Tottenhamu v zgodovini, ki ostaja tisti iz leta 1962 (5:2). V zadnjih desetih srečanjih pri Spursih v gosteh Chelsea ni bil poražen. Sinočnji polom je bil delno posledica očitne utrujenosti Cesca Fabregasa in Nemanje Matića, predvsem pa zelo učinkovite igre domačinov, na čelu z mladim napadalcem Harryjem Kaneom, ki je dosegel tudi dva čudovita gola.

Zelo razočarani trener gostov Jose Mourinho se nam je zbranim na tiskovni konferenci po tekmi potožil, da bi bila dosojena enajstmetrovka (zaradi igranja z roko Jana Vertonghena) pri izidu 0:1, najbrž dovolj za povišanje vodstva in nato kar za končno zmago. Kljub vsemu pa je Mourinho svojim razmišljanjem dodal tudi: "Pa saj ste videli tudi sami, namesto, da bi jih na koncu pritisnili kot je to v naši navadi, sem na igrišču opazoval le še sprehajalce. Saj nihče ni bil več sposoben niti teči." Zelo razočaran Portugalec je omenil še, da ga veseli, da se je po daljši odsotnosti zaradi poškodbe v moštvo vrnil Brazilec Ramires. Mauricio Pochettino, strateg Tottenhama, pa je pohvalil svoje igralce in se tudi navijačem kluba zahvalil za vso potrpežljivost, ki so jo izkazovali v preteklih mesecih, ko njihovim ljubljencem ni šlo vedno vse po načrtih. "Zdaj smo se jim oddolžili, ravno ob pravem trenutku," je povedal zadovoljni Pochettino.

Frank Lampard bo vsaj do konca sezone branil barve Manchester Cityja.
Frank Lampard bo vsaj do konca sezone branil barve Manchester Cityja. FOTO: Reuters
Morda najbolj ekstremna epizoda povezana s fizičnimi in tudi psihičnimi napori nogometašev v minulem prazničnem igralnem ritmu je najbrž Burnleyjevih prvih 34 minut včeraj na St.James' Parku. Trener Sean Dyche je bil primoran tri igralce zaradi poškodb zamenjati še pred odmorom, med njimi tudi rezervista Kevina Longa. Res pa je, da je bilo prvo moštvo Burnleyja še na šesti zaporedni tekmi enako. Ni pa manjkalo malo, da bi predzadnji Burnley domači Newcastle celo premagal. Komičen avtogol je z glavo - tedaj za 1:1 - dosegel domači branilec Paul Dumett. Želel je podati svojem vratarju, a je bil pri manevru pregrob, tako da je žoga Jaka Alnwicka preletela v vzornem loku. Srečanje se je končalo z izidom 3:3. Mladi Alnwick, ki je šele tretji vratar ekipe, je v zadnjih sedmih srečanjih v povprečju zadetek prejel vsakih 30 minut. Prva vratarja srak Tim Krul in Rob Elliot sta še naprej poškodovana. Newcastle išče novega trenerja, saj se njihov dosedanji Alan Pardew seli na klop Crystal Palacea.

Slednji so na gostovanju proti Aston Villi igrali solidno in malo je manjkalo, da bi namesto remija (0:0) novemu trenerju za dobrodošlico priskrbeli kar zmago. Yannick Bolasie je po samostojnem prodoru zadel le prečnik. Zanimiv obračun je bil tudi tisti na Loftus Roadu, kjer je QPR gostil Swansea. Najprej je Nizozemec Leroy Fer s projektilom od daleč v vodstvo povedel domačine. A še pred tem bi moral biti zaradi posredovanja izven kazenskega prostora izključen domači vratar Rob Green. Kljub temu, da je Swansea tekmo končal le z deseterico (zaradi obračunavanja z Karlom Henryjem je bil izključen Wayne Routledge), je Wilfred Bony virtuozno izenačil. Bony je eden od nogometašev, ki se ta teden odpravljajo na Afriški pokal narodov. Obenem pa je res, da bi bil lahko včerajšnji zadetek Bonyja njegov prav zadnji za Swansea. Zelo glasne so govorice o prestopu reprezentančnega kolege Yaye Toureja v vrste Liverpoola.

Tega bo po koncu sezone zapustil njihov kapetan Steven Gerrard, ki se bo preselil v severnoameriško ligo MLS. Liverpool je bil včeraj tudi slab in je z zadnjeuvrščenim Leicesterom doma komaj remiziral. Prvi gol je z enajstmetrovke dosegel prav Gerrard, pred tem pa je predložek Raheema Sterlinga gostujočega kapetana Wesa Morgana med padcem zadela v obraz, in ne v roko. Leicester se je v drugem delu približal in nato izenačil z izjemnima akcijama in prelepima zadetkoma Liverpoolčana Davida Nugenta in Jeffa Schluppa.

Medtem ko je Everton spet izgubil, zdaj še na gostovanju v Hullu, pa je z enakim izidom (2:0) v gosteh proti Sotuhamptonu klonil tudi Arsenal.  Še to, Everton je lani ob tem času izgubil le dvakrat, letos pa že devetkrat.

Tudi pri topničarjih se je poznala utrujenost številnih, tudi Alexisa Sancheza in Santija Cazorle. Posebno komično predstavo pa je pripravil vratar gostov Wojciech Szczesny, ki je prvič klonil, ko mu je žogo za hrbet poslal Senegalec Saido Mane, in to skoraj z 'golavt' linije. Poljak je pred tem svoja vrata zapustil v želji priboriti si žogo, a je položaj ocenil povsem napačno. Drugi gol so gostje prejeli po nesporazumu Szczesyja in branilca Matiheuja Debucyja. Tretji, ki je imel od zmede v Arsenalovi obrambi korist, je bil Dušan Tadić. Ni pa res, da si Szczesny ni zaslužil pohval za vsaj dve zelo dobri obrambi. Enako pa velja tudi za domačega vratarja, angleškega reprezentanta Fraserja Forsterja, ki je bil tudi odličen. Na koncu bi domači lahko povedli tudi s 3:0, če Debuchy ne bi z golove črte izbil poskusa Graziana Pelleja, tega pa je zaposlil spet - lahko ugibate kdo - prav povsem zmedeni in nestanovitni Szczesny.

Steven Gerrard po koncu sezone zapušča Anfield.
Steven Gerrard po koncu sezone zapušča Anfield. FOTO: Reuters
Arsenal tako na lestvici še vedno ni prehitel petouvrščeni West Ham, ki je doma samo remiziral z West Bromwichem. Domači nogometaši so začeli dobro, po lepi akciji in zadetku z glavo Diafarja Sakhoja povedli že v 10.minuti, potem pa povsem popustili. Izenačil je Saido Berahino, in to po podaji Stephanea Sessegnona, ki je obrambi West Hama ubežal po levi strani. West Bromwich bo že jutri, po tem ko je uprava kluba odslovila dosedanjega trenerja Alana Irvinea, prevzel Tony Pulis, lani zaradi uspešnega spomladanskega dviga forme in obstanka Crystal Palacea med elito izbranega tudi za managerja leta v Premier ligi.

Manchester United je na gostovanju na stadionu Britanniia v Stokeu tudi le remiziral. Trener Louis Van Gaal je priznal, da si njegova ekipa kaj več kot točke ni zaslužila. Se je pa nad zapravljenimi priložnostmi, zadetimi vratnicami in sodniško napako, ki je domače oškodovala za enajstmetrovko (Chris Samlling je v svojem kazenskem prostoru po strelu z glavo Petra Croucha igral z roko) pritoževal domači trener Mark Hughes. Gole sta na tej tekmi dosegla Ryan Showcross za Stoke, za rdeče vrage pa je izenačil Radamel Falcao.

Ta konec tedna so v Angliji na sporedu tekme 3.kroga v angleškem pokalu, medtem ko se boji v Premier League nadaljujejo drugi vikend v januarju.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

remi gillard
03. 01. 2015 00.18
+2
kir norc je ta Kane,Anglija rabi takega napadalca
šumar
02. 01. 2015 18.53
+0
hazard naslednjik messija
ECantona
02. 01. 2015 19.05
+0
fihner
03. 01. 2015 06.28
+2
kameltrajbar
02. 01. 2015 15.53
-3
....:))))..petarda...:)))...v bodoče bo špilu bunker.....:)
petervodeb
02. 01. 2015 12.23
+5
prepoceni izgubljena zmaga in priblizek vodilnim
PIERREBRICE
02. 01. 2015 12.23
+5
Mourinho je padel na trdna tla. Čakamo ga v četrtfinalu, da malo poravnamo stare račune. He,he.
ECantona
02. 01. 2015 16.39
+3
Vi imate s kar nekaj ekipami za poravnati račune. Upam, da se v bližnji prihodnosti ponovno usekamo.
BPL1
02. 01. 2015 11.03
+18
Naslov bolj privoščim Chelseaju kot Cityju. City ima že zadnja 2 naslova smešna, letos pa tudi zmagujejo bolj pirovo...pa še Chelsea igra lepši nogomet, pa Mourinho gor/dol, letos upam da roma naslov v London.
meskic
02. 01. 2015 11.40
-8
Dva nasova smesna, da ima City?? Zgleda še vedno nisi prebolel lanske sezone, ko je Liverpool zapravil veliko sanso, da osvoji EPL. V sezoni 2011/2012 je City zasluzeno osvojil, saj je dobil obe tekmi proti Man Utd, ki je imel na koncu isto st. tock, a je City osvojil EPL zaradi boljse razlike. Lansko sezono je City imel vec tock kot Liverpool (3 tocke vec), kar pomeni, da spet niso osvojili na smesen nacin. Ce je kdo smesen, je to ekipa Liverpoola, ki je zapravila vec kot 100 M funtov in so še slabsi od Liverpoola, ki ga je vodil Hodgson.
kadabra
02. 01. 2015 12.24
-6
slippiu je spodrsnilo, city pa zasluženo do naslova :) brez skrbi saj bomo mi letos osvojili naslov.
ros4
02. 01. 2015 12.47
+6
sem navijac chelseaja, ampak se definitvno strinjam z BPLjem, chelsealondon sploh nevem kaj govoris, lani si je definitvno zasluzo naslov livpool, ma kaksen city, še sami nevejo kak so prvaki postali, in to ze 2krat jim je slo skozi na smesen na res smesen in pokakan nacin
THE BEST 1234
02. 01. 2015 13.16
+4
Naslov smo pa osvojili ni vazno na kaksen nacin. Skoda za Steve-ja. Imeli smo vec tock kar na koncu steje
LeonidasPapadopoulos
02. 01. 2015 16.02
-4
NerdIRL
02. 01. 2015 18.17
+0
Meskič - ko je UTD zadnjič zmagal v premier ligi, je chelsea na 5 tekmah 4x zmagal, in 1x igral remi. Torej po tvoje je MAN UTD nezasluženo zmagal ligo?
random..slo
02. 01. 2015 10.38
+3
Chelsea je fenomenalen in bodo po mojem letos prvaki, razen, če jim forma ne bo naenkrat padla. Ampak po videnem, si oni najbolj zaslužijo naslov, vsaj zaenkrat. Kot navijač Man Uniteda bi rad povzel zadnjih nekaj tekem...ne vem, a je takšen dogovor, vendar ne streljajo iz več kot 20 m, četudi je pozicija naravnost proti golu in povsem odprta - najbrž Van Galova taktika, ki je ne razumem. Ne vem, lahko kdo reče, da igrajo dobro in bolje, vendar po resnici povedano, igre nimajo. Rešuje jih De Gea in izjemna učinkovitost. Obramba ni vredna nič, ostaneta lahko samo Jones in Shaw, že da je Evans glavni steber obrambe, pove vse. To, kar je delal zadnjo tekmo, je bilo neverjetno. V tem trenutku rabi United vsaj enega stebra obrambe s karizmo, da bo, poleg De Gee, postavljal obrambo. Sredina je OK, Young igra dobro, vendar me skrbi, da je to njegov maksimum in da dolgo ne bo v taki formi. Januzaj kar naj gre na posojo še za kako sezono ali dve, ker je po mnenju mnogih navijačev, ki se jim pridružujem, "over-rated". Trenutno je Rooney motor ekipe, Mata je odličen in je odlično nadomestil Di Mario, zato menim, da ko se vrne, se bo ekipi poznalo, ne bo pa nekega hudega preskoka. Za tako ekipo s takim napadom ne more biti 5 strelov na gol v celi tekmi (prejšnja tekma celo 1 ubogi strel). Falcao je samo ime, ni slab, ni pa vreden takšne plače in takšne odkupne klavzule, vsaj v tem trenutku ne. Zelo verjetno slaba obramba drži celotno ekipo nazaj, zato ne vem, kaj sanjajo okrog Balea. Kupit nujno vsaj Hummelsa pa še enega zelo solidnega branilca, ostalo se bo potem sestavilo nazaj. Kljub vsemu, GGMU.
Sasda Sadas
02. 01. 2015 11.57
+4
Rojo ko igra igra tudi dobro sam je zdej poskodvan tko k pou prve ekipe ....
random..slo
02. 01. 2015 12.41
+0
Točno, nanj sem čisto pozabil. Ampak še vseeno, en top CB manjka.
Iniesta
02. 01. 2015 10.18
+1
res neverjetna ta EPL .... Upam, da bo na koncu čelsi vseeno prvi ...
darkangel31
02. 01. 2015 10.12
-4
angleska liga je vrhunska polna preobratov dramaticna vrhunske predstave veliko golov manjsi klubi na nivoju barcelone :) uzitek je spremljat tekme
THE BEST 1234
02. 01. 2015 11.04
+9
Ce si nevtralen navijac je premier ligo res lepo gledati. Ce pa si navijac kaksnega kluba je pa vcasih kar tezko gledati. Drugace pa je to se en dokaz, da je premier liga najbolj kakovostna in izenacena liga na svetu
meskic
02. 01. 2015 11.41
-8
Najbolj izenacena ja, najbolj kakovostna pa je La liga.
ECantona
02. 01. 2015 19.04
-1
o temu bi lahko debatirali in napisali 100+ strani, ampak zame je kakovost posamezne lige tista, ki se ne odloči vse do zadnjega kroga in v kateri je za naslov (ali CL) v igri več, kot pa samo trije klubi.
meskic
02. 01. 2015 10.09
-22
Navijaci EPL še vedno trdijo, da je to najmocnejsa liga na svetu. Še vedno nocejo dojeti in sprejeti dejstva, da najbolj konkurencna liga še ne pomeni, da je najkakovostnejsa.
Sigis
02. 01. 2015 10.59
+19
Seveda je najkakovojstnejša, poglej natrpan urnik v angliji medtem ko drugi spijo, pa tudi premier ligaši imajo vsak vikend težke tekme, še Burnley lahko preseneti City in pa Tottenham odpihne Chelsea ko to najmanj pričakuje, zalomi se ti pri Newcastlu, Stokeu....medtem ko Bayern preseneti nek nevem...20. klub, ko izgubi protii Bayernu samo z 1-2!!!! Španija je pa itak liga za počivanje, real odpihuje vse s 4-0 s pol moči, BZ.
THE BEST 1234
02. 01. 2015 11.13
+4
Potem se pa cudite, zakaj ekipe iz premier lige dosegajo slabse rezultate v evropskih tekmovanjih. Ce bi imeli v Italiji, Spaniji, Nemciji tak zgoscen ritem, bi bilo drugace. Lep primer je Everton lani ko niso igrali v evropskih tekmovanjih so v ligi koncali na 5 mestu, letos so ze blizu coni izpada. Enako je bilo z ekipo Newcastle par sezon nazaj.
Sigis
02. 01. 2015 11.42
+4
Ja točno to! Đabe it Barceloni na polno v tekmo s Cityjem če ima pa potem čez vikend Elche ali pa kakšno Cordobo....Pa Bayern gladko vsako leto rije do polfinala, kako pa ne bo če pa je praktično spočit...po 4-0 bombajo vse...City se pa medtem po vodstvu z 2-0 še vedno krvavo matra za 3 pike proti enemu bogemu Sunderlandu, Chelsea se ubija z raznimi Newcastli itd....v življenju me nihče ne bo prepričal da je kakšna liga boljša od angleške, ker preprosto ni primerjave. Potem pa hodijo ven še z izjavami "ja sej španski klubi pa prihajajo daleč v Evropsskih ligah...".....Ja normalno, saj vidim kako igrajo v španiji vsi klubi, nobene fizike, samo 10'000 podaj in predložki, kdo bo pa zmatran?!?!
Burt
02. 01. 2015 12.47
-1
Iskanje izgovor za neuspehe v Evropi. Kako je potem Chelsea pred leti osvojil evropo? Z dopingom in nedovoljenimi poživili? Vsaka liga ima drugaćen stil igre, angleži igrajo napadalnejši nogomet ki je lepši in atraktivnejši za oko , španci igrajo bolj taktično. Zato v evropi ne pridete do rezultatov . Maribor - Chelsea 1- 1 . Maribor je igral skoraj vsake tri dni že od junija medtem ko je Chelsea počival do avgusta. Letos evropo branijo španci -Real in Sevilla angleži pa branite angleške pokale :)
Sigis
02. 01. 2015 13.19
-1
Evropo so osvojili ker se jim je doma vse že davno zalomilo in so igrali tako tako, malo bolj so se šparali, če se ne spomniš so bili na koncu šesti tisto leto?!
THE BEST 1234
02. 01. 2015 13.19
+1
Chelsea.1905 se strinjam s tabo. Potem pa barcelona joka, ker ima 3 dni po tekmi s city-em El clasico.
Burt
02. 01. 2015 13.28
+1
Torej letos v ligi prvakov nimate možnosti saj se borite za naslov še doma. :)
Sigis
02. 01. 2015 13.34
-2
Imamo, ampak precej manj od Reala/Barce/PSGja/Bayerna....treba se je sprijaznit, kdor se na polno bori doma (ANG) ga v ligi prvakov tepe, oz. ima REEEES REEES izjemno srečo da mu uspeva povsod, kot je pred leti Unitedu, ki je imel itak drago in dolgo klop, klop za 2 ekipi. Kaj ima pa sedaj Chelsea?? Salaha?? Mikla?? Izzvenelega Schurrleja?? Boh pomagi.
CFC1
02. 01. 2015 14.33
+1
chelsea 1905 na največji obup williana si pa kar pozabil, ta človek igra skoraj vsako tekmo vse kaj pa naredi pa je, da 1. zakomlicira stvari, 2. podari žogo nasprotniku, 3. solira do nezavesti. Pol pa v celi sezoni da do sedaj gol pa podajo če se ne motim, oprosti sam to nikamor ne pele, POTREBUJEMO kakšno dobro desno krilo, ker v napadu vse sloni na prodorih hazarda, ker je desna stran povsem nenevarna ali pa kakšna podaja Fabregasa, ki pa tako ali tako pride do ugodne podaje po povratni podaji Hazarda, ko ta že vrže nekaj igralcev iz igre, ker je drugače tesno pokrit ...
IHateItHere
02. 01. 2015 09.51
+3
izjemno zanimivo nadaljevanje epl-ja nas čaka. za prva štiri mesta se bodo borili chelsea, man utd, man city, southampton (lepo presenečenje), spursi, arsenal,... še en dokaz da je to najboljša liga na svetu. COYS!
Sasda Sadas
02. 01. 2015 09.44
+6
Upam da se cim prej di maria in herrera vrneta da dodata mal kreativnosti pa napadalnosti...
ILoveGaming
02. 01. 2015 09.42
+15
Nemorem verjet da nas Stevie G zapušča. Nism navijač Liverpoola samo bo tako čudno gledat jih brez kapetana. Pa ta človek bi si zaslužu en velik kip pred štadionom pa napisat gor Kapetan Stevie G! :D
rich1987
02. 01. 2015 09.33
+6
Ja chelsea je dobu klofuto včerej kaj čmo:) igralci so pa res vidt utrujeni tko da jih bo treba mal spočit
Sigis
02. 01. 2015 09.08
+26
Pa ste rekli da je PL odločena ko je imel Chelsea že 8 točk naskoka...fantje in dekleta, ni to španija/italija...saj ko dobite nekaj nogometnega znanja boste dojeli, zakaj je to najbolj konkurenčna in najtežje osvojljiva liga na svetu.
random..slo
02. 01. 2015 10.42
+0
Ne govorijo zaradi 8 točk prednosti, ampak zaradi dominance in kompletnosti celotne ekipe. Je pa res, lahko se marsikaj naredi, že poškodba Hazarda (bog ne daj) bi se ekipi enormno poznala. Ampak, pomojem prvaki bodo, zaslužili bi si.
CFC1
02. 01. 2015 14.59
random: v primeru, da se Chelseaju poškoduje Hazard pol pa smo pa bo dejanska tema v napadu, ker vse sloni na njegovih prodorih in povratnih podajah npr. Fabregasu, brez tega bo pa kot kaže trenutna situacija (glede odvisnosti celotne ekipe v napadu od njega) prava mala katastrofa ...