Nogomet

Premier League: Drame, ki so jih režirale legende in sodniki

London, 23. 03. 2015 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
20

30. krog angleške Premier League, ki je vključeval veliki derbi med Liverpoolom in Manchester Unitedom, je najbolj zaznamoval nov niz napačnih sodniških odločitev.

Juan Mata
Juan Mata FOTO: Reuters
V Angliji je debata o pomoči, ki bi jo nujno potrebovali sodniki na tekmah Premier lige, spet na vrhuncu. Dinamika igre je dosegla stopnjo, ki jo sodnik v polju, dva ob stranskih linijah in četrti med rezervnima klopema ne morejo več nadzirati. “Ker ne gre več za male, temveč velike in odločilne napake, je potrebno nekaj storiti," ugotavlja Alan Shearer, le eden od številnih otoških nogometnih komentatorjev, ki želijo spodbuditi angleško nogometno zvezo k ukrepanju. Zaenkrat se zdi, da bi bila lahko delna rešitev problema uvedba monitorja, ki bi ga za pomoč pri presoji spornih trenutkov tekme, uporabil četrti sodnik. Opaženo na posnetku bi ta nato takoj sporočil glavnemu sodniku. Na srečo ni bilo nič kaj posebej spornega na obračunu na Anfieldu, kjer je Manchester United nadaljeval zmagovalni pohod proti najboljšim nasprotnikom. Po Tottenhamu pred tednom je zdaj na tujem padel še Liverpool. Domačini so v tekmo vstopili zadržano in nervozno. Najboljši igralec tekme Juan Mata je v slogu raztegoval in medel vezno in obrambo formacijo Liverpoola in sredi prvega dela tudi lepo zadel. Takoj na začetku drugega polčasa ali takoj po vstopu s klopi je bil zaradi brce v noge Anderja Herrere že po 43-ih sekundah izključen Steven Gerrard; in to je že pomenilo, da je tekma za Liverpool izgubljena. Kmalu zatem je še lepše kot v prvem delu, tokrat z volejem z levico, ponovno zabil Mata. Kasneje je izid zmanjšal Daniel Sturridge, v zadnji minuti pa je za nameček Wayneu Rooneyju kazenski strel ubranil Simon Mignolet. Oba, nekdanji in sedanji kapetan angleške reprezentance Gerrard in Rooney, sta se po tekmi opravičevala. Prvi zato, ker je z nešportno potezo svoje soigralce in navijače pustil na cedilu, drugi pa se je kesal, ker izvedbe 11-metrovke prepustiti kolegu Mati. Že lani se je Liverpoolovi legendi Stevenu Gerrardu na eni od odločilnih tekem (proti Chelseaju na Anfieldu), zgodila nesreča. Njegov zdrs je botroval zadetku gostov in najbrž je zaradi tega Liverpool ostal brez naslova. Kaj lahko se zgodi, da bo Gerrardova nepremišljenost Liverpool ob koncu tega prvenstva stala uvrstitev v Ligo prvakov za naslednjo sezono. Gerrard se bo po koncu prvenstva preselil k LA Galaxyju. Liverpool za Manchester Unitedom, ki je na lestvici četrti, zdaj zaostaja za pet točk. Res, vse le še ni izgubljeno. V naslednjem krogu Liverpool gostuje pri Arsenalu.

Harry Kane
Harry Kane FOTO: Reuters
Sodniki so s spregledom dejstva, da se je žoge, predno je ta dosegla Kevina Nolana, zadnji dotaknil John O’Shea, zelo očitno West Ham oškodovali za enajstmetrovko. Nolana je trenutek zatem rokoborsko zaustavil branilec Sunderlanda Santiago Virgini. Pravica se je nato zgodila šele dve minuti pred koncem, ko je edini zadetek za zmago Londončanov dosegel Diafra Sakho. Toda tik pred tem je Brazilec Nene storil očiten prekršek v napadu, a je tudi tega sodnik spregledal. Novi trener Sunderlanda Nizozemec Dick Advocaat se po tekmi ni želel pritoževati. V nasprotju z njim pa je po tekmi na White Hart Lanu besnel Nigel Pearson, strateg Leicestra. Pri izidu 2:2 je sodnik Mike Dean domačemu Tottenhamu v prid zaradi spornega prekrška na Dannyjem Roseom dosodil enajstmetrovko. Napadalec Spursov Harry Kane je tako dosegel svoj prvi prvenstveni hat-trick. Leicester po porazu s 4:3 ostaja na lestvici zadnji in je že na vratih izpada iz Premier lige, čeprav njegove predstave, vključno s sobotno na severu Londona, sploh ne potrjujejo slabe forme, kaj šele apatije ali razočaranja igralcev. To je s pohvalo tekmecem potrdil tudi trener Tottenhama Mauricio Pochettino, ki je bil s tesno zmago še kako zadovoljen. Še bolj neverjetna in vpadljiva je bila napaka sodnika Neila Swarbricka na tekmi med Manchester Cityjem in West Bromom. Swarbrick je že v drugi minuti zaradi prekrška nad Wilfredom Bonyjem (ta je bil sicer storjen izven kazenskega prostora, a nad igralcem, ki je imel prosto pot do vrat) izključil branilca gostov. Toda storilec prekrška ni bil Gareth McAuley, pač pa Craig Dawson. McAuley je šele po žvižgu (morda nepravilno) odvzel žogo drugemu domačemu napadalcu. Sodnik se ni pustil prepričati. To je bil že drugi tak primer v zadnjih tednih (na tekmi Manchester United - Sunderland je bil namesto Johna O’Sheaje izključen Wes Brown), lani pa se je podoben primer “napačne identitete” pripetil na tekmi med Chelseajem in Arsenalom. Manchester City je obračun proti West Bromu gladko dobil (s 3:0), res pa je, da je bil sporen tudi nevaren prekršek Fernandinha v kazenskem prostoru gostov. Če bi bil ta dosojen, zadetka Brazilca ne bi bilo. Na koncu je statistika pokazala, da je imel Manchester City, z igralcem več, kar 78% posest žoge. Ob naletu z iztegnjeno nogo Yannicka Bolasieja na domačega vratarja Asmirja Begovića se je pričakovalo, da bo dosojen prekršek nad vratarjem. Začuda se je sodnik Andre Marriner odločil gostujočemu Crystal Palaceu nameniti enajstmetrovko. Gostje so po začetnem vodstvu Stokea na koncu slavili z 1:2.

Alan Pardew
Alan Pardew FOTO: Reuters
Zanimivo je tudi, da je trener Crystal Palacea Alan Pardew v nedeljo v televizijskem pogovoru izrazil odkrito razočaranje nad namernim padcem svojega napadalnega vezista Jamesa McArthurja pred Stoekovim golom. McArthur je za simuliranje prejel rumeni karton. To je bil prvi primer, da je trener zaradi zavanja sodnika od lastnega trenerja prejel javni opomin. Resnica je, da so ti namerni padci pred gostujočimi vrati že kar neokusni in morda je res napočil čas, ko bi morala izjava Pardewa, v upanju za uspešen pregon te nešportne razvade, postati standard. Vsaj za eno enajstmetrovko so bili oškodovani tudi igralci Burnelyja, ki bo v Southamptonu na koncu klonili z 2:0. Aston Villa je po dveh navdušujočih in tudi rešilnih zmagah spet klonila. V Birminghamu je bil občutno boljši Swansea. Edini zadetek na tekmi je tik pred koncem tekme dosegel Francoz Bafetimbi Gomis. Newcastle se je v obračunu proti Arsenalu zelo trudil popraviti pet minut nezbranosti iz prvega dela, med katerimi je dva gola dosegel Olivier Giroud. Na žalost domačinov, ki so v nadaljevanju zaigrali zelo dopadljivo, so z enim zadetkom poraz uspeli le ublažiti. Vodilni Chelsea je včeraj v gosteh premagal Hull. Bilo je 2:3. Hull je po zgodnjem vodstvu gostov (zelo lepa gola sta uspela Edenu Hazardu in Diegu Costi) izenačil v pičlih treh minutah. Najprej po slabem posredovanju Branislava Ivanovića in nato še po netipični napaki vratarja Thibauta Courtoisa, ki je sledila Ivanovićevi povratni podaji. Vseeno pa se je Beligjec v drugem polčasu odkupil s fantastično trojno obrambo. Zmago je Chelseaju po prodoru in podaji Williana z desne strani zagotovil Loic Remy. Everton je v gosteh v Londonu zabeležil že drugo zaporedno prvenstveno zmago. Trinajst minut pred koncem je to z golom priboril posojenec iz Tottenhama Aaron Lennon. Prvi zadetek za goste je že v 18.minuti vknjižil Seamus Coleman. Coleman je zdaj z devetimi zadetki najboljši strelec med premierligaškimi branilci. Chelsea s šestimi točkami naskoka pred Manchester Cityjem (in tudi eno neodigrano tekmo več) še zdaleč ni čez ciljno črto. Hud boj pa se bo prvi vikend v aprilu nadaljeval za prva štiri mesta ali za vstopnice za Ligo prvakov.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mufc7 1
23. 03. 2015 23.11
+3
Glavna je zmaga !
vikson
23. 03. 2015 20.08
+5
20 Times 20 times MAN UNITED
MaceWindu
23. 03. 2015 18.30
-1
majsterdoo
23. 03. 2015 19.00
+0
20times
23. 03. 2015 19.23
+3
MaceWindu
23. 03. 2015 20.27
20times
23. 03. 2015 17.52
+9
Bravo ekipe v PL za še en zelo napet in odličen nogometni vikend! Odlične predstave in tako je potrebno nadaljevati in naslednjo sezono rušiti tudi v europi! GGMU!
Dravska strmina
23. 03. 2015 19.03
-3
Rušijo oni vedno v Evropi, ampak na žalost predvsem sebe...
ZlonamerniGeneralFranco
23. 03. 2015 19.05
-11
2005 - trinajst ekip iz PL v osmini finala LP 2015 - tri ekipe iz PL v osmini finala LP, s tem da se nobena ni prebila naprej. Recite kar hočete ampak angleški nogomet se z španskim, nemškim in italijanskim ne more kosat
20times
23. 03. 2015 19.22
+7
upam da United naslednjo sezono popravi angleško čast :)
lovesosa
23. 03. 2015 19.38
+9
neobax, kot večina drugih nimam pojma kar hočeš povedati, ti pa povem, da so od leta 2005 do zdaj 3 angleški klubi osvojili lp, medtem ko sta samo 2 španska kluba. o številu naslovov je pa 3:3. tako da nenakladi
lovesosa
23. 03. 2015 15.18
+24
za liverpool tekma 2 polcajtu še zdaleč ni bila izgubljena, pokažite mi enega liverpoolovega ali unitedovega navijača ki ni bil živčen pred koncem
20times
23. 03. 2015 18.15
+12
take tekme se vedno igrajo do konca sodnikovega žvižga. liverpool je po izklučitvi zaigral veliko bolj podjetno in daleč od tega, da bi bila tekma odločena že recimo takoj po 2.golu.
RyanGiggs
23. 03. 2015 14.59
+6
Lep članek. Letos United napada 2. mesto, naslednje leto, pa upam da skupaj s Hernandezom in Nanijem sam vrh!
jurci275
23. 03. 2015 17.37
+2
20times
23. 03. 2015 17.50
+5
lejga arsenalovca...nihče te ne provucira! nasprotno...arsenalu želim vso srečo in končni uspeh v FA pokalu ti se pa tuki greš provokatorja čeprav ni nihče nič rekel čez tvoj klub. Pa kakšni navijači ste to?
ZlonamerniGeneralFranco
23. 03. 2015 19.06
+0
20times
23. 03. 2015 19.22
+4
ECantona
24. 03. 2015 07.37
+3
Kot navijač Uniteda se sprašujem zakaj Arsenal s tako ekipo ni prvi?
aki10
24. 03. 2015 13.18
-1