Nogomet

FOTO: Chelsea kot prerojen pred očmi Hiddinka, Norwich rajal na Old Traffordu

London, 19. 12. 2015 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič/J.K.
Komentarji
10

Zadnji predbožični krog v Premier League je postregel z nekaj izjemnimi rezultati, vrhunec pa je bila zmaga Chelseaja na prvi tekmi po odhodu Joseja Mourinha, poraz Manchester Uniteda in vnovično slavje Leicester Cityja, ki bo za božič gotovo prvi.

Kaj takega pa še ne! Po šestih letih in pol spremljanja Premier League od blizu, se prvikrat resnično ne morem načuditi dogodkom, ki so se, pa ne le na stadionu Stamford Bridge, odvili danes popoldne. Prav enako pa razmišlja tudi večina kolegov. Angleški nogometni cirkus je danes dosegel enega svojih najbolj neverjetnih vrhuncev. Po tem, ko je bil iz Chelseaja, še vedno aktualnega angleškega prvaka, pred dvema dnevoma pregnan najbolj slavni nogometni trener na svetu, je njegovo bivše moštvo prvikrat v tej sezoni uprizorilo bleščečo predstavo in zabeležilo prepričljivo zmago, komaj drugo prvenstveno od sredine oktobra.

Ob predstavitvi domače enajsterice so navijači Chelseaja izžvižgali Branislava Ivanovića, Cesca Fabregasa in Diega Costo. Ta trojica je po mnenju večine odgovorna za prevrat, po katerem je v četrtek popoldne brez službe ostal Mourinho, najuspešnejši strateg v 110-letni zgodovini kluba in zato ljubljenec občinstva na londonskem zahodu. Ekipo je s klopi danes vodil njegov dosedanji pomočnik Steve Holland. Še pred začetkom srečanja so iz uprave kluba sporočili, da bo njihov novi trener, kot se je pričakovalo, do konca te sezone Nizozemec Guus Hiddink, ki se je v podobni vlogi znašel že leta 2009. Tedaj je sredi sezone odpustnico, prav tako zaradi slabih rezultatov, dobil brazilski strateg Luiz Filipe Scolari.

Hiddink si je tekmo iz direktorske lože ogledal v družbi Chelseajeve igralske legende Didierja Drogbaja, ki se je od kluba poslovil maja. Domača enajsterica je tekmo začela izjemno navdahnjeno in udarno. Gostujoči Sunderland, ki je pred tedni ob gostovanju pri Arsenalu, vsaj v prvem polčasu, pokazal zelo dobro predstavo, se je razpoloženega tekmeca preprosto zbal. Ivanović je zadel že v peti minuti, na 2:0 pa je povišal Pedro (13. minuta). Tudi do konca prvega dela igre se je videlo, da pri Chelseaju, ki je od avgusta igral z opazno "težkimi nogami" in brez ustvarjalnosti, vse teče kot namazano. Z atraktivnimi potezami ali "samba nogometom" sta navduševala Fabregas, še posebej pa brazilski vezist Oscar. Za odtenek slabši je bil tokrat njegov rojak Willian, v zadnjih mesecih z naskokom najboljši posameznik pri modrih. Takoj po odmoru so domači še povišali vodstvo (Oscar z 11-metrovko po prekršku nad Willianom), nekdanji Chelseajev napadalec Fabio Borini pa je kmalu znižal na končnih 3:1. Sredi drugega dela se je nekajkrat zazdelo, da bi se Sunderland nemara lahko celo vrnil v igro, a temu vseeno ni bilo tako.

Cameron Jerome ni bil prvi, ki je v tej sezoni uspel utišati Old Trafford.
Cameron Jerome ni bil prvi, ki je v tej sezoni uspel utišati Old Trafford. FOTO: Reuters
Ob menjavah Fabregasa in Coste so bili domači navijači spet zmedeni. Najprej so, resda z zadržkom, ploskali svojim ljubljencem, nato pa se je tako kot pogostokrat med tekmo razlegalo vzklikanje "Jose Mourinho, Jose Mourinho". Sam Allardyce, trener Sunderlanda je po tekmi razočaran ugotovil, da je njegova ekipa Chelseaju zelo olajšala delo, saj je tekmo odigrala pod njegovimi pričakovanji. Zelo zanimive so bile izjave Hollanda, ki je na tiskovni konferenci potrdil, da je edino pomembno to, da je Chelsea spet zmagal. Holland, ki je trener različnih klubskih selekcij že sedmo leto, je potrdil tudi, da je Hiddink v slačilnici že obiskal in pozdravil nogometaše Chelsea ter se s tistimi, ki jih že pozna, priložnostno pogovoril. Holland je dodal, da je bil klubski tabor po četrtkovem odpustu Mourinha v šoku ter da je prepričan, da bo prihodnji teden, ko se s Portugalcem snideta na kosilu, njuno prijateljstvo in vzajemno spoštovanje še vnovič potrjeno. "Jose Mourinho je izjemen trener in velik človek, ki bo najbrž zelo kmalu dobil priložnost v kakem drugem klubu", je zaključil Holland.

Na preostalih zelenicah pa nov šok za navijače Manchester Uniteda, ki so lahko doma spremljali novo porazno predstavo svojih ljubljencev. Rdeče vrage je na Old Traffordu uspel šokirati tudi Norwich City, ki je vodil že z 0:2 po zadetkih Camerona Jeromea v prvem in Alexandra Tetteyja v drugem polčasu. Anthony Martial je dobrih 20 minut pred iztekom rednega dela znižal, toda United kljub nekaj lepim priložnostim, v zadnjih sekundah je eno sebično zapravil tudi branilec Chris Smalling, United pa je ob zmagi Tottenhama v Southamptonu (0:2) padel na peto mesto na lestvici. Navijači so spet izražali nezadovoljstvo nad trenerskim štabom pod taktirko vedno manj priljubljenega Louisa van Gaala, povsem drugače pa se v teh tednih godi Claudiu Ranieriju. Italijanski trener je z Leicester Cityjem slavil tudi pri Evertonu in City si je že zagotovil prvo mesto ob božiču (2:3). Lisjaki so korak celo od neverjetnega jesenskega naslova, medsebojno tekmo v nedeljo igrata prva zasledovalca Arsenal in Manchester City, za pet točk prednosti pa je poskrbel Riyad Mahrez z dvema enajstmetrovkama na Goodison Parku. Everton se je sicer vračal v igro z goloma Romeluja Lukakuja in Kevina Mirallasa, toda Belgijca nista ustavila slavja gostov, za katere je v drugem polčasu zadel tudi Šindži Okazaki.

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

Izidi 17. kroga:

Chelsea – Sunderland 3:1 (2:0)
Ivanović 5., Pedro 13., Oscar 50./11-m; Borini 53.

Everton – Leicester City 2:3 (1:1)
Lukaku 32., Mirallas 89.; Mahrez 27., 65./obe 11-m, Okazaki 69.

Manchester United – Norwich City 1:2 (0:1)
Martial 67.; Jerome 38., Tettey 55.

Southampton – Tottenham Hotspur 0:2 (0:2)
Stoke City – Crystal Palace 1:2 (0:1)
West Bromwich Albion – AFC Bournemouth 1:2 (0:0)
Newcastle United – Aston Villa 1:1 (1:0)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inhumed
20. 12. 2015 11.52
+3
Mislm da bo kmalu prišel čas ko bo LVG odpuščen, nekateri (ne popolnoma zanesljivi) viri pravijo da že v prihodnjih dneh. Sam nisem čisto odločen ampak nekaj se definitivno mora spremenit. Treba je vedet, da je v štabu Utd veliko ljudi, ki ima enako vizijo kot navijači o tem kakšen naj bi Utd bil in zagotovo niso (ali ne bodo več dolg) tiho. Dejstvo je, da igralci zgledajo nezainteresirano, brez idej in so v večini primerov neučinkoviti. Napadalci ne pridejo mimo ENEGA igralca, niti enga presežka ni na tekmo in niti ena sama situacija se ne obrne nam v prid...kot da igralci še sami ne verjamejo več v to, da so sposobni zadet. LVG je lansko sezono rekel, da mora na novo "sprogramirat" igralce, da razmislijo preden storijo in da ne delajo stvari instinktivno. Če je to to, potem smo še v večjem sra*** kot se zdi, ker tega menjava trenerja ne bo spremenila - vsaj ne v tako kratkem času kot bi želel.
united96
20. 12. 2015 20.25
+2
Tako je. Nekaj bodo morali spremenit, ker tole ni za nikamor. Se pa vidi, da ga je odhod Murija postavil pred dejstvo, da mu lahko kmalu sledi še on sam. Se pa vidi, da igralci enostavno nimajo nobene volje do igre in se obnašajo, kot da jih nič ne briga.
HOLAJ SLOVENIJA
20. 12. 2015 08.36
+5
Jose Mourinho je odličen trener,toda,če so v klubu igralci,ki ga ne marajo,lahko hitro začno bojkotirati njegovo delo. In namesto zamenjave trenerja,je treba na hladno spustiti takšne igralce,ne glede na imena? Imam občutek,da se je pri Olimpiji dogajalo isto!
srebrnibreg
19. 12. 2015 20.23
+31
Tista luštna zdravnica katero je Muri spodil iz kluba ga je drago stala, ker so ga zaradi nje igralci z igro bojkotirali. To je bilo že dolgo zelo jasno.
SAF1
20. 12. 2015 11.58
+3
Sej je res, da takrat nekje je začel Chelsea kar naenkrat začel slabše igrati.
united4eva
19. 12. 2015 20.05
+20
Upam da se vodstvo MU-ja odloč že odpustit tega šalabajzerja nesposobnega.. Bil bi idealn čas, glede na to da naj bi bil pep naslednjo sezono prost.. sam vodstvo si bo pomoje raj zatiskal oči pa še naprej gledal brezvezno igro
Iniesta
20. 12. 2015 16.35
+2
BOZICEKSLO
19. 12. 2015 19.34
+2
Sunderland je danes igral katastrofalno dejansko jim je podarjal gole.
united4eva
19. 12. 2015 20.00
+8
jurci275
19. 12. 2015 20.19
+6