Nogomet

Premier League: Chelsea in Manchester City še naprej loči velikih pet točk

London, 02. 02. 2015 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
9

Napovedovan kot odločilni derbi za naslov prvaka Premier lige je ostal neodločen. Arsenal doma in Tottenham na gostovanju sta prepričljivo zmagala, s porazom na svojem stadionu je razočaral Southampton.

Loic Remy
Loic Remy FOTO: Reuters

Čudaško bi bilo pričakovati, da bi bile petnajst krogov pred koncem angleškega prvenstva vse neznanke že znane. Hkrati pa ne bi bilo presenečenje, če bi obrise končnega vrstnega reda prepoznali že danes. Jose Mourinho se na tiskovni konferenci po remiju proti Manchester Cityju ni prikazal. Njegov pomočnik Steve Holland prav tako ne. Pri Chelseaju so se odločili, da bodo z molkom potrdili, da je za njimi uspešen teden. Vsakršno medijsko načenjanje uvrstitve v finale Ligaškega pokala in ohranitev lepe točkovne prednosti pred prvim zasledovalcem v ligi, bi bilo odveč. Mourinho je ostal zaščitniški do svojega talismana Diega Costo - ta je bil komaj v petek zaradi grobosti, ki jo sodnik na torkovem pokalnem polfinalu ni opazil, recipročno kaznovan s prepovedjo nastopa na treh tekmah - in obenem ubranil načelo defenzivne taktike, ki jo je uporabil na sobotnem derbiju. S preobrazbo svoje ekipe, ki jo je načela tudi poškodba Cesca Fabregasa, mu je uspelo tudi v tej sezoni proti Manchester Cityju ostati neporažen. Lani je Chelsea v obeh dvobojih s sinjemodrimi iz Manchestra sicer slavil. Ob vsem tem pa je Chelsea v dodaten ovoj skrivnosti odel posle zadnjega dne zimskega prestopnega roka. Mohamed Salah, egiptovski krilni napadalec, ki naj bi bil odprodan v Romo ali pa celo v Fiorentino, je v soboto sedel med poškodovanci takoj za klopjo z rezervami. Andre Schurrle, drugi najresnejši na listi za odhod, pač ne. Danes bo kot Chelseajeva nova moč predstavljen kolumbijski napadalni vezist Juan Cuadrado, ki bo prestopil iz Fiorentine. Manuel Pellegrini po tekmi na Stamford Bridgeu ni bil posebej zgovoren. Omenjal je, da se bodo njegovi nogometaši potrudili osvojiti vseh preostalih 45 točk, kolikor jih ponujajo zmage na vseh tekmah do srede maja. Z igro svojega moštva je bil zadovoljen, z rezultatom pač ne. Najbolj iskren po tekmi je bil Chelseajev zvezdnik Nemanja Matić, ki je priznal, da je bil Chelsea utrujen ter da je, v nasprotju s Pellegrinijevim mnenjem, osvojena točka dober izplen.

Daniel Sturridge
Daniel Sturridge FOTO: Reuters
V soboto se je po petmesečni odsotnosti zaradi poškodbe v ekipo Liverpoola vrnil Daniel Sturridge ter zmagovalni gol v obračunu proti West Hamu zabil že 12 minut po vstopu s klopi. Asistiral mu je Brazilec Philippe Coutinho. Že v prvem delu je Liverpool prevladoval, še posebej dober je bil strelec prvega zadetka Raheem Sterling, ki je z driblingi West Hamovega branilca Westona Reida vrtel kot igračo. Kot se je pohvalil po srečanju Mauricio Pochettino, je njegov Tottenham v gosteh proti West Bromwichu pokazal najboljšo predstavo v vsem prvenstvu. Spursi so zmagali s 0:3. Harry Kane je spet dosegel dva, Christian Eriksen pa en gol. Slednji še posebej atraktivnega s prostega strela. Z levjimi obrambami se je izkazal tudi vratar Tottenhama Hugo Lloris. Arsenal se je v nedeljo na stadionu Emirates znesel nad Aston Villo (5:0), pri čemer so gostje lahko še zadovoljni, da poraz ni bil še hujši. Najbrž bi ta res bil višji, če bi pri domačinih igral tudi Alexis Sanchez, ki je trenutno rahlo poškodovan. Arsenal se je predstavil kot zelo uravnoteženo moštvo, pri čemer je ta uravnoteženost izhajala iz zbrane in dobro postavljene obrambne vrste. Marsikoga bo presenetil podatek, da je Arsenal prvič v tej sezoni šele včeraj zabeležil tretjo zaporedno zmago. V soboto v bosta v prvi tekmi prihodnjega kroga na White Hart Lanu udarila prav Tottenham in Arsenal. V primeru zmage domačih, bodo ti po točkah prehiteli svoje dejanske sosede in največje rivale. Velik spodrsljaj si je včeraj privoščil Southampton. Na St. Mary'su ga je ugnal Swansea. Tekmo je odločil evrogol Jonja Shelveyja.

Juan Mata in Robin van Persie
Juan Mata in Robin van Persie FOTO: Reuters
Po prepričanju mnogih je Southampton s tem porazom počasi že zapušča napeto dirko za osvojitev končnega četrtega mesta, ki še vodil Ligo prvakov na prihodnjo sezono. Zaenkrat se Southampton, največje presenečenje prvenstva, še oklepa prav 4. pozicije. Tretji po zmagi nad zadnjeuvrščenim Leicestrom ostaja Manchester United. Ta je v sobotno tekmo vstopil tako kot se od ManUniteda pričakuje - napadalno in zagnano. Prvi zadetek Robina Van Persieja je bil dosežen po predhodnem nedovoljenem položaju Nizozemca. Toda vodstvo s 3:0 je dvome o zmagovalcu razblinilo že ob odmoru. Perfektni hat-trick je na tekmi Stoke - QPR dosegel irski reprezentant Jonathan Walters (z desnico, z levico in z glavo). Londonski Rangersi pa vseeno niso bili povsem podrejeni. Vratar domačih, bosanski as Asmir Begović, je imel veliko dela. Joey Barton je zadel tudi prečnik. Vse kaže, da bo vrste QPR-ja okrepil Emmanuel Adebayor, nekdanji reprezentant Toga. Tega naj bi na drug konec prestolnice posodil Tottenham. Toda tudi visokorasli Adebayor, ki je bil pred štirimi leti iz Manchester Cityja za pol sezone posojen celo v madridski Real, bo QPR zelo težko rešil izpada. Ekipa, ki jo vodi trener Harry Redknapp, je s sobotnim porazom vred v tem prvenstvu na enajstih gostovanjih zabeležila prav toliko porazov. Če ji obstanek le uspe, bo prva v zgodovini s tako mizerno serijo. Eden od njihovih najbolj gorečih tekmecev za obstanek Sunderland je z zadetkoma Connorja Wickhama in Jermaina Defoeja zasluženo porazil Burnley. Na gostovanjih sta naposled zmagala tudi Everton - proti solidnemu in pozitivnemu Crystal Palaceu - in Newcastle - proti negotovemu in površnemu Hull Cityju. Za Everton je srečno zadel Romeu Lukaku, in to že v 2. minuti. To je bil prvi zadetek Belgijca na gostovanjih od oktobra in prvi zadetek po osmih prvenstvenih krogih. Branilec Evertona Phil Jagielka je z izbijanjem nenavadnega strela Dwighta Gaylea dobesedno za las rešil svojo ekipo pred zadetkom. Tako je ostalo pri komaj drugi ohranitvi nedotaknjene Evertonove mreže na tosezonskih gostovanjih. Prihodnji konec tedna je na vrsti tudi tradicionalni Merseyside derbi, to je liverpoolski mesti derbi ali spopad Evertona z Liverpoolom.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janer77
02. 02. 2015 14.59
+1
Težka bo tole... težkaaa... upam, da se Juan Cuadrado hitr uigra v naši ekipi... drgač pa Liverpol spet na starih pota...
minimalisch
02. 02. 2015 14.00
+2
V trenutni formi z igralci nazaj, arsenal razbije vse...coyg!!!
kameltrajbar
02. 02. 2015 14.38
+4
..in tottenham je prvi na vrsti....carsko....:))))
JJLover
02. 02. 2015 18.13
ne bit prevec optimisticen minimalisch :) dobr ves da se use lah zlo hitro spremeni... jim bi pa prvoscu
BlackTiger88
03. 02. 2015 20.01
+1
guroguro
02. 02. 2015 13.41
+5
kameltrajbar
02. 02. 2015 13.13
+3
..ars raztura.......:)))))
KOPITES
02. 02. 2015 11.33
+4
lepa igra....koncno...Sterling,Stu in Ibe..hudoooo...se obrambo zrihtamo...YNWA
Cules5
02. 02. 2015 10.48
+18
Lepo je bilo spet videti Sturridga igrati in zabijati.