Nogomet

Premier League: Chelsea in Liverpool remizirala, QPR in Burnley izpadla

London, 11. 05. 2015 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
11

Nepopoln 36. krog v elitni angleški nogometni ligi je v pretežni meri postregel s pričakovanimi izidi, razen dveh. Na derbiju na Stamford Bridgeu ni bilo zmagovalca, Manchester City je ponižal in v drugo ligo pahnil QPR.

Sta pa zato v gosteh zmagala Sunderland in Burnley. Slednji je kljub zmagi v Hullu že izpadel, zelo verjetno pa s sabo v drugi kakovostni razred angleškega nogometa potegnil tudi Hull. Tekma Chelsea - Liverpool je bila dinamična in zanimiva, čeprav lepih končnih akcij na Stamford Bridgeu nismo videli. Oba gola, ki sta jih dosegla veterana John Terry in Steven Gerrard s streloma z glavama, sta se zdela otročje enostavna. Pred začetkom srečanja so v čast prvakom gostje svoje nasprotnike na igrišče pospremili postrojeni v častno vrsto. Že prvi poskus odvzema žoge pa ni bi ravno časten. Zaradi nepazljive in tudi nevarne brce Cesca Fabregasa v gleženj Raheema Sterlinga bi bil Chelseajev playmaker kaj lahko izključen. Sodnik Andre Marriner pa, zanimivo, sprva sploh ni dosodil prekrška, temveč je pustil prednost. Po izsiljeni prekinitvi pa je napačno rdeči karton najprej pokazal Johnu Obiju Mikelu. Tej potezi se je trenutek zatem odrekel in rumeno opozorilo namenil Fabregasu. Španec je dvajset minut pozneje na desnem boku znova nepravilno zaustavil Sterlinga, tedaj s potegom za hlačke. Marriner spet kot da ni videl ničesar in Fabregas je kljub nedovoljenemu prevzemu žoge skoraj presenečen nadaljeval z igro, pa čeprav je bilo na njegovem obrazu najprej zaznati obup. Deset minut pred koncem je Stamford Bridge ob menjavi Stevena Gerrarda, kapetanu in legendi Liverpoola končno namenil stoječe ovacije. Gerrarda je Jose Mouirnho po tekmi označil za najslajšega nasprotnika. Pred tem so navijači Chelseaja Liverpoolovo osmico zmerjali, še posebej privoščljivo v povezavi z lanskoletnim zdrsom na srečanju obeh tekmecev na Anfiledu, ki je botroval enemu od dveh zadetkov, zaradi katerih kasneje Liverpool ni postal prvak. Mourinho je Stevena Gerrard kar trikrat vabil v svoja moštva. Leta 2005, ko je prvič postal trener londonskih modrih, prav tako pa tudi v času, ko je vodil milanski Inter in madridski Real. Gerrard se je kljub spoštovanju do Mourinha in več desetmilijonski ceni odločil ostati pri matičnem klubu, saj, kot pravi, “je igrati za Liverpool, za katerega navijam, vredno največ”. Nekdanji angleški kapetan Gerrard bo po koncu te sezone športno pot nadaljeval pri moštvu LA Galaxy.

Raheem Sterling
Raheem Sterling FOTO: Reuters

Manchester City je z lahkoto potopil QPR, ki bi moral za morebitni obstanek v ligi občutno močnejšega nasprotnika premagati. Končni izid 6:0 je dovolj zgovoren dokaz, kaj se je včeraj dogajalo na stadionu Etihad. Sergio Aguero je dosegel hat-trick. Že njegov prvi zadetek v 5.minuti je sledil akciji, zaradi katere so se gostje upravičeno prijeli za glave. Argentinec je za sabo pustil štiri gostujoče branilce, dva pa sta od njega praktično odskočila. Agueru nato ni bil težko pretentati še vratarja Roba Greena. Vse kar je nevarnega storil QPR, pa so zajezili nedovoljeni položaji. Že v soboto je Burnley z edinega dolgotrajnejšega napada Hullu zabil gol, ki bo zelo verjetno odločilen za usodo slednjega. Danny Ings je bil v gneči pred domačim golom najbolj spreten in s strelom z treh metrov odločil sicer slabo srečanje. Zanimivo je, da je pol minute pred tem sodnik Martin Atkinson zaradi krvavitve iz nosa iz igre poslal domačega centralnega branilca Michaela Dawsona. Reakcija Hullovega kapetana Dawsona je nakazovala prav na možnost, da bodo zaradi njegove kratke odsotnosti vsa dejanja v Hullovem kazenskem prostoru skrajno kritična. In so bila res. Ko so Hullovci pogledali, kako nerodno in panično so izbijali žogo, si bodo najbrž priznali, da morda le niso vredni premierligaškega statusa. Krilni napadalec Hulla Robbie Brady je pred tem s prostega strela kar dvakrat zadel prečnik. Burnley je torej kljub prvi zmagi po 14. marcu (in prvemu doseženemu golu v skoraj treh mesecih) tudi matematično že izpadel, zdaj predpredzadnji Hull pa ima v zadnjih dveh krogih pred sabo hudo zahtevno gostovanje pri Tottenhamu in nato še spopad z Manchester Unitedom doma.

Frank Lampard
Frank Lampard FOTO: Reuters

Če je Hull v agonijo spravila nesreča, pa je Sunderlandu do zmage gostujoče zmage v Liverpoolu proti Evertonu zelo pomagala sreča. Zadetka Dannyja Grahama in Jermaina Defoea sta bila dosežena - saj ni res, pa je - po odbojih žoge od teles obeh gostujočih napadalcev, pri čemer se ta skoraj nista zavedala zadnjih dotikov. Še več. Defoejev gol je padel po tem, ko ga je žoga najprej zadela v stegno, nato pa še celo v dlan. Sunderland ima ob ugodnem izidu na tekmi proti Leicesteru v soboto veliko možnosti za obstanek, pa čeprav bi na zadnji dan prvenstva izgubil na Stamford Bridgeu, štiri dni pred tem pa na zaostali tekmi tudi proti Arsenalu na Emiratih. Pogojno mu je tak načrt za pobeg na varno omogočil tudi Leicester, in to z novo zmago. Tokrat je “aprilski šprinter iz območja izpada” (trener Nigel Pearson je bil zato nagrajen z naslovom Manager meseca) spet v značilnem zagnanem in bojevitem slogu porazil Southampton. Leicester ima zdaj 38 točk in je 15., točko pred njim pa je že rešena Aston Villa, tudi pokalni finalist, ki je v soboto zasluženo premagala West Ham. Že svoj tretji zadetek v zadnjih treh tekmah je za končnih 1:0 zabil Tom Cleverly, nekdanji napadalni vezist Manchester Uniteda, ki je zadnje dve leti igral zelo slabo in neučinkovito.

Radamel Falcao in Wayne Rooney
Radamel Falcao in Wayne Rooney FOTO: Reuters
Po osmih zaporednih porazih je Newcastle doma le uspel vsaj remizirati. Obračun proti West Bromwichu se je zaključil z 1:1. Newcastle je zdaj točkovno poravnan s Sunderlandom, oba pa Hullu (še enkrat, ta je 18.) bežita za dve točki. V soboto je bila zelo zabavna tudi tekma med Crystal Palaceom in Manchester Unitedom. Igra z roko in zato dosojena enajstmetrovka za goste ter komično posredovanje domače obrambe po predložku Ashleyja Younga in strelu z glavo Marouaneja Fellainija, sta zapečatila usodo domačih, ki so bili večino tekme celo boljši nasprotnik. Posebej pa je potrebno, spet, pohvaliti Unitedovega golmana Davida DeGeajo, ki je Glennu Murrayju v drugem delu srečanja ubranil dva strela od blizu, za katera bi se se navadno reklo, da “sta bila že v mreži”. Stoke je z lahkoto odpravil Tottenham s kar 3:0. Stoke je šele drugič v tej sezoni na eni tekmi zabil tri gole. Romun Vlad Chiriches je bil zaradi dveh rumenih kartonov izključen že na začetku drugega dela. Southampton za šestouvrščenim Tottenhamom zaostaja točko. Zaenkrat se bo v Ligo Evropa za prihodnjo sezono skoraj zanesljivo uvrstil peti na lestvici Liverpool, medtem ko se morata Tottenham in Southampton za ta dosežek še potruditi. Po pravilu UEFA se v Ligo Evropa uvrsti tudi najuspešnejši na lestvici Fair Play (poleg tistih klubov, ki se niso uvrstili niti v Ligo Evropa niti v Ligo prvakov). To je zaenkrat West Ham. Dokončni angleški trojček v Ligi Evropa pa bo tako ali tako znan šele po finalu FA pokala 30.maja.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lion power
11. 05. 2015 23.00
+1
Arsenal pa izgubil. Kako lepo se je vidlo koliko je vredno tole vaše podajanje in posest žoge.
20times
11. 05. 2015 15.55
+7
United spet v ligi prvakov :)) sevede bo treba še v dodatne kvalifikacije ampak željeno 4.mesto je osvojeno!
Sigis
11. 05. 2015 16.12
+7
Kaj tocno se je spremenilo s temi dodatnimi kvalifikacijami? Neka sprememba je pa Obrez ni povedu kaksna ..
20times
11. 05. 2015 17.43
+1
Veš da ne vem čist točno. Sam vem da so pač nosilci v prvem bobnu in igrajo proti tistim "nižjim" ekipam. Seveda ne gre nikogar pocenjevat ampak United naj bi se potem izognil naprimer Valenciji, Monaku, Leverkusnu,... Mogoče tole to pravilo
thereddevil
11. 05. 2015 17.50
pravilo je zej ze kr neki let enako in sicer da se srecajo za sebe neprvaki(iz najboljsih 15 lig med sabo)...zato je tut tolk tezje pridit v LP kluubom iz dobrih lig
lovesosa
11. 05. 2015 20.16
+2
priznam da si liverpool letos ni zaslužil lige prve prvakov, ampak po pravici povedano, niti sii je ni united
20times
11. 05. 2015 20.56
+0
Ko sem prebral začetek tvojga stavka sem takoj imel v glavi : sej si tud United ni zaslužu (kar si kasneje sam napisal) =P vseno je bil United letos nekoliko bolj suveren in navsezadnje tudi dvakrat premagal Liverpool. Me pa zelo skrbi forma iz zadnjih treh tekem ki je zares zelo slaba. Upam da se to do naslednje sezone popravi, da nebomo delali sramote angliji v ligi prvakov.
thereddevil
11. 05. 2015 21.54
naslednji ki bo padel je ze arsenal , nc skrbet...derbiji nam letos lezijo
thereddevil
11. 05. 2015 14.39
+7
spomnimo kak je lani sunderland usel obstanku ko so premagali chelsea v gosteh ter se par velikih klubov, osebno upam da izpade newcastle (predvsem zato ker navijaci niso marali pardewa pa se je izkazalo da jih je prev on resil obstanka pa ceprav je sel ze na polovici sezone) vendar si je hull verjetno res vse pokvaril proti burnleyu
Pa kaj
11. 05. 2015 13.40
+8
super članek!!
SAF1
11. 05. 2015 13.19
+12
Katastrofalna igra MUFC-ja je bila, to nabijanje statistike (800 podaj) je naravnost neumna in izjemno nepotrebna. Kje so časi ko je MUFC igral do 5 podaj in strel na nasprotna vrata.