Nogomet

Dobre novice za Leicester: Liverpool zadržal Tottenham na Anfieldu, Arsenal z lahkoto proti Watfordu

London, Bournemouth, Birmingham, 02. 04. 2016 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Matjaž Ambrožič/J.K.
Komentarji
0

Arsenal se je z zanesljivo zmago nad mestnim tekmecem Watfordom južnjakom maščeval za izpad iz pokala FA in pritisnil na najbližje sosede Tottenham v lovu na Leicester City (4:0). Ostrogam je zdrsnilo na Anfieldu v Liverpoolu – to je nova velika priložnost za Leicester City (1:1).

Alex Iwobi (na fotografiji) iz tekme v tekmo postaja večji idol navijačev Arsenala. Mladi napadalec je bil tudi tokrat med strelci.
Alex Iwobi (na fotografiji) iz tekme v tekmo postaja večji idol navijačev Arsenala. Mladi napadalec je bil tudi tokrat med strelci. FOTO: AP

Po tem, ko je bil londonski Arsenal na zadnjih treh nastopih pred svojimi navijači, če upoštevamo nastope v vseh tekmovanjih, poražen, je v 32. krogu Premier League z zmago za privržence topničarjev na vrsto spet prišlo veselje. Tretjeuvrščeno moštvo angleškega prvenstva je brez posebnih težav odpravilo Watford. Končni izid srečanja na stadionu Emirates je bil 4:0. Čeprav je Watford pred tremi tedni prav na isti zelenici Arsenalu prizadejal prvi poraz v angleškem pokalu po treh letih in mu s tem onemogočil ubranitev dvojnega zaporednega pokalnega naslova, je bilo to popoldne v dvoboju med ekipama vsekaj drugače. Arsenal je dokaj nezainteresirane goste že takoj po začetku srečanja prisilil k pomiku v obrambo. Lep kratek predložek Alexa Iwobija je v drugem poskusu unovčil Alexis Sanchez. Novi mladi adut domačih Iwobi je po vteku v kazenski prostor po sredini le-tega povišal vodstvo domačih. Takoj po odmoru je podoben zadetek kot napadalni vezist Iwobi zabil še branilec Hector Bellerin. Žoga se je po Špančevem strelu odbila od branilca Bena Watsona in tako prevarala gostujočega vratarja Heurelia Gomesa.

19-letni Iwobi je kmalu zatem zadel prečko. Nato pa sta le nekaj minut pred koncem četrti zadetek za Arsenal ustvarila rezervista Joel Campbell, s podajo, in Theo Walcott s preprostim zaključkom iz bližine. Vzdušje na stadionu na severu Londona je bilo ves čas pomladansko sproščeno. Arsenal je resnično pokazal lepo igro, nekateri navijači trdijo, da celo najboljšo v tej sezoni. Na drugi strani pa je bil Watford slab, kar je ekipi trenerja Arsena Wengerja seveda zelo pomagalo pri uspešnem zaključku popoldneva. Wenger nam je po tekmi povedal, da bo Arsenal storil vse, da bo niz zadnjih sedmih tekem (v primerjavi z večino tekmecev ima eno še v dobrem) zmagal in tako ostal vsaj pod vrhom lestvice. V Angliji se že nekaj mesecev prerekajo na račun Iwobija, ki je igral v vseh angleških mladinskih selekcijah, lani pa se je - po tem, ko so ga vodilni v domači krovni zvezi izpustili iz ožjega kroga kandidatov - odločil, da bo kot član nastopal za reprezentanco svojega dedka, to je za izbrano vrsto Nigerije.

Wenger je o Iwobiju povedal: "Alex je v klubu že od osmega leta, zato povsem razume slog igre, ki ga razvijamo, je zelo hiter in mobilen, ob tem, da so tudi njegovi zaključki povečini vedno uspešni. S prvim moštvom trenira od jeseni, zato lahko potrdim, da bo Angleški nogometni zvezi kmalu zelo kmalu žal, da ga ni vpoklicala tudi v člansko vrsto." Nekdanji kapetan Valencie Quique Sanchez Flores, zdaj pa trener Watforda, je na novinarsko vprašanje o tem, katero moštvo je najboljše v Premier League odgovoril: "Glede na to, da smo se v zadnjem obdobju pomerili z najvišjeuvrščenimi, lahko rečem, da najbolj organizirano igra Leicester City, najbolje pa zagotovo Arsenal in Tottenham."

Kane (desno) prejema čestitke soigralcev na Anfieldu.
Kane (desno) prejema čestitke soigralcev na Anfieldu. FOTO: AP

Šele nedelja bo pokazala, če je bil Tottenhamov remi na Anfieldu dober ali slab rezultat (1:1). Harry Kane je rešil točko za ostroge, ki so po izenačenem prvem polčasu pritiskale tudi za zmago, potem ko je za vodstvo rdečih na začetku drugega polčasa poskrbel Philippe Coutinho. To sta bili morda dve ključni točki za Tottenham v lovu za enim redkih državnih naslovov v klubski zgodovini. Londončani so po zaslugi fantastičnega zadetka Kanea, njegovega 22. v tej sezoni Premier League, postavili končni izid tekme, ki jo je z golom v 51. minuti "odprl" Coutinho. Daniel Sturridge je našel v zadnjih tednih izjemno razpoloženega Brazilca, čigar strel z desnico "na prvo" je zletel mimo Huga Llorisa. Tottenham je bil do konca tekme morda malce boljši nasprotnik in Toby Alderweireld ter Dele Alli nista uspela ukaniti razpoloženega Simona Mignoleta. Angleški reprezentant Kane, ki ni odigral najbolj opazne tekme, je nato s prekrasnim obratom in strelom le uspel zadeti s poskusom ob daljšo vratnico. Gol mu je prekrasno pripravil Christian Eriksen, ki je ustavil žogo pred golavtom in našel najboljšega strelca Premier League. Coutinho bi lahko zadel tudi za zmago v zadnjih minutah, toda njegov strel je zletel za manj kot pol metra mimo vratnice nepremičnega Llorisa. Spursi so pritiskali do zadnjih minut, toda Mignolet resnega dela ni imel, prednost Leicestra pa lahko na nedeljski tekmi s Southamptonom naraste že na sedem točk, medtem ko se je Tottenhamu približal tudi najhujši rival Arsenal.

Jesus Navas se je v dresu Man. Cityja izkazal s parom podaj.
Jesus Navas se je v dresu Man. Cityja izkazal s parom podaj. FOTO: AP
Manchester City je po porazu na mestnem derbiju z Manchester Unitedom, ki je najbrž pokopal še zadnje upe po lovu na državni naslov, silovito odgovoril in Bournemouth na stadionu Vitality "izprašil" z 0:4. Fernando je povedel City v vodstvo po sedmih minutah igre, ko je z volejem zabil žogo mimo nemočnega vratarja Arturja Boruca po kotu Jesusa Navasa. Priprave na prvo tekmo četrtfinala Lige prvakov proti Paris Saint-Germainu so potekale po načrtih, potem ko je na 2:0 povišal Kevin De Bruyne. Belgijski zvezdnik je nastopil prvič po januarski težji poškodbi gležnja. David Silva mu je pripravil priložnost, nekdanji član Chelseaja in Wolfsburga pa je mojstrsko zadel. Že po manj kot 20 minutah je Sergio Agüero zabil že za 0:3, potem ko je po novi podaji Navasa zadel osamljen na drugi vratnici. Visoko zmago je z drugim zadetkom na dveh tekmah v državnem in klubskem dresu potrdil srbski branilec Aleksandar Kolarov, ki je v mrežo pospravil podajo Samirja Nasrija.

Z identičnim rezultatom je v gosteh slavil tudi Chelsea, prvi gol Alexandra Pata pa je "ukradel" vso medijsko pozornost. Brazilski napadalec je po povratku v Evropo iz Brazilije debitiral v modrem dresu in sodeloval pri visoki zmagi nad ubogo Aston Villo, ki je vedno bližje tudi matematičnemu izpadu iz elite. Chelsea je mrežo Birminghamčanov načel v 26. minuti, ko je Ruben Loftus-Cheek izkoristil žogo z desne Cesarja Azpilicuete. Pato je vstopil po poškodbi Loica Remyja in še pred polčasom izsilil ter tudi izkoristil najstrožjo kazen za podvojitev vodstva še pred polčasom. Za 0:3 je poskrbel Pedro Rodriguez po manj kot minuti drugega polčasa, potem ko je večino dela opravil še en rezervist Oscar, nekdanji član Barcelone pa je brez težav zadel. Španski reprezentant je svoj drugi zadetek popoldneva prispeval po obrambi Brada Guzana, medtem ko je domači branilec Alan Hutton zelenico z rdečim kartonom zapustil še pred začetkom sodnikovega dodatka.

Rafael Benitez še ni prebudil Newcastle Uniteda, čeprav bi napadalec Aleksandar Mitrović z dvema zadetkoma "srakam" skoraj prinesel remi, a je Martin Olsson v zadnjih trenutkih zadel za veliko zmago Norwich Cityja in pravo "norišnico" na Carrow Roadu (3:2). West Ham United poraza ni utrpel že na šestih zaporednih tekmah, toda varovanci Slavena Bilića so ostali brez polnega plena na obračunu z mestnim tekmecem Crystal Palaceom (2:2). Slednji na zmago čaka vse od decembra, toda začelo se je dobro in Damien Delaney je v 15. minuti poskrbel za vodstvo, potem ko je v mrežo pospravil žogo po predložku Bakaryja Sakoja, slabo je posredoval tudi vratar Adrian. West Ham je odgovoril v manj kot petih minutah, Manuel Lanzini je z neposredne bližine zabil žogo čez črto in kot prvi skočil na podajo Diafraja Sakhoja. Preobrat vzhodnih Londončanov je bil popoln še pred polčasom, ko je Dimitri Payet s še enim neverjetnim prostim strelom zabil deveti gol sezone. "Kladiva" so 23 minut pred koncem ostala z igralcem manj na zelenici, izključen je bil Cheikhou Kouyate, ki je grobo štartal nad Dwightom Gayleom. Palace je hitro izkoristil številčno prednost in Gayle je izkoristil nesporazum v domači obrambi ter postavil končni izid. Stoke City je proti Swansea Cityju zapravil vodstvo z dvema goloma na izvrstni tekmi na stadionu Britannia (2:2). Sunderland ostaja v "rdeči coni", potem ko je na domači zelenici klub s severovzhoda Anglije uspel le remizirati brez golov z West Bromwich Albionom (0:0).

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

Izidi 32. kroga:

Arsenal – Watford 4:0 (2:0)
Sanchez 4., Iwobi 38., Bellerin 48., Walcott 90.

Bournemouth – Manchester City 0:4 (0:3)
Fernando 7., De Bruyne 12., Agüero 19., Kolarov 90.

Liverpool – Tottenham Hotspur 1:1 (0:0)
Coutinho 51.; Kane 63.

Aston Villa – Chelsea 0:4 (0:2)
Norwich City – Newcastle United 3:2 (1:0)
Stoke City – Swansea 2:2 (1:0)
Sunderland – West Bromwich Albion 0:0
West Ham United – Crystal Palace 2:2 (2:1)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.