Nogomet

Moyes z West Hamom presenetil Chelsea na olimpijskem stadionu, Tottenham s 'petardo' končal črni niz

London, 09. 12. 2017 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.K./M.G.
Komentarji
2

Šestnajsti krog otoške Premier League se je začel s prvim derbijem tega konca tedna. Na londonskem olimpijskem stadionu je West Ham United presenetil branilce naslova Chelsea in vknjižil prvo zmago, odkar ga kot trener vodi David Moyes (1:0). Tottenham je po seriji slabih rezultatov v prvenstvu spet navdušil z zmago nad Stoke Cityjem (5:1).

West Ham United je na domačem olimpijskem stadionu, ki jim zaenkrat ne prinaša sreče, začel v malce drugačni postavi kot pred dnevi, ko je vodilni Manchester City stežka strl varovance Davida Moyesa. Novi strateg kladiv je tokrat v prvo enajsterico uvrstil Winstona Reida, Marka Nobla in Marka Arnautovića, spet pa je prednost pred prvim vratarjem Joejem Hartom dobil Adrian. Po remiju z Atleticom sredi tedna v Ligi prvakov je Antonio Conte postavo osvežil zgolj z Marcosom Alonsom, modri pa so kot že ničkolikokrat v zadnjih tednih začeli slabo in hitro zaostali. Arnautović je že po nekaj minutah igre odigral dvojno podajo z Manuelom Lanzinijem in sprejel žogo znotraj kazenskega prostora, si lepo pripravil strel z levico in še lepše zadel v daljši kot. Avstrijec, ena najdražjih okrepitev zadnjega prestopnega roka na Otoku, je tako prekinil osemmesečni strelski post in gol navdušeno proslavil z navijači tudi za ceno rumenega kartona.

Arnautović je svoj gol iz šeste minute tekme znal proslaviti z navijači kovačev.
Arnautović je svoj gol iz šeste minute tekme znal proslaviti z navijači kovačev. FOTO: AP

Kladiva so po vzpodbudnih 15 minutah popustila in Alvaro Morata je po akciji z Edenom Hazardom padel pod pritiskom Reida ter zahteval najstrožjo kazen, a je ni dobil. Chelsea je bil iz minute v minuto nevarnejši, najprej je v 21. minuti Angelo Ogbonna z glavo v zadnjem hipu izbil predložek pred Morato, na odbito žogo pa je skočil Hazard, ki je meril skozi celo kopico nog in za las zgrešil. Adrian je bi bil takrat nemočen, v 28. minuti pa je moral prikazati vse svoje sposobnosti, ko ga je z roba kazenskega prostora preizkusil N'Golo Kante. Morata bi dobrih pet minut kasneje moral odzvati bolje po dobrem predložku s strani, a ob pozornih branilcih West Hama ni uspel nevarneje streljati. West Ham je polčas zaključil podjetneje in nanizal nekaj kotov, medtem ko Chelsea ni pretil.

Nerazpoložena Hazard in Morata 
V nadaljevanje obračuna je Chelsea krenil tudi s Pedrom Rodriguezom, ki je zamenjal neopaznega Tiemoueja Bakayoka. A lov za izenačenjem bi se za goste lahko kaj hitro še dodatno zapletel, če bi glavni sodnik po akciji Arnautovića pokazal na belo točko. Žoga je namreč v roko zadela enega boljših Chelseajevih posameznikov Andreasa Christensena, a se sodniki niso odzvali. Kmalu je Conte v igro poslal še Victorja Mosesa in v 58. minuti so imeli zahodni Londončani lepo priložnost, ko je po domiselnem prostem strelu Cesc Fabregas našel Mosesa, ta pa je meril v blok in odbitek je nato za las mimo gola poslal Davide Zappacosta. Poskus Christensena je po še enem v seriji predložkov s strani v 70. minuti blokiral Reid, nato pa je minilo več kot deset minut do naslednje priložnosti Chelseaja, ki jo je v kazenskem prostoru prelahko zapravil Morata s strelom v zunanji del mreže. Naslednji je poskusil Hazard, ki je prišel do strela z roba kazenskega prostora, a z levico meril čez stičišče vratnice in prečke. West Ham se je do zadnjih sekund krčevito, toda uspešno branil in z navijači proslavil velik uspeh, ki bo na 18. mestu velika naložba pri boju za obstanek.

Angleški reprezentant Kane (na fotografiji) je bil med strelci za Tottenham na Wembleyju.
Angleški reprezentant Kane (na fotografiji) je bil med strelci za Tottenham na Wembleyju. FOTO: AP
Tottenham je po štirih tekmah brez zmage v državnem prvenstvu uspel prekiniti slab niz rezultatov in na domačem Tottenhamu povozil Stoke City (5:1). Spursi so povedli v 21. minuti, ko je predložek z leve z noge Sona Heunga-Mina poletel v mrežo rdeče-belih po zaslugi njihovega branilca Ryana Shawcrossa. Kmalu po začetku drugega polčasa je bilo že 2:0, ko je Son izkoristil podajo Dele Allija, nato pa je prvi strelec domačih Harry Kane z glavo (podal je Ben Davies) že v naslednjem napadu odločil zmagovalca. Kane se je v 65. minuti veselil "dvojčka", devet minut kasneje pa je zadel še Christian Eriksen. Shawcross je v zadnjih minutah zabil častni gol za lončarje, domači navijači pa so proslavili dvig na lestvici pred lokalnega rivala Arsenal, a ima Tottenham seveda še tekmo več od topničarjev.

Drama na Selhurst Parku, nova zmaga Burnleyja
Na drugi strani prestolnice je Asmir Begović v zadnji minuti ubranil enajstmetrovko Christianu Bentekeju, Bournemouth pa je tako na Selhurst Parku prišel do točke na obračunu s Crystal Palacom (2:2). Bournemouth je po desetih minutah povedal po zaslugi Jermaina Defoeja, ki je po akciji iz kota natančno meril v malo mrežico, Palace pa je izenačil v 51. minuti, ko je Luka Milivojević z bele točke matiral Begovića. Reprezentant Bosne in Hercegovine je v kazenskem prostoru podrl Wilfrieda Zahaja. Londončani so preobrat uprizorili že čez nekaj minut, ko se je na predložek Yohana Cabaya na oddaljenejši vratnici zadrsal Scott Dann, a je Defoe izenačil še pred polčasom s fantastičnim strelom "na prvo", ki je poletel prek Juliana Speronija v gol. Globoko v sodnikovem dodatku je Charlie Daniels storil nov prekršek nad Zahajem, a je bil Begović v drugem poskusu uspešnejši in prebral namero Bentekeja ter obalnemu prvoligašu prinesel točko.

Lisjaki s tretjo zaporedno zmago začenjajo spominjati na šampionsko sezono
Nogometaši Leicestra, ki so po šampionski sezoni 2015/16 v pretekli bili le bleda senca ekipe šampionov, so vknjižili tretjo zaporedno zmago v Premier League. Potem ko so doma premagali tako Tottenham in prijetno presenečenje sezone Burnley, so dobro formo prenesli tudi na gostovanje. In sicer so se do tretje zaporedne zmage dokopali pri srakah iz Newcastla. Leicester je z goloma Riyada Mahreza in Demaraia Graya ter avtogolom Ayozeja Pereza vknjižili zmago s 3:2. S tem so zabeležili še 23 točko sezone, s čimer so se po 16. krogu prebili na 8. mesto Premier League. Newcastle na drugi strani drsi po lestvici navzdol, na zadnjih sedmih premierligaških tekmah je ostal brez zmage. 

Gray in Mahrez sta bila strelca ob zmagi Leicestra, tretji gol pa so si srake v lastno mreže zabile kar same.
Gray in Mahrez sta bila strelca ob zmagi Leicestra, tretji gol pa so si srake v lastno mreže zabile kar same. FOTO: AP

Burnley je še naprej najlepša zgodba prvenstva, tokrat so varovanci Seana Dycha minimalno ugnali Watford na domačem stadionu Turf Moor (1:0) in na sedmem mestu točkovno ujeli Arsenal. Marvin Zeegelaar je moral tik pred polčasom z rdečim kartonom z igrišča, potem ko je ostro štartal na Stevena Defourja, Burnley pa je že čez nekaj minut povedel z golom Scotta Arfielda, ki je lepo zadel ob vratnici. Burnley je v 72. minuti spet zadel, a so sodniki razveljavili zadetek Ashleyja Barnesa. Zahvaljujoč zmagi nad West Bromwichem se je Swansea City dvignil z dna lestvice (1:0). Devet minut pred koncem obračuna je Wilfried Bony s pravo "bombo" zadel za zmago, Valižani pa so na 19. mestu zamenjali Crystal Palace. Steve Mounie je z dvema goloma prinesel zmago Huddersfield Townu nad Brightonom (2:0). Na stadionu Johna Smitha sta se udarila dva novopečena prvoligaša, Huddersfield pa na enajstem mestu še naprej leti visoko. Povedel je v 12. minuti, ko je na drugi vratnici Mounie zgolj preusmeril žogo v mrežo po kotu Chrisa Lowa, tik pred polčasom pa je Mounie postavil končni izid 2:0. Tokrat je natančno meril z glavo, spet pa je prvotno podajo Aarona Mooya preusmeril nekdo od soigralcev, Mounie pa je bil na pravem mestu. 

Izidi 16. kroga Premier League:

Tottenham Hotspur ‒ Stoke City 5:1 (1:0) 
Shawcross 21./ag., Son 53., Kane 54., 65., Eriksen 74.; Shawcross 80.

West Ham United ‒ Chelsea 1:0 (1:0)
Arnautović 6.

Burnley ‒ Watford 1:0
Crystal Palace ‒ Bournemouth 2:2
Huddersfield Town ‒ Brighton & Hove Albion 2:0
Swansea City ‒ West Bromwich Albion 1:0
Newcastle - Leicester 2:3 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selecao
10. 12. 2017 16.59
Gospod Conte, ali si si že domišljal, da si kot trener nekaj posebnega. No ja saj nisi slab, oz. si dober. Ampak še vedno so igralci glavni, tega se dobro zavedaj! Rekel si, da Neya nebi maral v Chelso, pa saj tudi Neyu ni padlo niti na konec pameti, da bi prišel v ta vaški klub ruskega mafijca. No, naj ti še povem zakaj si letos zanič in se ti tresejo hlačke, da ti jih bo mafjozo zamenjal , oz. , te bo mafjozo s tvojimi pokakanimi hlačami vrgel proč: Ja DIEGA COSTE nimaš več! !, On je bil poleg Hazarda vse kar je imela Chelsa.
tedoVV2HCmedo
09. 12. 2017 15.40
+0
Zame je to dober rezultat, ker vedno navijam za klub, ki je nižje na lestvici. Mariborčani, ob 16.15 bo tekma Real - Sevilla. Če bo remi, se boste lahko bahali, da ste enako dobri kot Real :)