Nogomet

West Ham (skoraj) sanjsko odigral zadnji domači derbi, Carroll Arsenalu v nekaj minutah zabil hat-trick

London, 09. 04. 2016 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

West Ham se je s hat-trickom Andyja Carrolla vrnil po visokem zaostanku proti Arsenalu in se v slogu poslovil od domačega igrišča, ki je gostilo zadnji mestni derbi pred zaprtjem (3:3). Arsenal se je zdaj najbrž tudi dokončno poslovil od lova na naslov v Premier League. Man. City zvečer ugnal WBA.

Nekdanji član Liverpoola in Newcastla Andy Carroll je bil nerešljiva uganka za topničarje.
Nekdanji član Liverpoola in Newcastla Andy Carroll je bil nerešljiva uganka za topničarje. FOTO: AP

Zadnji londonski derbi, ki ga je West Ham United gostil na svojem mitskem Boleyn Groundu, je bil morda celo najbolj spektakularen. Lepo "slovo" od Upton Parka, ki ga bo United v novi sezoni zamenjal za olimpijski stadion, je navijačem pripravil nekdanji angleški reprezentant Andy Carroll, ki je v slabih desetih minutah ob koncu prvega in na začetku drugega polčasa zabil neverjeten hat-trick, potem ko so topničarji že vodili z 0:2. Varovanci Slavena Bilića so porazno odprli tekmo s severnimi sosedi in Mesut Özil je na robu prepovedanega položaja v 18. minuti pobegnil obrambi domačih ter elegantno zadel z levico. Deset minut pred koncem polčasa je v podobni akciji pred Adriana prišel Alexis Sanchez in po novem zadetku se je zdelo, da bo vzhodni London tokrat moral izobesiti belo zastavo. Toda West Ham je v poslovilni sezoni naravnost izjemen prav na domačem Upton Parku, kjer je Carroll v 44. minuti z glavo najprej izenačil po predložku s strani, nato pa že v naslednjem napadu tik pred polčasom akrobatsko matiral Davida Ospino za izenačenje. V izjemni tekmi so navijači videli popoln preobrat po sedmih minutah drugega polčasa, ko je Carroll po predložku z desne na drugi vratnici zlaha preskočil svojega čuvaja in poskrbel za izbruh na tribunah, ki jih tradicionalno zasujejo tudi milni mehurčki. Ti so nato v dramatičnih zadnjih 20 minutah začeli "pokati". Najprej je Manuel Lanzini v 69. minuti na golovi črti preprečil izenačenje gostom, a je Laurent Koscielny nato oportunistično zaključil lepo akcijo s strelom pod prečko za 3:3.

Zanimivi dogodki so se kar vrstili, Gabriel je v eni od akcij grdo poskusil "nasaditi" Carrolla, ki bi se po padcu Brazilca kmalu dokopal do žoge in bi lahko stekel proti vratom, a je glavni sodnik (skupaj s pomočniki je razveljavil dva zadetka domačim) Craig Pawson akcijo nekaj stotink prej prekinil, Gabriel pa jo je odnesel brez kazni. Do konca tekme, prvo medsebojno je na otvoritvi sezone na drugi strani mesta presenetljivo dobil West Ham, sta imeli obe ekipi zgledne situacije za zmagoviti udarec. Aaron Cresswell je z roba kazenskega prostora preizkusil Ospino, akrobatski poskus Winstona Reida pa je po kotu, ki je sledil, zadel zunanjo stran mreže. Sanchez bi se lahko bolje znašel pred vrati West Hama ob prodiranju v kazenski prostor, a je Čilenec predolgo odlašal s strelom. Remi verjetno ni razveselil nobenega tabora ‒ Arsenal je ostal deset točk za vodilnim Leicester Cityjem, medtem ko bi West Hamu v lovu za četrtim mestom in Ligo prvakov lahko zdaj še dodatno zbežal Manchester City.

Oba Arsenalova strelca na eni fotografiji: Mesut Özil (levo) in Alexis Sanchez.
Oba Arsenalova strelca na eni fotografiji: Mesut Özil (levo) in Alexis Sanchez. FOTO: AP

Zadetek Samirja Nasrija je v drugem polčasu domače tekme zaokrožil preobrat Manchester Cityja proti West Bromwich Albionu in sinje modrim prinesel lepo zmago pred povratnim obračunom s Paris Saint-Germainom v Ligi prvakov (2:1). Meščani resnih možnosti v lovu na vodilni Leicester sicer nimajo, so pa s tremi točkami ostali tik za petami tretjega Arsenala in še vsaj za en teden preprečili, da bi jih prehitel mestni tekmec Manchester United, ki mora še odigrati derbi kroga z drugouvrščenim Tottenhamom. Na stadionu Etihad je goste iz Birminghama v zgodnje vodstvo s prekrasnim strelom povedel Stephane Sessegnon, a je nemudoma z najstrožje kazni izenačil Sergio Agüero. Zadetek dolgo časa odsotnega Nasrija z neposredne bližine, Francoz je v mrežo pospravil odbitek po strelu Agüera, je bil dovolj za vse tri točke, čeprav je bil WBA le kakšen centimeter oddaljen vsaj od remija. Po kotu v zadnjih sekundah je z volejem dobesedno za las zgrešil James McClean.

Na preostalih tekmah se je izpad Aston Ville v nižji rang tekmovanja praktično potrdil s porazom proti Bournemouthu na domačem Villa Parku (1:2). Gostje z južne obale so v Birminghamu povedli v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, zadel je Steve Cook, ki ga je po kotu našel Simon Francis. Ob drugem zadetku je napako storil Ciaran Clark, izkoristil pa jo je Josh King v 74. minuti. Andre Ayew je rešil nekaj ponosa Birminghamčanom z zadetkom iz 85. minute, a poti nazaj ni bilo več. Bournemouth je z zmago prebil "magično" mejo 40 točk, ki teoretično zagotavljajo obstanek, medtem ko Aston Villa pet tekem pred koncem za rešitvijo zaostaja že za 15 točk. Izpad v Championship bi lahko kmalu doletel tudi Newcastle United, ki je z Rafaelom Benitezom tokrat izgubil v Southamptonu (3:1). Šest tekem pred koncem morajo srake nadoknaditi ravno toliko točk pri dnu lestvice, njihov poraz na južni obali pa se je začel kovati že v enem prvih napadov, v katerem je Shane Long prišel mimo Stevena Taylorja in matiral Karla Darlowa. Southampton je prevladoval in na 2:0 povišal sedem minut pred koncem polčasa: Graziano Pelle je izkoristil slabo posredovanje obrambe in poskrbel za novo spremembo na semaforju. Victor Wanyama je bil strelec tretjega in zadnjega domačega zadetka v deseti minuti drugega polčasa, čeprav pa je Andros Townsend znižal, je bil to na koncu zgolj lepotni popravek. Benitez vse od zamenjave Stevea McClarna še ni zmagal, Unitedu pa se obeta že drugi izpad v championship pod vodstvom nepriljubljenega londonskega lastnika Mikea Ashleyja.

Crystal Palace se je proti Norwich Cityju razveselil morda ključne zmage v boju za obstanek (1:0), kamor so sicer večino sezone izvrstni Londončani padli po zaslugi dolge serije brez zmage. Nazadnje so namreč tri točke osvojili decembra, tokrat pa je navijače po dolgem času razveselil zadetek Jasona Puncheona v drugem polčasu. Norwich ima sicer še lepo zalogo pred Sunderlandom, ki je v "rdeči coni", a imajo črne mačke v dobrem še dve tekmi. Chelsea je na stadionu Liberty v južnem Walesu utrpel prvi poraz pod vodstvom Guusa Hiddinka (0:1). Priložnost je v golu dobil Asmir Begović, ki je bil nemočen, ko je Matt Miazga slabo posredoval po podaji Jeffersona Montera, islandski zvezdnik Gylfi Sigurdsson pa v 25. minuti ni grešil. Chelsea je zdaj po vsej verjetnosti ostal brez vseh možnosti v boju za vozovnice Lige Evropa. Na zanimivi tekmi sta se udarila še polfinalista pokala FA Watford in Everton, vse pomembne reči na londonski tekmi pa so se zgodile v le nekaj zadnjih sekundah prvega polčasa. Miguel Angel Britos je s slabim ustavljanjem žoge pripravil zadetek Jamesu McCarthyju v prvi minuti sodnikovega podaljška, a so sršeni nemudoma izenačili: kot Bena Watsona je v mrežo preusmeril Jose Holebas. Liverpoolčani so z remijem na 14. mestu ohranili točko naskoka pred sobotnimi gostitelji.

Izidi:

West Ham United ‒ Arsenal 3:3 (2:2)
Carroll 44., 45., 52.; Özil 18., Sanchez 35., Koscielny 70.

Manchester City ‒ West Bromwich Albion 2:1 (0:1)
Agüero 19./11-m, Nasri 66.; Sessegnon 6.

Aston Villa ‒ AFC Bournemouth 1:2
Crystal Palace ‒ Norwich City 1:0
Southampton ‒ Newcastle United 3:1
Swansea City ‒ Chelsea 1:0
Watford ‒ Everton 1:1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
09. 04. 2016 19.59
+0
swansi je tudi mel čas narukat chelsi
jurci275
09. 04. 2016 19.16
+0
kaj naj rečem, pa drug let...:)
Symbolic
09. 04. 2016 17.32
+0
Super tekma: odkrita borba, ostra/moška igra + golijada!
mariomandzukic
09. 04. 2016 16.00
-7
west hamu razveljavili cisti gol.drgace pa cestitke za slavena.v roku 2 let ga vidim na klopi enega izmed velikanov,upam na real madrid.slaven bi iz reala nardil velikega sampiona.
tekač
09. 04. 2016 17.09
+10
Real je grobnica trenerjev. Zidan ne bo dolgo,če pa zgubijo z Wolfs burgom bo šel pa takoj...
Ziggi
09. 04. 2016 17.18
+8
redko se strinjam s teboj ( ker si provokator), tokrat pa se strinjam, sicer ni treba prehitro napihovat, ampak slaven je res špica trener, tudi super človek pa še intelektualec.
BayernGomez
09. 04. 2016 19.44
-1
Je vsaj trener dober če so že igralci Hrvaške slabi.
Jani Prešern
09. 04. 2016 20.50
+2
Ja hrvaski igralci so res slabi haha. Predvsem Modric, Rakitic, Mandzukic, Lovren, Brozovic, Perisic.. jao kaj se slisi tukaj:D
BayernGomez
09. 04. 2016 21.55
-2
Modrić? Odigral je par dobrih tekem ostalo pa tako tako. Rakitić? Lani zelo dober letos pa povprečen. Mandžukić? Velikokrat na tekmah neviden. Lovren je dober to treba priznat. Brozović in Perišić? Zadnje časa zabijata sta pa ena ključnih igralcev pri remijih in porazih Interja.
the kop
10. 04. 2016 08.20
CURVANORD Zanetti
09. 04. 2016 15.47
+15
Biti trener Arenala mora bit super,