Nogomet

Tottenham še naprej v vzvratnem ogledalu Chelseaja, Spurs pozobali tudi češnje, Palace do remija s prvaki

London, 15. 04. 2017 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z novo visoko zmago je londonski Tottenham ostal za petami Chelseaju v Premier League. Spurs so bili na domačem White Hart Laneu boljši od Bournemoutha (4:0), za približanje modrim na štiri točke zaostanka (s tekmo več) so zadeli Moussa Dembele, Son Heung-min, Harry Kane in Vincent Janssen.

Favorit navijačev Harry Kane je zadel kmalu po začetku drugega polčasa.
Favorit navijačev Harry Kane je zadel kmalu po začetku drugega polčasa. FOTO: AP

Tottenham je na domači zelenici zmagal že sedmič zapored in z dominantno predstavo proti Bournemouthu pred morebitnim spodrsljajem v lovu na naslov v Premier League resno opozoril Chelsea, ki ga še čaka derbi z Manchester Unitedom. Od začetka so imeli Spurs pobudo pri posesti in se vodilnemu zadetku približali po izjemnem strelu Mousse Dembeleja z roba kazenskega prostora, ki ga je Artur Boruc uspel ustaviti. A Belgijca po 15 minutah igre ni mogel več zadržati, po slabem pokrivanju in podaji iz kota si je Dembele v kazenskem prostoru ustavil žogo in jo zabil v gol. Dve minuti kasneje je bilo že 2:0, po lepi podaji Harryja Kanea je vroči Južnokorejec Son Heung-min pobegnil obrambi in zadel z natančnim strelom, že osmič na zadnjih petih obračunih. Češnje bi se lahko po slabem začetku vrnile po slabe pol ure igre, ko je nevarno podajo Juniorja Stanislasa zamudil Benik Afobe. Dele Alli je po podaji Kyla Walkerja dobil priložnost za 3:0, a so se branilci gostov v tem primeru izkazali, medtem ko je Christian Eriksen s polvolejem prav tako preizkusil Boruca, tako kot po še eni domiselni podaji Kanea, po kateri pa poskus Danca ni prišel do rok poljskega vratarja. Eriksen je po podaji Sona poskusil še enkrat, a meril prek vrat, medtem ko je Boruc ustavil še strel Sona. A po začetku drugega polčasa so Spurs le prišli do zaslužene nagrade, Kane si je naredil nekaj prostora pred vrati po podaji Allija in s strelom po tleh odločil dvoboj z 20. ligaškim golom sezone.

"Dvojčka" mu je tri minute kasneje preprečil Boruc, po novi napaki Bournmouthove obrambe pa je Anglež že po nekaj sekundah spet zapretil, a se novega gola do konca tekme ni veselil. Da je bilo popoldne zares "sončno" za navijače domačih, je poskrbela tudi poškodba posojenega vezista Arsenala Jacka Wilsherea, ki je moral z zelenice ob precejšnjem navdušenju s tribun. Boruc je še naprej ustavljal poskuse domačih, Hugo Lloris pa je bil na praktično prvi preizkušnji šele v 72. minuti, ko je udaril Charlie Daniels. Trener belih Mauricio Pochettino je pred začetkom zadnjih desetih minut Kanu namenil stoječe ovacije in ga zamenjal z Victorjem Wanyamo, na klop pa se je usedel tudi Alli. Zadnji, ki je prišel v igro, je bil napadalec Vincent Janssen, prav on pa je s prvim premierligaškim golom, ki ga ni dosegel s prostega strela ali enajstmetrovke, pritisnil piko na i po podaji s strani, ki jo je v dveh poskusih uspel zabiti v mrežo mimo že precej izmučenega Boruca. Everton se je pomaknil že na peto mesto na lestvici, pred Manchester United, ki pa je odigral tri tekme manj od liverpoolskih modrih. V zadnjih 20 minutah je Everton na domači zelenici dvakrat zatresel mrežo Burnleyja za na koncu že kar izdatno zmago proti moštvu, ki v tej sezoni v gosteh še ni slavilo (3:1).

Everton (na fotografiji levo Ashley Williams in Matthew Pennington) je tudi po zaslugi prestavljenih tekem Manchester Uniteda uspel priti pred rdeče vrage na lestvici.
Everton (na fotografiji levo Ashley Williams in Matthew Pennington) je tudi po zaslugi prestavljenih tekem Manchester Uniteda uspel priti pred rdeče vrage na lestvici. FOTO: AP

Ross Barkley je preprečil njihovo vodstvo v prvih minutah, ko je na črti vrat izbil poskus Michaela Keana. Everton je uspel mrežo gostov načeti po zaslugi branilca Phila Jagielke, ki je zadel z glavo, vratar Joel Robles pa je z nepotrebnim prekrškom nad Samom Vokesom že po nekaj sekundah poskrbel za izenačenje. Vokes je bil zanesljivi izvajalec, Robles pa je lahko vseeno proslavljal zmago svojega moštva, ko je najprej v 72. minuti Kevin Mirallas pripravil strel Barkleyju, ki je tudi malce srečno po zaslugi Bena Meeja premagal Toma Heatona za vodstvo, zmago pa je že v enem naslednjih napadov potrdil prvi strelec kluba Romelu Lukaku. Crystal Palace se je na jugu Londona vrnil po zaostanku z 0:2 proti prvaku Leicester Cityju in lisjakom pred prihodom madridskega Atletica v četrtfinalu Lige prvakov malce pokvaril čarobnih nekaj tednov pod taktirko začasnega trenerja Craiga Shakespeara (2:2). Palace je po odlični predstavi na mestnem derbiju z Arsenalom tokrat začel veliko slabše in po dolgem metu iz avta Christiana Fuchsa je žogo v mrežo pospravil Robert Huth. Orli so kmalu po začetku drugega polčasa še bolj zaostali, Jamie Vardy je s krasnim zavitim strelom zaključil protinapad Riyada Mahreza. A že po manj kot dveh minutah je ekipa osramočenega nekdanjega angleškega selektorja Sama Allardycea znižala izid, nekdanji član Leicestra Jeffrey Schlupp je podal do Yohana Cabaya, ki je zadel z močnim strelom z enajstih metrov. 20 minut pred koncem so se Londončani razveselili tudi gola za točko, Andros Townsend je podal na glavo Christiana Bentekeja in Belgijec je z golom še malce oddaljil Palace od boja za obstanek.

Na zadnji sobotni tekmi je Manchester City z visoko zmago v Southamptonu (3:0) prišel na tretje mesto, potem ko se je prvi polčas na stadionu Svete Marije končal brez zadetkov. Izvrstno predstavo v drugih 45 minutah s strani varovancev Josepa Guardiole je "podžgal" kapetan Vincent Kompany, ki je po podaji iz kota po ponavljajočih se težavah s poškodbo zabil pomemben zadetek. Southampton je sicer začel bolje in po preigravanju Nathana Redmonda bi Manolo Gabbiadini kmalu pripravil zadetek Dušanu Tadiću, ki pa je meril prek vrat. V 55. minuti pa je City povedel, Jesus Navas je s strelom z razdalje preizkusil Fraserja Forsterja, po kotu, ki je sledil, pa so meščani povedli. Southampton bi lahko v 74. minuti izenačil, toda Maja Jošida je z glavo meril preblizu Claudiu Bravu, ki se je vrnil v vrata Cityja. Štiri minute kasneje je namesto izenačenja južnjakov City tekmo odločil s prekrasnim zadetkom, ki ga je po akciji Davida Silve strelcu Leroyu Saneju pripravil Kevin De Bruyne. Belgijec je podal še enkrat, za končnih 3:0 je zaposlil Sergia Agüera.

Izidi 32. kroga:

Southampton ‒ Manchester City 0:3 (0:0)
Kompany 55., Sane 77., Agüero 80.

Tottenham Hotspur ‒ AFC Bournemouth 4:0 (2:0)
Dembele 16., Son 19., Kane 48., Janssen 90.

Crystal Palace ‒ Leicester City 2:2 (0:1)
Cabaye 54., Benteke 70.; Huth 6., Vardy 52.

Everton ‒ Burnley 3:1
Stoke City ‒ Hull City 3:1
Sunderland ‒ West Ham United 2:2
Watford ‒ Swansea City 1:0

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chelsea1991
15. 04. 2017 15.28
+1
no tu pa se njihove otroško lahke tekme končajo, sedaj imajo lester v gosteh united doma arsenal doma west ham v gosteh = max 2 zmagi, liga je odločena
Iniesta
15. 04. 2017 17.52
+0
Jutri bo Muri naredil ligo se über zanimivo, ko bo junajted poknil čelsi ...
Iniesta
15. 04. 2017 17.52
+0
Chelsea1991
15. 04. 2017 18.13
+1
tudi če haha še vedno bomo gladko prvi glede na razpored chelseaja in tottenhama