Nogomet

Predsednik Uefe Čeferin resno razmišlja o skrajšanju poletnega prestopnega roka

Ljubljana, 07. 09. 2017 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Slovenec Aleksander Čeferin je v pogovoru za nemško radiotelevizijo ARD v zvezi z astronomskimi odškodninami ob prestopih nogometašev dejal, da razmišlja o prenovi finančnih pravil, ki zadevajo tako imenovani finančni fair play. V zvezi s tem ni izključil možnosti omejitve višine izplačil tudi v nogometu.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin podpira predlog o spremembi datuma oziroma skrajšanju trajanja poletnega prestopnega roka. V zvezi s prestopi nogometašev pa je omenil tudi možnost uvedbe tako imenovanega salary capa, omejitve višine izplačil športnikom oziroma omejitve trošenja tudi v nogometu. Takšno omejevanje poznajo predvsem v severnoameriških poklicnih ligah, kot so NHL, NBA in NFL. O tem smo sicer že pisali pred dnevi

Angleži so skrajšali nogometni prestopni rok, ki se bo tako od sezone 2017/18 končal že 9. avgusta (pred tem 31. avgusta) , sezona 2018 pa se bo začela 12. avgusta.

49-letni odvetnik, ki je pred prevzemom funkcije predsednika najbogatejše nogometne federacije vodil slovensko nogometno zvezo, se že od začetka svojega mandata zavzema za zmanjševanje razlik med najbogatejšimi klubi in tistimi, ki si ne morejo privoščiti izplačil astronomskih odškodnin. Seveda se Čeferin zaveda, da takšnih neskladij med "bogatimi" in "revnimi" ni mogoče v celoti odpraviti, zato pa je možno s pravili in finančnimi ukrepi omejiti ekscese, prekoračenje v trošenju čez vse meje dopustnega.

Čeferin se zavzema za zmanjševanje razlik med klubi.
Čeferin se zavzema za zmanjševanje razlik med klubi. FOTO: POP TV

Trenutek preloma se je zgodil med letošnjim poletnim prestopnim rokom ob prestopu brazilskega zvezdnika Neymarja iz Barcelone v vrste Pariz Saint-Germaina za bajno vsoto 222 milijonov evrov. V krovni nogometni federaciji Stare celine so sprožili preiskavo najdražjega prestopa v zgodovini nogometa, saj se je pojavil sum, da bi pri prestopih v francoski klub lahko prišlo do kršitev finančnega 'fair playa'.

Klub PSG je 3. avgusta sklenil pogodbo z napadalcem Neymarjem, 31. avgusta pa še z najstniškim zvezdnikom Francozom Kylianom Mbappejem, ki je v francosko prestolnico prišel kot posojen igralec Monaca do 30. junija 2018. V skladu s tem poslom ima francoski velikan možnost, da ga odkupi v prihodnjem letu za znesek 180 milijonov evrov. Ko bo PSG izkoristil odkupno pravico, bo igralec podpisal pogodbo do 30. junija 2022. V medijih so se nemudoma sprožila ugibanja, da se je pariški klub, ki ga poganja katarski denar, z Monacom dogovoril za posojo, da bi se izognil kršenju finančnega 'fair playa'. "S finančnim 'fair playem' smo začeli vzpostavljati stabilnost v nogometu. Bili smo uspešni. Vendar pa se časi spreminjajo, kar pomeni, da se moramo temu tudi mi prilagajati ter začeti s prenovo pravil in vpeljavo mehanizmov za vzpostavitev ravnovesja na področju konkurence v športu," je dejal Čeferin. Uefa se je za finančno pošteno igro odločila, da bi klube prisilila v spoštovanje pravil gospodarnosti, kar pomeni, da ni možno trošiti več, kot lahko klubi zaslužijo s trženjem in prodajo oziroma pridobijo sredstev.

Čeferin je za ARD poudaril svojo zavezo, da se Uefa ne boji sankcionirati največjih klubov, če bo to nujno. Uefa ima že sedaj nekaj vzvodov za učinkovito ukrepanje in kaznovanje. Lahko omeji število registriranih igralcev v klubu, lahko omeji zadolževanje in lahko se odloči za skrajšanje poletnega prestopnega roka, ki bi se lahko končal že konec julija in ne konec avgusta. "Nogomet je pravzaprav fantastičen izdelek. Visoke odškodnine ne pridejo kar tako od nikoder. Vendar pa moramo ohraniti konkurenčnost. Ne želimo, da bi vrzel med klubi postala tako velika, da bi si lahko na koncu le nekaj klubov privoščilo resno igrati nogomet."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Melaj
08. 09. 2017 13.34
+1
V podjetništvu velja eno pravilo..ali si glavni, ali te ni. In tako največji kupujejo vse, kar jim prestavlja direktno konkurenco ali nakazuje na to, da bi v bodoče lahko bili uspešnejši. V nogometu postaja zelo podobno. Toda ko bo prišlo do tega, da mosta dva kupila vse najboljše in ostali bojo svetlobno leto zadaj...takrat se bo vse zrušilo, ker igra ne bo več zanimiva. Brez poštene igre in množične konkurence nogomet in ostali športi niso zanimivi...Zato je nujno potrebno omejiti vsote, ki se večajo in večajo. Imamo primer, ko že veliko govorimo o PSG..Francoska liga še zdaleč ne dosega take gledanosti kot recimo Španska ali Angleška. Vzrok je v nekonkurenčnosti klubov med sabo. Ni malo sezon, ko je bil prvak že davno določen in samo eden si je lahko privoščil solidne igralce. To število klubov se zna v prihodnje še skrčiti. Nič dobrega za gledanost in posel, ki se ustvarja.
micamaca56
08. 09. 2017 09.10
+1
Prestopni rok pri amaterjih je vsekakor vsaj enkrat predolg, pametno bi bilo, če bi ga skrajšali. Pri profecionalcih pa diktira tako ali tako kapital in mafija, tako ,da je vseeno kako dolg je prestopni rok, Čeferin pa seveda ima prav..
JAMAN
08. 09. 2017 08.54
-3
Vsaka stvar, posel, pogodba itd. je vredna točno toliko, kolikor je na drugi strani nekdo pripravljen plačat zanjo in če je to 200 mil. ali celo več, je to problem prodajalca in kupca.
Maxx365
08. 09. 2017 11.25
+0
v nogometu veljajo druga pravila kot na Bolhi
Zentrum
08. 09. 2017 12.16
-1
Ti ne bi škodilo, če bi si kdaj prebral pravila FFP.
LAC
08. 09. 2017 08.16
+0
ALEKSANDER VEČ BOŠ IMEL SOVRAŽNIKOV PREJ BO KONEC Z TVOJO FUNKCIJO!
Maxx365
08. 09. 2017 10.55
+2
ali pa bo naredil red, ki je nujno potreben, saj so z zadnjimi prestopi stvari ušle z vajeti
selecao
07. 09. 2017 20.37
-1
Ne vem če bo lahko mali odvetnik iz male Slovenije, čeprav je strup v malih flaškah, lahko solil pamet evro nogometnim gigantom?
modelx
07. 09. 2017 21.48
+2
pomembne države se bodo strinjale - nemčija, anglija, nizozemska, belgija, verjetno tudi italija, portugalska, švica. in če dodamo še skandinavijo, pa avstrijo, potem ostaneta na drugi strain le še španija in francija z dvomljivim kapitalom.
modelx
07. 09. 2017 16.24
+5
prestopni rok bi se moral zaključiti 30.6., da bi trenerji vedeli s kako ekipo razpolagajo in imeli potem čas za treninge, pripravljalne tekme in začetek sezone. sedaj je transfer čas potegnjen preko začetka sezone in celo kvalifikacij za evropske lige in potem naj trenerji delajo.
CFC1
07. 09. 2017 17.51
+3
Po mojem mnenju pa bi se moral prestopni rok zadnji čas končati 10. 8., ker se potek začnejo različne lige in ob morebitnih novih prihodih se lahko podre kemija v ekipi.
modelx
07. 09. 2017 21.43
+1
ja, ampak trener mora imeti čas, da ekipo pripravi. še posebno, če pride do menjave trenerja, ali pomembnih igralcev.
Lisec6
07. 09. 2017 16.08
+4
KMALU SE BO VMEŠALA MAFIJA-ČEFERIN PAZI SE!