Nogomet

Samo čvrsta obramba premalo za Severne Irce, Poljska z zadetkom Milika do prve zmage v zgodovini EP

Nica, 12. 06. 2016 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poljska je prekinila zgodovinski nepremagljivi niz severnoirske reprezentance in z zadetkom Arkadiusza Milika dobila prvo tekmo Eura 2016 v skupinskem delu (1:0). Severni Irci so dolgo čakali na povratek svoje reprezentance na kakšen velik turnir, a uvod ob precejšnji napadalni nemoči ni bil uspešen.

Ajaxov napadalec Milik proslavlja po, kot se je izkazalo, zmagovitem zadetku.
Ajaxov napadalec Milik proslavlja po, kot se je izkazalo, zmagovitem zadetku. FOTO: AP

Severna Irska je na ta trenutek čakala skorajda točno 30 let. Toliko časa se namreč ponosna otoška reprezentanca že ni udeležila velikega tekmovanja, na katerega se je navkljub ne ravno optimističnim napovedim letos uvrstila v velikem slogu. Leta 1986 je v golu Severne Irske na mehiškem mundialu zadnjič stal legendarni vratar Arsenala in Tottenhama Pat Jennings, tudi pred tokratnim Eurom pa je bilo jasno, da bo njegov naslednik Michael McGovern med vratnicama ekipe selektorja Michaela O'Neilla med najbolj zaposlenimi na turnirju. Kyle Lafferty je bil po težavah z mišico nared za dvoboj s Poljaki v Nici, kjer je podobno kot v bližnjem Marseillu prišlo do nekaj navijaških izgredov, a ne med predstavniki obeh ponosnih narodov. Na zelenici četrtouvrščene ekipe zadnje sezone Ligue 1 so Poljaki začeli z vsem topništvom, zvezdnikoma Robertu Lewandowskemu in Arkadiuszu Miliku pa je priključil šele 19-letnega Bartosza Kapustko. Severnoirski navijači so v zadnjih dneh Nico obarvali v zeleno, množično pa so se zbrali tudi ob spominskem muzeju Titanika v Belfastu, a imeli bolj malo razlogov za slavje. Milik je bil prvič po zelo dobrem začetku polčasa s strani Poljakov nevaren v peti minuti, a povsem zgrešil žogo z volejem znotraj kazenskega prostora. Eden slabših polčasov, ki jih bomo videli na tem Euru, se je razživel šele po slabe pol ure. V 29. minuti je Ajaxov napadalec Milik z razdalje meril z levico, McGovern pa je v drugem poskusu uspel zadržati ne preveč nevaren strel. Dve minuti kasneje je Grzegorz Krychowiak prodiral po desni in vrnil žogo v sredino, kjer si je Milik spretno pripravil prostor za poskus z levico, a udaril prek vrat. Vroče je bilo še v 39. minuti, ko je pred svojimi vrati slabo izbijal Lafferty in morda igral tudi z roko, Kapustka pa je izkoristil ponujeno in z volejem resno preizkusil McGoverna, ki se je izkazal. Tudi po kotu, ki je sledil, bi Poljaki lahko zadeli, toda po "fliperju" v kazenskem prostoru se je tresel le zunanji del mreže.

Drugi polčas bi se težko začel bolje za Poljake, ki so v enem prvih napadov povedli. Jakub Blaszczykowski je prodrl in v kazenskem prostoru zaposlil Milika, ta pa si je pripravil strel z levico in dovolj natančno meril po tleh in med nogama Craiga Cathcarta za več kot le zasluženo vodstvo. Severni Irci odgovora niso bili zmožni, čeprav je O'Neill po Stuartu Dallasu v 66. minuti v igro poslal še Conorja Washingtona. Blaszczykowski bi lahko z boljšim zaključkom po novem pobegu v kazenski prostor v 68. minuti lahko že odločil tekmo, a je dolgoletni vezist Borussie Dortmund po tleh meril mimo daljše vratnice. Washington, ki je svoj prvenec v dresu reprezentance letos dosegel prav proti Sloveniji, je v 72. minuti dočakal svoj trenutek in se znašel v prvi in edini otoški priložnosti, a mu je v ključnem trenutku po pobegu proti Wojciechu Szczesnyju žoga ušla ravno dovolj, da jo je poljski čuvaj mreže ustavil že pred strelom. Branilec Conor McLaughlin bi se lahko dobrih deset minut pred iztekom rednega dela tekme odzval veliko bolje, toda po predložku z levega boka si sokrajda povsem osamljen na drugi vratnici ni uspel bolje zaustaviti žoge. Lukasz Piszczek je na drugi strani poskušal zadeti z roba kazenskega prostora, a je po odboju od enega izmed branilcev zadel le zunanji del mreže. Severni Irci so prek prostega strela v 86. minuti lepo presenetili Poljake in Steven Davis je neoviran stekel na globinsko podajo po tleh, a bil v padcu prekratek. Krychowiak je odgovoril s strelom z okoli 20 metrov v naslednjem napadu, a je žoga švignila mimo leve vratnice verjetno že premaganega McGoverna. Szczesny bi si ob izteku prve minute sodnikovega podaljška kmalu privoščil veliko napako, ko je ob lovljenju visoke žoge pokosil soigralca Piszczka, a sta jo oba odnesla brez posledic, tudi poljska mreža pa ni bila v nevarnosti. Severni Irci so sredi zgodovinskega niza nepremagljivosti, izgubili niso na 12 zaporednih tekmah, izbrali napačen trenutek za poraz, a že nastop je za njihove navijače razlog za veliko zadovoljstvo. Poljska je po razočaranju na domačem Euru 2012 v sedmem poskusu le uspela prvič zmagati na plesu najboljših ekip s stare celine.

Izid:

Poljska ‒ Severna Irska 1:0 (0:0)
Milik 51.

Postavi:

Poljska: Szczesny; Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Blaszczykowski (od 80. Grosicki), Krychowiak, Maczynski (od 78. Jodlowiec), Kapustka (od 88. Peszko); Milik, Lewandowski.

Severna Irska: McGovern, McLaughlin, Cathcart, McAuley, J. Evans, Ferguson (od 66. Washington), Baird (od 76. Ward), Norwood, McNair (od 46. Dallas), Davis, Lafferty.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.