Nogomet

VIDEO: Platini in Blatter osem let brez nogometa

Ženeva, 21. 12. 2015 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je v Zürichu suspendirana predsednika Mednarodne in Evropske nogometne zveze Seppa Blatterja in Michela Platinija kaznovala z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu.

Več videovsebin
  • Suspenz Platiniju in Blatterju obveljal
    00:33
    Suspenz Platiniju in Blatterju obveljal
  • Prihod Seppa Blatterja na izredno novinarsko konferenco
    00:35
    Prihod Seppa Blatterja na izredno novinarsko konferenco
  • Blatter in Platini dobila osemletno prepoved delovanja v nogometu
    04:24
    Blatter in Platini dobila osemletno prepoved delovanja v nogometu
  • Sepp Blatter čustven na izredni novinarski konferenci
    01:11
    Sepp Blatter čustven na izredni novinarski konferenci

 


Švicar Sepp Blatter in Francoz Michel Platini sta kaznovana tako na nacionalni kot mednarodni ravni. Kazen praktično končuje Blatterjevo kariero v nogometu, prav tako pa Platinijevo namero po prevzemu predsedniškega mesta pri Fifi. Komisija je odločila, da sta oba kršila etični kodeks s spornim plačilom dveh milijonov švicarskih frankov iz leta 2011 s strani Blatterja Platiniju. "Ne v pisni izjavi ne na zaslišanju gospodu Blatterju ni uspelo pokazati pravne podlage za to plačilo. Njegova izjava o ustnem dogovoru ni bila prepričljiva, zato jo je komisija zavrnila," so zapisali v sporočilu za javnost predstavniki komisije. "S tem, da gospodu Blatterju Fifinih interesov ni uspelo postaviti na prvo mesto in se vzdržati tega, kar bi lahko bilo v nasprotju z interesi Fife, je kršil zaupanje do zveze," so dodali v sporočilu.

Blatterja so dodatno kaznovali s plačilom 50.000 švicarskih frankov, Platinija pa z 80.000. Švicarja so obtožili kršitev Fifinega pravilnika glede ponujanja in jemanja daril, konflikta interesov in kršenja splošnih pravil obnašanja. Platinija so spoznali za krivega istih kršitev. Tako Blatter kot Platini "nista pokazala zavezanosti k etičnem odnosu, nista spoštovala vseh zakonov in pravil, prav tako pa Fifinega regulatorskega sistema". Blatter in Platini sta bila 8. oktobra suspendirana za 90 dni zaradi že omenjenega plačila za Platinijevo svetovalno delo za Fifo med letoma 1998 in 2002. Oba sta zanikala kakršno koli krivdo. Blatter je že napovedal, da bo primer predal Mednarodnemu športnemu arbitražnemu razsodišču v Lozani. Oba sta priznala, da za svetovalno delo ni obstajala nobena pisna pogodba, temveč le "gentlemanski dogovor". Še vedno pa ostaja neznanka, zakaj je Platini denar prejel šele devet let po končanem delu, torej v obdobju, ko je Blatter iskal podporo za četrti predsedniški mandat pri krovni nogometni organizaciji. Takrat se je soočil z resnim tekmecem, Mohamedom bin Hammamom iz Katarja.

Sepp Blatter in Michel Platini
Sepp Blatter in Michel Platini FOTO: Reuters

Devetinsedemdesetletni Blatter je Fifo vodil od leta 1998, 60-letni Platini, nekdanji nogometni zvezdnik in predsednik Uefe od leta 2007, pa je bil glavni kandidat za njegovega naslednika na volitvah februarja prihodnje leto. A njega zdaj ne bo med kandidati za prvega moža Fife, tako da bodo delegati izbirali med 39-letnim predsednikom jordanske nogometne zveze, princem Alijem bin al Husseinom, predsednikom azijske nogometne zveze, 49-letnim bahrajnskim šejkom Salmanom bin Ebrahimom al Khalifo, nekdanjim funkcionarjem Fife, 57-letnim Francozom Jeromom Champagnem, 45-letni generalnim sekretarjem Uefe, Švicarjem Giannijem Infantinom, ter Južnoafričanom Tokyom Sexwalejem.

Pregled Fifine korupcijske afere (kronologija)
:

20. oktober 2010: Fifina uradnika Reynald Temarii (Tahiti) in Amos Adamu (Nigerija) sta suspendirana zaradi obtožb, da sta bila pripravljena prodati svoj glas za svetovni prvenstvi 2018 in 2022.
18. november 2010: Šest Fifinih uradnikov je kaznovanih zaradi tovrstnih obtožb.
29. november 2010: Na dan pridejo nove korupcijske obtožbe zoper Ricarda Teixeiro (Brazilija), Nicolasa Leoza (Paragvaj) in Isso Hayatouja (Kamerun).
2. december 2010: Fifa izbere Rusijo za gostiteljico SP 2018 in Katar za SP 2022.
6. december 2010: Podpredsednik Fife, Argentinec Julio Grondona, je obtožen, da je od Katarja prejel 67 milijonov dolarjev.
10. maj 2011: Nekdanji predsednik angleške nogometne zveze David Triesman obtoži Teixeiro, Leoza, Fifinega podpredsednika Jacka Warnerja (Trinidad and Tobago) in Worawija Mukudija (Tajska), da so pred glasovanjem za SP imeli nelegalne zahteve.
20. junij 2011: Warner odstopi z vseh nogometnih funkcij.
21. oktober 2011: Fifa ustanovi komisijo in pripelje zunanje strokovnjake ob vse hujših korupcijskih obtožbah.
17. julij 2012: Nekdanji ameriški zvezni tožilec Michael Garcia in nemški sodnik Hans-Joachim Eckert sta imenovana za predsednika dveh oddelkov pri novoustanovljeni Fifini etični komisiji.
22. november 2013: Blatter pravi, da sta Nemčija in Francija politično pritiskala na člane izvršnega odbora Fife, češ da imajo ekonomski interes v Katarju.
1. junij 2014: Časnik Sunday Times poroča, da je nekdanji član IO Fife Mohammed bin Hammam iz Katarja plačal pet milijonov dolarjev delegatom za zagotovitev njihove podpore.
13. junij 2014: Etična komisija za 90 dni suspendira legendarnega nemškega nogometaša Franza Beckenbauerja zaradi nesodelovanja z njo glede vprašanj o dodelitvi SP 2018 in 2022.
5. september 2014: Garcia predstavi svoje poročilo Fifi in ga želi objaviti.
17. oktober 2014: Fifa se odloči, da poročila Garcie ne bo objavila v celoti.
13. november 2014: Eckert odda poročilo, po katerem dobita Rusija in Katar zeleno luč za izvedbo SP. Garcia poročilu nasprotuje.
16. december 2014: Garcia odstopi, potem ko Fifa zavrne njegove ugovore.
27. maj 2015: Švicarska policija aretira sedem uglednih članov Fife, vključno s tedanjima podpredsednikoma Jeffreyjem Webbom in Eugeniom Figueredom, v Zürichu v sklopu ameriške preiskave zoper 14 ljudi. Švica prav tako obelodani, da izvaja svojo preiskavo glede glasovanja o SP 2018 in 2022.
29. maj 2015: Blatterja petič izvolijo za predsednika Fife.
2. junij 2015: Časnik New York Times poroča, da ameriške oblasti domnevajo, da je generalni sekretar Fife Jerome Valcke ukazal plačilo 10 milijonov dolarjev na račun, ki ga je nadziral Warner. Denar pride iz Južne Afrike, gostiteljice SP 2010.
2. junij 2015: Blatter oznani, da bo odstopil kot predsednik Fife na izrednem kongresu.
2. julij 2015: Ameriške oblasti vložijo udarne zahteve po izročitvi za sedmerico aretiranih v Švici.
19. julij 2015: Webb se izreče za nedolžnega glede obtožb ameriških oblasti.
14. september 2015: Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch na skupni novinarski konferenci s švicarskim tožilcem Michaelom Lauberjem pravi, da bi lahko prišlo do novih aretacij.
17. september 2015: Valckeja zaradi korupcijskih obtožb odpustijo z vseh funkcij.
24. september 2015: Fifa se dogovori, da da švicarskim oblastem dostop do Valckejeve spletne pošte, potem ko je sprva zagovarjala, da bo to storila pod določenimi pogoji.
25. september 2015: Švicarski državni tožilec oznani uvedbo procesa proti Blatterju zaradi suma o nepravilnostih, povezanih s pogodbo s karibsko nogometno zvezo in s spornim plačilom predsedniku Uefe Michelu Platiniju. Blatterja zaslišijo, preiščejo pisarno in zasežejo dokumentacijo. Od Platinija zahtevajo, da prav tako posreduje informacije o tem.
29. september 2015: Fifina etična komisija Warnerju izreče doživljenjsko prepoved delovanja v nogometu.
2. oktober 2015: Fifini sponzorji Coca-Cola, McDonald's, Visa in Budweiser objavijo ločene izjave za javnost, v katerih pozivajo Blatterja k takojšnjemu odstopu.
8. oktober 2015: Fifina etična komisija za 90 dni suspendira Blatterja, Platinija in Valckeja. Prav tako izreče šestletno prepoved delovanja predsedniškemu kandidatu Chung Mong Joonu.
12. oktober 2015: Fifina etična komisija za 90 dni suspendira nekdanjega člana IO Fife Worawija Makudija.
15. oktober 2015: Uefa na izredni seji izrazi podporo Platiniju, a angleška nogometna zveza naslednji dan odstopi od podpore.
21. oktober 2015: Franz Beckenbauer in podpredsednik Fife in Uefe, Španec Angel Maria Villar Llona čakata na obsodbo etične komisije, potem ko nista sodelovala s preiskovalnim oddelkom etične komisije. Objavijo devet imen drugih uradnikov, ki jih preiskujejo, vključno z Blatterjem, Platinijem in Valckejem. Villar Llona jo pozneje odnese z opozorilom.
12. november 2015: Jordanski princ Ali Bin Al Hussein, bahrajnski šejk Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Francoz Jerome Champagne, Švicar Gianni Infantino in Južnoafričan Tokyo Sexwale postanejo uradni kandidati za predsednika Fife.
18. november: Fifina pritožbena komisija zavrne Blatterjevo in Platinijevo pritožbo zoper njun suspenz.
21. november 2015: Sodni oddelek etične komisije dobi zaključno poročilo preiskovalnega oddelka o primeru Blatterja in Platinija. Vsebuje tudi zahtevo po sankcijah. V poročilih je zapisano, da dvojico lahko čaka celo dosmrtna prepoved.
1. december 2015: V skupnem odprtem pismu Fifi veliki sponzorji AB InBev, adidas, Coca-Cola, McDonald's in Visa zahtevajo, naj IO Fife sprejme reforme, ki bi vodile h kredibilni prihodnosti Fife.
3. december 2015: Švicarske oblasti v sodelovanju z ameriškimi preiskovalci v züriškem hotelu aretirajo še dva ugledna uradnika Fife. To sta podpredsednika Fife Juan Angel Napout iz Paragvaja in Alfredo Hawit Banegas iz Hondurasa. Fifin IO podpre paket reform, ki jih mora potrditi še kongres 26. februarja.
11. December 2015: Platinijevo pritožbo zoper suspenz zavrne še Mednarodno športno arbitražno razsodišče (Cas) v Lozani, a doda, da Fifa ne more podaljšati kazni, ki se izteče 5. januarja.
21. december 2015: Fifina etična komisija Blatterju in Platiniju izreče osemletno prepoved delovanja v nogometu. Blatter napove pritožbo na Cas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebi
22. 12. 2015 08.56
+1
Ko igraš za Juve... pobereš še kakšno dodatno znanje zastonj.
konstruktor
21. 12. 2015 17.20
+6
Z dvema miljončkoma bi jest bil brez fuzbala z lahkoto do konca lajfa......
Barbarezo
21. 12. 2015 18.09
+1
Zmagovitoplemeniti
21. 12. 2015 20.40
+1
Ta dva do konca lajfa niti nimata več tako daleč...
mcHudurra
21. 12. 2015 15.20
+3
Res ne moreš verjet v kakšnem svetu živimo. Žalostno, vsi kradejo in lažejo. Verjetno sta bila na praksi pri naših "poštenih" politikih. Jaz bi jih zaprla za nedoločen čas, pobrala vso imetje, jim izdala prepoved približevanja vsemu kar ima veze z športom in počistila FIFO in UEFO.
BARCA 2014
21. 12. 2015 14.56
+4
Ta dva me spominjata na zokoja in janšo.
?EBELY
21. 12. 2015 14.53
naveza Ivan.,?,
nogometjemrtev
21. 12. 2015 14.33
+1
Upajo da krepneta vmes
Barbarezo
21. 12. 2015 13.58
+1
Hahahahahahahhha tooooo!!!!!!!
encylolek10
21. 12. 2015 13.52
+1
sploh ne vem ce bo takrat blatter se ziv hahahahaqaaaaaahahahah
Barbarezo
21. 12. 2015 18.09
VECCHIASIGNORA
21. 12. 2015 13.43
+5
starec, ki verjetno brez plenic tezko koraka, vodil svetovni fuzbal, ovi drugi pa je njegov blatni produkt..ajoj
maq1966
21. 12. 2015 16.43
tedo9GWTSmedo
21. 12. 2015 12.29
+5
Saj se bosta pritožila na nekem vrhovnem ali ustavnem sodišču in po obsežnem plačilu spoznana za nedolžna. Janša nas je naučil, da vemo, kako to gre. Pa tudi njuna menjava ne bo nič bolj poštena. vsi delajo za profit v svojem žepu.
jenihvetes
21. 12. 2015 12.07
+10
UBOGA STARA SKORUMPIRANA PRDCA...
MaldiniSLO
21. 12. 2015 11.56
+4
Ta Blatter bo kazen prestal na drugem svetu...Platini bi moral večjo dobit
BOZICEKSLO
21. 12. 2015 11.29
+2
To sem vam dal vsem za bozic
ola-ola
21. 12. 2015 11.11
+4
Pa kakšen je nadzor, da se milijoni talajo kar tako, vse tiste, ki so vedeli bi bilo potrebno nagnat iz FIFE.
jenihvetes
21. 12. 2015 12.07
Petarda10
21. 12. 2015 11.08
+8
odlično da so ju odstranili ampak takšna mala kazen?? sramota
jenihvetes
21. 12. 2015 12.07
kje pa ti živiš, da si presenečen, beddhak
LocoBlanco
21. 12. 2015 10.54
+7
Še vedno bosta imela svoje lovke v nogometu. Tudi če bi bila obsojena na zaporno kazen, bi ostali delali po njunih navodilih. Skratka ta kazen je smešna, korupcija se bo nadaljevala prek drugih 'vodilnih', ki bodo delali po navodilih 'bivših' dveh. (Blatter, Platini)
BARCA 2014
21. 12. 2015 10.52
+9
Dosmrtno bi morala oba dobit. Jaz bi jima še prepovedal gledat nogomet po TV.
LocoBlanco
21. 12. 2015 10.58
+10
Pa saj je 8let dosmrtna vsaj za enega (Blatter).
?EBELY
21. 12. 2015 10.52
+1
zokijeva šola?
jenihvetes
21. 12. 2015 12.08
+2
Opazujemvas
21. 12. 2015 13.46
me987
21. 12. 2015 10.17
+16
tadva sta bla v Sloveniji na šolanju..
Etienko
21. 12. 2015 10.51
+10