Nogomet

Otvoritveno slovesnost zaupali Robbieju Williamsu, Fifa spremenila točkovanje jakostnih lestvic

Moskva, 11. 06. 2018 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
0

Pred bližajočim svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji je postalo jasno, komu bodo organizatorji zaupali otvoritveno slovesnost. Na odru bo navijače zabaval britanski pevec Robbie Williams, medtem pa je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) razkrila tudi nekaj sprememb, ki bodo močno vplivale na mednarodno jakostno lestvico.

Robbie Williams je navijač angleškega nižjeligaša Port Vale.
Robbie Williams je navijač angleškega nižjeligaša Port Vale. FOTO: Miro Majcen

Na svečani otvoritvi svetovnega nogometnega prvenstva bo glavni zvezdnik britanski pevec Robbie Williams. 44-letni Williams bo imel ob sebi rusko sopranistko Aido Garifullino, "enega najmlajših in najbolj prepoznavnih glasov Rusije," so zapisali organizatorji, medtem ko je pevec prihajajoči nastop označil za izpolnitev otroških sanj.

"Veliko stvari sem počel v življenju, a odpreti svetovno nogometno prvenstvo pred 80.000 ljudmi na stadionu in milijoni pred TV-ekrani, je nekaj, kar sem sanjal kot otrok. Srečen sem in nestrpno čakam ta nastop. To bo neponovljiv šov," je dejal Williams, ki je imel pred leti kar nekaj težav z ruskimi oblastmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Objavil je namreč pesem z naslovom "Party like a Russian" (Zabavaj se kot Rus), v kateri se norčuje iz Rusov in njihovih voditeljev. Williams se je sicer nato opravičil in dejal, da se lirika ne nanaša na predsednika Vladimirja Putina, Rusom pa se je dokončno odkupil lani, ko je v neki televizijski oddaji dejal, da bi rad zastopal Rusijo na evroviziji.

Ronaldo: Prva tekma je vedno nekaj posebnega
Na svečani otvoritvi, ki se bo začela pol ure pred prvo tekmo mundiala med Rusijo in Saudsko Arabijo, bo spregovoril tudi nekdanji brazilski zvezdnik Ronaldo, znan tudi pod vzdevkom O Fenomeno.

"Prva tekma svetovnega prvenstva je vedno nekaj posebnega. To je trenutek, ko ugotoviš, da se končno začenja to, kar si čakal štiri leta," je dejal svetovni prvak 1994 in 2002.

Infantino (levo) ob ruskem predsedniku Vladimirju Putinu.
Infantino (levo) ob ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. FOTO: AP

Fifa spreminja sistem točkovanja na jakostni lestvici
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je pred začetkom tekmovanja oznanila, da je spremenila sistem točkovanja, ki določa uvrstitev reprezentanc na njeni jakostni lestvici. Nekatere države so v zadnjem času s pomočjo prijateljskih tekem močno popravile svoje uvrstitve in tako dobile ugodnejše žrebe pred pričetkom kvalifikacij oziroma velikih tekmovanj.

Trenutni sistem je računal povprečne dosežke v petletnem obdobju, glede na to, da so prijateljske tekme prinašale veliko manj točk kot turnirski obračuni, pa je reprezentancam, ki so jih igrale veliko, zaradi tega uvrstitev avtomatsko močno padla. Med takšnimi so Španija, Italija in Anglija, med nosilci pa so se na zadnjem svetovnem prvenstvu denimo znašli Švicarji, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pa Wales, Poljska pa na žrebu skupinskega dela SP 2018.

Konec tovrstnih neravnovesij
"Mislim, da bodo tako malce več vredne uradne tekme in tako naprej, poleg tega pa zdaj ne bo več takih neravnovesij, kakršna smo imeli prej," je povedal predsednik Fife Gianni Infantino. "Upam, da bo zdaj malce manj tarča kritik," si je zaželel Infantino. Fifa bo zdaj uporabljala tako imenovani sitem ELO, ki so ga sprva razvili za šah, uporabljajo pa ga v več različnih športih, tudi v ženskem nogometu.

Tekmovalne preizkušnje bodo še vedno vredne več kot prijateljski obračuni, toda vsaka tekma bo glede na rezultat prispevala (pozitivno ali negativno) na skupno oceno in ne bo vplivala na povprečje, zato naj manipulacije ne bi bile več možne. Tekme z nasprotniki, ki so višje na lestvici, bodo zdaj prinašale več točk, tako kot tekme v izločilnih bojih največjih tekmovanj, ki bodo vredne vreč kot tekme v skupinah. Nov sistem razvrščanja bodo zagnali 19. junija, upoštevali pa bodo vse rezultate svetovnega prvenstva.

Ob uporabi novega sistema bi bila Anglija na lestvici Fife denimo 7. in ne 12., Kolumbija 9. in ne 16., Peru 10. in ne 11., izven prve deseterice pa bi se znašle reprezentance Švice, Čila in Poljske. Brazilija bi po novem sistemu na lestvici Fife vodila pred Nemčijo, ki bi bila druga, Španija pa bi z 10. mesta skočila na tretje in bila takoj za Nemci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.