Nogomet

VIDEO: Olimpija do zanesljive zmage proti Radomljam, Mariboru (le) točka v Novi Gorici, veliki celjski preobrat

Ljubljana, 02. 05. 2015 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Nogometaši Olimpije so proti zadnji ekipi prvenstva pokazali svojo premoč tudi tokrat, doslej so v vseh štirih medsebojnih dvobojih vknjižili zmage (3:1). Drugouvrščeni Celjani so se z zmago nad Koprčani pet krogov pred koncem državnega prvenstva vodilnim Mariborčanom približali na pet točk.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Zavrč - Krka
    01:25
    Vrhunci tekme Zavrč - Krka
  • Vrhunci tekme Olimpija - Radomlje
    01:48
    Vrhunci tekme Olimpija - Radomlje
  • Vrhunci tekme Gorica - Maribor
    02:09
    Vrhunci tekme Gorica - Maribor
  • Vrhunci tekme Domžale - Rudar
    02:46
    Vrhunci tekme Domžale - Rudar
  • Vrhunci tekme Celje - Luka Koper
    02:13
    Vrhunci tekme Celje - Luka Koper

Prvi nevaren strel so imeli domači v 24. minuti, ko je od daleč poskusil Darijan Matić, a je žoga letela nekaj centimetrov mimo desne vratnice vratarja Vjekoslava Andrića. Domači so nato le prišli do vodstva. Gostje so naredili napako za enajstmetrovko, porumenel je Aleksandar Zukić, z bele točke pa je bil brezhiben ljubljanski kapetan Andraž Šporar. V 39. minuti je Radomlje rešila vratnica, po podaji Šporarja je poskusil Marko Vukćević. Eno redkih priložnosti so imeli gostje po prostem strelu ob koncu prvega dela tekme, a se napadalci pred vrati Darka Brljaka niso najbolje znašli, potem ko je bil Janez Zavrl v prepovedanem položaju. Drugi polčas so po pričakovanjih domači nadaljevali napadalno, že v 48. minuti je z glavo poskusil Antonio Delamea Mlinar, a meril mimo desne vratnice gostujočega čuvaja mreže. V 55. minuti je za Ljubljančane v igro vstopil Ezekiel Isoken Henty, ki je že tri minute zatem zadel. Stekel je v napad, videl, da je Andrić preveč iz vrat, in z lepim lobom ukanil gostujočega vratarja za 2:0. Tudi minuto zatem je bilo vroče pred vrati Radomelj, a je Šporar meril v roke vratarja.

Andraž Šporar
Andraž Šporar FOTO: Damjan Žibert

V 68. minuti so gostitelji vodili že s 3:0. Henty je žogo oddal v kazenski prostor, kjer je po neposrečenem posredovanju obrambe Radomelj suvereno zadel Šporar. Gostje so pet minut kasneje znižali zaostanek. Podajo iz kota je pred ljubljanskimi vrati lepo izkoristil Igor Barukčič. Gostje so po zadetku začeli igrati bolj podjetno, a se izid do konca tekme vseeno ni več spremenil.

Prvaki (zgolj) remizirali v Novi Gorici

Maribor je bil po prepričljivih zmagah nad Radomljami in Olimpijo blizu zmagoslavju tudi v mestu vrtnic, a ni unovčil svoje premoči na igrišču. Navkljub hitro doseženemu golu in dejstvu, da je od 16. minute imel igralca več na igrišču, je na koncu osvojil zgolj točko, a je še vedno zelo blizu svojemu 13. naslovu državnega prvaka. Uvod je bil izjemno dinamičen, v prvih petnajstih minutah so namreč Mariborčani dosegli vodilni gol, Novogoričani pa ostali brez Mateja Široka, ki je prejel rdeč karton. Državni prvaki iz štajerske prestolnice so že prvo obetavno akcijo kronali z golom, potem ko je Luka Zahović lepo prodrl v tekmečev kazenski prostor in podal Alešu Mertlju, ta pa je z izjemno natančnim strelom žogo poslal v levi zgornji kot vratarja Grega Sorčana za 1:0. Dve minuti kasneje so zagrozili tudi gostitelji: Dejan Žigon se je znašel sam pred Jasminom Handanovićem, v tem "dvoboju" pa je bil zmagovalec mariborski vratar. V 16. minuti so Novogoričani ostali z igralcem manj na igrišču, Širok si je po prekršku nad Francozom Jean-Philippom Mendyjem prislužil rdeč karton.

Jasmin Handanović
Jasmin Handanović FOTO: Damjan Žibert

V nadaljevanju so izbranci mariborskega trenerja Anteja Šimundže nadzorovali potek na igrišču in prek Zahovića, Dareta Vršiča, Mendyja in Aleša Mejača zapravili kopico (pol)priložnosti za povišanje izida, v 38. minuti pa je Amir Dervišević med drugim zadel še prečko. V drugi polovici tekme se je nadaljevala prevlada mariborskih nogometašev, Šimundža pa je v ogenj poslal še napadalca Daliborja Volaša. Drugi gol je bil neprestano "v zraku", Mendy pa je v 60. minuti zadel okvir vrat. V 74. minuti so Mariborčani obnemeli, domači "rezervist" Blessing Chibuike Eleke se je znašel pred Handanovićem in izenačil na 1:1. Šimundža je po šoku v ogenj poslal še zadnjega "jokerja" Marcosa Tavaresa, "popolna ofenziva" njegovih varovancev pa ni obrodila sadov, navkljub nekaterim obetavnim akcijam je ostalo pri delitvi točk.

Celjanom uspel veliki preobrat

Koprčani so sijajno odprli tekmo in si že po štirih minutah skočili v objem po golu Gorana Galešića, ki je s s pridom izkoristil napako Matica Žitka in zadel za 1:0. Celjane hitro prejet zadetek ni zmedel, hitro so zagospodarili na igrišču, a svoje premoči niso izkoristili, najlepši priložnosti pa sta zapravila Danijel Miškić in Ivan Lendrić. V končnici prvega polčasa je bilo izjemno razburljivo, Koprčane je najprej v delirij navdušenja pahnil Amar Rahmanović, ki je po kotu z glavo povišal na 2:0, a le minuto zatem po prekršku nad Benjaminom Verbičem prejel še drugi rumeni karton in zapustil igrišče. V sodnikovem podaljšku je bilo še nekaj razburljivih trenutkov, najprej je zavoljo drugega rumenega kartona moral z igrišča še Miha Gregorič, Verbič pa je z 22 metrov zadel okvir vrat.

Benjamin Verbič
Benjamin Verbič FOTO: Damjan Žibert

Nogometaši iz mesta ob Savinji so v drugem polčasu pritisnili na koprska vrata, a Primorci so jim uspešno kljubovali do 61. minute, ko je "akcijo rezervistov" Jana Šporna in Jirija Jeslineka z zadetkom kronal Šporn. Le pet minut kasneje je bilo 2:2 - vnovič je bil asistent Jeslinek, njegovo podajo z desne strani pa je realiziral Nigerijec Sunny Ogbemudia Omoregie in po natančnem strelu z glavo tekmo postavil v začetno izhodišče. V izdihljajih tekme je Celjanom uspel popoln preobrat, znova pa se je v glavni vlogi znašel igralec s klopi. Izkušeni Sebastian Gobec, ki je v 71. minuti zamenjal Žitka, je z roba kazenskega prostora sprožil silovit strel za končno zmago s 3:2.

Domžalčani so se znesli nad Velenjčani

Velenjčani se v Domžale niso prišli braniti. V 4. minuti je imel prvo priložnost Dalibor Radujko, katerega je na desni strani lepo zaposlil Damjan Trifković, nevaren strel z glavo pa je domači vratar Nejc Vidmar mojstrsko ukrotil in preprečil vodstvo gostov. Na drugi strani je po hitrem napadu v 11. minuti prvi zagrozil Matej Podlogar, ki pa neoviran v teku ni dobro zadel žoge. Dobro minuto kasneje se je podobna priložnost izmuznila Klemnu Bolhi, ki je potrdil nevarnost Velenjčanov, saj so bili slednji v uvodu več pri žogi.

Od 22. minute naprej so gostje ostali le z deseterico na igrišču, ko je moral pod prho Denis Klinar, ki je grdo podrl Dejana Trajkovskega in tehtnica se je nagnila na stran Domžal. Domžalčani so iz naslednje prave priložnosti v 29. minuti povedli. Najprej je na desni strani nevarno streljal Aladin Šišić, žoga pa se je od nasprotne vratnice odbila do Rudija Požega Vancaša, ki jo je potisnil v mrežo. Isti igralec je bil nevaren v 37. minuti, a bil nespreten. Žoga se je odbila v kot in napako velenjske obrambe je 2:0 izkoristil Darko Zec. Minuto kasneje Dragan Jelič ni kaznoval napake domačega vratarja Vidmarja. Šišić je bil kar dvakrat nevaren tudi štiri minute pred polčasom.

Domžalčani so zabeležili visoko domačo zmago.
Domžalčani so zabeležili visoko domačo zmago. FOTO: Damjan Žibert

Izredno priložnost za še višje vodstvo je v 47. minuti zapravil Podlogar. Domžalčani so bili ob številčni premoči še naprej nevarnejši, Velenjčani pa so prežali na priložnost in v 57. minuti je Ivan Firer streljal le nekaj centimetrov mimo vratnice. Velenjčani so bili v nadaljevanju celo podjetnejši in Domžalčani so delovali, kot bi v njihovi vrsti manjkal 11. nogometaš. Večina igre pa je vendarle potekala med obema kazenskima prostoroma. V končnici so gostje plačali davek utrujenosti in v 81. minuti je zmago Domžal dokončno potrdil Benjamin Thomas Morel. Ob izteku je na sila povprečnem srečanju za visoko zmago zadel še Alen Ožbolt.

Krka do pomembne zmage v Zavrču

Tekmeca sta se doslej srečala sedemkrat, Zavrč pa je imel s 5:2 v zmagah precej boljši izkupiček, a se je Krka tokrat z zmago približala. Če med tednom Krka ni zmogla prekiniti niza petih tekem brez zmage, se ji je tokrat le nasmehnila sreča. Zavrč se je z zmago v gosteh proti Domžalam znebil slabše serije štirih tekem brez zmage, danes pa Haložani niso zmogli zaustaviti Novomeščanov. Tokrat priložnosti ni bilo veliko, do prve pa so prišli pri Zavrču, ko je Bojan Đukić v 21. minuti po prekršku nad Juretom Matjašičem s silovitim strelom na koncu le oplazil desno vratnico. V prvem polčasu je igra tekla predvsem na sredini igrišča. V 41. minuti je poskusil še Ivan Novoselac, a bil ob svojem strelu premalo natančen, žoga je letela mimo vrat. Krka je poleg težav s kartoni in nekoliko slabšimi rezultati v zadnjem obdobju bila doslej neučinkovita tudi v Zavrču. Na dosedanjih gostovanjih še ni osvojila točke, na svojem računu je imela zgolj tri poraze. So pa zato Novomeščani v začetku marca doma visoko s 3:0 premagali današnje tekmece.

Jaka Ihbeisheh
Jaka Ihbeisheh FOTO: Damjan Žibert

Dolenjcem se je poznala odsotnost nekaterih ključnih članov udarne enajsterice. Posledično so gledalci spremljali dokaj zadržan prvi polčas z obeh strani, nekoliko več od igre pa so vseeno imeli domačini. Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala igra med obema kazenskima prostoroma, nekoliko podjetnejši pa so bili Haložani. Domači trener je sicer hitro izkoristil vse tri menjave, a mu to ni obrodilo sadov. V 63. minuti so bili nevarni gostje, a je Matej Potokar streljal mimo vrat. Vendar pa se je izid na semaforju le spremenil, na žalost domačih gledalcev v korist Krke. V 82. minuti je mrežo vratarja Nikole Petrovića zatresel Jaka Ihbeisheh. Zavrčani so si prizadevali za izenačenje, ko sta v 87. minuti poskusila Karlo Težak in Dejan Polič, a nista bila uspešna, izid pa se tudi v treh minutah sodnikovega dodatka ni spremenil.

Izidi:
Olimpija
- Kalcer Radomlje 3:1 (1:0)
Šporar 30./11-m 69., Henty 58.; Barukčič 74.

Gorica - Maribor 1:1 (0:1)
Eleke 75.; Mertelj 10.
RK: Širok 17./Gorica

Celje
- Luka Koper 3:2 (0:2)
Šporn 62., Sunny 67., Gobec 86.; Galešić 5., Rahmanović 45.
RK: Rahmanović 45., Gregorič 45./oba Luka Koper

Domžale
- Rudar 4:0 (2:0)
Požeg Vancaš 29., Zec 38., Morel 81., Ožbolt 89.

Zavrč - Krka 0:1 (0:0)
Ihbeisheh 82.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
03. 05. 2015 11.52
+2
Čestitke Domžalam za zmago in borbenost !!!! Dajmo Domžale !!!!
Stajerci007
03. 05. 2015 00.56
+13
Kak ste smešni s temi prerekanji sem in tja... Maribor je pač najboljša ekipa v Sloveniji zadnjih let... čeprav bi jim jaz na cajte pokazal malo njihovega zvezdniškega sija.. Igrat skoraj celo tekmo z igralcem več proti pubecem ki malo ne igrajo zastojn in za svojo dušo.. Na drugi strani pa kao neka ekipa zvezdnikov za naše razmere... Bi oni lepo razmišljali o tekmi v Gorici kaj je šlo narobe ko bi celi tedn gulili kolena peš na Pohorje za zajtrk.... Sej razumem da je sezona dolga... da ko igraš enkrat proti Chelseju pa takim ekipa se je težko pol motivirat kao v naši ligi... Ampak treba si je v glavo vbit... vsaka sezona kvalifikacij za Ligo prvakov se začne z zmago v domačem prvenstvu in tu ni odstopanja....Sem pa res letos vesel za Celje... sestavli so ekipo ki igra lep nogomet.... upam da jim uspe osvojit pokal.... so si ga zaslužli....če ne drugo so našim kao zvezdam odčitali lepo lekcijo v Mariboru kak se igra nogomet neglede na zaostanek..... Tak pač je... je treba bit realn... Lep pozdrav EN KLUB ENA ČAST
arsenal_cvicek
02. 05. 2015 23.41
+3
bravo Krka! sicer veliko veliko več sreče kot pameti oz nogometnega znanja ampak tako je v športu. kapa dol Zavrču, ki je vasica in vozi vse po vrsti v slovenskem prvenstvu! privoščim vse najboljše Zavrču, vendar v tem primeru se navija za Krko :P
Joker3
02. 05. 2015 20.46
+0
Odlična okrepitev Olimpije iz Nigerije. Njegov gol je bil evrogol.
PVSK
02. 05. 2015 21.47
+5
Igralec je posojen iz Milana in njegova odkupna vrednost znaša 200.000€. Torej dvomim da ga bo Bežigrad zadržal po koncu sezone. Je pa nedvomno eden boljših napadalcev v 1 SNL čeprav je na čase prevelik egoist.
dr21
02. 05. 2015 20.20
+6
Privoščil bi Celju, ampak je bolj kot ne jasno da bo prvak Maribor
JAMES23
02. 05. 2015 19.34
-21
HEHE TOTI MARIBOR.....GOTOF,
pridnaov?ka
02. 05. 2015 20.05
-10
Mariborrrrrrrrr
02. 05. 2015 20.23
+6
Gotovi ste vi ko evrope nebote se dolgo vohali maribor je in bo nr1 vsloveniji
Mariborrrrrrrrr
02. 05. 2015 20.23
+1
Gotovi ste vi ko evrope nebote se dolgo vohali maribor je in bo nr1 vsloveniji
KiNgKoNg
02. 05. 2015 23.00
-5
Kdo vi? Kdo smo to? Mi sploh lokalnega kluba nimamo. Ah ja, seveda, miselnost Mariborčanov: Vsak, ki ni za Maribor je iz Ljubljane.
SENNA1
03. 05. 2015 10.54
-2
MaunelNeuer
04. 05. 2015 04.34
Cavazza
02. 05. 2015 19.18
-5
Koliko prejmejo igralci Maribora od stavic za nameščeno tekmo? To me resnično zanima, sama korupcija je v tej državi. Prosim, ne brišite komentarja, vse napisano je 95% resnično, žal.
PVSK
02. 05. 2015 19.24
+15
Otrok ne joči se tukaj pa išči pozornosti. Če bi gledal tekmo bi videl da je Gorica imela ogromno sreče da je dobila točko. Maribor je dvakrat stresel okvir gola in imel vsaj še 4 zrele priložnosti za gol. Gorica je vsega imela 2 pravi priložnosti.
Cavazza
02. 05. 2015 19.29
-14
Seveda, toliko zrelih priložnosti brez zadetka z igralcem več? Prejmejo pa zadetek od Goričanov, ki so povprečen klub, med tem ko se Maribor kotira v evropski rang... Daj, daj otrok, odpri malo oči, snemi očala. Očitno imaš sprane možgane in ne dojemaš, kaj se danes vse dogaja.
PVSK
02. 05. 2015 19.36
+15
Ja verjetno so vsi ciljali prečko in vratnico da slučajno nebi žoga želela v gol. Pa res je Gorica nam ne more zabiti zadetka ker to nasprotuje vsem zakonom fizike... Pojdi razlagat te svoje teorije zarote svojim staršem mogoče ti bodo oni nasedli ;)
edvard2
02. 05. 2015 21.55
-4
Maribor itak igra z pol olimijinih igralcev ŽABARJEM in tko so proti njim hahaha
MaunelNeuer
04. 05. 2015 04.38
pa kaj? če klub zmaguje kaj je važno iz kje so špilerji?to, da se ljubljančani raje borijo za MB kk za ža-ba-rski klub, vse pove kolko je le ta vreden
PVSK
02. 05. 2015 18.51
+21
Če bi Bežigrad igral vse tekme proti Radomljam bi mogoče celo bili na drugem mestu :)
petervodeb
02. 05. 2015 19.16
-13
ce bi ti bil manj obseden z nami nebi komentiral na 24ur ampak bi bil nekje na peru
PVSK
02. 05. 2015 19.25
+18
Če bi ti bil pravi navijač Bežigrada nebi imel v sliki grba od nekega drugega kluba.
petervodeb
02. 05. 2015 19.26
-13
a ce bi imel pa neko x sliko pa bi spet nekaj imel za pripomnit.. obsedenc...
PVSK
02. 05. 2015 19.34
+16
Zato pa je vaš klub tu kjer je če se še njihovi lastni navijači sramujejo svoje barve ;)
pridnaov?ka
02. 05. 2015 19.49
-5
vijolčasti so ustavni sodniki in bananonjami...
badi 27
02. 05. 2015 20.46
+1
MaunelNeuer
04. 05. 2015 04.42
-1
veselinko123
02. 05. 2015 18.38
-2
Se bojim da je tale banana klup ena rupa res......sploh pa kralju izet ko se bo lihk kmal preleviu ubopico ot banan kvazibinvestitor bo zbebu klup do zadne banane!prvo gre mal na bols pol diktatura hah kokrat videna storija spleh pr nas
petervodeb
02. 05. 2015 19.16
-2
no zdej pa napis se tako da bomo vsi razumeli