Nogomet

Offside: Akterjem od 7 do 10 mesecev zapora

Zagreb, 13. 12. 2011 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obtoženi v hrvaški aferi Offside, kjer so prirejali izide in potek nogometnih tekem prve lige, so bili obsojeni na zaporne kazni od sedem do deset mesecev. Za zapahe bo moralo 13 igralcev in športnih delavcev.

Obtoženi v hrvaški aferi Offside, kjer so prirejali izide in potek nogometnih tekem prve lige, so bili obsojeni na zaporne kazni od sedem do deset mesecev. Za zapahe bo moralo 13 igralcev in športnih delavcev nogometnih moštev Croatia Sesvete, Varteks in Međimurje, dva pa sta dobila po dve leti pogojne zaporne kazni. Sodišče je ugotovilo, da so vsi sodelovali pri prirejanju izidov osmih prvoligaških tekem ter v štirih poskusih prirejanja. Poleg zapornih kazni bodo morali vrniti 1,2 milijona kun (160.000 evrov). Najbolj znana med obsojenci sta nekdanja hrvaška reprezentanta Miljenko Mumlek, ki je dobil devet mesecev zapora, ter Jasmin Agić, ki je obsojen na sedem mesecev zapora. Agić bo moral vrniti tudi 26.500 evrov.

V zadnjo afero sta na Hrvaškem vpletena nogometna sodnika.
V zadnjo afero sta na Hrvaškem vpletena nogometna sodnika. FOTO: Damjan Žibert

Primer se je začel razpletati konec leta 2009, ko so hrvaški policisti od nemških kolegov prejeli prve informacije o prirejanju izidov in poteka nogometnih tekem. Nato so junija 2010 prijeli 21 oseb, od katerih se jih je šest februarja letos s tožilstvom dogovorilo o kazni. Med njimi sta tudi slovenska državljana Dino Lalič in Admir Suljić, ki sta kot organizatorja prevar dobila vsak po leto dni zapora, vrnila pa sta tudi denar, ki sta ga zaslužila s stavami na prirejene izide. Poleg tega je bil Lalič izgnan iz Hrvaške za tri, Suljić pa za pet let.

Hrvaški nogomet medtem pretresa nova korupcijska afera, v kateri v glavnih vlogah nastopata podpredsednik Hrvaške nogometne zveze Željko Šarić in komisar za sojenje Stjepan Djedović, ki sta osumljena prejemanja podkupnin za "pošteno presojo" na nogometnih tekmah določenih klubov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killer1971
14. 12. 2011 07.04
jaz imam občutek,da bolj ko jih preganjajo,več je sumljivih rezultatov!
povrsniste24kur
14. 12. 2011 01.34
+2
za take cekine sem se jaz pripravljen vsest za več kot eno leto, itak jim dokazali niso niti 10%, ostalo pa je varno shranjeno. pa hrvaški sem se tudi pripravljen odpovedat za celo desetletje, ne le za 5 let. zanima pa me, zakaj je pri nas vse tiho, tudi tukaj se dogaja svašta... pa ne samo v nogometu...
Milko85
13. 12. 2011 18.42
+7
Dnar je sveta vladar, zato se pa tako dogaja po svetu.
PejtGaPogledatBrane
13. 12. 2011 22.47
-1