Nogomet

VIDEO: Southgate 'navdušen' nad Slovenijo, angleški selektor potrdil, da Rooney ne bo začel

Ljubljana, 10. 10. 2016 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začasni selektor Anglije Gareth Southgate je skupaj s kapetanom Waynom Rooneyjem v ljubljanskih Stožicah napovedal kvalifikacijski obračun s Slovenijo. Še nepremagani Angleži se bolj kot z igro ubadajo s statusom kapetana Rooneyja in Southgate je potrdil, da bo zvezdnika Manchester Uniteda posadil na klop.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rooney kljub selitvi na klop prvo ime v Stožicah
    03:44
    Iz 24UR: Rooney kljub selitvi na klop prvo ime v Stožicah
  • Ponedeljkov trening angleške nogometne reprezentance pred gostovanjem v Ljubljani
    02:37
    Ponedeljkov trening angleške nogometne reprezentance pred gostovanjem v Ljubljani
  • Ponedeljkov trening slovenske nogometne reprezentance pred tekmo z Anglijo
    01:06
    Ponedeljkov trening slovenske nogometne reprezentance pred tekmo z Anglijo

Eric Dier bo na mestu Wayna Rooneyja začel kvalifikacijsko tekmo za nastop na SP 2018 na stadionu Stožice. To samo po sebi ne bi predstavljalo udarne novice, toda na Otoku so se pred obračunom Slovenije in Anglije v tretjem krogu kvalifikacij vsi novinarski prispevki vrteli okoli usode izžvižganega kapetana, ki je še pred enim letom poslušal glasne pohvale po tem, ko je podrl rekord Sira Bobbyja Charltona in postal najboljši strelec v zgodovini reprezentance. Rooney se je skupaj s Southgatom pojavil na ponedeljkovi novinarski konferenci in povsem umirjeno spregovoril o selektorjevi odločitvi, da z njim ne začne tokratnega gostovanja v Ljubljani, kjer je Rooney nazadnje zabil odločilni zadetek za zmago s 3:2. Angleži so prejšnji konec tedna neprepričljivo ugnali Malto (2:0) in Rooneyju je del občinstva žvižgal že pred tekmo, tokrat pa bo na položaju zadnjega vezista začel član Tottenhama Dier. "Jasno je, da si želiš igrati. Razumem in spoštujem selektorjevo odločitev. Stoodstotno bom podprl igralce in jim poskušal pomagati do treh točk," je zbrano sedmo silo v Stožicah, zbralo se je okoli sto novinarjev, nagovoril Rooney. "Pripravljen bom na to, da vstopim s klopi, če bo to potrebno. Upajmo, da lahko pridemo do treh točk. Vedno kažem velik ponos ob igranju za mojo državo, pa če je to od prve minute ali s klopi. Res je, da si želiš biti na igrišču, toda moja vloga kapetana se izven igrišča ne spremeni. Igralce bom tako kot vedno stoodstotno podpiral in upajmo, da lahko pridemo do zmage."

Rooney se je v otoških medijih iz heroja hitro spremenil v nezaželenega.
Rooney se je v otoških medijih iz heroja hitro spremenil v nezaželenega. FOTO: AP

Southgate je reprezentanco pred dvema tednoma prevzel, ko jo je osramočen zapustil Sam Allardyce. Ta je nasledil Roya Hodgsona po še enem polomu na evropskem prvenstvu v Franciji, Angleže je iz osmine finala izločila Islandija, Allardyca pa so po vsega dveh mesecih delovanja novinarji pod krinko ujeli pri dogovarjanju za nečedne posle. Southgate, nekdanji branilec in član moštva, ki se je na domačem Euru 1996 na las približalo uvrstitvi v finale (zapravil je odločilno enajstmetrovko), je svojo epizodo kot selektor članov začel zmagovito, a težave z Rooneyjem so po zmagi nad Malto v Londonu udarile z vso silo. "Navdušen sem bil nad tem, kar sem videl s strani Slovenije. Naša skupina je po zadnjih rezultatih zelo izenačena. A od tu si želimo oditi kot prvi na lestvici," je nekaj besed naši reprezentanci v poplavi vprašanj o Rooneyju namenil Southgate. "Stvar je zelo preprosta. Pogledali smo si način, na katerega igra Slovenija, pri sebi pa sem se zavedal, kakšen profil vezne vrste si želim za to tekmo. To (da Rooneyja ne bo v prvi postavi, op. a.) na noben način ni odsev Waynove predstave v soboto. To ni bila lahka odločitev, saj ga zelo spoštujem kot kapetana tega moštva. Mislim, da je pomembno, da sem namenil Waynu Rooneyju nekaj časa, da razmisli o tem, kako bi se spopadel s tem. Včeraj sva dolgo govorila. In nemudoma ni le profesionalno sprejel novice, bil je tudi zelo zagret, da danes spregovori. Nisem bil prepričan, če je to dobra ideja, a to je izvrstna priložnost zanj, da spregovori o ponosu, ki ga čuti ob igranju za Anglijo. Še vedno je kapetan tega moštva. Gre za nogometno odločitev, ki temelji na nasprotniku. Na človeški ravni pa je bila odločitev težka, ker mi ni všeč, da nekateri ljudje iz tega, da ga ni v ekipi, črpajo zadovoljstvo. Verjetno sem glede tega še bolj nataknjen kot on sam, ker je tega navajen že skozi celotno kariero."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svojemu možu se je prek Twitterja v bran postavila tudi Coleen Rooney. "Bodite bolj pozitivni, življenje je kratko, dajte mir ljudem. Nekateri pozabljajo, da imajo tudi drugi ljudje čustva," je sporočila jezna spremljevalka nekoč zlatega dečka angleškega nogometa. Southgate je na novinarski konferenci z Rooneyjem spregovoril tudi o spremembah v taktični postavitvi, ki se obetajo. Kapetanski trak bo nosil vezist Liverpoola Jordan Henderson, Dier pa bo namesto Rooneyja čakal na položaju zadnjega vezista. "Sam se nisem niti zavedal žvižgov," se je nesrečne zadnje tekme z Wembleyja še spomnil Rooney. "Mislim, da je v današnjem nogometu to del vsega skupaj, a na zelenici se tega nisem zavedal in o tem ne morem povedati nič drugega. To je nogomet. Southgate ima 23 igralcev, med katerimi lahko izbira. 13 let sem neprestano igral za Anglijo in dal vse od sebe, pride pa čas, ko nisi več prvo ime na seznamu. To je priložnost za druge. Jaz lahko le še trdo delam naprej in sem pripravljen za takrat, ko me bodo potrebovali," dodaja 30-letni Liverpoolčan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
11. 10. 2016 10.50
-3
Za igrati proti Jugoslaviji ne rabijo imeti Rooneya na travi. Če bo slučajno 0-0 po prvem polčasu, ga bo selektor hitro poslal na teren.
aveeeeeee
11. 10. 2016 10.23
+1
pa se useeen sluz milijone ,prevc je pa v tej sezoni 228k
User513426
11. 10. 2016 11.07
+0
ti pa 228 €. in kaj ima vse skupaj z nogometom. nič razen tvojega brezveznega trolanja vsaki dan kaj kdo ima in koliko je zaslužil.
arsenal_cvicek
11. 10. 2016 13.09
+2
zaspanec, 228k pomeni 228 tisoč in ne 228eur
Anton001
11. 10. 2016 09.57
+6
Gremo Slovenija 2-1 za nas
Viejo cabron
11. 10. 2016 09.35
+3
Imam čuden občutek, da je Anglija danes zrela za odstrel!