Nogomet

Novi član Barcelone ima 'zanimiva' vzornika: Zidana in Ronalda

Barcelona, 31. 07. 2016 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvrstno poletje se za portugalskega reprezentanta Andreja Gomesa kar noče končati. Po osvojenem naslovu evropskega prvaka je Gomes, nekdanji član Benfice, iz Valencie prestopil v vrste evropske velikanke Barcelone. Portugalec ne skriva, da je v nogometni karieri navdih črpal iz iger Ronalda in Zinedina Zidana.

Gomes na predstavitvi v Barceloni.
Gomes na predstavitvi v Barceloni. FOTO: AP

To pa sta dve imeni, ki ju navijači Barcelone nimajo v najboljšem spominu. Ronaldo je Katalonce razočaral s hitrim "pobegom" k Interju in nato je z velikim zadovoljstvom nosil tudi dres Real Madrida, medtem ko je bil Zinedine Zidane ob skorajda vsakem gostovanju na Camp Nouu kot član belega baleta zmagovalec ali pa je vsaj ostal neporažen. Tako je bilo, zanimivo, tudi v zadnji sezoni, ko je Francoz kot trener slavil sladko zmago, ki pa na koncu v prvenstvu ni bila dovolj za naslov. Zidana je kot nadobudni nogometaš zelo rad spremljal tudi Andre Gomes, najnovejša okrepitev Barcelone za novo sezono, v kateri bo katalonski gigant spet lovil vse naslove. Gomesev prihod je bil nekaj posebnega, glede na to, da je bil tudi blizu velikemu tekmecu Real Madridu, a je na koncu očitno prevladala igralčeva želja in zgodovinsko slabi odnosi med Madridom in Valencio - ti se niso otoplili vse od konca 90. let prejšnjega stoletja, ko je Real netopirjem "ukradel" Predraga Mijatovića. Ta spor je letos izkoristila Barcelona in dobila pomembno okrepitev na sredini igrišča, kjer pa bo imel nekdanji soigralec Jana Oblaka iz Benfice močno konkurenco. Očitno je samozavesten, kot pričajo tudi njegove izjave v intervjuju za klubsko televizijo, kjer se ni bal priznati, kdo ga je v karieri najbolj navduševal.

"Od malih nog mi je bil všeč Ronaldo, 'Fenomen', ko je začel v Barceloni in šel v Inter," je dejal Gomes. "Tako je bilo do mojega desetega leta, nato pa, ko sem začel malce bolje razumeti nogomet in sem imel za seboj ljudi, ki so me oblikovali, je bil Zidane zelo pomembna oseba. Videl sem ga kot vzornika, tako kot dandanes vidim (Andresa) Iniesto in nekaj let prej Xavija. To sta dva zelo pomembna igralca in zdaj lahko uživam vsaj z enim od obeh. Igrati sem začel še zelo majhen, s petimi ali šestimi leti. Hitro sem začel, toda igral sem tudi z mojimi prijatelji in očetom. Od malih nog mi je bil najbolj všeč nogomet in zdaj uživam v tem, da je to moje delo. Starši so mi dali vse, kar so malega imeli, vse so storili za to, da bi postal igralec. Mojim staršem dolgujem izkušnje, zdaj želim biti z njimi in želim si, da bi bili ponosni na to, kar jim je uspelo, da sem zdaj tu v Barci tudi zaradi njih."

Gomes se je v nekem trenutku na dan predstavitve, ko so ga klubski veljaki peljali v slačilnico članskega moštva, kar za nekaj sekund že na robu solz objel z očetom, ki naj bi bil velik navijač kluba. Tudi zato mu domači navijači verjetno ne bodo zamerili izbire "napačnih" vzornikov. "Odločitev je bila osebne narave. Očeta sem želel odmisliti, ker bi to prineslo svoje težave. Moj oče je bil tukaj že kar nekajkrat, že pred 18 ali 20 leti in Barcelono je skupaj s stadionom malce že poznal. Ogledal si je kakšno tekmo in goji čustva do tega kluba. Jasno je, da sta bila skupaj z mamo pomembna za mojo odločitev," je še dodal 23-letni nogometaš, ki je v soboto proslavil tudi rojstni dan. Predstavil se je kot deloven in skromen nogometaš, ki se rad žrtvuje za ekipo. S Portugalci Barcelona sicer nima najboljših izkušenj, spomnimo se samo Luisa Figa in Ricarda Quaresme, tudi Realov zvezdnik Cristiano Ronaldo je "persona non grata" na Camp Nouu, a tudi to prvemu nogometašu belega baleta ni preprečilo, da bi Gomesu čestital za prestop. "Je moj soigralec v reprezentanci, toda na zelenici ni prijateljstva. Zdaj, ko bomo igrali proti Madridu, bo moj cilj zmagati, poskušal bom zabiti tudi veliko zadetkov. Vsi vedo, da je proti Barceloni težko igrati, to sem doživel tudi pri Valencii. Zdaj, ko si predstavljam, da bom na drugi strani, se mi malce bolj smeji, saj sem član ekipe, ki jo vsi gledajo," je še povedal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmmmmmmnnnnnnmmm
01. 08. 2016 15.19
+4
ronaldo in zidan sta takrat bila ena izmet najboljših igralcev na svoji poziciji..kaj je to tak čudnega če jim je bil vzor,,pa tud je izjavil da je imel ponudbo iz madrida in je izbral lovorike pred denarjem..
KardinaIFrancRodeVKristusu2
31. 07. 2016 20.16
+6
Edini pravi Ronaldo je brazilski Ronaldo..... Proti njemu se Kristina lahko samo skrije.... Ronaldo bo vedno drugi: Drugi najboljši igralec sodobnega časa, drugi najboljši Ronaldo itd..... Večno drugi.....
BayernGomez
31. 07. 2016 21.53
+9
Glede na to kako ga hejtaš me kar preseneča da si ga uvrstil tako visoko.
apodgraj
01. 08. 2016 09.13
+14
Po igri ,ki jo kaže Ronaldo zadnja leta , razen zadetkov , si ne zasluži niti med 10 najboljših igralcev na svetu .
Kollerik
01. 08. 2016 14.39
-2
+++++, CR je precenjen, še bolj pa njegov RM. Kraljevi ljubljenčki pač, iz tega pa sledijo privilegiji, pa drobne pozornosti sodnikov itd, itd....
JbmTiMt
31. 07. 2016 19.42
-4
kdo je ta kekec
Shyni
31. 07. 2016 19.40
-18
Ja valda da mu je idol ronaldo, s katerim je skupaj osvojil naslov EP
Dragan Savic
31. 07. 2016 19.54
+18
Majkimi ti si butl brazilski ronaldo preber predn kej rečeš
fihner
31. 07. 2016 20.04
+5
Pozna žal samo njega....Kaj vse zamuja....
Petarda10
31. 07. 2016 20.18
+10
se vidi da nekateri pogledajo samo naslov in komentirajo bedarije, pol pismen narod
NisteResni
31. 07. 2016 20.28
+5
Pravim nogometasom je vzornik le en Ronaldo, El Fenomeno!!!
Shyni
31. 07. 2016 20.36
+1