Nogomet

Nove podrobnosti: Nemci boj za SP 2006 plačali tudi z vstopnicami

Berlin, 18. 12. 2015 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Afera v nemškem nogometu, povezana s pridobivanjem svetovnega prvenstva leta 2006, je dobila nove razsežnosti oziroma prve konkretne podatke o tem, kaj so v Nemčiji počeli, da bi dobili tekmovanje. Časnik Spiegel namreč poroča, da so razvpitemu nekdanjemu funkcionarju Fife Jacku Warnerju za njegov glas podarili kar 1000 vstopnic.

Jack Warner naj bi v dar prejel kar 1000 vstopnic.
Jack Warner naj bi v dar prejel kar 1000 vstopnic. FOTO: Reuters

Jack Warner je eden tistih, ki po čistki v krovni svetovni zvezi ne smejo več opravljati nobenega dela v nogometu, toda preden so podelili SP 2006, je bil eden najbolj vplivnih, kot predsednik zveze severno- in srednjeameriških nogometnih držav ter Karibov pa je imel tudi glasovalno pravico. Spiegel piše, da so ga bodoči prireditelji "podmazali" tudi s 1000 vstopnicami za tekmovanje, poleg tega pa je šlo v njegove roke prek posrednikov še 240.000 dolarjev gotovine.

Spiegel se pri tem sklicuje na pogodbo med nemško zvezo ter zvezo Trinidada in Tobaga, ki jo je predstavljal Warner, ki je datirana julija 2000, štiri dni, preden so izbrali prireditelja SP 2006. Nemška nogometna zveza (DFB) priznava obstoj tega dokumenta, a trdi, da gre le za vzorec oziroma za nepodpisano in nikoli uveljavljeno pogodbo. Del posla naj bi po poročanju nemškega časnika vključeval tudi izdelke in storitve v naravi, saj naj bi na Karibe Nemci poslali za štiri milijone dolarjev spominkov in nogometnih izdelkov, povezanih s SP 2006.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.