Nogomet

VIDEO: V Švici aretirali več funkcionarjev FIFA iz Latinske Amerike

Zürich, 03. 12. 2015 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
4

Korupcijski aferi, ki je izbruhnila pred meseci in zamajala Mednarodno nogometno zvezo (FIFA), še ni videti konca. Preiskave in aretacije se nadaljujejo. Švicarske pravosodne oblasti so v Zürichu izpeljale novo racijo v okviru obsežne mednarodne preiskave korupcije.

Aretirali so več kot 12 oseb, med njimi tudi več nogometnih funkcionarjev iz Latinske Amerike. Med aretiranimi sta tudi paragvajski predsednik južnoameriške nogometne zveze Conmebol Juan Angel Napout ter Alfredo Hawit iz Hondurasa, predsednik Concacaf, nogometne zveze članic iz Severne in Srednje Amerike ter Karibov, imena ostalih aretiranih niso sporočili, šlo naj bi za sedanje ali nekdanje nogometne funkcionarje FIFA. Kot je poročal ameriški časnik New York Times, so aretirali več kot 12 oseb, med njimi so tudi nogometni funkcionarji iz Latinske Amerike.

Sepp Blatter Fifa afera Zurich
Sepp Blatter Fifa afera Zurich FOTO: Reuters
Aretiranim grozi vložitev obtožnic zaradi izsiljevanja, športnih goljufij in pranja denarja. Nova racija v mednarodni preiskavi korupcije v vrstah krovne svetovne nogometne organizacije je bila v istem luksuznem hotelu v Zürichu, Baur au Lac, v katerem so maja švicarski organi pregona v koordinaciji z ameriškimi pravosodnimi oblastmi izpeljali prvo odmevno veliko racijo v preiskavi finančnih nepravilnosti v vrstah svetovne nogometne zveze.

Švicarske oblasti so novo obširno kriminalistično preiskavo z aretacijami izpeljali tik pred zasedanjem vodilnih mož Fife, članov izvršilnega odbora, na katerem naj bi se pogovarjali o načrtovani reformi zveze, ki se sooča z največjo krizo in korupcijskim škandalom v svoji zgodovini.

Gre za preiskavo o pranju denarja, podkupovanju in prevarah. Švicarska policija je sporočila, da so aretacije opravili na pobudo švicarskih pravosodnih organov, vendar niso hoteli sporočiti podrobnosti. Dva avtomobila z zatemnjenimi stekli sta zapustila hotel zgodaj zjutraj, vodstvo Fife je seznanjeno z akcijo. "Seznanjeni smo bili z akcijo, ki so jo izvedli ameriški pravosodni organi. FIFA bo sodelovala z preiskovalnimi organi, tako ameriškimi kot švicarskimi," so sporočili iz Fife.

Švicarska policija je v Zürichu že maja aretirala sedem predstavnikov nogometnih organizacij zaradi suma korupcije, podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev. Sum korupcije je kasnejej padel tudi na oba predsednika, tako sta Sepp Blatter (predsednik FIFA, ki je odstopil) in Michel Platini (UEFA) suspendirana, Platiniju grozi kazen dosmrtne prepovedi delovanja v nogometu, to je predlagala etična komisija FIFA.

Obtoženih še 16 ljudi v Fifinem škandalu

Jack Warner
Jack Warner FOTO: Reuters

Ameriško pravosodno ministrstvo je razkrilo, da so v povezavi s korupcijskim škandalom, ki je pretresel mednarodno nogometno zvezo (Fifa), obtožili 16 ljudi, med njimi kar nekaj zdajšnjih in nekdanjih funkcionarjev krovne nogometne zveze. Tako kot maja je policija tudi danes dopoldne v Zürichu aretirala nekaj uglednih uradnikov Fife, med njimi Alfreda Hawita, šefa nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov, in predsednika južnoameriške nogometne zveze Juana Angela Napouta, med obtoženimi pa je tudi nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze in nekdanji podpredsednik Fife Ricardo Teixeira.

Prvi val aretacij ob korupcijski aferi, povezani z dodelitvijo SP 2018 in 2022 Rusiji in Katarju, ki je do temeljev zamajala ugled Fife, se je zgodil 27. maja. Takrat so aretirali sedem uglednih članov Fife zaradi suma vpletenosti v več deset milijonov dolarjev "težko" korupcijo, danes pa so v Zürichu med drugimi aretirali še Hawita in Napouta. Oba bremenijo obtožbe o jemanju podkupnin pri prodaji televizijskih oziroma marketinških pravic za večje turnirje v Latinski Ameriki in za tekme kvalifikacij za SP.

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je na novinarski konferenci v Washingtonu dejala, da se je osmerica med obtoženimi izrekla za krivo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
03. 12. 2015 08.34
+2
naj pridejo se v slovenijo preverit ali ima cefrin prste vmes pri ocitno pristranskem sojenju za tretjerazredni klub iz ljubljane
Maday
03. 12. 2015 08.22
+2
Po tem je Slovenija že druga Švica VSI Lopovi odstopil pa ne bi nihče če bodo zahtevali odškodnino se temu reče Slovenska šola..
graf
03. 12. 2015 08.17
+7
Blatter je odstopil , pol si je premislil in ni odstopil , zdaj sploh ni prepričan a je odstopil in "ne vidi" razloga zakaj bi odstopil .... u glavnem , najbolj sigurno bo edino mati narava prej al slej poskrbela za njegov dokončen odstop !
RayManzarek
04. 12. 2015 09.24