Nogomet

Regionalna nogometna liga? Katanca skrbijo huligani, Zahovića finančna plat

Ljubljana, 15. 12. 2016 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse glasnejše so govorice o regionalni nogometni ligi, ki bi združila klube z območja nekdanje Jugoslavije. Regionalna liga bi nogometnim navdušencem ponudila tudi dvoboje balkanskih nogometnih velikanov, ob tem pa se je nogometna javnost razdelila na dva dela, nostalgike in skeptike, med slednjimi je tudi selektor slovenske izbrane vrste.

'Ko sem prvič vodil slovensko reprezentanco na prijateljski tekmi, so bili naši navijači v Zagrebu tarče pretepov. Ne moreš verjeti, da je kaj takega mogoče,' se spominja Srečko Katanec.
'Ko sem prvič vodil slovensko reprezentanco na prijateljski tekmi, so bili naši navijači v Zagrebu tarče pretepov. Ne moreš verjeti, da je kaj takega mogoče,' se spominja Srečko Katanec. FOTO: Damjan Žibert

Zamisel, rojena v Makedoniji, je že dobila podporo Uefe in nacionalnih nogometnih zvez, na dan pa prihaja vedno več informacij o tem, kakšna naj bi bila njena podoba. Po predvidevanjih naj bi se tekmovanje pričelo v septembru 2018, vključevalo pa naj bi 24 ekip jugovzhodne Evrope.

"Regionalna liga? Bodimo realni. Da bi nekaj takšnega dvignilo kvaliteto nogometa, dvomim," je skeptičen selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec, ki je hrvaškim medijem utemeljil svoje negodovanje. "Igralci postanejo kvalitetni okrog dvajsetega leta. Vzemimo za primer zagrebški Dinamo. Oni vse najboljše igralce prodajo v tem starostnem obdobju, tako da ne bomo imeli nikogar, da dvigne kvaliteto lige. To je na primer napravila tudi Olimpija. Njena ekipa je donedavnega igrala zelo zanimiv nogomet, potem pa so se odločili prodati dva ključna člena," je ob tem poudaril Katanec in ob tem namignil na prestop Ezekiela Hentyja, ki se je za pet milijonov evrov preselil v moskovsko Lokomotivo, Andraž Šporar pa je za 3,3 milijone oblekel dres švicarskega Basla.

Ob tem je slovenski selektor izpostavil še enega izmed problemov, ki bi jih prinesla na novo zasnovana liga: "Juga bo vedno Juga, nogomet pa že od nekdaj budi narodne strasti. Ne vem kako je s tem v preostalih športih. Poglejte samo, kaj se dogaja kadar Dinamo igra proti Rijeki ali pa splitskemu Hajduku. Zdaj pa si zamislite, kako bi bilo, če bi prišlo do tekme na kateri bi se Dinamo pomeril s Crveno zvezdo. Ko sem prvič vodil slovensko reprezentanco na prijateljski tekmi, so bili naši navijači v Zagrebu tarče pretepov. Ne moreš verjeti, da je kaj takega mogoče. Vse dokler se več ukvarjamo s huligani kot nogometaši, z regionalno ligo ne bi imeli nikakršnih koristi." Prav zato sam ne vidi pozitivnih plati regionalne lige, pa ji vendarle zaradi tega ne nasprotuje popolnoma. Po njegovem mnenju je potrebno napraviti dobro analizo o tem, kaj vse bi prinesla liga, kdo bi vse to financiral,... "No, naj zaživi liga, da vidimo kako bi to izgledalo," je še zaključil Katanec.

'Četudi se najde sponzor, ki bi bil pripravljen kriti stroške, kakšno korist bi od tega imeli klubi? V praksi bi sponzor kupil to tekmovanje, mi pa bi igrali zanj. To je cirkus!,2 je prepičan Zlatko Zahović.
'Četudi se najde sponzor, ki bi bil pripravljen kriti stroške, kakšno korist bi od tega imeli klubi? V praksi bi sponzor kupil to tekmovanje, mi pa bi igrali zanj. To je cirkus!,2 je prepičan Zlatko Zahović. FOTO: Damjan Žibert

Skeptični pa so tudi v nogometnem klubu Maribor, saj po besedah športnega direktorja Zlatka Zahovića dvomijo v finančno plat zamisli. "Ideja je s športne strani pozitivna, ampak kdo bo vse skupaj plačal? Vsi klubi iz te regije imajo velike denarne težave, nimajo televizijskih pravic, a v normalnih okoliščinah le-te sestavljajo več kot polovico klubskega proračuna. Sicer pa gledano s športnega stališča je to super, če pa ne bo sredstev, je vse skupaj brez pomena," je povedal Zahović in ob tem priznal, da s strani slovenskih klubov ne bi bilo nikakršne negotovosti.

Velik problem pa bi zato prinašale finance, saj bi z regionalno ligo prišli tudi višji stroški. "Četudi se najde sponzor, ki bi bil pripravljen kriti stroške, kakšno korist bi od tega imeli klubi? V praksi bi sponzor kupil to tekmovanje, mi pa bi igrali zanj. To je cirkus! Povsem drugače bi bilo, če bi v to vložili več denarja, ne le za pokrivanje stroškov. S tem bi bili seveda zadovoljni vsi, tudi klubi," je prepričan nekdanji slovenski reprezentant. Očitno pa naj tudi denar ne bi več predstavljal ovire na poti do izvedbe. Po poročanju srbskih medijev naj bi Fifa zagotovila 19,2 milijona evrov, ki naj bi jih razdelila med udeležene klube.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
17. 12. 2016 09.57
Glede na samovhvalo Maribora in Olimpije, naj gre Maribor v avstrijsko, Olimpija pa v srbsko ligo. Potem vsaj izgredov na slovenskih igriščih ne bo !!
PošteniSlovenec
16. 12. 2016 08.40
+1
Regionalna nogometna liga je super in nujna stvar saj se mi balkanci in bivši jugo bratje moramo redno srečevati, se obmetavati, psovati in razbijati da lažje obujamo naše nekdanje bratstvo in enotnost in fine čase v bivši Jugoslaviji.
SFRJJNA
15. 12. 2016 22.19
-1
Halo zakaj govorite o huliganstvu in tako naprej. Regionalna liga je rešitev za klube, če želijo prosperirati in tudi za navijače najboljših klubov. Katancu ne ustreza, tako kot je danes dejal novi predsednik NZS, seveda ne, če pa še teh nekaj vijol in green dragonsov ne morejo-nočejo umiriti, sramota. Zahoviča pa moti, ker je bolje biti prvi na vas kot med zadnjimi v mestu !!
Masterofpupetz
15. 12. 2016 20.30
-1
Čakam komentar največjega navijača Barce @berglanderja ki skrivaj goji vroče poželenje po CR7
mmickica
15. 12. 2016 18.38
+7
Za nas bi bilo bolj pametno, da bi se za kaj takega dogovorili z Avstrijci, ne pa z Balkanom. Tudi glede varnosti bi bilo manj tvegano.
tedoVV2HCmedo
15. 12. 2016 11.58
-6
Dobro bi bilo imeti takšno ligo, kot je že pri košarki. Se pa ne splača za nas, ker bodo naši klubi vedno bližje dnu kot vrhu.
degenos
15. 12. 2016 12.14
+7
bolj da ne ...pol pridejo navijači plemenskih držav
degenos
15. 12. 2016 13.24
+1
košarka je bolj kultiviran šport .......... tm ni huliganov
MaunelNeuer
15. 12. 2016 13.38
+1
se vidi da spremljaš samo fusbal. polej v Srbiji ka se dogaja na basketu s huligani
degenos
15. 12. 2016 14.10
+1
adidasler
15. 12. 2016 10.24
-5
Dajte se ljudje malo pozanimat preden komentirate. Regionalna liga ne bi zamenjala obstoječih državnih prvenstev ampak bi potekala vzporedno po principu LP in LE. kjer bi imeli najprej skupinski del potem pa izločilne boje. Kar se tiče same varnosti bi bilo v skrajnem primeru možna prepoved gostujočih obiskovanj, da ne bi prišlo do izgredov (vprašanje koliko bi se naboj zaradi tega izgubil). Kar se tiče finančnega dela pa UEFA namenja sredstva 800 T za vsak klub. Če si to priznate ali ne, regionalna liga je potrebna. Letos bi prav prišla ko nimamo predstavnika v Evropi in so samo derbiji tekme, ki jih večina čaka cleo sezono. LP
wolfterier
15. 12. 2016 10.37
+7
Toliko je potrebna,kot še ena luknja v glavi.Bi radi začeli še eno balkansko vojno,de...
Ricketts
15. 12. 2016 10.38
+6
Koliko let bi UEFA to financirala NISI POVEDAL! Ali bi bilo 800 T evrov na klub dovolj (C. zvezda ima minus 40 milijonov, Partizan 20 milijonov). Kdo bi financiral stroške varnosti, saj bi bila po tem vidiku skoraj vsaka tekma KRITIČNA. To so težki denarji. Potem so tu podkupovanja in lažiranja tekem, ki so prisotna že dandanes. Poglej srbsko ligo, vse dogovorjeno. Ta liga bi bila porazna.
Ricketts
15. 12. 2016 09.58
+14
Tukaj ne igra glavno vlogo huliganstvo. Pod to besedo se skriva mržnja med balkanskimi narodi, ki vseke 30 let preide v krvave vojne.
Ricketts
15. 12. 2016 09.55
+1
CENZOR, izbrisal si mi dva komentarja, ki nista bila nobeno žaljenje, temveč samo KRUTA RESNICA!
tedoVV2HCmedo
15. 12. 2016 11.59
Napiši twit na #izbriskomentar, da vidimo.
Trend01
15. 12. 2016 09.47
-5
Od vseh ekip, ki so svoje čase po Jugi harale, bi šel gledat Zvezdo, Partizan. Hajduka iz nostalgije. Rijeko zaradi Keka in dobrih iger. Sarajevo, Željo sta desetletja od dobrega nogometa. Vardar tudi. Dinamo pa. Morda, ko tu nastopijo. Pa še to težko. Bi pa lahko telih 24 ekip iz JV Evrope bolj precizirali.
Ricketts
15. 12. 2016 10.01
+6
Nobeden ni nič "HARAL", bilo je samo dogovarjanje podkupovanje, grožnje. Če ne zlepa pa zgrda.
wolfterier
15. 12. 2016 10.39
+4
Zanimiva bi bila tekma Crvena:Dinamo v Stožicah,de.Niti en stol ne bi ostal cel,pa to...
Trend01
15. 12. 2016 10.48
+1
BR2
15. 12. 2016 12.15
+2
CURVANORD Zanetti
15. 12. 2016 14.55
+1
Trend Rijeko,Partizan itd saj to tudi sedaj lahko gres gledat
dadinho10
15. 12. 2016 09.44
-4
ok, zaho je to povedal kar je povedal...vendar bi obisk na stadionu, v Mariboru konkretno, bil vecji ob igranju hadjuka, dinama, partizana, zvezde kot pa Radomelj, krskega ali rudarja..... torej bi ze tu klub vec iztrzil od vstopnic...podobno je tudi drugod...maksimir bi bil dosti bolj napolnjen ob gostovanju zvezde in partizana kot sedaj lokomotive ali celo hajduka.... res pa je, da bi bilo potrebno dati nagrade, ki bi klubom dajale interes za nastop....drugace je bzv, ker se bo koncalo kot aba liga, zdaj nihce ne daja nic za to kosarko....
Trend01
15. 12. 2016 09.48
+9
Stadioni od Hajduka, Dinama, Partizana, Zvezde... bi bili zaradi huliganstva večkrat zaprti kot odprti.
Ricketts
15. 12. 2016 09.54
+5
Nekoliko več obiska bi mogoče res bilo, kar pa ne bi pokrilo varnostnih in finančnih sredstev! Sicer pa hrvaški klubi odpadejo, ker absolutno NE BODO sodelovali. Tako so se izjasnili že v Dinamu in Hajduku.
Hachi
15. 12. 2016 10.09
+8
kaj ti koristi bolj poln stadion, ce porabis ne vem koliko kesa za dodatna varovanja, dodatne kazni, dodatno skodo in dodaten riziko na tekmah. mislim, da kar se tce nogometa, je tale jadranska (balkanska) liga zgresena. na racun tega bo se bolj padla kvaliteta slovenskega nogometa, ker bo se vec presotopo tujcev, domaci pa bodo se vec hodili v tujino. samo poglejmo si kosarko, pa vidimo kam je padla kvaliteta. v tak graben, da nimamo enega pravega centra in enega pravega playa. da ne govorim o tem, da neko Olimpijo tolce nek Sentjur, pa Rogaska, itd. skratka, sam osebno sem proti tej ligi, ker po mojem mnenju ne prinasa nic dobrega.
Hachi
15. 12. 2016 10.09
+6
itak bi lahk ze samo v sloveniji naredili dve ligi. domaco in tujo.
Ricketts
15. 12. 2016 10.45
+4
Hachi - Vsaka čast, kako pravilno razmišljaš. Z jugo klubi češnje zobat ni pametno. Pogoriš finančno in kadrovsko.
buzerantos
15. 12. 2016 09.34
+15
Eh, kaksna regionalna liga, kar naj ostane tako kot je. Pa kaj res brez juge ne gre ? Treba se je borit, da se dvigne nivo nasega nogometa, vlagat v nase igralce, infrastrukturo itd...
wolfterier
15. 12. 2016 10.42
+5
Regionalna da:Avstrija,Italija,Slovenija,Mađarska,pa to !!!
wolfterier
15. 12. 2016 10.42
+1
vectron
15. 12. 2016 09.33
+16
Ma samo stran od tega balkana. glih še to nam rabi ja
User792410
15. 12. 2016 09.27
+17
Regionalna liga? Absolutno ne!!! Če prav razumem predlog, bi regionalna liga zamenjala obstoječa prvoligaška tekmovanja posameznih udeleženk? Torej, če že odmislim varnostna tveganja, je za mene glavni razlog proti to, da bi v tem primeru večina naših nogometnih klubov izgubila možnost evropskih nastopov in mislim, da je zmanjšanje števila udeležencev iz tega prostora v evropskih tekmovanjih tudi glavni razlog zakaj Uefa podpira to zamisel.
Ricketts
15. 12. 2016 09.46
+7
Vse to kar si napisal drži. Pa vseeno je varnostni in finančni vidik te avanture bolj vprašljiv. Kot sem prebral, bi finance pokrivala UEFA (tako je Čeferin obljubil), vendar bi bilo to dve leti, kasneje pa bolj finančno sposobni udeleženci lige. Torej Slovenci (davkoplačevalci). Prišlo bi do izsiljevanj, groženj tako kot že v starih časih. Če pogledamo dva srbska kluba C. zvezdo in Partizan. Prva je zadolžena za približno 40 milijonov, Partizan za 20. Kako in kdo od nju bo plačeval velike stroške? Včasih je šlo to tako - RAČUNAJTE NA NAS - SLOVECE.
degenos
15. 12. 2016 09.14
+4
zakaj pa ne gremo raj v zahodno evropsko regionalnio ligo ??? s španijo pa francijo tmso sej ljudje na horde
korintos23
15. 12. 2016 09.11
-6
To kar eni spodaj pišete za "južnjake", to pišejo Nemci in Avstrijci za njihove južnjake. Kam se obrneš, bilo kam greš, vedno je nekje jug.
grozjak
15. 12. 2016 09.22
+6
Maddox
15. 12. 2016 09.26
+1
najbolj j.... je ko ti je albanija na zahodu :))) (makedonci)
Ricketts
15. 12. 2016 09.01
+8
Rudi Zavrl - NZS je orisana kot kriminalna združba. NZS JE KRIMINALNA ZDRUŽBA ne glede na to, da jo je zadnja leta vodil Čeferin ali pa mogoče celo prav zato. Pa še nekaj! Zakaj molčite pred slovensko javnostjo, da ustanavljate neko kvazi propadlo jugoslovansko nogometno ligo pod imenom BALKANSKA LIGA. Ali se sploh zavedate kakšne varnostne probleme in posledično stroške to prinaša. Kdo bo pa sploh to plačeval, Slovenci??? Ostali (Srbi, Makedonci, BiH) sploh nimajo finančnih sredstev za plačevanje teh stroškov. Saj oni bi, pa vendar se bo po sili našel kak slovenski sponzor v obliki NLB.
bema1201
15. 12. 2016 08.52
+17
S tem se nebi kvaliteta nogometa v Sloveniji dvignila, kmečjemu huluganstvo, tega pa imamo že svojega dovolj.
grozjak
15. 12. 2016 08.38
-9
regionalna liga je več kot potrebna za naš prostor. Problem pa bo, ker nihče ne bo hotel prevzeti finančnega zalogaja varovanja. Angleži so to lepo rešili, pri nas je pa kaj takšnega neizvedljivo. Morda bi pa Dars prispeval svoje strašne preglednike, da ta čas vsaj na avtocestah ne bodo težili nam, ki smo vinjete kupili že decembra.......srbi in ostali pa se bodo že po svoje znašli........kornjače in to....
grozjak
15. 12. 2016 08.41
-1
bi bilo pa zelo gledano, že zaradi sabljanja in ognjemetov.....
Ka pa mislis
15. 12. 2016 08.29
-10
Z veseljem. Bi. Hhodu v mb ali llj. Na ttekmee