Nogomet

Nizozemska tragedija: vložena obtožnica zoper mladoletnike, ki so pretepli sodnika

Amsterdam, 05. 12. 2012 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemsko okrajno sodišče je samo dan po smrti nogometnega sodnika Richarda Nieuwenhuizna sprožilo obsežno preiskavo primera in vložilo obtožnice zoper tri mladoletnike, ki so ga tako pretepli, da je za posledicami poškodb umrl.

Nizozemsko okrajno sodišče je vložilo obtožnice zoper tri mladoletnike, ki so po končanem prvenstvenem obračunu kadetske lige med Nieuw Slotnom in SC Buitenboysi pretepli stranskega sodnika Richarda Nieuwenhuizna, ki je za posledicami poškodb umrl v ponedeljek. Tožilci so razkrili, da bodo trije grešniki – dva sta stara 15 let, eden pa 16 – odgovarjali za umor, fizični napad in nasilje v javnosti.

Nizozemsko pretresa nogometna tragedija.
Nizozemsko pretresa nogometna tragedija. FOTO: Damjan Žibert

Njihova identiteta je še naprej skrita očem javnosti. Nieuwenhuizen je bil član uprave Buitenboysov, ki pa o smrti ne govori. Neuradno naj bi dan po dvoboju odšel v klub, kjer je padel v nezavest. "Ne moremo verjeti, da se kaj takšnega lahko zgodi. Fantje, stari med 15 in 16 let, pretepejo sodnika. Richard je bil izjemen človek, vsak teden je povsem prostovoljno opravljal svoje delo in zelo užival v tem,“ je ob neljubem dogodku dejal predsednik kluba Marcel Ost.

Svoje mnenje pa je v obvestilu za javnost na omenjeno temo dodal tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter, ki je bil zaradi novic iz Nizozemske pretresen. "Izražam globoko sožalje svojcem tragično preminulega. Nogomet je ogledalo družbe in iste bolezni, ki se dotikajo družbe, v tem primeru nasilje, se dotikajo nogometa,“ je med drugim v izjavi za javnost zapisal Blatter. Ob tem dodajmo, da je nogometni obračun med Nieuw Slotnom in SC Buitenboysi odigral tudi sin pokojnega sodnika, Nizozemska nogometna zveza pa je zaradi neljubih dogodkov odpovedala vse prvoligaške obračune, dvoboji druge in tretje lige pa se bodo začeli z minuto molka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobius
06. 12. 2012 13.12
Ko človek naredi neko zlo in ne glede na to koliko je star in kakšen je, mora odgovarjati za svoja zlobna dejanja in noben psiholog ali psihiater jih ne more in ne sme rešiti pred pravično kaznijo, saj če ne bi vedel kaj dela, tega sigurno ne bi naredil.
mobius
06. 12. 2012 13.16
Kajti tisti trenutek ko vsak človek prvič občuti bolečino spozna, da to na nek način pomeni trpljenje in samo trpljenje je v mnogih primerih povezano z zlobnim dejanjem človeka proti drugemu človeku.
modelx
06. 12. 2012 17.47
pa starši tud in tisti, ki propagirajo nevekašno nenasilno vzgojo. al ta stari niso dajal vzgojnih ukrepov, al pa je free sistem vzgoje rezultiral v razpuščenosti in vzgoji ulice. če bi dobil par lopatarskih v otroštvu bi bili bolj bogaboječi in vzgojeni, pa tko.....
ponosenSlovenec
05. 12. 2012 17.28
+37
Edino pravilno, naj jih doleti kazen!
GTR
05. 12. 2012 19.37
+13
v Sloveniji bi bli drug dan ze na prostosti
destiny82
06. 12. 2012 10.03
+2
bi jih izpustili,ker ne bi blo ponovitvene nevarnosti