Nogomet

Nizozemska spet v hudih težavah, Blind že preteklost, Robben priznava: 'To je nočna mora!'

Sofija, Amsterdam, 26. 03. 2017 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K./STA/Ž.L.
Komentarji
5

Poraz v Bolgariji na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo je Nizozemce poslal še globlje v težave v boju za odhod na ruski mundial (0:2). Velesila evropskega nogometa je izpustila že lanski Euro 2016 v Franciji in prav nič ne kaže, da bodo tulipani dobili priložnost braniti tretje mesto s prejšnjega mundiala. Nizozemska zveza je sicer že sporočila, da se je razšla s selektorjem Dannyjem Blindom.

Robben s kapetanskim trakom v Sofiji ni našel recepta za preboj skozi bolgarsko zadnjo vrsto.
Robben s kapetanskim trakom v Sofiji ni našel recepta za preboj skozi bolgarsko zadnjo vrsto. FOTO: AP

Po sobotnih kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018 se bo morda kmalu zgodila menjava na trenerski klopi. Na Nizozemskem so zelo nezadovoljni z učinkom svoje izbrane vrste. Zato so se že pojavili glasni namigi, da bo selektor Danny Blind izgubil službo. Nizozemska nogometna zveza (KNVB) je sklicala sestanek s selektorjem, kjer bodo razpravljali o njegovi prihodnosti. "Jasno je, da se moramo pogovoriti. Morda bomo hitro našli skupne točke, morda tudi ne," je bil še nekoliko skrivnosten direktor zveze Jean-Paul Decossaux. Nizozemska je ostala že brez zadnjega evropskega prvenstva lani v Franciji, v kvalifikacijah za naslednje veliko tekmovanje pa je doživela velik udarec v soboto, ko je v Sofiji izgubila z Bolgarijo z 0:2 ter z drugega mesta padla na četrto v svoji skupini A. Blind sam sicer ne razmišlja o dostopu, za nizozemske medije je po vrnitvi iz Bolgarije dejal, da se osredotoča na naslednjo prijateljsko tekmo v torek proti Italiji. Na Nizozemskem secirajo zadnji poraz "oranja", ob katerem je tekmo začel šele 17-letni Matthijs de Ligt, ki je zdaj eden izmed grešnih kozlov, a je krivda, ker je neizkušenega branilca poslal v igro, seveda povsem na plečih selektorja.

Zdaj že nekdanji nizozemski selektor Danny Blind je bil svojčas izvrsten branilec in član šampionskega Ajaxa.
Zdaj že nekdanji nizozemski selektor Danny Blind je bil svojčas izvrsten branilec in član šampionskega Ajaxa. FOTO: Reuters

"Ne vem, zakaj smo začeli tako slabo, komajda smo si pripravili kakšno priložnost. Krivim samega sebe. Da, zdaj je jasno, de De Ligt ne bi smel začeti, čeprav je odličen branilec. Jaz sem odgovoren," je mlademu članu Ajaxa v bran stopil Blind, tudi sam nekdanji branilec amsterdamskega velikana. "Če bom ostal selektor? Moram razmisliti. Ne bom vrgel puške v koruzo, čeprav sem zelo razočaran, saj sem imel pred tekmo dober občutek. Tako ne moremo naprej. Da, smiselno se bo pogledati v ogledalo in si postaviti nekaj vprašanj," je še povedal. Bayernov zvezdnik Arjen Robben je prav tako zaigral v prvi postavi in tudi sam poskušal braniti nesrečnega De Ligta, ki je zakuhal vodilni gol junaka večera Spasa Deleva"Kaj reči ... To je nočna mora! Pred tekmo sem bil zelo optimističen, nato pa smo polčas odigrali grozno," je bentil nizozemski as. "Veliko je bilo napačnega, slabega, ne moremo s prstom kazati na posameznike. S tem se ne bi nič spremenilo, dejstvo, da smo izgubili, ostaja. To je bil grozen dan."

Pozno zvečer sporočili, da je Blind pretekost
Vodstvo nizozemske nogometne zveze je po slabem uvodu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji in sobotnem porazu z Bolgarijo z 0:2 z mesta selektorja razrešilo 55-letnega Dannyja Blinda, poročajo agencije. Nizozemska je po porazu v Sofiji z drugega zdrsnila na četrto mesto v skupini A, na petih tekmah pa je dosegla dve zmagi, neodločen izidi in doživela dva poraza. Na lansko evropsko prvenstvo v Franciji se ni uvrstila, ogrožen pa je tudi njen preboj v Rusijo. V skupini A vodi Francija s 13 točkami, Švedska jih je zbrala deset, Bolgarija devet, Nizozemska sedem, Belorusija dve in Luksemburg eno točko. Že na torkovi prijateljski tekmi proti Italiji bo ekipo vodil dozdajšnji pomočnik selektorja Fred Grim. Kasneje bodo na zvezi v miru poiskali novega selektorja. Blind je nizozemsko reprezentanco prevzel 1. julija 2015, ko je zamenjal Gussa Hiddinka, a vseeno se mu v nadaljevanju kvalifikacij ni uspelo prebiti na EP 2016 v Franciji. Zdaj Nizozemcem grozi, da bodo ostali tudi brez SP 2018 v Rusiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malimax
27. 03. 2017 18.40
Zalostno toda resnicno , res so bogi pa se nazalost jih prevec placajo za slabo igro.Kieskoperji
Viejo cabron
26. 03. 2017 17.04
Nizozemska že nekaj let nima prave kvalitete. Zame včerajšnji poraz proti Bolgarom ni nič čudnega. Lani so jih Turki nabrisali,....itd. Igrajo še samo na ime.
Iniesta
26. 03. 2017 16.30
Prehitro so se odrekli velemojstru van halu ...
BOZICEKSLO
26. 03. 2017 14.49
nimajo kadra zal njihovi klubu so boljsi kot reprezentanca
mormnekipisat
26. 03. 2017 12.50
+3
Trener je kriv ce bogatasi nimajo volje/elana.