Nogomet

Maminjo le še 'svetovalec' Dinama, a ostaja podpredsednik HNS

Zagreb, 09. 02. 2016 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dosedanji izvršni podpredsednik zagrebškega Dinama Zdravko Mamić je na novinarski konferenci ponudil odstop in bo v prihodnje, v klubu opravljal le še vlogo svetovalca hrvaških prvakov. S tem želi klubu omogočiti mirno delovanje v prihodnje.

Zdravko Mamić ni več izvršni predsednik zagrebškega Dinama, temveč le še svetovalec v klubu, je obelodanil na novinarski konferenci, potem ko je Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) v ponedeljek objavil, da je razširil preiskavo, saj naj bi Mamić in druščina Dinamu vzeli še 9,1 milijona evrov. Mamić je dejal, da je to odločitev sprejel, da bi Dinamo lahko nemoteno deloval v prihodnosti. "To počnem zato, da bi Dinamo lahko šel v prihodnost in da na čelu ne bo Zdravka Mamića, da ne bi tega zlorabljali," je dejal Mamić na novinarski konferenci, na kateri novinarji niso smeli postavljati vprašanj. Dodal je, da se je politika odločila tudi njega uničiti, prav tako pa tudi Dinamo, od katerega so vsi dvignili roke, preden ga je sam prevzel. Poudaril je, da davčne revizije nikoli niso odkrile nepravilnosti v poslovanju Dinama.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić FOTO: Damjan Žibert

Ob Zdravku Mamiću so v novo preiskavo vpleteni tudi njegov brat Zoran, sin Mario, nekdanji glavni direktor in član uprave Dinama Damir Vrbanović ter podjetnika Igor Krota in Sandro Stipančić. Edini novi osumljenec, ki ga ni bilo v prejšnjih preiskavah, je menedžer Nikky Vuksan. Ker se vsi razen Vuksana po plačilu varščin že branijo s prostosti, Uskok ni zahteval zapora zanje. Tudi v najnovejši preiskavi sumijo, da so se Mamić in drugi povezali v zločinsko združenje, ki je vleklo denar od prestopov Dinamovih nogometašev z nepravilnim gospodarskim poslovanjem prek podjetij v tujini. Sumijo, da se je Zdravko Mamić z drugimi dogovarjal za fiktivne pogodbe med Dinamom in tujimi podjetji iz Velike Britanije, Švice, Združenih arabskim emiratov, Svetega Vincenta in Grenadin, Belizeja, Hongkonga, Gibraltarja in ZDA, in to za neobstoječe usluge posredovanja ob prestopih igralcev. Tuja podjetja so izdajala račune za neobstoječe usluge, ki jih je zagrebški klub plačal.

Uskok sumi, da so osumljeni iz Dinama pobrali najmanj devet milijonov evrov. Že od prej pa Mamića obtožujejo, da je z bratom Zoranom, Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom Dinamo oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je preko 'off-shore' podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Ostaja podpredsednik HNS

Čeprav so mnogi pričakovali, da se bo v popolnosti umaknil iz hrvaškega nogometa, se to ne bo zgodilo. Še naprej bo prvi podpredsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS), torej desna roka Davorja Šukerja, ki naj bi mu pred kratkim posodil denar za plačilo varščine. To pomeni, da bo imel tudi v prihodnje velik vpliv na dogajanje v nogometu naših južnih sosedov. Morda je prav sporočilo ob koncu novinarske konference najbolj razumljivo vsem, ki si želijo sprememb v hrvaškem nogometu: "Sporočam vsem, da bo Dinamo prvak, tudi naslednjih deset let!"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
10. 02. 2016 09.09
+0
Koga je to briga? Pa kar 2 članka o tem... Lenobe!
Paštašutar
09. 02. 2016 20.53
+3
Matjaž,imas odprto pot do naslova!!!!
bullitt
10. 02. 2016 09.26
+0
croasan
09. 02. 2016 20.10
+3
Zdravkec samo Remetinac je za tebe pokvarjenec,se en dokaz da sta denar in politika povezani.V boj do koncne zmage.HNS-mafija.HZV
silkem
09. 02. 2016 16.34
+1
Opet...novi stric iz ozadja..in to v ....lepi naši...jaoo
slavito12
09. 02. 2016 20.15
+3
Se strinjam.Ded bo lepo z ozadja v miru delal.
macek_garfield
09. 02. 2016 15.33
+4
isti lopov kot novi gazda nk olimpije
Nacek2
09. 02. 2016 16.45
+1
Tu sta nekje, ja. Samo, da Olimpijin gazda v Angliji ne upa več ropat.
yyyeb
09. 02. 2016 16.51
+1
Z to razliko, da je gazda olimpije utanovil vec uspesnih podjetij. Je uspesen podjetnjik, mamic pa samo mafijec