Nogomet

Neymarjeve 'provokacije' spet jabolko spora, Brazilca zaradi cirkuških potez na tekmi popljuval legendarni Laudrup

Madrid, Barcelona, 18. 09. 2016 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brazilski zvezdnik Neymar tudi po prihodu z olimpijskih iger v domovini igra v izvrstni formi. Južnoameričan se je dobro zabaval na sobotnem ligaškem obračunu Barcelone z madridskim Leganesom (5:1), a po mnenju nekaterih (spet) malce preveč. Njegova preigravanja in vragolije še naprej skrbijo za nezadovoljstvo ...

Provokacije ali zgolj izjemna sposobnost? Neymar deli mnenja ...
Provokacije ali zgolj izjemna sposobnost? Neymar deli mnenja ... FOTO: AP

Z izvrstno predstavo zvezdniškega napada, Neymarju v trizobi postavitvi Barcelone družbo tradicionalno delata še Lionel Messi in Luis Suarez, so Katalonci visoko ugnali novinca v Primeri Division Leganes in v soboto zanesljivo odgovorili na zadnji ligaški poraz z Alavesom. Brazilski zvezdnik Neymar je po podaljšanih počitnicah zaradi olimpijskih iger odigral šele drugo tekmo Primere in prikazal zelo dobro predstavo, kronal jo je tudi z zadetkom (med tednom proti Celticu je zadetku dodal še kar štiri podaje), a ni navdušil vseh. Kot že nekajkrat v karieri se je znašel na udaru kritik zaradi pretiranega preigravanja in "cirkuških" vložkov, čeprav je res, da je bil tarča številnih grdih prekrškov domačega moštva. A legendarni danski nogometaš Michael Laudrup, ki je nekoč navduševal tako v majici Barcelone kot v tisti madridskega Reala, med komentiranjem tekme za beIN Sports ni imel milosti. "Zakaj držiš žogo in greš čez svojo polovico? Provociraš. Podaj žogo in pojdi na drugo stran," je bentil Laudrup. "Pri rezultatu 0:4 ne moreš držati žoge in provocirati nasprotnika," meni izvrstni Danec, ki je po igralski upokojitvi vodil že nekaj klubov, tudi v Premier League. Podobnih zadev je bil Neymar obtožen že nekajkrat v karieri, tudi na obračunih z Atletico Madridom, ki je v soboto zanesljivo odpravil Sporting (5:0). Prav moštvo slovenskega reprezentanta Jana Oblaka bo naslednji izziv za branilce naslova, ki bodo rdeče-bele pričakali na svojem Camp Nouu.

Neymar bo tudi takrat najbrž v središču pozornosti, česar pa je že vajen. Za nogometašem, ki je nedavno podaljšal pogodbo z Barcelono do leta 2021, je še eno burno poletje, v katerem je skrbel za jezo med nekaterimi navijači Barcelone in brazilske reprezentance zaradi odkritega uživanja v nočnem življenju, čeprav so ga v domačem Riu čakale pomembne olimpijske igre. Te so se na koncu razpletle srečno za domačine, ki so ravno z zadetkom kapetana osvojili prvo nogometno zlato kolajno v svoji zgodovini, a Neymar je burne dogodke nadaljeval. Sporekel se je z nekaterimi navijači še pred odhodom s stadiona Maracana, nato pa se je tudi odpovedal kapetanskemu traku. Brazilčev prestop iz Santosa v Barcelono leta 2013 je seveda sploh zgodba zase, zdaj naj bi ga preverjala tudi La Liga, in očitno bo Južnoameričan tudi v prihodnje tako na "pravih" kot tudi na "napačnih" straneh časopisov. Je pa Neymar po sobotni zmagi v madridskem predmestju našel nepričakovanega zaveznika v trenerju domačega moštva Asierju Garitanu, ki je hitro utišal polemike o domnevnih provokacijah Brazilca. "Videl sem že, da takšne reči počne, ko njegova ekipa vodi in ko zaostaja. Takšni igralci, ki imajo takšen talent, so vedno dobrodošli. Ko pa si na drugi strani, jasno, trpiš. A tisti, ki so sposobni to početi, so vedno dobrodošli," je menil Garitano.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
20. 09. 2016 20.37
Zidane stopil v bran Neymarju. "Nisem v Neymarjevi glavi. Ne verjamem pa, da želi kogarkoli provocirati, čeprav bi morali vprašati njega. Vsak na svoj način interpretira igro. On lahko počne reči, ki jih lahko le malo ljudi!" B.K.
skrajnež
19. 09. 2016 11.22
+3
Preigravanja so del nogometne igre, kot podaje, goli, prekrški in vse kar še spada zraven. Zakaj nekdo stori prekršek? Več je razlogov...ker drugače ne uspe zaustaviti nasprotnega igralca, ker je grob igralec, ker je sprovociran,... Zadnje je najbolj nešportno...z obeh strani, odvisno kdo je začel...Neymarja na veliko faulirajo in potem verjetno tudi zanalašč provocira, ker ve, da to nasprotnika najbolj boli in je to njegovo zadoščenje. Ravno zato imam raje gole, kjer pripeljejo žogo v gol, kar bolj povdari ekipno superiornost kot pa neko "poniževanje" in izživljanje "1 na 1"
dadinho10
19. 09. 2016 09.57
+7
ne razumem provokacij....provokacije so sestavni del sporta.....tudi nogometa...to je psiholoska igra, zato je toliko kartonov podeljenih na reakcijo nogometasa....ker se ne brzdas... neymar dela to kar dela, in je prav da to dela....kako to nasprotnik dojame, je njegova stvar... ce vodis 4:0 ne vem kaj bi moral poceti? ce napadas dalje, in zabijas gole, je spet ponizevanje.... ce ustavis tempo in se podajas, driblas itd, je spet ponizevanje... mogoce bi bilo najbolje, da si sam zabijes 3 avtogole, in potem tekmo naredis zanimivo.... tako kot neymar provocirala igralce driblanjem,, tako oni njega s starti v kost, v meso.... tako se tudi neymar ujame v psiholoske igre, zdrzati te provokacije in odreagira nesportno....
grozjak
18. 09. 2016 21.39
+8
izjemen dribler. če bi ga sodnik zaščitil, ne bi prišlo do tega. če ne znajo, naj pa ne igrajo fuzbala, ne pa da tolčejo po nogah talentirane brazilce, argentince in enega portugalca
LaFerrari
18. 09. 2016 21.47
+2
portugalcu pa ugaja če ga tolčejo med noge !!! hehehe
grozjak
19. 09. 2016 10.38
+1
FERARI, PROSIM, DA POD MOJE KOMENTARJE NE PIŠEŠ NEUMNOSTI!!!
skrajnež
19. 09. 2016 11.17
+3
grozjak
19. 09. 2016 11.52
+0
Symbolic
18. 09. 2016 21.24
+3
POl pa pejt navijat za tak klub.... (super- blefer: Ramos!)...
Symbolic
18. 09. 2016 21.52
+5
Da smo si na jasnem: gre za odigran strel v glavo na tekmi Espanyol- RM... Pa še Obrez ga hvali na ves glas, kako je Ramos "izkušen"... odglumi knock-out, da ne bi dobil drugega rumenega za namerno igranje z roko! Sramota za klub!
Symbolic
18. 09. 2016 22.00
+2
Spat... že vidim "kam pes taco moli!" Noč!
apodgraj
19. 09. 2016 17.13
+2
Ramos je dober igralec je pa tudi zelo grob , včasih celo preveč grob. Za vsa ta početja ima veliko podporo pri sodnikih , ki mu vse to tolerirajo in gledajo skozi prste. Dokler se odnos sodnikov do pravičnega sojenja , ne bo spremenil in se vsak prekršek ne bo ocenil kot prekršek , toliko časa bodo nekatere ekipe v boljšem -priviligiranem položaju . NI pa edini igralec pri Realu , ki pri sodnikih uživa poseben status. Pričakovati , da se¸ pri sodnikih kaj bistvenega spremenbilo, ni veliko upanja . .
borut30
19. 09. 2016 17.36
-5
Symbolic.....spet si glasen... Poglej raje svoje *glumce* , z Neymarjem na čelu, potem pa se oglašaj. Spet seješ provokacije okoli in podmuklo naravo......
Symbolic
19. 09. 2016 18.46
+2
Borut, daj odrasti! Kaj se vtikaš v debato, če ne razumeš bistva... Spet ti moram risat, BISTVO JE: če ne narediš prekrška, NI OMEJITVE ZA NAČIN PREIGRAVANJA! Trenutno je Neymar na tapeti, lahko bi bil katerikoli napadalec, BISTVO SE NE SPREMENI! Jasno? Ne verjamem, da si razumel...Bogi...
Baletka
18. 09. 2016 18.55
+9
le to.. "pri vodstvu s 4:0 nemoreš početi to ono drugo tretje.." res zanimivo.. js mislim, da lahko SPLOH pri vodstvu 4:0 počneš na igrišču kar te je volja oz da se nebo kdo spodtaknu v to.. delaš pač vse kar je v nogometu mogoče.. torej.. nič spornega..
easyrider3
19. 09. 2016 10.06
+3
nogomet se igra da se goli zabijajo in ni važno če jih 20 zabiješ nekomu
Uporabnik1175947
18. 09. 2016 17.50
+12
Laudrup lahko ima svoje mnenje, tako kot vsak drug. Vsak uspešen dribling je po tej logiki poniževalen, torej bi po tej logiki lahko samo nabijali žogo do nezavesti. Laudrup se s takšnim nepotrebnim izpostavljanjem ne pokaže kot verodostojen strokovnjak, kljub svojemu dolgemu stažu v nogometu.
Baletka
18. 09. 2016 18.56
+10
sploh pri 4:0 lahko človek počne kar ga je volja.. če je pa to provociranje nasprotnika pa nevem.. sej je govora o profesionalcih, kakšno provociranje neki? smeh res..
Symbolic
19. 09. 2016 18.54
+2
Rainbow, pa ravno v tem je absurd: "... Vsak uspešen dribling je po tej logiki poniževalen..." Tebi pa: + + +
Symbolic
18. 09. 2016 15.22
+23
Mah... Pred 30-imi leti se je igral mal "drugačen" nogomet... V njem se ne bi danes znašel ne ti, ne Pele in tudi ne Maradona! Za tvoje tunele nihče ni rekel, da so "poniževalni"... Danes pa to obešajo Messiju... Neymar? Pozabljaš, da v Braziliji otrok začne "brcat žogo še preden shodi"... za dobrim konjem se vedno praši! Mali je izjemen talent, uživa v igri in egzibicijah! Bog ne daj, da spremeni svoj stil igre zaradi "godrnjačev", ki to njegovo igro uvrščajo v poniževanje nasprotnika! Gola foušija vendar, lepo je videti kadar mu kakšna atraktivna poteza uspe!
mmickica
18. 09. 2016 18.11
+12
apodgraj
19. 09. 2016 09.46
+1
Strinjam se s tabo , da fant uživa v preigravanju in rad izvayaja eksibicije ,vendar pogosto , gre preko meje dovoljenega preigravanja . Zato pa je tudi ogromno prekrškov storjenih nad njim . S takim preigravanjem hromi tudi napad Barce in pogosto se ravno pri njemu zaključi . Po izgubljeni žogi pa občičajo stori tudi sam prekršek Še nekaj , kar je značilno za njegovo vedenje na igrišču je to , ko da gol Massi ali Suarez , se hoče tudi sam na silo vpisati na listo strelcev in postane sebičen. Ogromna razlika med Messijem in Neymarjem je v tem , kako in kdaj kdo preigrava. Messi dobro oceni , kdaj se lahko spusti v preigravanje in kdaj mora žogo takoj oddati .Neymar mora vsaj enega ali dva preigrati , šele potem se odloči za podajo ali strel . Preigravanje, ni v nobenme primeru poniževanje nasprotnika je pomemben del nogometne igre in brez tega elelementa , si ne predstavljam nogometne igre .Danes, ko se igra oster , na momente surov nogomet ni več toliko prostora za počenjanje vragolji z žogo na igrišču .
Symbolic
19. 09. 2016 12.40
+4
Apodgraj, lepo, da se strinjaš z mano, v glavnem imava enako mnenje glede preigravanja! Zlasti se popolnoma strinjam s tabo glede razlike v preigravanju Neymarja in Messija! Vendar, prosim, če mi razložiš kakšna so to "dovoljena preigravanja"? Sorry, ne samo zame, ampak tudi za Fifo, je vsako preigravanje dovoljeno, če pri tem ne narediš prekrška! Torej: ostane le en "zagovor neprimernosti" preigravanja: obrabni ne more ustaviti napadalca in zgubi živce! Pa še to: spomnim se, ko je na El Clasicu Ronaldo s petko lobal Piqueja, si s tem dal daljši "for", prehitel Piqueja, prišel 1:1 z Valdesom in zabil! Takrat NIHČE se ni obrecnil, da je to "poniževalno"... Bogi Pique sploh se ni zavedal kaj se je zgodilo, dolgo potem so se na forumu hecali, da še vedno išče žogo... Takrat SMO vsi bili navdušeni nad to potezo Ronalda... Zdaj pa uvajamo neke nove kategorije (spodobnost, poniževanje, limitiranje visoke zmage itd)...
apodgraj
19. 09. 2016 16.53
+2
Symbolic - Jaz ne govorim o "dovoljenih preigravanjih" in kaj razumem pod ti dve besedi .. Trend nogometne igre gre v tej smeri , da igra postaje hitrejša ,ostrejša in zato niso najbolj priporočljiva pogosta in pretirana preigravanja . S kratkimi hitrimi podajanji - dvojnimi pasovi , je igra prav tako atraktivna in še manj nevarna za poškodbe . Če pa žogo posameznik podi po igrišču naprej in nazaj in na koncu jo še izgubi , potem lahko govorimo o neučinkovitemu preigravanju , čerprav gre tudi za atraktvine poteze
Symbolic
19. 09. 2016 19.08
+2
Kaj pa spada v mejah "dovoljenega preigravanja"? Še enkrat: če ne narediš prekrška, ni omejitve glede načina in ŠTEVILA preigravanj... Ali pa mogoče so? Ja, verjetno za hejterje, vedno se bodo nekaj "novega" spomnili! Da smo si na jasnem: ta zadnji stavek, se SPLOH ne nanaša nate!
šumar
18. 09. 2016 12.01
+31
a zdej če ronaldo nepreigrava pol nebi smel pa nobeden haha ja pol pa glejte tenis
LaFerrari
18. 09. 2016 13.29
+17
cr7 nekaj poizkuša,samo mu glih ne uspeva !!!! hahahaha
RIPkripelj
18. 09. 2016 16.25
+4
priznaj da je dober sam neymar ma bolši dribling
Symbolic
19. 09. 2016 19.14
Šumar, vaterpolo v sopergah, ali šah v kopalkah je bolj zanimiv.... Ferari: saj je nedosegljiv v mahanju z rokami... :))
mmickica
18. 09. 2016 11.35
+27
Meni je pri njem všeč prav to in verjetno tudi večini navijačev Barcelone ter prepričana sem, tudi marsikomu drugemu. To je brazilski stil igre in tudi Ronaldinho je počel podobne vragolije. Če se zaradi tega kdo počuti užaljenega, je to njegov problem! Raje se naj obregnejo v to, kako grde faule nasprotnik počne nad Neymarjem in če bi mogoče on bil lahko užaljen zaradi tega! Že tako so uničili nogomet razni bunkeraški klubi, a zdaj bi pa radi še določen stil igre prepovedali, ali kaj?! Neumnost, ki ji ni para!
krnekilojz
18. 09. 2016 12.17
+12
novo pravilo bodo sprejeli in sicer korake, če se boš žoge dotaknil tretjič in to ne bo podaja soigralcu ali nasprotniku, bodo piskali korake in penal, če bo dosežen bonus
mmickica
18. 09. 2016 12.22
+16
Ja, pol naj sprejmejo še pravilo, da ne sme vseh 10 igralcev ostajati ves čas pred svojim golom, nekakšno antibunkeraško pravilo, heheheh...
Symbolic
19. 09. 2016 08.21
+3
No, naši "vrli" komentatorji so iznajdli manj boleči termin za uspešen/egzibicijski "dribling": osmešil ga je! LOL
apodgraj
19. 09. 2016 10.01
+3
Mmickica - Neymar je demostrator tipične brazilske igre , ki je lepa na oko , ni pa učinkovita . Messi je pa tipčen demonstrator nove ere nogometa , ki je všečna in tudi učinkovita . Pri Messiju opažam , da se zadnje čase vse manj spušča v preigravanja ,zaradi ostrih -surovih startov pod noge in se tako sam ščiti pred poškodbamni .Preigrati enega igralca ni isto ,kot preigrati tri ali več .Od vsakega preigranega lahko pričakuješ udarec po nogah in poškodbe .
xxman.y
18. 09. 2016 11.35
+9
Ja pa kaj če človk preigrava? A ni to tud na nek način bistvo nogometa? eni pa res najdejo svašta zato da kritizirajo in zbujajo pozornost. Pol prepovejmo še evrogole. So sramota za vratarja.
RIPkripelj
18. 09. 2016 11.57
-8
Symbolic
18. 09. 2016 16.09
+7
Smoter nogometa je: zabiti gol! Vsaj 95% zadetkov se na tekmah doseže s preigravanjem nasprotnika! Ni pravila o NAČINU kako preigraš nasprotnika! Edino pravilo je, da ne narediš prekrška pri tem! Torej, kako je potem možno, da je nek cilj (rečimo, preigravanje) ki ni prepovedan, istočasno neprineren! Pustimo stran etiko, spodobnost, ponižanje in podobne "izmišljotine"... Preigravanje je osnova za dosego cilja v nogometu: ZA ZADETEK! Sicer, sama nogometna pravila ne izključujejo poniževanja... Najbolši primer je avtogoli! Če na tekmi napadalec 1x, ali 2x osmeši nasprotnika, to se dan-dva po tekmi pozabi, če si pa igralec "zabije" avtogol, se bo tega spominjal celo kariero!
skrajnež
19. 09. 2016 09.17
+2
precej lepši goli so goli iz akcij večjih igralcev, ki izigrajo obrambo s podajami brez preigravanja..vsaj zame...aja okusi so različni... :)
idiu3krasne
18. 09. 2016 11.25
+9
to je poanta neymarovega početja ...zanetit paniko in živčne izlive kar pa vodi do dekoncentracije in posledično se zasčnejo delat napake...ovčice pa še kar niso dojele...beeeeee
prava resni.ca
18. 09. 2016 11.31
+0
se en k misl da vse ve, pa da so vsi ostali ovce :)
apodgraj
19. 09. 2016 10.06
+2
Zanetiti paniko pri nasprotniku in dobiti po nogah in sebe poškodovati .Poanta ni v tem , da se prekomerno preigrava in da si več v vodoravnem , kot v navpišnem položaju in se izpostavljati poškodbam .
alko10000
18. 09. 2016 10.31
+17
res je jaz gledam nogomet zaradi carovnij....potem evrogoli niso ok ker so prevec cirkuski keri bolniki
bondjanez
18. 09. 2016 10.15
+24
Po eni strani katastrofa, po drugi strani pa je to isto,kot ce bi mu rekli naj igra z eno nogo zvezano na roko. Člo ve k je mojster in če hoče to pokazat je to normalno.