Nogomet

Neuničljivi Ćiro Blažević kmalu novi selektor Kosova?

Priština, 08. 10. 2016 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novoustanovljena reprezentanca Kosova je po veliki uvodni točki v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo doživela prepričljiv poraz proti Hrvaški (0:6). Kosovce bi lahko v kratkem prevzel legendarni hrvaški trener Miroslav Blažević ‒ Ćiro, ki je v živo spremljal obračun v Skadru.

Zadnji odmevnejši "posel" Blaževića je bilo vodenje Zadra v hrvaški ligi, nekaj težav je imel 81-letni Travničan tudi z zdravjem.
Zadnji odmevnejši "posel" Blaževića je bilo vodenje Zadra v hrvaški ligi, nekaj težav je imel 81-letni Travničan tudi z zdravjem. FOTO: Reuters

Na Kosovu še niso pozabili na Miroslava Blaževića, ki je bil med uglednejšimi gosti zadnje kvalifikacijske tekme za nastop na SP 2018 v Rusiji. Mlada država je prvič gostila kvalifikacijski obračun, ki ga je sicer pripravila v albanskem Skadru. Kosovcem po uvodni točki, iztržili so jo z remijem na Finskem, tokrat ni šlo prav nič po načrtih in Hrvati so napolnili mrežo "domačih" z visokih 6:0. Morda je poraz napovedal tudi hitre spremembe na klopi reprezentance, ki so jo morali tako hitro sestaviti po tem, ko je tik pred gostovanjem na Finskem prejšnji mesec dobila zelene luči Evropske nogometne zveze (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Med željami vodilnih pri Kosovski nogometni zvezi (FFK) je ravno Blažević, ki ga imajo v teh koncih v dobrem spominu še od delovanja v Prištini, ovire pa ne vidijo tudi v njegovih častitljivih letih ‒ priljubljeni Ćiro jih ima namreč na grbi že 81.

"Dobro se ga spominjam, ko je bil v Prištini. Kakšen strokovnjak, kakšna avtoriteta, kako je on delal ... Ni pustil, da bi katerokoli podrobnost naredili na pol ali ne ravno najbolje," se ga je v pogovoru za Sportske novosti spominjal podpredsednik FFK Predrag Jović. Blažević je Prištino sicer vodil še v časih bivše Jugoslavije, leta 1986. "Neizkušenost je naredila svoje, smo zelo mlada ekipa, ki je šele začela nastopati," se je poraza proti Hrvatom dotaknil Jović. "Zadovoljen sem z igro svojega moštva. Na začetku so se pojavljale manjše težave, nato pa smo prihajali v priložnosti. Nikoli ne bomo pozabili, kako ste nam pomagali, da smo lahko prišli do te ravni. Najpomembneje je, da je zmagalo prijateljstvo, zmagal pa je tudi nogomet. Gotovo greste na svetovno prvenstvo, kjer bo celotno Kosovo navijalo za vas," je Hrvatom, ki so imeli spet nekaj dela z navijači, še sporočil Jović.

Zelo jasno je tudi dodal, da je Blažević prvi izbor, ko gre za iskanje vsaj začasnega naslednika neizkušenemu Albertu Bunjakuju, ki bi lahko po mnenju Jovića ob Blaževiću dozorel. "Manjka nam tako vrhunski trener, kakršnega imate vi. Bunjaku je perspektiven, toda ekipa je bila na začetku tekme slabo postavljena. Želim si, da bi pripeljali Ćira Blaževića," pravi Jović. "Takšnega selektorja potrebujemo. O tem sva že govorila s (predsednikom zveze, op. a.) Fadilom Vokrrijem, še bova govorila, jaz pa mislim, da bi lahko Ćiro do pomladi postal selektor Kosova. Njegova starost? Ni pomembno, Ćiro je gonilna sila, je poln izkušenj, ob njem bi naš domači trener zrasel." Kosovo se v skupini I poleg Hrvaške in Finske za prvi nastop na velikih tekmovanjih meri še z Ukrajino, Islandijo in Turčijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Emil Farkaš
08. 10. 2016 17.48
+1
Čirota v Rusijo z reprezentanco Kosova verjetno ne bo, bolj mu pripisujem uspeh v katarju 2022.