Nogomet

Španci v drugem polčasu le zlomili Paragvajce

Cape Town, 03. 07. 2010 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemčija in Španija sta si v četrtfinalnih obračunih priigrali nastop v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva. Nemci so kar s 4:0 nadigrali Argentino, Španci pa so bili z 1:0 boljši od Paragvaja.

David Villa (levo) je znova dosegel zmagoviti zadetek.
David Villa (levo) je znova dosegel zmagoviti zadetek. FOTO: Reuters

Paragvajci so pogumno začeli svoj prvi nastop v četrtfinalih svetovnih prvenstev in vrata favoriziranih Špancev ogrozili že v uvodni minuti. Do strela z roba kazenskega prostora je prišel Jonathan Santana, Iker Casillias pa z njegovim strelom ni imel večjih težav. Aktualni evropski prvaki na začetku srečanja niso veliko tvegali in so do prvega pravega strela na gol prišli šele v 29. minuti, ko je strel Xavija z razdalje zletel preko vrat. V prvem polčasu nogometni sladokusci nikakor niso mogli priti na svoj okus, saj je bilo pravih priložnosti izjemno malo. Omeniti še velja poskus Nelsona Valdeza v sodnikovem podaljšku, ki pa ni resneje ogrozil španskih vrat.

Tudi drugi polčas se ni začel veliko bolj obetavno, nato pa so sledile nore tri minute. Najprej je Gerard Pique v kazenskem prostoru nespametno za roko vlekel paragvajskega napadalca Oscarja Cardoza in sodnik Carlos Batres iz Gvatemale je upravičeno pokazal na enajstmetrovko, ki jo je izvajal kar Cardozo sam, Casillias pa je njegov strel ubranil. Takoj v naslednjem napadu pa najstrožja kazen v korist 'furie'. V šestnajstmetrskem prostoru je Davida Villo zrušil Antolin Alcaraz, odgovornost izvajanja strela z bele točke pa je prevzel Xabi Alonso. V prvo je vezist Reala premagal Justa Villarja, a je sodnik Betres določil, da bo potrebno kazenski udarec ponovno izvesti. Drugi poskus Xabija Alonsa je paragvajski čuvaj odbil, Cesc Fabregas in Sergio Ramos pa žoge nista uspela spraviti v mrežo. V 63. minuti je svoj strel preizkusil Andres Iniesta, a tudi tokrat se je Villar izkazal.

Iker Casillias je tako ubranil strel Oscarja Cardoza iz enajstih metrov.
Iker Casillias je tako ubranil strel Oscarja Cardoza iz enajstih metrov. FOTO: Reuters
V 83. minuti pa so Španci le prišli do tako želenega vodstva. Akcijo je začel Iniesta, žogo podal do rezervista Pedra, čigar strel je ustavila vratnica. Žoga se je nato odbila do Ville, ki je s pomočjo okvirja vrat dosegel svoj peti gol na tem svetovnem prvenstvu, s čimer je tudi najboljši strelec letošnjega mundiala. Tudi zadetek trdoživih Paragvajcev ni zlomil in v 89. minuti so si priigrali izvrstno priložnost za izenačenje. Strel Lucasa Barriosa je Casillias nespretno izbil le do Roqueja Santa Cruza, nato pa je vratar Reala svojo napako z izjemno obrambo popravil. Do konca srečanja so varovanci Vicenteja Del Bosqueja mirno nadzorovali potek igre in se veselili zaslužene uvrstitve v polfinale, kjer se bodo pomerili z Nemci.

Thomas Müller je načel mrežo Argentine.
Thomas Müller je načel mrežo Argentine. FOTO: Reuters

Nemški stroj Maradoni zaprl usta

Srečanje v Cape Townu so Nemci začeli izjemno odločno in povedli že v tretji minuti. Z leve strani je v kazenski prostor visoko žogo podal Bastian Schweinsteiger, v sredini pa je najvišje skočil Thomas Müller in ugnal argentinskega vratarja Sergia Romera. 'Gavči' so se dolgo mučili s trdno nemško obrambo, prvič pa so uspeli resno zapretiti v 23. minuti, ko je Lionel Messi lepo podal do Carlosa Teveza, a od napadalca Manchester Cityja je bil hitrejši vratar Manuel Neuer. Le dobro minuto kasneje so varovanci Joachima Löwa skoraj podvojili vodstvo. Po napaki Gabriela Heinzeja se je do žoge dokopal Müller, lepo podal do Miroslava Kloseja, ki pa je meril za las preko vrat. V 33. minuti je po desni strani prodrl Angel Di Maria, njegov poskus pa je končal v rokah Neuerja. Nemški čuvaj mreže je imel nekaj več dela s poskusom Gonzala Higuaina, a tudi član Reala iz Madrida ni našel poti do mreže. Argentinci pa so uspeli zadeti v 36. minuti, toda zadetek je bil zaradi prepovedanega položaja Teveza razveljavljen. Razpoloženi napadalec nemške izbrane vrste Müller je tik pred koncem prvega polčasa nevarno poskušal, njegov strel pa se je od Nicolasa Burdissa odbil v kot.

V drugem delu so prvi zapretili varovanci Diega Armanda Maradone. Di Maria se je odločil za strel iz razdalje, žoga pa je zletela mimo desne vratnice. Argentinci so ves čas pritiskali na vrata Nemcev, ki pa so v 68. minuti uspeli prednost podvojiti. Lukas Podolski je v kazenskem prostoru lepo sprejel natančno podajo Müllerja, lepo podaljšal do Kloseja, ki mu ni bilo težko zatresti nebranjene mreže. Šest minut kasneje je na semaforu kazalo že 3:0 v korist 'Elfa'. Večino dela je opravil Scheweinsteiger, ki je lepo preigral skoraj celotno obrambo Argentine, podal v sredino, kjer je žogo v mrežo potisnil branilec Arne Friedrich. S tem pa se nemški stroj še ni zadovoljil. Mesut Özil je z leve strani lepo podal v kazenski prostor, kjer je svoj drugi gol na tekmi zabil Klose. To je bil za napadalca Bayerna že 14. zadetek na svetovnih prvenstvih, tako se bo z morebitnim naslednjim golom izenačil z Brazilcem Ronaldom na prvem mestu večne lestvice strelcev. Nemčija je tako na ponovitvi četrtfinala iz leta 2006 še enkrat, tokrat veliko bolj prepričljivo, domov poslala 'gavče'.

Diego Armando Maradona ni mogel verjeti svojim očem.
Diego Armando Maradona ni mogel verjeti svojim očem. FOTO: Reuters

Izida:

Nemčija - Argentina 4:0 (1:0)
Müller (3.), Klose (68., 88.), Friedrich (74.)

Španija - Paragvaj 1:0 (0:0)
Villa (83.)

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A..n..n..i..e
05. 07. 2010 22.57
Nemčija si zasluži bit prvak..!! (čeprav nisem navijač nemčije so do zaj največ pokazali zato jim privoščim)
A..n..n..i..e
05. 07. 2010 22.33
Pa kaj vam te je..ne si zatiskat oči..!! Šapci bi mogli rees dosti boljše odigrat.. !! gledena to kaška ekipa so !! Drugač pa so nemci zeloo dobri in so do zaj pokazali največ.. !! zato si zaslučijo bit prvaki.. Ne pa španci ki sploh ne pokažejo nobene igree.. !! Bodite realni.. !!!!!!!
flamengo
05. 07. 2010 08.02
Španci so zeeelo zlomili paragvajce, edini gol so dosegli iz ofsajda. Sodnik jim je omogočil napredovanje.
pixi001
05. 07. 2010 07.24
Jman ko bi le bilo tako:)
Libra77
04. 07. 2010 22.58
Nemčija bo svetovni prvak, zasluženo.
ata787
04. 07. 2010 21.30
Sandrica veš zaka je tk? Ker do finala ekipo prpele en igralc, v finalu zablesti nekdo drug. To bo Torres. Del bosque to ve. Torresu se bo odprlo in predn bojo to nasprotniki pazli bo prepozno.
pixi001
04. 07. 2010 17.54
sej je vse lepo in prav, ampak kaj dela torres v prvi postavi?! tam je samo zato ker je pač torres. namest njega bi mogu pedro igrat. Španija♥
402576
04. 07. 2010 17.23
hm..glede nemčije in argentine je vse jasno..sicer sem bil za argentino ampak morem rečti da so me nemci presenetili..s tako igro jih prvo mesto ne uide.. Glede španije in paragvaja..hja po imenih ki igrajo v španski ekipi bi morali paragvajce nabrisat 4:0 ali več.. zelo so me razočarali..ni mi jasno kaj dela torres v prvi postavi ko pa je izven forme..na koncu sem vendarle upal da gredo paragvajci naprej ampak ni šlo žal..kaj češ.. Finale bo pa po moje Nemčija:Urugvaj..
J83
04. 07. 2010 16.19
Maladona,pihni mi v vuvuzelo,boš?Hahahaha
paris86
04. 07. 2010 16.15
torres je od vseh najmajn pokazau kr res ni v formi in je del bosque prav naredu ku ga je menjau z fabregasom in s tem okrepiu sredino
Skyro
04. 07. 2010 15.14
Pomoje bo 2:1 za špance.
manchester123
04. 07. 2010 14.57
španci so jih komaj premagali
jolc22
04. 07. 2010 14.47
spanci se vlecejo ze celo prvenstvo kot italijani vedno ,ampak v polfinalu s tako igro nimajo moznosti ,sploh pa to ni spanija ampak barca 500 podaj goli pa nikoli iz akcije ,nemci jih bodo napral da bo kr smrdel
Karmen Sedlar
04. 07. 2010 14.39
FORTUNAT1, KARMEN JE ŽENSKO IME. KRITIZIRAJO NAJ TISTI, KI NE DELAJO NAPAK. PREBERI ŠE ENKRAT, KAJ SI NAPISAL.
sajica
04. 07. 2010 14.25
F.Torres ni u formi tk da..Ce bi biu on u formi po zabiu tok golov da glava pece.Sam ko je biu poskodovan celo sezono bo pa tezko prsu u formo se na SP-ju.
lala32
04. 07. 2010 14.20
Skoda da ni slovenije zravn Vamos Spain
ass ddd
04. 07. 2010 13.44
španija spet zbalinala gol. Nemčija Španija 3 1
FAUSTOS1
04. 07. 2010 12.42
karmen kje si nasel SLOVENCE od stirih ekip so bili tretji zmagali le proti zadnji ekipi ostalo ni za komentirat porazno ne vem kdaj bomo spoznali da smo naredili premalo od moznosti ki sose nam ponudile 0-2 do 2.2 pa tretji gol sodnik kaznovan kerga ni priznal proti anglezem strah in trepet pri vseh posebej se pri keku.v zgodovini niso bili angflezi slabsi kot letos pa so nas premagali..ce ne bomo znali realno oceniti nasega nastopa ne bomo napredovali,,,tisto o majhosti ter udelezbi da je to visek pomeni zapiranje v lastne zidove..
Karmen Sedlar
04. 07. 2010 12.25
SLOVENCI, NIZOZEMCI, NEMCI, ŠPANCI,... EVROPA ZMAGUJE!!!!!!!!!!!!!!! MORALNO SLOVENIJA, ZA OSTALE SE PA VE!
number12
04. 07. 2010 12.13
shishko88 benekson španci bodo svetovni prvaki saj je v njej pol barce vamos barca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...bolj verjetno zaradi tega ker imajo casillasa v vratih:) dj a lahko usaj na svetounm prvenstvu pozabte rivalstvo barca-real???? casilias je branu penal, villa je dou gol..čestitke obema..kle ni real-barca ampk je ŠPANIJA..tut js navijam za barco in na SP-ju za španijo pa zato ne dajem v nič realovih igralcev..kle so usi za enga eden za use!