Nogomet

FOTO: Partija šaha in nezbranost v napadu na derbiju skupine C za prvih 0:0 na letošnjem Euru

Pariz, 16. 06. 2016 22.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na največjem stadionu na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji, na slovitem Saint-Denisu, sta se v derbiju skupine C pomerili reprezentanci Nemčiji in Poljske. Izenačen obračun, na katerem si nobena iz med ekip ni pripravila veliko priložnosti se je končal z 0:0. To je prvi remi brez zadetkov na letošnjem Euru. Z delitvijo točk obe ekipi ostaja na vrhu skupine C, zbrali sta po štiri točke.

Prizorišče velikega finala letošnjega evropskega prvenstva v Franciji, kultni stadion Saint-Denis, je gostil derbi skupine C. Po zmagah v uvodnem krogu letošnjega Eura sta se v francoski prestolnici pomerili reprezentanci Nemčije in Poljske, ki sta se dvakrat pomerili že v kvalifikacijski skupini za letošnji turnir. Nemški selektor Joachim Löw je za obračun proti vzhodnim sosedom v prvo postavo namesto junaka uvodne zmage nad Ukrajino Shkodrana Mustafija, uvrstil novega člana Bayerna iz Münchena Matsa Hummelsa, vsi ostali igralci so zadržali mesto v začetni enajsterici. Na drugi strani je Adam Nawalka namesto rahlo poškodovanega Wojciecha Szczesnyja med vratnici postavil Lukasza Fabianskega.

Obračun pred 80.000 glavo množico na Saint-Denisu so pričakovano bolje otvorili svetovni prvaki Nemci, ki so takoj zagospodarili na igrišču. In v peti minuti so si priigrali že prvo priložnost. Po podaji Juliana Draxlerja je do strela z glavo prišel junak svetovnega prvenstva v Braziliji Mario Götze, a je njegov strel zletel prek vrat Fabianskega. V naslednjem napadu je s strelom z roba kazenskega prostora poskusil še Jonas Hector, a tudi njegov strel je zgrešil cilj. V deseti minuti se je v ugodnem položaju znotraj poljskega kazenskega prostora znašel še Benedikt Höwedes, a je bil premalo zbran, ko je skušal žogo z glavo poslati pred gol in pripraviti strel kakšnemu iz med soigralcev. Poljaki so bili povsem nemočni v uvodu srečanja in so do nasprotnikovega kazenskega prostora prišli šele v 15. minuti, a Robert Lewandowski z ugodnega položaja ni uspel zaposliti kakšnega iz med soigralcev.

Na Roberta Lewandowskega je nemška obramba dobro pazila in mu ni pustila veliko prostora za ustvarjanje priložnosti.
Na Roberta Lewandowskega je nemška obramba dobro pazila in mu ni pustila veliko prostora za ustvarjanje priložnosti. FOTO: AP

Na drugi strani so v naslednji minuti zopet zapretili Nemci. Thomas Müller je lepo preigraval na levi strani in poslal uporaben predložek v kazenski prostor, kjer pa Toni Kroos v padcu ni najbolje zadel žoge in ta je zletela mimo desne vratnice Fabianskega. Po dvajsetih minutah igre pa so se Poljaki vendarle otresli začetnega pritiska Nemcev in začeli napadati vrata Manuela Neuerja. Z roba kazenskega prostora je s strelom poskusil Lewandowski, a so nemški branilci še pravočasno njegov strel blokirali, preden bi ta zletel v okvir njihovih vrat. V drugi polovici prvega polčasa je tempo igre silovito padel in nismo spremljali preveč gledljive nogometne predstave. Ekipi si nista pripravljali priložnosti. V prvem polčasu je omembe vreden še edino strel Samije Khedire, ki je poskusil z roba kazenskega prostora, a ni uspel ogroziti Fabianskega. Rezultat se v prvem polčasu ni spremenil in tako je ostali pri začetnih in najmanj popularnih 0:0.

Drugi polčas pa se je za ljubitelje nogometa začel veliko bolje. Že v prvi minuti je stoodstotno priložnost za Poljsko zapravil Arkadiusz Milik. Strelec zmagovitega gola proti Severni Irski se je po odličnem predložku sam znašel pred Neuerjem, a je bil nezbran in z glavo povsem zgrešil žogo, ki je za las zletela mimo desne vratnice nemškega gola. Nemci so na drugi strani takoj poskušali odgovoriti preko Götzeja, a je igralec Bayerna streljal naravnost v Fabianskega. Po obetavnem začetku se je tempo igre zopet hitro umiril in spremljali smo podobno zgodbo, kot v prvem polčasu. V 57. minuti je Kroos z globinsko podajo odlično opazil otekajočega Draxlerja, a je Fabianski pravo časno zapustil svoja vrata in žogo prestregel, preden bi se Draxler znašel v priložnosti za zadetek. Dve minuti kasneje pa so zopet zapretili Poljaki. Prosti strel je izvajal Lewandowski in zelo dobro spustil žogo Miliku, ki je nevarno sprožil, a je bil premalo natančen, da bi ogrozil Neuerja. Zatresel je zgolj zunanji del mreže. Kmalu za tem se je v obetavnem položaju znašel Lewandowski, ki je izkoristil nezbranost nemške obrambe, a preveč okleval s strelom in branilci svetovnih prvakov so njegov strel pravočasno blokirali. Po uri igre je z razdalje poskusil še Kroos, a tudi on je bil neuspešen.

Mario Götze je zapravil eno redkih lepih priložnosti na srečanju.
Mario Götze je zapravil eno redkih lepih priložnosti na srečanju. FOTO: AP

V iskanju na vodilni zadetek je takoj za tem nemški selektor Löw v igro namesto Götzeja poslal Andreja Schürrleja. V 69. minuti pa se je znova v odlični priložnosti znašel Milik, a je znova bil nezbran pri zaključku, saj je zopet zgrešil žogo, potem ko je bil v zelo ugodnem položaju znotraj kazenskega prostora. Takoj za tem so znova zapretili Nemci, za katere je s strelom z razdalje poskusil Mesut Özil, a je njegov strel, ki je šel pod prečko, Fabianski s parado zbil v kot. Minuto za tem je poskusil še rezervist Schürrle a je tudi njegov strel z zanesljivo obrambo zaustavil poljski čuvaj mreže. V 78. minuti je po napaki v obrambi Poljakov do strela prišel Thomas Müller, a njegov atraktiven strel ni zadel cilja. Do konca srečanja so Nemci na vse pretege iskali zmagoviti zadetek, a jim čvrste Poljske obrambe ni uspelo prebiti. Obračun se je končal z 0:0, kar je sploh prvi remi brez zadetkov na letošnjem Euru. Sta pa obe ekipi z delitvijo točk še vedno na dobri poti k uvrstitvi v osmino finala letošnjega turnirja. V skupini C sta obe reprezentanci zbrali po štiri točke. Tretja je Severna Irska s tremi, Ukrajina pa je zadnja, ki na dveh tekmah še ni zbrala točke.

Euro 2016, skupina C:
Nemčija - Poljska 0:0 (0:0)

Lestvica:
Nemčija 4., Poljska 4., Severna Irska 3., Ukrajina 0.

Postavi:
Nemčija: Neuer, Höwedes, Boateng, Hummels, Hector, Kroos, Khedira, Draxler (od 71. Gomez), Müller, Özil, Götze (od 66. Schürrle)

Poljska: Fabianski, Pazdan, Jedrzejczyk, Glik, Piszczek, Maczynski (od 76. Jodlowiec), Krychowiak, Blaszczykowski (od 80. Kapustka), Grosicki (od 87 Peszko). , Milik, Lewandowski

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Barbarezo
17. 06. 2016 14.42
+2
ajd3eeee3e gremooooo nemciiiiii!!!!
Symbolic
17. 06. 2016 09.36
+2
Po prikazanem se mi zdi, da niso Nemci igrali na polno... Če se ne motim, potem bo pot do prvaka Evrope vprašljiva...
kameltrajbar
17. 06. 2016 09.13
-4
..doslej daleč najboljši nogomet..vse.....brez portugalskih vložkov....))).....enkratno...)
Symbolic
17. 06. 2016 13.35
+1
Meni je do zdaj bila najboljša predstava Italije... So pa vedno uganka in mojstri za prošmuglat se skozi priprta vrata...Za Špance težko kaj reči v tej fazi... Imajo pa zelo močno ekipo, edino se mora Moratta otresti začetniške treme... Po moje bodo proti njim igrali z isto taktiko: dvonastropni avtobus! Francozi pa so zelo resni kandidati za naslov: domači teren in odlično moštvo, da ne govorimo o tendenci, da se domačin čim dlje obdrži v tekmovanju... Vseeno: nobenemu ne bo lahko! "Garat" bo treba!