Nogomet

FOTO: Nemci v deveti seriji enajstmetrovk dobili 'finale pred finalom' in le prekinili italijanski urok

Bordeaux, 02. 07. 2016 21.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nemška nogometna reprezentanca je po izvajanju enajstmetrovk v Bordeuxu s 6:5 ugnala Italijo in se kot tretja uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. Po 120 minutah igre je bil izid 1:1, zmagovalca pa je šele v deveti seriji strelov iz enajstih metrov odločil Jonas Hector.

Trenerja obeh moštev se pred obračunom, ki so ga mnogi označili za "finale pred finalom", nista odločila za bistvene spremembe v začetnih enajstericah. Joachim Löw je v primerjavi z ekipi, ki je v četrtfinalu s 3:0 odpravila Slovaško opravil eno zamenjavo, ki pa je hkrati povzročila spremembo v sami postavitvi na terenu. Benedikt Höwedes je "izrinil" Juliana Draxlerja in se v osrčje obrambe preselil ob bok Matsu Hummelsu in Jeromeu Boatengu. Nemci so tako izbrali "italijansko" postavitev 3-5-2, z Jonasom Hectorjem in Joshuo Kimmichom na bokih. Tudi Antonio Conte je opravil le eno zamenjavo, poškodovanega Danieleja de Rossija je zamenjal Stefano Sturaro.

Takoj po prvem žvižgu sodnika Viktorja Kassaija so pobudo na zelenici stadiona v Bordeauxu prevzeli aktualni svetovni prvaki. Kljub temu so prvi resnejšo napadalno akcijo izpeljali "azzuri". Do žoge je na robu kazenskega prostora prišel Emanuele Giaccherini, čigar poskus je blokiral Boateng. V 16. minuti so Nemci ostali brez enega izmed "motorjev" igre na sredini igrišča Samija Khedire. Vezist Juventusa je staknil poškodbo mišice, zamenjal ga je Bastian Schweinsteiger. V uvodu tekme sicer "elf" nikakor ni našel poti mimo zgoščene in dobro postavljene obrambe Italijanov. Še najbližje je bil v 20. minuti Mario Gomez, ki pa si v kazenskem prostoru ni najbolje ustavil žoge. Sedem minut pozneje je Schweinsteiger uspel zatresti mrežo Gianluigija Buffona, a je pred tem zrušil Mattio de Sciglia in Kassai je opravičeno dosodil prekršek v napadu.

V prvem polčasu so bile priložnosti redke, saj nobena izmed ekip tekmecu ni puščala prav veliko prostora. V 41. minuti je po podaji Kimmicha do strela z glavo sicer prišel Gomez, a je s težkega položaja z glavo precej zgrešil cilj. Že v naslednji akciji je bilo pred vrati Buffona precej nevarneje. Po zmešnjavi v kazenskem prostoru je do strela prišel Thomas Müller, čuvaj mreže Juventusa pa je brez težav žogo ukrotil. Takoj je sledil odgovoril Italijanov. Giaccherini je po levi strani pobegnil obrambi Nemčije, podal v sredino, kjer pa ni bilo nikogar izmed njegovih soigralcev. Do strela je nato le prišel Sturaro, žoga je od bloka končala v kotu.

Mesut Özil je zadel za vodstvo Nemčije.
Mesut Özil je zadel za vodstvo Nemčije. FOTO: AP
V drugem delu so prvi zapretili Nemci. Neoviran je do strela z roba kazenskega prostora prišel Thomas Müller, žogo pa je v zadnjem trenutku s spektakularnim posredovanjem v kot odbil Alessandro Florenzi. V 62. minuti so bili nevarni tudi Italijani. Strel Marca Parola z roba kazenskega prostora je zletel mimo gola. Tri minute pozneje pa so Nemci povedli. Akcijo je na levi strani začel Gomez, lepo zaposlil Hectorja, ta pa z nekoliko sreče žogo spravil do Mesuta Özila, ki je žogo s približno desetih metrov poslal za hrbet nemočnega Buffona. To je bil za vezista Arsenala prvi reprezentančni gol po marcu, ko je zadel na prijateljski tekmi prav proti Italijanom. Nemci so takrat slavili s 4:1.

Vsega tri minute pozneje bi lahko aktualni svetovni prvak še drugič zatresli mrežo nekoliko šokiranih Italijanov. Povsem neoviran se je v kazenskem prostoru znašel Gomez, "azzure"pa je v tem primeru rešil "zimzeleni" Buffon. V 72. minuti je moral Löw zaradi poškodbe opraviti še drugo menjavo. Iz igre je odšel zelo aktivni Gomez, zamenjal ga je Draxler. Zgolj dve minuti pozneje so imeli modri veliko priložnost za izenačenje. De Sciglio je poslal natančno žogo pred nemški gol, Graziano Pelle pa je iz ugodnega položaja zgrešil cilj. V naslednjem napadu enajstmetrovka za Italijo. Z roko je ob predložku igral Boateng, Kassai je brez oklevanja pokazal na najstrožjo kazen. Izvedel jo je kar osrednji branilec Leonardo Bonucci. Član Juventusa je med zaletom nekoliko zastal, a kljub vsemu ugnal Manuela Neuerja, ki je skočil v pravo smer. Zanimivost: to je bila šele prva enajstmetrovka Bonuccija v njegovi profesionalni karieri!

Leonardo Bonucci je iz enajstmetrovke kot prvi na tem evropskem prvenstvu zatresel nemško mrežo.
Leonardo Bonucci je iz enajstmetrovke kot prvi na tem evropskem prvenstvu zatresel nemško mrežo. FOTO: AP

Gol je Contejevim varovancem dal krila. Že v naslednji pravi akciji je namreč po lepi kombinaciji do strela prišel Pelle, a tudi tokrat mu je ob zaključku zmanjkalo zbranosti. V 89. minuti je poskusil razigrani De Scilio, ki je z roba kazenskega prostora zatresel zunanji del mreže. Do konca rednega dela priložnosti za spremembo izida več ni bilo, tako da so sledili podaljški.

Tudi v dodatnih minutah so imeli nekoliko več od igre varovanci Joachima Löwa. V 101. minuti so Italijani žogo zapravili v nevarnem območju, do strela je prišel Müller, a še enkrat je zadel obrambni blok nogometašev v modrem. V 107. minuti je pretkano s strelom čez glavo poskušal Draxler, žoga je zletela nekaj centimetrov čez gol. V podaljških so bile priložnosti redke. V 113. minuti je poskusil italijanski rezervist Lorenzo Insigne, čigar poskus je le ogrel dlani Neuerja. Dobro minuto pred iztekom drugega podaljška je še enkrat poskušal Özil, lahko delo za Buffona. Tudi po 120 minutah odločitve o zmagovalcu ni bilo in sledili so streli iz enajstih metrov.

Dramatične enajstmetrovke

V prvi seriji sta zadela Insigne in Toni Kroos, v drugi pa je zgrešil Simone Zaza, ki ga je Conte v 120. minuti prav zaradi izvajanja enajstmetrovk poslal v igro. Napadalec Juventusa je počasi tekel proti žogi, nato pa zgrešil gol. A že v naslednjem strelu grešijo tudi Nemci. Buffon je zaustavil strel Müllerju. V tretji seriji je zadel Andrea Barzagli, Özil pa zadel le vratnico. Serija zgrešenih strelov se je nadaljevala tudi v četrti seriji. Pelle je zgrešil gol, za izenačenje na 2:2 je hladnokrvno poskrbel Draxler. V zadnji seriji je še enkrat odgovornost prevzel Bonucci, tokrat pa je Neuer prebral namero branilca Juventusa. Schweinsteiger je nato imel na nogi nemški polfinale, a kapetan je poslal žogo visoko čez gol. Naslednji je bil na vrsti Giaccherini, ki je zadel s strelom po sredini. Za Nemčijo je nato streljal Hummels, Buffon se je žoge dotaknil, a je ni uspel ubraniti. V sedmi seriji sta zadela Parolo in mladi Kimmich. De Sciglio je v osmi seriji zadel ob pomoči prečke, Boateng pa se je z uspešno izvedenim strelom vsaj nekoliko odkupil za povzročeno enajstmetrovko v rednem delu. V deveti seriji je rezervist Matteo Darmian slabo streljal in Neuer je poskus ubranil, Hector pa je Nemce poslal v šesti zaporedni polfinale na velikih tekmovanjih. "Elf" je hkrati šele prvič na velikih tekmovanjih ugnal Italijane.

Izid:

Nemčija – Italija 6:5* (0:0,1:1)
Özil (65.); Bonucci (78.11-m)

* po enajstmetrovkah

Postavi:

Nemčija: Neuer; Höwedes, Boateng, Hummels, Hector; Kimmich, Khedira (od 16. Schweinsteiger), Kroos, Özil; Müller, Gomez (od 72. Draxler).

Italija: Buffon; Chiellini (od 120. Zaza), Bonucci, Barzagli; De Sciglio, Giaccherini, Parolo, Sturaro, Florenzi (od 86. Darmian); Eder (od 107. Insigne), Pelle.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fihner
03. 07. 2016 18.56
+4
Žal mi je Buffona, res odličen golman. Gremo Nemčija!!
Uporabnik113089
03. 07. 2016 18.30
+11
Je kdo videl kaj se je dogajalo, takoj po koncu izvajanja enajstmetrovk? Gianluigi Buffon je kljub bolečem porazu, z nasmeškom odšel čestitati zmagovalcem. Koliko zvezdnikov je zmožnih take poteze? Sistem vrednot te šlamastike, ki se ji reče EU, je na psu. Vsi novinarji pišejo in vsi bralci z užitkom berejo kakšno pogodbo je kdo podpisal, koliko bo zaslužil. Da bi kdo od novinarjev kaj napisal o tej izjemno športni potezi, to pa ne !?
Barbarezo
03. 07. 2016 15.47
+2
pelle trol od trola hahaha
Ka pa mislis
03. 07. 2016 15.47
-2
Ce ne bi blo walesa bi lahk reku da je to ep zame najmanj gledljivo, cist nezanimivo.
T3
03. 07. 2016 15.05
+6
Pelle pa kot pravi italjanček. Pravi frajer-NOT!!!! hahaha
Optimisty
03. 07. 2016 14.10
+2
sama tekma je bla se kar sploh drugi polcas..podaljski uspavanka.... penali katastrofa oz.loterija....zmagala je sreca ...
FAUSTOS1
03. 07. 2016 13.18
+6
PENALI-groza vsem so se tresle hlače vse ostalo je le sreča
selecao
03. 07. 2016 13.16
-6
Nemci imajo v nogometu vse, da osvajajo lovorike, so organizirani, so samozavestni, imajo veliko kondicije, so zelo dosciplinirani, ... Samo igrati ga ne znajo, zato jih je težko gledati in navijati za njih je tudi težko!
MaunelNeuer
03. 07. 2016 14.06
+12
če ga ne boi znali špilat ne bi bli 4x svetovni prvaki ;)
fihner
03. 07. 2016 18.47
+3
maligospod
03. 07. 2016 21.51
+2
4 x so svetovni prvaki...torej znajo igrati!
VaSi4658
03. 07. 2016 12.29
-9
tako slabe nemčije pa že dolgo ne; prvi polčas so še kaj pokazali, vse ostalo bledo.
MaunelNeuer
03. 07. 2016 14.07
+5
kero tekmo si pa ti gledo? a misliš da so makaronarji slabi?
fihner
03. 07. 2016 18.48
+2
24Ppkur
03. 07. 2016 12.16
+3
tako slabo izvajanih enajstercev pa že dolgo ne .... po takih enajstercih so nemške in italijanske urgence dobile kar nekaj dela, predvidevam
BayernGomez
03. 07. 2016 10.51
+1
Končno! Bil je že čas! Zagotovo bi lahko že po rednem delu zmagali če ne bi Gomez zapravil 100% priložnost. No Özil je končno zadel. Pri penalih sm pa vedel da ga bosta Özil in Müller zapravila. Tudi za Schweinsteigra nism bil prepričan. No je pa Kimmich zadel. Upam da bosta Gomez in Khedira igrala v polfnalu. Raje bi videl zmago Islandije toda pričakujem zmago Francije. Škoda ker ne bo Hummelsa zaradi kartonov. Pa ravno on je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu zadel za zmago. Najbrž bo začel Muatafi. No treba pa tudi čestitati borbeni Italiji.
MM?
03. 07. 2016 10.55
-1
Pri Schweinuju sem rekel, ali bo pajkl ali bo pa falil, da bo joj. Vedel sem, da ne bo "falil" kot npr. Müller.
BayernGomez
03. 07. 2016 11.00
-2
Ko sm se spomnil na tist zgrešen penal v finalu lige prvakov leta 2012 proti Chelseaju sm imel občutek da ne bo zadel.
Trend01
03. 07. 2016 11.24
-3
Ne bo ne Khedire, ne Gómeza. Ajd, Gómez (nategnjena mišica) morda še, Khedire (natrganina) zanesljivo ne. Je premalo časa za sanacijo poškodb. V končni fazi lahko kakšno tekmo tudi Podolski odigra (in ravno na najbolj pomembnih tekmah). A po drugi strani z manjšimi spremembami v kadru, lahko računa na Sanéja, Schürrleja, Götzeja. Saj niso verjetno pozabili nogometa igrat. Boateng lahko prevzame tudi mesto bolj na sredini. Zadaj so zadeve pokrite. Torej na sredini (zadaj) Boateng + Kroos. Sploh ni slaba kombinacija. V "napadalnem" delu vezne linije je pa tako ali tako Draxler. Plus Bastian in Mesut. "Ni zime za Eskime".
MM?
03. 07. 2016 10.44
Symbolic, evo 3:1 imava.
MM?
03. 07. 2016 10.43
+12
Dobra tekma. V prvem polčasu odlična taktična predstava, predvsem Italijanov, ki Nemcem niso dopustili resne akcije. Nemci so bili še najbolj nevarni , če so Italijanom prepustili žogo in nato prestrezali žogo. V drugem polčasu jih je Nemčija popolnoma nadigrala, sploh okrog 60 minute in zabiti bi morali vsaj še enega (Gomez). Enajstmetrovka. Neumna, a če rečemo, da je roka roka, potem naj se piska vsaka roka. Strinjam se, Boateng nima kaj mahati z rokami na 2,5 m višine. V 1. podaljšku Italijani presenetljivo celo nekoliko boljši, kot da bi Nemci (namesto Ita) fizično padli, 2. podaljšek spet nekoliko nemški. Infarktni penali, ne spomnim se, kdaj sem takšne gledal nazadnje. Najboljši nemški strelci (Müller, Özil, Schweinsteiger) več kot očitno utrujeni. Müller vidno psihično načet, zato moram nazaj vzeti, da bi se CR in Kahn morala zgledovati po njem. Živčen in pripravljen na kreganje ves čas, kar se je odrazilo tudi pri penalu, ki ga je res slabo izvedel. Schweiniju se je videlo, da je vstopil "prezgodaj", saj nima še prave moči. Zanj bi bil vstop v 60. minuti idealen. Na nemško srečo se je v pojavila italijanska predrznost, ki je Italijanu spodrezala nogo. Mi je bilo pa všeč pri Nemcih, ki se niso veselili vsakega posameznega penala, saj dokler ni konec, ni konec. Kljub loteriji, Nemci zasluženo, Neuer se je izkazal. Dotakniti se moram še komentatorja. Že ko slišim Laurenčiča, me sune kap, slabšega komentatorja mislim, da ni. Najraje bi dal kar takoj na tiho. Kakšne on govori. Npr. Nemci kar nekaj časa stiskajo Italijane, on pa: "Italijani se dvigajo" in še mnogo, mnogo neumnosti.
ZDA
03. 07. 2016 10.20
-11
nisem poznavalec, pa imam eno vprašanje: zakaj ne bi igrali do doseženega gola, stvar rešena, a ne?
robert1975
03. 07. 2016 11.22
+8
MaunelNeuer
03. 07. 2016 14.09
+5
kak lahko postaviš tak neumno vprašanje, kak lahk imaš pa tak nick?
Barbarezo
03. 07. 2016 15.48
+3
nickname in vprasanje ki si ga postavil ae usklajuje....baddd
šumar
03. 07. 2016 09.33
-1
da profesionalni nogometasi tko streljajo 11 metrovke je sramotno res nihče si nezasluzi finala
Trend01
03. 07. 2016 09.20
+4
Zanimiva tekma! Težka, taktična. z ogromno odgovornost starejših nemških igralcev (tudi italijanskih seveda) in temu primerna tudi nervoza. Italijani klasično. Če ne gre s tehniko, bomo pa s presingom. A zanimivo, da so jim Nemci vrnili na zelo podoben način. "Azzuri" odtekli 153 km, "Elf" 7+ km manj (145,7 km). Hja, kljub pomembnosti tekme, se pa sama igra vseeno ni izrodila s pretirano grobostjo. Je kdo opazil kdo sta bila strelca v rednem delo? Dva popolnoma drugačan igralca: Mesut Özil, ki edini ni pel nemške himne in Leonardo Bonucci, ki je bil najbolj glasen pri Italijanih. No, penali pa... škoda besed. Vse nemški "old-timerji" mimo. Razen klasično zanesljivega Kroosa. Torej Nemci zdaj čakajo Francoze/Islance, a brez Hummelsa ter morebiti tudi večno poškodovanega Khedire in Gomeza (?). Kaj se dogaja s Schweinsteigerjem, Özilom, Müllerjem? En slabši od drugega, a še vedno nekako čez zelo čvrsto Italijo. No, proti "azzurom" je pač težko igrati. Buffon vedno blizu, a Neuer malenkost uspešnejši. Tako slabih izvajanj penalov pa že dolgo ne. Danes pa zopet HU. (P.s. - tale HU ni islandska zadeva, ampake je sposojena od nekega škotskega kluba izpred dveh let). Koncu koncev - Nemci pošteno naprej.
Rolesx
03. 07. 2016 10.41
+6
lej strokovnjaka iz madrida zaposlenega na 24 ur zopet se izpostavlja in ven meče s svojo pametjo in talentom v nogometu
MM?
03. 07. 2016 10.50
-3
Trend, malo me skrbita poškodbi Khedire in Gomeza. Khedira je kljub temu, da se pri Realu ni izkazal, Nemcem še kako potreben. Ima ravno tisto, kar Nemcem manjka in očitno lažje zdrži cel turnir, kot pa naporno sezono z več tekmami pavze. Tudi Hummels se bo zelo poznal. Gomez je pa na tem prvenstvu s svojo idejo eden boljših. Ugotavljaš, da nemški trije "old timerji" ne vnašajo zaupanja. Prav imaš, a na srečo pri Nemcih en posameznik ni bil nikoli tako zelo pomemeben, če so le skupaj lahko tvorili zadovoljivo celoto in kljub malo slabši igri vse treh, so korektno oddelali tekmo. Italijani le niso mačji kašelj. Njihova taktika je bila precej protinemška, saj se mi zdi, da drugače že igrajo nekoliko bolj odprt nogomet. No, Özil res ne bo smel streljati naslednjega penala ali pač po matematičnem računu, da bi trikrat zgrešil? No reciva, da ga med tekmo ne bo, če ga dobijo.
Trend01
03. 07. 2016 10.54
-4
Če pa super plačajo. V Madridu in Pro plusu....
Trend01
03. 07. 2016 11.30
-5
Tudi Müller ne bi smel streljati. No, tudi bolje da ne igra.
MM?
03. 07. 2016 20.03
+1
Brez Müllerja jaz ne bi začel, saj se mu lahko v vsakem trenutku odpre.
Verbena
03. 07. 2016 08.52
+2
...bravo Nemci, kljub izredno grdi igri nasprotnika, vam je uspelo...Italijani, kot Italijani..če ne gre se gredo pač ostro favliranje, da poškodujejo nasprotnika !!
bauman14
03. 07. 2016 10.26
+2
ostro favliranje?? smo gledali isto tekmo?
PIERREBRICE
03. 07. 2016 08.42
+16
Neuer Manuel , kralj nad kralji!!!
MaunelNeuer
03. 07. 2016 14.09
+5
apodgraj
03. 07. 2016 08.35
+30
Pa naj še kdo reče , da streljanje enajstmetrovk ni velika loterija .
MM?
03. 07. 2016 10.54
+3
Vzdržljivostni in psihični test po pretečenem "maratonu".
pomlad14
03. 07. 2016 17.35
-1
Loterija je samo vaš izgovor. V vsaki igri, četudi je še kako nesmiselna zmaga boljši in tisti, ki več zna. Tudi človek ne jezi se, zmaga tisti, ki zna bolje metati kocko. In ne si zmišljevati več nekih kvazi izgovorov.
pomlad14
03. 07. 2016 17.37
-2
Tudi Čile je dvakrat premagal v penalih Argentino in očitno je bil boljši. Je bila sreča ali loterija, bi se spraševali in dvomili dvomljivci.
tiger101
03. 07. 2016 08.06
+23
apodgraj
03. 07. 2016 09.26
+10
Nemci opravičeno v polfinalu . Italija je zopet demostrirala svojo prepoznavno igro -buker pred svojimi vrati . Prvokategorniki na obeh stzraneh grešili po tekočem traku in dobro , da se je tako tudi končalo . Italija si s svojo prikazano igro, ne bi zaslužila napredovanja .