Nogomet

Rekordna ekshibicija Hrvatov na Kekovem stadionu, Nemci in Francozi zanesljivi, Avstrija spet razočarala

Reka, Dunaj, Gelsenkirchen, Pariz, 04. 06. 2016 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nemška nogometna reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom EP 2016 v Gelsenkirchnu premagala Madžarsko (2:0). Po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe je prve minute odigral tudi kapetan Bastian Schweinsteiger. Hrvati s še nikoli višjo zmago na Reki odpravili San Marino (10:0).

Mesut Özil beži dvema Adamoma, Langu in Nagyju, v rodnem Gelsenkirchnu.
Mesut Özil beži dvema Adamoma, Langu in Nagyju, v rodnem Gelsenkirchnu. FOTO: AP

Thomas Müller je z 32. reprezentančnim zadetkom odločil zadnjo pripravljalno tekmo v korist nemške reprezentance, ki se v kratkem odpravlja v Francijo, kjer se čez en teden začenja evropsko prvenstvo v nogometu. Dvoboj z Madžarsko je v prvem polčasu v korist svetovnih prvakov nagnil Adam Lang, ki je zatresel lastno mrežo, v Gelsenkirchnu pa bi lahko Elf povedel že v prvem napadu. Nekdanji član lokalnega prvoligaša Schalkeja 04 Julian Draxler je zatresel mrežo po 52 sekundah, a je bil njegov zadetek neupravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Nemci so na vsak način želeli zmagati po šokantnem porazu s Slovaško v prejšnjem tednu. Tudi tokrat ekipa, katere predhodnice so igrale v finalu oziroma polfinalu zadnjih prvenstev stare celine, ni blestela, selektorja Joachima Löwa je še najbolj razveselil povratek kapetana Bastiana Schweinsteigerja, ki je v skladu s pričakovanji dobil priložnost s klopi po večmesečnem celjenju poškodbe. 

Nemčijo na prvi tekmi skupinskega dela v Franciji čakajo slovenski krvniki Ukrajinci, ki bodo sodeč po zadnjih predstavah branilcev svetovnega naslova velik zalogaj. Razlog za optimizem so tudi predstave Maria Götzeja, ki je po treh anonimnih letih pri Bayernu še vedno ključen mož za selektorja Löwa. Prste vmes je imel nekdanji član Borussie Dortmund tudi pri vodilnem (avto)golu Langa v 39. minuti, medtem ko je Löw v osrčju obrambe zaupal Benediktu Höwedesu in Antoniu Rüdigerju, Draxler in Götze pa sta dobila priložnost, da proti udeležencem evropskega prvenstva oddata kandidaturo za prvo postavo. Draxler je začel akcijo za vodilni zadetek, ko je v ogenj poslal Jonasa Hectorja, čigar podaja je končala za hrbtom izkušenega Gaborja Kiralyja. Müller je obračun odločil sredi drugega polčasa, ko je Kiraly uspel ustaviti strel Maria Gomeza z glavo, prav s tem delom telesa pa je delo pred vrati dokončal njegov nekdanji klubski soigralec. Nemčija je po skorajda enem letu zmagala brez prejetega zadetka, tudi ta vidik tekme pa bo razveselil Löwa, čigar reprezentanca v Francijo prihaja v vlogi ene glavnih favoritinj.

Luka Modrić (št. 10) je odigral prvo tekmo po finalu Lige prvakov in jo končal z bolečinami v mišici.
Luka Modrić (št. 10) je odigral prvo tekmo po finalu Lige prvakov in jo končal z bolečinami v mišici. FOTO: AP

Dan pred tekmo Turčije v Ljubljani, prav Turki bodo prvi nasprotniki Hrvaške na Euru, so "kockasti" na začasnem stadionu Rijeke na Rujevici gostili San Marino. Na zelenici ekipe Matjaža Keka so lahko navijači spremljali enosmeren promet proti vratom Sanmarincev, ki jih je Slovenija v neuspešnih kvalifikacijah za letošnji Euro odpravila s 6:0. To je bil v soboto rezultat polčasa, v katerem bi lahko Hrvati že izenačili najvišjo zmago v samostojni zgodovini. Marko Pjaca je po strelu Luke Modrića z roba kazenskega prostora preusmeril žogo v gostujočo mrežo za vodstvo v 20. minuti, po zadržanem začetku pa se je nad modre vsul plaz zadetkov. Mario Mandžukić je v nekaj več kot 15 minutah zabil hat-trick, dvakrat je bil napadalec Juventusa natančen z glavo po predložku kapetana Darija Srne, ki je v 24. minuti zadel tudi sam. Ivan Perišić je s prostim strelom v 40. minuti poskrbel že za vodstvo s 6:0 in Hrvati bi lahko v prvih 45 minutah celo izenačili zgodovinski zmagi nad Avstralijo in Andoro (obe 7:0).

Varovanci nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića so kljub zamenjavi enega ključnih nogometašev, svežega evropskega prvaka Luke Modrića, v drugem polčasu nadaljevali tam, kjer so končali v prvem. Razpoloženi Srna je v 50. minuti s še eno lepo podajo našel Ivana Rakitića, številka sedem hrvaške reprezentance pa je v padcu poskrbela za zadetek številka sedem. Dobrih pet minut kasneje je rezervist Nikola Kalinić, ki je zamenjal Mandžukića, v mrežo pospravil še rekordni osmi zadetek, potem ko ga je pred vrati lepo zaposlil Pjaca, soigralec Josipa Iličića iz Fiorentine pa ni grešil. Še en rezervist Šime Vrsaljko je nadaljeval zabavo na desnem boku in s položaja kapetana Srne mojstrsko meril z volejem, ki je v 69. minuti zatresel vratnico. Nekdanji član domače Rijeke Andrej Kramarić je bil v 77. minuti blizu že desetemu zadetku večera, a se je izkazal gostujoči vratar. Dvoštevilčne zmage vseeno ni mogel preprečiti, Perišić je v 84. minuti z levega boka podal v sredino, tam pa je Kalinić mojstrsko s peto poskrbel za že drugi hat-trick večera. Veselje ob zgodovinski zmagi so vsaj malce pokvarile zgolj skrbi glede stanja Modrića, ki se je ob odhajanju z zelenice ob koncu prvega polčasa prijel za zadnjo stegensko mišico.

Na ostalih sobotnih tekmah je domačinka Francija proti Škotski slavila še eno zmago (3:0). Galski petelini so zdaj dobili že devet od zadnjih desetih obračunov, edini poraz so jim prizadejali stari rivali Angleži novembra lani (2:0). V Metzu ekipa Gordona Strachana, ki bo Otočane pripravljal tudi na dve tekmi s Slovenijo v kvalifikacijah za SP 2018, ni imela možnosti proti razigranim "Les bleus". O tem, kako močno reprezentanco ima selektor Didier Deschamps, priča tudi dejstvo, da sta Antoine Griezmann in Anthony Martial vstopila šele v drugem polčasu, ko je bilo na semaforju že 3:0. Dva zadetka je v 35 minutah prispeval kritizirani član Arsenala Olivier Giroud, ki je tudi na zadnji tekmi s Kamerunom moral poslušati žvižge. Odsotnost Karima Benzemaja se Francozom še naprej ne pozna, Giroudu se je med strelci v zelo dobrem polčasu pridružil tudi klubski kolega Laurent Koscielny. Deschamps je Giroudu (ob ovacijah ga je pred petkovo otvoritveno tekmo z Romunijo v Parizu zamenjal Andre-Pierre Gignac) tokrat priključil Kingsleyja Comana in Dimitrija Payeta, a prava moč Francije se skriva na sredini igrišča, kjer je nekdanji kapetan reprezentance združil Paula Pogbaja, Blaisa Matuidija in N'Goloja Kanteja. Še eni nasprotniki Slovenije v prihodnjih kvalifikacijah Slovaki v domači Trnavi niso navdušili po izjemni zmagi nad Nemčijo, pri remiju brez zadetkov jih je na obračunu z vsega nekaj streli zadržala čvrsta Severna Irska (0:0) in pokazala, da bo na Euru še kako trd oreh za vsakega nasprotnika. Zeleni so svoj rekordni nepremagljivi niz marca uspeli podaljšati tudi proti Sloveniji (1:0), pred sobotnim remijem s Slovaki pa so doma ugnali še Belorusijo (3:0) in zdaj poraza ne poznajo že na 12 zaporednih tekmah. Po izvrstnih kvalifikacijah se avstrijska reprezentanca na EP ne podaja v najboljšem vzdušju, saj je po marčevskem porazu s Turčijo (1:2) in tesni zmagi nad Malto z identičnim rezultatom severna soseda na Dunaju v soboto izgubila z Nizozemsko (0:2). Avstrija je bila sicer boljša nasprotnica, toda Nizozemci, ki so tako razočarali v kvalifikacijah in ostali brez nastopa v Franciji, so zapravljive domačine kaznovali v deveti in 66. minuti, ko sta zadela Vincent Janssen in Georginio Wijnaldum.

Izidi:

Nemčija ‒ Madžarska 2:0 (1:0)
Lang 39./ag., Müller 64.

Hrvaška ‒ San Marino 10:0 (6:0)
Pjaca 20., Mandžukić 23., 36., 38., Srna 24., Perišić 40., Rakitić 50., Kalinić 59., 73., 84.

Avstrija ‒ Nizozemska 0:2 (0:1)
Janssen 9., Wijnaldum 66.

Slovaška ‒ Severna Irska 0:0 

Francija ‒ Škotska 3:0 (3:0)
Giroud 8., 35., Koscielny 39. 

Avstralija ‒ Grčija 1:0
Estonija ‒ Latvija 0:0

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simy001
05. 06. 2016 17.36
-4
rekord,my *.s.s,temu se reče totalno nespoštovanje do tekmecov za katere se je ze vnaprej vedlo da nimajo šans,zame so h.rvati z to potezo be*ci,pa ne mi rečt da v evropi ali pa na svetu ne obstaja reprezentanca ki bi jim dala toliko golov,ampak ko vodiš 5:0,iz spoštovanja do nasprotnika nehaš dajati gole.
CURVANORD Zanetti
05. 06. 2016 19.49
-2
Torej recimo ce povzamem tvoje besede in navedem primer,kadar Barca in Real tekmecu zabijeta 7,8 ali 9 golov tudi ne spostujejo tekmeca.Jaz bi prej rekel da so si hrceki na bistveno slabsi ekipi nabijali samozavest,ker jo fejst potrebujejo.V njihovi skupini so vsi boljsi od nje na evropskem prvenstvu
CURVANORD Zanetti
05. 06. 2016 15.00
-2
Kaj jim pomaga visoka zmaga,po treh tekmah na evropskem gredo osramoceni domov,glavni sofer kockastega avtobusa na podi domov bo dominator
Jani Prešern
05. 06. 2016 12.36
+7
10golov ni lahko nobenemh zabit.. Hrvaska je v skupini smrti na EP, bomo videii.
Barca17 1
05. 06. 2016 10.21
+0
mariomanđukic - hahahahahahahahahahaha vic leta
drimtim
05. 06. 2016 10.07
+0
san marino je pa res pokazatelj kvalitete,še iz skupine ne bodo prišli na EP
mariomandzukic
05. 06. 2016 10.31
+1
mi bomo svojo kvaliteto pokazali na EPju in ne na prijateljskih.svetovni prvaki nemci so pred par dnevi izgubili 3-1 proti slovakom na domacem terenu-a je to pokazatelj kvalitete??
fiftgear
05. 06. 2016 20.00
-1
kaj boste pokazali... a bo spet gone in 60 secund mario, imate vse pogoje za kaj takšnega
mariomandzukic
05. 06. 2016 10.00
+0
bravo nasi,nov rekord nase repke.dovol je bilo zatiskanja oci,mi na to prvenstvo gremo kot eni izmed glavnih favoritov za zlato,vse kar pa bo manj od polfinala bo veliko razocaranje.naj napisem se to da je JUG iz Dubrovnika osvojil ligo prvakov v vaterpolu in z tem je hrvaska postala najbol uspesna drzava na svetu v klubskem vaterpolu.11 krat so nasi klubi osvajali ligo prvakov in igrali se v 13 finalih.dominacija
BayernGomez
05. 06. 2016 12.24
-2
Hrvati glavni favoriti? Nemčija Španija Francija so glavni favoriti pa mogoče Italija. V vaterpolu dominirate? Iz koliko držav pa tam sploh nastopa?
fiftgear
05. 06. 2016 20.01
-3
hrvati ste v svoji skupinui najslabši in ti meniš da kot eni favoritov .. ha ha ha morda favoriti za najhitrejši izpad