Nogomet

Neapeljska Camorra kriva za divjanje navijačev?

Rim, 10. 09. 2008 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V navijaškem divjanju v Italiji naj bi po zadnjih razkritjih imela prste vmes zloglasna neapeljska Camorra.

Navijači Napolija
Navijači Napolija FOTO: Reuters

Kar 27 navijačev Napolija, ki so kupili vstopnice za nogometno tekmo z Romo, naj bi bilo povezanih s to mafijsko organizacijo, 3096 navijačev Napolija pa je že imelo opravka s policijo, so uradni izsledki preiskave.


Italijansko notranje ministrstvo je podrobno preiskavo sprožilo potem, ko so se stopnjevali navijaški izgredi in je nasilje, ki je izbruhnilo na dan tekme prvenstva v najmočnejši italijanski nogometni ligi, povzročilo splošno javno zgražanje in obsodbo po vsej Italiji.

Okrog tisoč navijačev Napolija je na poti na prvenstveno tekmo serie A Roma - Napoli, ki je bila 31. avgusta na olimpijskem stadionu v Rimu, dobesedno zavzela vlak iz Neaplja, razdejala 11 vagonov ter povzročila škodo v višini pol milijona evrov. Navijači so svojo jezo stresli tudi nad štirimi železniškimi delavci in policisti ter jih pretepli, znesli pa so se tudi nad 20 avtobusi za prevoz navijačev od železniške postaje do stadiona.

Italijanski minister za notranje zadeve Roberto Maroni je nekaj dni po izgredih navijačem Napolija prepovedal prevoz na prvenstvene tekme v gosteh. Napovedal je tudi, da bodo proti skrajnežem, katerih identiteto bo mogoče ugotoviti s pomočjo posnetkov, vložili kazenske ovadbe, nasilnežem pa je zagrozil tudi z dvoletno prepovedjo udeležbe športnih dogodkov.

V obsodbo navijaškega nasilja se je vključila tudi cerkev. Italijanska katoliška revija Famiglia Cristiana se je tako ostro odzvala na napoved desnosredinske vlade Silvia Berlusconija, da bo ta zbirala prstne odtise Romov ter ob tem opozorila na popustljivost vlade do navijaških skrajnežev. Revija italijanskega notranjega ministra poziva, naj raje kot Romom prstne odtise odvzame nasilnim navijačem.

"Bolje bi bilo, če popišete te nasilne in necivilizirane skrajneže in njim odvzamete prstne odtise ter razbijete organizirane navijaške skupine, pa čeprav bodo to morda obžalovali 'nogometni vladarji', med katerimi se skrivajo njihovi sokrivci, zaščitniki in bojazljivci," piše Famiglia Cristiana, ki Berlusconijeve vlade ni napadla prvič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rockyx@misek.com
10. 09. 2008 23.06
Spet se ponavljam, zakaj so to navijači in ne huligani, kot je v vaših medijih predstavljena navijaška skupina viole? LiLi komu ti vlečeš?
billnebill
10. 09. 2008 18.55
ma ta op TV res ne ve kaj piše...Neapeljski navijači ne smejo do 31. 10 niti na domačem stadionu San Paolo spremljat tekem, ne samo v gosteh.... Vlaki so pa štartali 2 uri prepozno oz. z 2urno zamudo in zato so navijači pobesneli, ker so vedeli da ne bodop pravočasno prišli na tekmo oz da sploh ne bodo....
Skynet
10. 09. 2008 17.57
Cerku nej bo raj tih in nej sama prstne odtise vzame svojim pedofilom.