Nogomet

Na EP zaenkrat brez dopinga

Varšava, 11. 06. 2012 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je med udeleženci nogometnega EP že opravila prvi krog testiranj na strogo prepovedane snovi za povečevanje vzdržljivosti in zmogljivosti. Od 160 igralcev, ki so oddali vzorec, so bili prav vsi negativni.

Wada je pred začetkom Eura v vsaki od 16 reprezentanc, ki se merijo za evropsko nogometno lovoriko, izbrala po deset igralcev in jim naložila opravljanje testa na prepovedane snovi. Nogometaši so morali oddati urinski ali krvni vzorec, ki so jih analizirali v akreditiranem laboratoriju na Institutu za šport v poljski prestolnici Varšavi.

"Dodatno so iz analiziranih vzorcev naredili hematološke in hormonske profile, ki so pokazali na odsotnost morebitnih krvnih ali hormonskih prikrojevanj med igralci," je v izjavi za javnost poudarilo krovno evropsko nogometno združenje, Evropska nogometna zveza (Uefa). Wada obljublja, da bo na vsaki od 31 tekem opravila protidopinški nadzor, ko bodo pooblaščeni uslužbenci testirali po štiri nogometaše. Med prvenstvom bodo prav tako opravljali nenadzorovane kontrole. Euro na Poljskem in v Ukrajini za zdaj ostaja dopinško neomadeževan tako kot EP pred štirimi leti v Švici in Avstriji.

Nizozemska - Danska - 7
Nizozemska - Danska - 7 FOTO: Reuters

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
12. 06. 2012 01.13
+1
Ne vem. če z dopingom bolje igrajo, naj ga pač imajo. Človek, ki ima plače več milijonov evrov za brcanje žoge, bi se moral za ta denar pač sprijazniti s tem, da ga bo kakih deset let prej neslo zaradi dolgoročnih posledic dopinga.
Giant_Boss
11. 06. 2012 11.01
+7
Kakšne gluposti, neverjetno. Pa, saj ni nobenega tako neumnega športnika, da bi jemal doping med velikimi tekmovanji (SP, EP, OI in podobno). "Dopingirajo" se med pripravami na velika tekmovanja in če želijo protidopinške agencije ujeti kakšnega nogometaša (ali katerega koli drugega športnika) na dopingu jih bodo morali "preverjati" na pripravah (kakšen mesec do pol leta pred velikimi tekmovanji), ne pa med prvenstvom. Nekaj podobnega kot je pri kolesarjenju (nenapovedano in kadar koli). Kar se pa tiče hormonskih in krvnih prikrojevanj je pa tako; če se želiš temu izogniti rabiš dokaj sposobnega dohtrja (kar jih imajo pa vsi, ki se dopingirajo). Tako da te doping kontrole so samo pesek v oči navijačem in športni javnosti. Preveč denarja se vrti okoli nogometa, da bi si upali ogroziti ugled tega športa. Zato pa te farse okoli doping kontrol. Kar se mene tiče, tudi če jih ne pregledujejo, ker jih tako ne bodo ujeli (se pravi, da je isto ali jih pregledujejo ali ne).
wsharky
11. 06. 2012 09.02
-2
... he he he ... ni slovencev na ep pa ni dopinga ... he he he ...