Nogomet

VIDEO: Mourinhu se je 'snelo': Portugalec medijem pripravil 12-minutno predavanje o nogometni dediščini

Manchester, 17. 03. 2018 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Otoški novinarji so na petkovi novinarski konferenci prišli na svoj račun, ko je trener Manchester Uniteda Jose Mourinho že dolgo ne tako čustveno "eksplodiral" in praktično neprekinjeno kar 12 minut govoril pred mikrofoni. Očitno je nedavni poraz s Sevillo in izpad iz Lige prvakov pustil posledice.

Manchester United se je s porazom (1:2) boleče poslovil od Lige prvakov v osmini finala, kjer je rdeče vrage po dveh skromnih predstavah izločila Sevilla. Torkov večer na Otoku še vedno odmeva, Jose Mourinho je bil z varovanci tarča hudih kritik, saj praktično nihče ni pričakoval, da bi lahko Andaluzijci pripravili takšno presenečenje. Mourinho, ki je navijače v torek še dodatno razhudil z besedami, da slovo Uniteda v osmini finala ni nič novega, je v petek spet udaril in oborožen z zapiski več kot 12 minut "predaval" na novinarski konferenci.

Razočaranje na obrazu Joseja Mourinha ob nedavnem slovesu od Lige prvakov.
Razočaranje na obrazu Joseja Mourinha ob nedavnem slovesu od Lige prvakov. FOTO: AP

"Neka reč je, ki ji rečem nogometna dediščina. Zadnjič, ko je Manchester United osvojil Ligo prvakov, kar se ni zgodilo velikokrat, je bilo leta 2008," je začel Mourinho. "Od takrat, ko so v letih 2011 in 2012 prišli do finala, so izpadli v skupinskem delu. Skupina je bila praktično enaka kot v tej sezoni, Benfica, Basel in (Otelul) Galati iz Romunije. Izpad v skupinskem delu. Leta 2013, izpad na Old Traffordu v osmini finala, jaz sem sedel na drugi klopi. Leta 2014: izpad v četrtfinalu, leta 2015 brez evropskega nogometa. Leta 2016 se vrača v evropski nogomet, izpad v skupinskem delu, gre v Ligo Evropa in v drugem krogu izločilnih bojev izpade. Leta 2017 igra v Ligi Evropa, osvoji Ligo Evropa z mano in se vrne v Ligo prvakov," je podatke nizal Mourinho.

Večina navijačev Uniteda ve, kaj je nogometna dediščina
"Leta 2018 s 15 od možnih 18 točk v skupinskem delu nato izgubi doma v osmini finala. Torej v sedmih letih se s štirimi trenerji enkrat ni uvrstil v evropska tekmovanja, dvakrat izpadel v skupinskem delu in najboljši dosežek je bil četrtfinale. To je nogometna dediščina, in če si želite govoriti o Premier League, je bila zadnja zmaga v sezoni 12-13 in v štirih zaporednih sezonah je United končal kot sedmi, četrti, peti in šesti. Torej je bila najboljša uvrstitev v zadnjih štirih letih četrto mesto. To je nogometa dediščina. To pomeni, da ko začneš proces, si tu, si tam ali pa si nekje drugje, to je dediščina. Navijače bom vedno spoštoval, večina tistih, s katerimi govorite vi, so zelo razočarani, tisti, s katerimi govorim jaz, pa vedo, kaj je nogometna dediščina, kaj je proces in kdaj sem prišel. Ko sem prišel v Real Madrid, veste, koliko igralcev je igralo v četrtfinale Lige prvakov? Xabi Alonso z Liverpoolom, (Iker) Casillas z Real Madridom in (Cristiano) Ronaldo z Manchester Unitedom. Vsi ostali niso igrali niti četrtfinala, to je nogometna dediščina."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Izjemno se počutim, ker se z lastniki povsem strinjamo glede vseh zadev. Zato je življenje dobro. Pred menoj je izjemna naloga. Lahko bi bil v kakšni drugi državi, ko bi naslov že imel v žepu, a sem tukaj in tukaj bom ostal, nikakor pa ne bom spremenil miselnosti. ne vem, če poznate ta rek, toda všeč mi je citat: 'Vsaj zid so vrata!' Ne bom zbežal ali izginil ali jokal, ker sem slišal nekaj žvižgov. Ne bom izginil iz tunela, takoj stekel, da se na naslednji tekmi ne bi pojavil kot prvi. Ne bojim se svoje odgovornosti. Ko sem imel 20 let, sem bil v nogometu nihče, bil sem sin nekega moža, z velikim ponosom in zdaj jih štejem 55 in sem kar sem. Razumem, da je bilo veliko, veliko, veliko let res zelo, zelo težko ljudem, ki me nimajo radi. Spet je tu, spet zmaguje ... Nato pa deset mesecev ničesar ne osvojim, premagam Liverpool, Chelsea in izgubim s Sevillo, to pa je njihov srečni trenutek. Moja vera me je naučila, da se moram veseliti sreče drugih. Tako naj bo, tudi zato sem vesel tip. Jose Mourinho, trener Man. Uniteda

Mourinho je za nekaj sekund zastal, nato pa hitel zatrjevati, da je Josep Guardiola pri Manchester Cityju nasledil veliko boljše temelje kot on na Old Traffordu. United za Cityjem zaostaja za ogromnih 16 točk, kaj lahko bi sinje modri naslov slavili ravno na mestnem derbiju, ki bo sredi naslednjega meseca na stadionu Etihad. Portugalski trener je okrcal predhodnika, sicer enega svojih mentorjev Nizozemca Louisa van Gaala, češ da mu ni zapustil dobre ekipe igralcev, sam pa da bo ob odhodu nasledniku zapustil veliko boljše ogrodje. Svoj monolog je zaključil s trditvijo, da "ne bo pobegnil" pred nobenim izzivom.

Zapustil bo igralce z drugačno miselnostjo
"Ti statistični podatki so resnični," je še povedal Mourinho, čigar izpad so mnogi začeli primerjati s tistim, ki si ga je leta 2009 v odločilnih dneh boja za naslov z Manchester Unitedom privoščil Liverpoolov strateg Rafael Benitez. "Ponudim vam jih še nekaj: v zadnjih sedmih letih je bil najslabša uvrstitev Manchester Uniteda v Premier League četrto mesto. V zadnjih sedmih letih je bil Manchester City dvakrat prvak in lahko rečete tudi trikrat, bili so dvakrat drugi. To je dediščina. Veste, kaj je prav tako dediščina? Da so (Nicolas) Otamendi, Kevin De Bruyne, Fernandinho, (David) Silva, (Raheem) Sterling in (Sergio) Agüero vsi investicije iz preteklosti, ne iz zadnjih dveh let," je vrelo iz 55-letnega Portugalca.

"Želite vedeti, koliko igralcev Uniteda je zapustilo klub v minuli sezoni? Poglejte, kje igrajo, kako igrajo in če igrajo. To je nogometa dediščina in nekega dne, ko bom odšel, bo naslednji trener Manchester Uniteda tu našel (Romeluja) Lukakuja, (Nemanjo) Matića, seveda (Davida) De Geo izpred nekaj let. Tu bodo našli igralce z drugačno miselnostjo, kakovostjo, ozadjem, z drugačnim statusom, 'know-howom' in iz nekega razloga danes pogledate četrtfinale Lige prvakov in vidite, da da so tam štirje klubi, ki so tam vedno. Vedno so tam. Barcelona je vedno tam v zadnjih sedmih, osmih letih. Real Madrid, Juventus, Bayern München in nato se seveda sem in tja pojavi kakšen klub kot moj Inter, kot nekateri klubi, kakršen je bil v minuli sezoni Monaco, a tisti, ki so vedno tam, so tam z razlogom."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmmmmmmnnnnnnmmm
18. 03. 2018 14.48
+3
saj ni edini taki ki se ima za najboljšega v nogometu..samovšečnež--čuda da ni izbran za najboljšega trenerja na svetu od fife..hahaha
resnicaosvobaja
17. 03. 2018 21.04
+3
To je preverjena taktika italijanskega nogometa,ki je uspešna le z veliko sreče in s kakšnim presenetljivim zadetkom iz protinapada . Vse tiste igralce, ki bi jih on rad imel v enajsterici sploh ne potrebujejo trenerja
nikajzadodat
17. 03. 2018 20.28
+0
Edino dediscino, ki jo bo Muri zapustil je/bo BUS
resnicaosvobaja
17. 03. 2018 20.54
+2
Moderatorji niso sposobni opravljati svojega dela ali pa so v opisu del kriteriji prenizki
giovanni7
17. 03. 2018 19.14
+3
Muri je tak k ribic v Mb,vse so drugi krivi Man.utd,kljub silnim miljonom nima igre niti igralcev za to,s tako dekadentno igro ne morjo na vrh Evrope!!!
jebalvisvoju
17. 03. 2018 18.59
+6
na jeziku je vedno bil prvak... nakladac naj gre v Mb trenirat haha
MarKav
17. 03. 2018 18.11
+2
Muriju se je snelo že dolgo nazaj. Naj si pogleda, kakšne izjave dajejo pred pomembnimi tekmami Zidane, Guardiola, Valverde, Ancelotti... In dokler ne osvoji kakšne večje lovorike (tu ni mišljena liga evropa - če jo osvoji nogometni klub Ankaran Hrvatini bi bila senzacija, united pa se ne more s tem hvaliti), naj rajši ustno ne obračunava z drugimi trenerji in komentatorji (Katanec je počel enake neumnosti)...
krneki_123
17. 03. 2018 18.04
+5
Povedal je na svoj poseben, ne ravno priljubljen način, ampak v osnovi ima prav;)
zoro 1
17. 03. 2018 17.40
+1
Inhumed
17. 03. 2018 17.39
+14
A je povedal kaj kar ni res? Utd je po Fergusonu čakala gradnja od temeljev in to navijači spoznavajo šele zdaj, na začetku so (smo) pa vsi pričakoval da bo naslednji trener enostavno prevzel ekipo in haral dalje in težko je nekomu priznat da enostavni nismo dovolj dobri. Še posebej po takih uspehih in toliko lovorikah. Najtežje je pa itak trenerjem, ker so dežurni krivci. Moyes je bil napaka in je odletel precej hitro, LVG se je preveč zafilozofiru, Mou pa dejansko kaže napredek ampak pri takih vložkih in po 6 letih je itak lahko vsak pameten "kaj bi" in "kaj bi moglo bit". Za moje pojme se mu ni nič "snelo", povedal je tako kot je.
User792410
17. 03. 2018 17.39
+0
Se Mr. Special One globoko v sebi dobro zaveda, da počasi postaja Mr. One Loser in temu primerni so tudi njegovi izpadi!
bohinj je zakon
17. 03. 2018 17.35
+0
A je sploh vzel dah, da je vse to povedal?.............ali kar brez dihanja?