Nogomet

Mourinho zavrnil 'veliko' kitajsko ponudbo, trener Barcelone Luis Enrique v odhodih ne vidi nič spornega

Manchester, Barcelona, 31. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho bi lahko postal še en v vrsti vidnih nogometašev oziroma nogometnih delavcev, ki so uslišali klic kitajskih milijonarjev in se odločili preizkusiti v tamkajšnjem ligaškem tekmovanju. A Portugalec je velikodušno ponudbo neimenovanega kluba zavrnil, Mourinho pa kolegov, ki so že odšli na vzhod, ne obsoja.

Mourinho ...
Mourinho ... FOTO: AP
Ponedeljek je bil na stadionu Manchester Uniteda Old Traffordu nenavadno buren. Gasilci so morali namreč gasiti požar, ki se je vnel v strojnici dvigala pod tribuno Sira Bobbyja Charltona. Požar so hitro pogasili, poškodovanih pa ni bilo.

V pogovoru za revijo GQ je Jose Mourinho spregovoril o novih nogometnih trendih, med katerimi so ene najodmevnejših selitve na Kitajsko, kjer klubi ne skoparijo z bajnimi plačami. Klubi iz kitajske Super League zadnja leta lovijo največje zvezdnike, nedavno se je na njihovem radarju pojavil tudi Mourinhov varovanec pri Manchester Unitedu, angleški napadalec Wayne Rooney. Tako Rooney kot Mourinho pa zaenkrat ostajata zvesta Old Traffordu, medtem ko je portugalski strateg razkril, kako težko je zadržati igralca, ki z vzhoda dobi tako ogromno ponudbo. "Če se pogajaš za novo pogodbo z enim od svojih igralcev, ponudiš pa mu pet milijonov funtov na leto, oni pa ponudijo 25 milijonov, potem imaš veliko težavo. Morda igralec vzame pet milijonov, ker mu je bolj všeč nogomet. Ali 25 milijonov, ker ima raje denar," je za revijo GQ dejal Mourinho. "Sam sem že zavrnil veliko ponudbo za odhod na Kitajsko, a ne želim kritizirati nikogar, ki se odloči to storiti. To je njihova izbira, njihovo življenje. Samo oni se lahko odločijo glede tega, kaj potrebujejo za svojo prihodnost. Drugi menedžerji v Premier League so bili kritični, jaz pa nisem kritik. Skrbi me, ker lahko ponudijo pogodbe, ki jih je v Evropi nemogoče ponuditi. A na koncu koncev je tisti igralec, ki želi oditi, igralec, ki si ga morda ne želiš zadržati."

Če je igralčeva prioriteta denar, potem je trener Uniteda k odhodom pozval predvsem mlade nogometaše. "Predstavljajte si tipa, ki ima 24 ali 25 let in si želi oditi. Pri 24 ali 25 letih? V redu, nasvidenje, bodi srečen. Igralec, ki jih ima 31 ali 32, ki gre tja za nekaj let in se nato vrne s polnim bančnim računom ... V redu. A ko so mladi in imajo še vedno možnost, da so v najboljših tekmovanjih in se vseeno odločijo oditi, potem je morda bolje, da odidejo." Na vprašanje, če kdaj razmišlja o svoji zapuščini, je Mourinho odgovoril s svojo prepoznavno samozavestjo in dejal, da je pomagal uveljaviti ime portugalskih trenerjev in portugalskega nogometa po svetu: "Imam veliko zapuščino. A res pomembno mi je dejstvo, da sem spremenil življenja portugalskih trenerjev. Po letu 2004, ko sem začel osvajati svoj prostor v svetu nogometa, so portugalski trenerji začeli dobivati nekaj, česar nikoli niso imeli: tisti kanček kredibilnosti, kanček priložnosti. Vrata so se odprla. Zdaj so po celem svetu. To je moja zapuščina."

... in Enrique se strinjata, da je odločitev o odhodu na vzhod katerega koli nogometaša ali trenerja potrebno spoštovati.
... in Enrique se strinjata, da je odločitev o odhodu na vzhod katerega koli nogometaša ali trenerja potrebno spoštovati. FOTO: AP

O rastoči moči kitajskih klubov je v zadnjih dneh spregovoril tudi trener Barcelone Luis Enrique, ki si je na novinarski konferenci pred gostovanjem v Sevilli privoščil novinarje. "Zdi se mi fantastično, da se igralec odloči in gre služit denar na Kitajsko," je dejal Enrique. "V drugih poklicih, vključno z vašim, ko dobiš več denarja oziroma gredo ljudje nekam, kjer zaslužijo bolje, se ne zgodi nič. Ravno obratno: prijatelji ti pravijo: 'Ti pa si šampion! Šel si služit večje denarje na radio RAC1!' Kajne, Edgar (novinar radia RAC1, op. a.)? Kako izvrstno ... Izvrstno, ko pa to stori nogometaš, pravijo, da mu gre le za denar, da je izdajalec, ... Čudno je. Ne moreš biti igralec ali trener in si želeti, da bi služil denar, meni pa se to zdi fantastično. Spoštujem odločitve vseh, a čudno je, da se to dogaja v nogometu. Sicer pa ne vem, če si je on (Edgar) zdaj izboljšal pogodbo ali ne, upam, da si jo je, sicer pa, sin moj, zamenjaj agenta!"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1206802
02. 02. 2017 19.31
Za ligo prvakov bo letos treba kar garati in nekega šampiona niti ne vidim. Mogoče je pa res čas, da eden malce preseneti. Privoščil bi Juvetu ali pa Arsenalu, da dvigne pehar. Navijam za Real, da ne bo pomote samo mi gre že tale španska drkarija malo predaleč predvsem zaradi prenosov. Včasih je kakšna druga tekma v CL res dobra pa moramo vseskozi gledat Barco in Reala. Imam občutek da četudi bi igral proti Dupleku bi to prenašal.
Iniesta
31. 01. 2017 18.54
-2
Muri ima v evropi se nedokoncano delo ... Najprej mora z junajtedom osvojiti premier league, nato pa se champions league, tako da bo prvi, ki mu je to uspelo s tremi razlicnimi klubi ...
Luka Radeka
31. 01. 2017 17.59
+3
adijo lucho nihče te ne mara najslabsi trener v zgodivini barcelone
TomažNovak
31. 01. 2017 08.36
+6
Lučo - pojdi tudi ti iz Barcelone, dokler je še čas. Ampak tebe še Kitajci nočejo....
Campeones34
31. 01. 2017 10.02
+1
Jožica2611
31. 01. 2017 10.14
+2
Trend01
31. 01. 2017 10.42
-1
Usoda Lucha bo znana po...uf.... 1.2. - Atleti 4.2. - Bilbao 7.2. Atleti 14.2. - PSG 26.2. - Atleti (liga), 5.3. - Celta in 8.3. - PSG. Če gre vse skozi, ga bomo še gledali....
TomažNovak
31. 01. 2017 11.33
+2
Samo Copa bo premalo. CL ga lahko reši, samo CL.