Nogomet

Mourinho v napad pred začetkom sezone: 'Številne je strah ...'

Manchester, 13. 08. 2016 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho je pred prvimi tekmami nove sezone Premier League obtožil rivale rdečih vragov, da si (vsaj javno) ne upajo priznati kandidature za naslov prvaka. Portugalca na novem položaju ligaška premiera čaka na južni obali pri Bournemouthu.

Spet skupaj - Jose Mourinho (desno) in Zlatan Ibrahimović začenjata drugo skupno sezono v karieri.
Spet skupaj - Jose Mourinho (desno) in Zlatan Ibrahimović začenjata drugo skupno sezono v karieri. FOTO: AP

Čeprav se je po povratku v Chelsea, od koder je sredi zadnje sezone osramočen odšel po zgodovinsko slabem nizu rezultatov, Jose Mourinho tudi sam rad izmikal vprašanjem o boju za naslov prvaka, je kot trener Manchester Uniteda obrnil ploščo. Zdaj svoje rivale obtožuje prav tega, da javno ne želijo napovedati borbe za naslov, Portugalec celo meni, da jih je tega "strah". Nekdanji strateg Porta, Chelseaja, Internazionaleja in Real Madrida je sicer že na svoji prvi novinarski konferenci priznal, da si želi z Unitedom "osvojiti vse", tudi pred prvo tekmo nove sezone v Premier League pri Bournemouthu pa je ostal optimističen, obenem pa tudi zbodel številne tekmece. "Veliko več ekip ima enake ambicije kot mi, a jih je strah to povedati. Raje tega ne rečejo. Raje se skrivajo ali se branijo z besedami. To ni naš način," pravi Mourinho, od čigar dvobojev s Josepom Guardiolo na klopi mestnega tekmeca Manchester Cityja številni pričakujejo zelo veliko. Kot od Portugalca navijači Uniteda pričakujejo bolj napadalen pristop, ki sicer ni ravno zaznamoval Mourinhove kariere, a se je zdaj znašel v položaju, ko bo moral precej nadgraditi predstave moštva svojega predhodnika in metorja Lousa van Gaala, ki se je v dveh sezonah na Otoku specializiral za tekme z majhnim številom zadetkov.

"Mislim, da mora Manchester United reči 'Mi si želimo osvojiti naslov'. Z vsem spoštovanjem do ostalih. In morda ne zmagamo. Morda pridemo do konca sezone in smo veseli, da smo končali med prvimi štirimi. Morda. Odvisno je od razpleta sezone. Toda v tem trenutku - ko pa govorim z vami, govorim tudi z igralci, saj bodo dobili povratne informacije o našem pogovoru - ne morem govoriti drugače," je nadaljeval Mourinho. Angleški mediji niso pozabili njegovega februarskega izbruha pred dvema letoma, ko ga je izmikanja o govorjenju glede boja za naslov obtožil njegov največji rival, Arsenalov trener Arsene Wenger. Ta je menil, da je nekatere "strah, da bi jim spodletelo", Mourinho pa se je odzval z zdaj že famozno oznako, da je Wenger pač "specialist za polome". A tokrat je prav ta strah Portugalec skušal uporabiti proti največjim nasprotnikom za letošnjo državno krono, boj naj bi bil bolj napet in razširjen kot kdajkoli.

"Če bo na koncu sezone kdo, ki je prvak, bil tudi boljši od nas, potem izvrstno - to je nogomet. V tem trenutku kot nogometni klub Manchester United ne moremo govoriti drugače. Borili se bomo za naslov. Nismo tukaj ,da bi se zabavali. Nismo tukaj, da bi uživali v sončnem vremenu. Tu smo, da delamo. Tu smo, da damo vse za klub in to je pot. To obljubljamo," trdi Mourinho, ki lahko poleg Henrika Mkitarjana in Erica Baillyja med nove okrepitve po Zlatanu Ibrahimoviću prišteje tudi rekorderja Paula Pogbaja. Nanj sicer zaradi suspenza, ki v Angliji velja zaradi rumenih kartonov iz italijanskega pokala, ob gostovanju na južni obali ne bo mogel računati. Je pa Portugalec že namignil, da je v DNK kluba zapisano, da so zmage pomembnejše od žara na zelenici. Glede tega se bodo na Old Traffordu v naslednjih mesecih še kresala mnenja. "Odrasel sem v nogometu kot trener od leta 2001, bolj ali manj, še posebej, kop sem prišel v Anglijo leta 2004 in videl sem Manchester United kot zmagovito moštvo, ne kot vedno napadalno moštvo," dodaja Mourinho. "Včasih sem igral proti Manchester Unitedu in bili so obrambno moštvo. Igral sem tekmo Real Madrid - Manchester United v Madridu in dvakrat so šli čez sredinsko črto ... Wayne Rooney je igral na levem krilu kot obramba pred mojim desnim bočnim branilcem. Vedno sem jih videl kot moštvo, ki zmaguje z napadalno filozofijo, a predvsem kot zmagovito moštvo. Zmagovito moštvo mora zabiti več zadetkov kot jih prejme, toda, če želite, jih lahko tudi prejme manj kot jih zabije. To je izziv za Manchester United, da poskuša biti zmagovito moštvo nove ere Premier League, ki je veliko težja kot prej. Zato je naša naloga zares težka, želimo si zmagovati tekme, osvajati tekmovanja in za zmage na posamičnih tekmah lahko igraš slabo, a za osvajanje tekmovanj moraš igrati dobro."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
15. 08. 2016 09.24
Kaj, kaki naslov spet Joža sanja, daj pomir se Joža, najprej gremo do TOP 4, potem pa lahko sanjaš o višjih mestih in naslovu.
PP6
15. 08. 2016 09.59
To je mentaliteta zarad katere si zasluzmo evropsko ligo...
TvojPrijatelj
13. 08. 2016 12.50
-5
Mene pa predvsem skrbi če se bo naš Man United v tej sezoni 2016/2017 obdržal v najmočnejši ligi torej v Premier League? Več kot očitno je da ni igralcev v ekipi ki bi se lahko kosali z nasprotniki drugih klubov. Večina (najbrž res ne vsi) drugih klubov se krepi z novimi igralci, ki so po njihovem mnenju kakovostni. Kje so kakšni nakupi Man Uniteda? Samo štirje. Dve ogromne napake: posoja namesto stalna prodaja Varele in Januzaja. Nanašam se predvsem na nove igralce? City kupuje, Liverpool kupuje, Chelsea tudi, očitno pa naš Man United spi. Kje je Verratti ALI Kroos? Kje je Godin? Kje je Laporte??? Thiago Silva?? Varane ALI Bonucci? Še vedno ne vidim Bale-a? Manjkata še vsaj dva centralna napadalca (Barbosa, Lewandowski), vsaj dva wingerja (pričakujem da Lingard končno izgine). vsaj en zadnji bočni ki bi lahko igral na levi in desni strani (pričakujem da Valencia izgine) pa še sigurno kaj bi bilo treba kupit. Cca 10 igralcev manjka in to imen največjega svetovnega kova. Škoda ampak s takole ekipo ki jo trenutno IMAMO ne bo šlo... Obodbje trgovanja je za nakup novih igralcev in ne za spanje! Počasi bo treba začet z vzkliki "MourinhoOUT" !
zbuks
13. 08. 2016 14.05
+2
Samo sanjas...kaj hoces vec od tega, dobili ste 4 igralce in trenerja...
Baletka
13. 08. 2016 22.27
-4
realno gledano ti 4igralci, ne prinašajo pomladi.. ta trener pa tut ne hhh
PP6
15. 08. 2016 09.56
+3
Ja definitivno bomo kupl 2 £80m vredna vezista v enem prestopnem roku.Ne rabmo nobenga napadalca ker imamo Ibrahimovica in Rashforda.Rashford bi na koncu sedel na klopi ali pa se to ne.Vse stoperje ki si jih nastel so nerealisticni nakupi-Laporte je sred junija podpisal novo pogodbo,Juve nam ne bi prodal Bonuccija,Varane je izjavil da ne bo zapustil Reala,glede Thiaga Silve pa sploh ne vem zakaj bi ga kupili.Res je da bi rabil novega desnega bocnega ker ocitno Mourinho ne mara Darmiana ampak dobr pustmo to.Pa ne sanji nobenga Bala,Lewandovskega itd.To ni fifa,klubi ne bojo kr prodajal svoje najbolse igralce.Nasa ekipa je dost dobra da vsaj konkuriramo za naslov.Lingard je cisto v redu zamenjava za Mkhitaryana in nehi zdej sam tezit kle kr nobena ekipa na svetu nima 22 igralcev svetovnega formata
mariomandzukic
13. 08. 2016 12.05
-9
napoli povecal ponudbo za novega dinamovega bisera marka roga na 18 mil.
MaunelNeuer
13. 08. 2016 13.28
+3
res je dominanca ja kam ste prišli na EPju? sicer pa članek je o Unitedu in ne tvojih kockarjih ki v resnici sploh ne obstajajo
firewall
13. 08. 2016 11.52
+0
Skoda za United...prevelik negativec in ego je ta Muri. O njem se pise vec kot o klubu ali igralcih...trener ne more biti najvecja zvezda kluba.
Lion power
13. 08. 2016 12.36
+1
No saj to sam tako hoče. Tako imajo igralci mir, novinarji pa kaj za pisati.
firewall
13. 08. 2016 15.11
-1
Klub in notranji odnosi trpijo na račun tega, da si dela samopromocijo.
matej1111
13. 08. 2016 11.18
-4
Ta United je postal bolj plastičn, kot City pa Chelsea fkup.
MaunelNeuer
13. 08. 2016 13.30
+1
zaka bolj plastičn? če ni kvalitetnih špilerov je pač treba nabavlat ane. a je kak klub ki ne nabavla novih in novih?
PP6
15. 08. 2016 09.58
Denar smo naredili sami skozi leta in nismo igraca ruskim alpa arabskim miljarderom
idiu3krasne
13. 08. 2016 11.08
-1
predec letos spet...
ros4
13. 08. 2016 10.38
+6
Muri najvecji egoist in hinavec med trenerji.
apodgraj
13. 08. 2016 11.27
+1
Ena sama Maurinhova filozofija , ki z realnim stanjem nima nobene veze , S takimi izjavami ekipa Manchester United ne more zmagovati .Treba bo vse to pokazati na igrišču , ne njegova filozofija , ampak le igralci .
apodgraj
13. 08. 2016 11.29
+1
Še en portugalec , ki so ga mediji postavili tako viskoko ,da se prosto več ne more spustiti na realna tla.
MaunelNeuer
13. 08. 2016 13.31
+1
lahk je hinavc, ampak če bo dvigno United mi je ravno kak karakter je. malo vaspeče zavist ko je CL osvojil z več klubi ;)
VaSi4658
13. 08. 2016 16.38
-7
Nebo osvojil nič, edino če pripelje Messija....
SAF1
15. 08. 2016 09.28
+1
Če pripelje Messija, šele takrat ne bi osvojil nič. Nakup Messija je eno samo metanje stran denarja. Messi je za nežne drugorazredne lige, Messi NIKOLI ne bi mogel igrati v EPL.
TellingTheTruth
13. 08. 2016 09.14
-6
Spet bo treba njegove budalastine poslusat. Pa tako dobra se je zdela BPL