Nogomet

Kandidat za predsednika NZS Nemec pravi, da ima dovolj časa za vodenje krovne nogometne zveze, a ga očitno nima za sodišča

Ljubljana, 13. 12. 2016 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometna zveza Slovenije bo dobila novega predsednika. Za naslednika Aleksandra Čeferina, zdaj predsednika Evropske nogometne zveze, se bosta potegovala Radenko Mijatović in Matjaž Nemec. Volitve bodo v četrtek na Brdu pri Kranju. Zanimivo je, da na okrajnem sodišču v Sežani proti Nemcu poteka sodni postopek.

Radenka Mijatovića, ki po oktobrskem uradnem odstopu Aleksandra Čeferina kot podpredsednik NZS opravlja vlogo v. d. predsednika krovne zveze, so za predsednika predlagale Medobčinska nogometna zveza (MNZ) Gorenjske Kranj, MNZ Lendava, MNZ Ljubljana, MNZ Ptuj in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, Matjaža Nemca, poslanca Socialnih demokratov in podpredsednika državnega zbora, pa je predlagala MNZ Nova Gorica.

Dvainpetdesetletni Mijatović, nekdaj igralec in sodnik, v zadnjih letih pa podpredsednik NZS in delegat na mednarodnih tekmah, se v svojem programu zavzema za krepitev blagovne znamke Prve lige Telekom Slovenije, želi si tudi dvigniti pomen nogometa v družbi. "S tem bi pripeljali več sredstev v nogomet, da bi klubi lažje delovali in bili stabilnejši," je tudi član uprave podjetja Cetis dejal pred časom in dodal, da si želi čim več mladih v nogometu, iz katerih bi se lahko razvili številni vrhunski nogometaši.

Radenko Mijatović
Radenko Mijatović FOTO: POP TV
Šestintridesetletni Nemec, ki je nogomet igral še v mladinski konkurenci, se prav tako zavzema za klubski nogomet, izpostavil je tudi ženski nogomet in nogomet mladih. "Podprl bi celo vrsto novosti, ki bi v delovanje nogometne zveze vpeljale večjo odprtost in preglednost, predvsem pa drugačne, nove prijeme. Svet se bliskovito spreminja, nogomet tudi," je povedal Primorec in poudaril, da bi nadaljeval na podoben način kot Čeferin.

Manj pregledno je ozadje boja za predsedniško mesto. Predvsem Mijatoviću očitajo, da za njim stoji tako imenovani sodniški lobi. "Nogometno zvezo bo prevzela sodniška organizacija, torej tisti ljudje, ki na terenu odločajo, kateri kontrolor in kateri sodnik bo določeno tekmo sodil. A si mi predstavljamo, o čem govorimo?" se je pred dnevi na soočenju na nacionalni televiziji vprašal Nemec.

"Sodniški lobi v slovenskem nogometu gotovo ni nikakršna kriminalna združba. Gre za najbolj regularno prvenstvo v širši okolici vrsto let. Sodniška organizacija ima veliko manj vzvodov oziroma moči kot politične organizacije in politični predstavnik. In Matjaž Nemec je predstavnik politike," mu je odvrnil Mijatović. O umazanih igrah pred volitvami je začel govoriti nekdanji predsednik NZS Ivan Simič, ki se je tudi tokrat potegoval za mesto prvega moža NZS, a zaradi domnevnih pritiskov nanj in njegove podpornike odstopil. O kandidaturi je sicer razmišljal tudi ljubljanski poslovnež Izet Rastoder, a se ni odločil za vlogo kandidature, češ da naj bi bilo tako ali drugače vse vnaprej odločeno.

Kakor koli se bo razpletlo, bo NZS dobila četrtega predsednika. Pred Čeferinom, čigar eden glavnih dosežkov v času predsedovanja (2011-2016) je bila izgradnja nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju, sta zvezo vodila Rudi Zavrl in Ivan Simič. Zavrl je na čelo NZS prišel že marca 1989, ko je predsedoval takrat še eni izmed republiških zvez, položaj pa je obdržal tudi po osamosvojitvi Slovenije. Medijsko gotovo najodmevnejša dosežka v času njegovega predsedovanja sta bili uvrstitvi članske reprezentance na evropsko prvenstvo leta 2000 in na svetovno prvenstvo leta 2002.

Matjaž Nemec
Matjaž Nemec FOTO: POP TV
Nemec je v sodnem postopku na sodišču v Sežani
Zoper sedanjega podpredsednika državnega zbora Matjaža Nemca poteka sojenje na okrajnem sodišču v Sežani, oziroma bolj pravilno bi bilo zapisati, da se sojenje vleče že tri leta.
Vsi postopki pred sodiščem zoper mene so že končali in sicer jih je sodišče zavrglo ali so se končali z oprostilno sodbo.

Nemec je obtožen za kaznivo dejanje kršitve nedotakljivosti stanovanja. Neverjetno, da se na sodišču proces vleče že tri leta, pri čemer so nam od tam sporočili, da je Nemec do zdaj na obravnave prišel le trikrat: 9. decembra 2013, 17. marca 2014 in 1. aprila 2015. O tem, zakaj je v tej zadevi sojenje dejansko blokirano, kot sledi iz prej navedenega, bomo še poročali. Zanimalo nas je, ali bo sodišče zaradi težav s prisotnostjo Nemca zanj odredilo prisilno privedbo, odgovorili so, da je to odločitev procesnega vodstva, za zdaj pa odredba ni bila izdana.

Gre za zgodbo, staro že pet let, ko je prišlo v hiši razvpitega nekdanjega direktorja igralnice Hit Danila Kovačiča v Tomačevici pri Komnu do ravsa z njegovo nekdanjo partnerico Nelido Nemec ter člani njene družine: sinom Matjažem Nemcem, še z drugim njenim sinom in njunima ženama. Nelida je s to četverico vstopila v hišo Kovačiča in začela odnašati stvari, ki naj bi bile njegove. Kovačič jih je skušal nagnati, pri čemer je prišlo tudi do prerivanja, Kovačič je trdo prijel nekdanjo partnerico, njen sin Matjaž pa njega.

Policija je oba kazensko ovadila zaradi fizičnega napada, sledile so tudi medsebojne ovadbe, vendar na koncu ni bilo nobenega epiloga na sodišču. Odprta je še zadeva kršitve nedotakljivosti stanovanja, kar se očita vsem petim članom družine Nemec. Ves čas sojenja se je Nemec izgovarjal, da ne more priti na sodišče, češ da je službeno zaseden, na sodišču pa so bili očitno povsem pasivni. Primer pa je gotovo zrel za nadzor nad delom okrajnega sodišča v Sežani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
14. 12. 2016 09.15
-2
Naj se politiki ne vmešavajo v šport. Kaj so sposobni,so pokazali že z vodenjem države. Če so to spravili čisto na "kant",naj vsaj nogomet pustijo tistim,ki so ga vodili uspešno tudi sedaj. Nemec pa naj se v državnem zboru trudi za izboljšave v prid državljanom. Naj tam predstavi svoj program,če je res tako vsestransko sposoben,kot se hvali!
jazbec44
13. 12. 2016 21.33
-1
Mamo je branil.
delomrznež
13. 12. 2016 20.00
+1
Nemec je pac zlati decek , ampak res decek unega ki se obesa po ograjah....
Mungos2
13. 12. 2016 17.43
+5
Zmagal bo seveda Radenko in njegova mafija ! Bruh !!
HOLAJ SLOVENIJA
14. 12. 2016 09.16
Kdo pa naj po tvojem vodi nogomet? Spet en politik,ki bo vse zagonil?
RedCell
13. 12. 2016 15.54
+0
aha, še to.. nasilnež, pa tako fejst fant zgleda.. :)
Skalinada
13. 12. 2016 16.45
+0
Sam res. Taki lepi fant, pa se tako grdo obnasa.
ss234
13. 12. 2016 14.11
+18
pri 28ih letih je maturiral( ne diplomiral) maturiral...pa je podpredsednik DZ. Only in bananistan.
macek_garfield
13. 12. 2016 11.37
+15
lopov bo nasledil lopova pa to
MB-FC
13. 12. 2016 12.46
+12
Še večji lopov in povrh vsega še “BALKANAC“ bo nasledil lopova