Nogomet

VIDEO in FOTO: Mariborsko slavje v Ljudskem vrtu

Ljubljana, 30. 05. 2015 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V prvi slovenski nogometni ligi je bil na sporedu zadnji krog tekmovanja. Mariborčani, ki so si naslov zagotovili že pred zadnjim krogom, so pokal za prvaka prejeli v Ljudskem vrtu. Goričani so si z zmago proti Zavrču zagotovili obstanek v prvi ligi. Krka si je z zmago zagotovila obstanek v prvi ligi, Gorico pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Maribor - Luka Koper
    03:07
    Vrhunci tekme Maribor - Luka Koper
  • Vrhunci tekme Olimpija - Domžale
    02:38
    Vrhunci tekme Olimpija - Domžale
  • Vrhunci tekme Kalcer Radomlje - Krka
    02:04
    Vrhunci tekme Kalcer Radomlje - Krka
  • Vrhunci tekme Gorica - Zavrč
    02:28
    Vrhunci tekme Gorica - Zavrč
  • Vrhunci tekme Rudar - Celje
    02:53
    Vrhunci tekme Rudar - Celje

Pred zadnjim, 36. krogom Prve lige Telekom Slovenije je bilo odprto le še eno vprašanje: ali si lahko Gorica zagotovi osmo mesto in s tem neposreden obstanek med slovensko nogometno elito. Svoje delo je opravila z odliko, tako kot tudi Krka, to pa pomeni, da bodo Primorci igrali v kvalifikacijah za obstanek. Gorica od osamosvojitve Slovenije še nikoli ni izpadla iz prvoligaške družbe. Za neposreden obstanek je morala premagati Zavrč, Krka pa bi morala gostovanje pri Radomljah končati brez točk. Goričani so danes prišli do tretje zaporedne zmage, s 4:0 so odpravili Zavrč, a je tudi Krka svoje delo opravila z odliko, z 1:0 je premagala Radomlje, ki se po enem letu v elitni slovenski ligi vrača v drugo.

Mariborčani so si naslov - 13. v zgodovini kluba in petega po vrsti - zagotovili že predčasno, tako da tekma proti Kopru, zmagovalcu slovenskega pokala, ni odločala o ničemer. Ljudski vrt je bil dodobra poln, saj seveda Mariborčani niso pozabili na "čago" z navijači, tekmo si je ogledal tudi slovenski hokejski reprezentant Anže Kopitar, ki je prejel tudi mariborski dres s številko 11. V evropskih tekmovanjih bodo v prihodnji sezoni igrali Maribor, Celje, Domžale in Koper. Nogometaši Krškega pa so v zadnjem krogu 2. SNL premagali Aluminij z 1:0 in si v neposrednem dvoboju za naslov prvaka z igralci iz Kidričevega zagotovili prvo mesto ter Prvo ligo Telekom Slovenije za prihodnjo sezono.

Tekmo v Ljudskem vrtu si je ogledal tudi hokejist Anže Kopitar.
Tekmo v Ljudskem vrtu si je ogledal tudi hokejist Anže Kopitar. FOTO: Miro Majcen

Mariboru peti zaporedni naslov
Tekma s pokalnimi zmagovalci iz Kopra je bila za Maribor zgolj prestižnega značaja. Tekma se je končala brez zadetkov in v prazničnem vzdušju. V Ljudskem vrtu se je zbralo skoraj 8000 gledalcev, ki so se s prvaki poslovili od sezone, v kateri so doživeli ligo prvakov in osvojili peti zaporedni ligaški naslov. Spodletelo jim je le v pokalnem tekmovanju.

Domači so v uvodnih minutah pokazali več želje po zadetku. Igra je večinoma potekala na polovici gostov, a nevarnih akcij je ob strnjeni gostujoči obrambi bilo malo. V 25. minuti je Marcos Tavares iz bližine streljal čez gol. Do konca prvega polčasa ni bilo pravih priložnosti, so pa gledalci med polčasoma na sredini igrišča pozdravili najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja. Drugi polčas je bil bolj dinamičen, gledalci so končno videli več priložnosti. Koprčani bi lahko v 58. minuti povedli. Matej Pučko je podal predložek leve strani, Amar Rahmanović, ki je bil sam pred vratarjem Aljaćem Cotmanom, je žogo poslal tik mimo leve vratnice. Eno minuto kasneje se je v priložnosti znašel Tavares. Streljal je z leve strani, Vasja Simčič je žogo odbil v kot.

V 70. minuti se je Mitja Viler odločil za strel z 20 metrov. Meril je v levi spodnji kot, a je Simčič žogo odbil v kot. V 78. je Denis Halilović izvajal prosti strel s 25 metrov. Meril je natančno, Cotman pa je s skrajnim naporom ubranil močan strel. Mreži sta ostali nedotaknjeni, v Ljudskem vrtu pa se je ponovil scenarij, ko so gledalci zdrveli na igrišče, da bi dobili dragocene kose športne opreme vijoličastih, zaključno veselje pa se je preselilo na južno ploščad stadiona.

Pokal za naslov prvaka
Pokal za naslov prvaka FOTO: Miro Majcen

Poraz Olimpije v Stožicah
Zadnji krog prvenstva v Stožice ni privabil nič večjega števila ljubiteljev nogometa kot običajno. Začasni strateg zeleno-belih Aleksander Radosavljević je po zmagi proti Zavrču iskal še uspeh proti lokalnemu tekmecu. Pri tem pa je imel tudi nekaj težav pri sestavi ekipe. Zaradi kartonov ni mogel računati na Nika Kapuna in Nemanjo Mitrovića, poškodovanemu Mihi Zajcu pa se je pridružil še Antonio Delamea-Mlinar.

Prvi polčas je bil skorajda povsem v domeni Domžalčanov. Ti so bili nevarnejši in nizali lepe priložnosti pred vrati Aleksandra Šelige, ki se je prvič izkazal v 13. minuti, ko je odlično ubranil nevaren poskus Slobodana Vuka iz neposredne bližine. Ta domžalski igralec je tudi sicer v prvem delu povzročal največ težav obrambi Olimpije, med drugim pa je bil zelo blizu vodilnemu golu v 20. minuti, ko je sprožil močan strel od daleč, žoga je zadela levo vratnico in se nato ob golovi črti odkotalila v kot. Premoč so nato Domžalčani le kronali tudi z zadetkom. V glavni vlogi je bil spet Vuk, veliko dela pa je opravil tudi Nejc Skubic, ki je lepo prodrl v kazenski prostor in z natančno podajo našel Vuka, ta pa je s takojšnjim udarcem matiral domačega vratarja.

Nekoliko živahnejši začetek domačih v drugem delu pa ni napovedal morebitnega preobrata, saj so ga gostje hitro presekali z novim zadetkom. Spet je bil strelec Vuk, podobno kot pri prvi akciji pa je imel tudi tokrat dobrega asistenta: Žan Majer je prodrl po desni strani, vrgel iz igre Olimpijino obrambo, potem pa podal nazaj do Vuka, ki je neubranljivo streljal v daljši kot vrat Šelige. Domžalčani niso več toliko pritiskali, vseeno pa so prišli do še ene lepe priložnosti za gol. V 64. minuti je namreč Žinko v kazenskem prostoru zrušil prodirajočega Vuka, si prislužil rdeči karton, toda z bele točke je nato Thomas Morel žogo poslal na tribune Stožic.

Maribor in Koper sta se razšla brez golov.
Maribor in Koper sta se razšla brez golov. FOTO: Miro Majcen
Krka z zmago do obstanka
Radomljani so za slovo od prvoligaške sezone, v kateri so že zdavnaj izgubili vsako upanje na obstanek, gostili Novomeščane. Krka je imela vse v svojih rokah, s točko bi dolenjski nogometaši rešili vse dvome o tem, kdo bo šel v dodatne kvalifikacije.

Za zadetek Krke je bil zaslužen Nikola Žižić, ko je po kotu z glavo natančno meril in premagal Krisa Stergulca. Po golu so gostje le zaigrali nekoliko bolj sproščeno in si priigrali nekaj polpriložnosti, eno je zapravil Žiga Kastrevec, pri domačih pa je ob koncu prvega dela s prostega strela previsoko meril Marko Perkovič. Nadaljevanje ni postreglo s presežkom nogometne igre, gostje so zanesljivo nadzorovali položaj ter si, ob svojem vodstvu, tudi že priigrali mesto, kjer ne bo potrebno trepetati za obstanek. Novinić pa je ob izteku tekme sicer dosegel drugi gol, a so ga sodniki razveljavili zaradi igre z roko, tako da je ostalo pri minimalnih 1:0.

Celjani zmagali v Velenju
Domači so tekmo začeli podjetneje, a brez prave priložnosti. V 11. minuti je poizkusil celjski Japonec Yuto Kubo, Matic Čretnik pa je žogo odbil v kot. Rudar je prvič streljal v 19. minuti, Enis Saramati pa je žogo poslal mimo desne vratnice. V 27. minuti je Sunny Ogbemudia Omoregie poskrbel za veselje v celjski ekipi, saj je žoga po njegovem strelu nekoliko spremenila pot in končala za hrbtom Čretnika. Le nekaj trenutkov kasneje Gregor Bajde malo premalo natančen, na drugi strani pa Damjan Trifković prav tako ni meril dovolj dobro. V 36. minuti je Nigerijec v dresu Celja udaril drugič. Tokrat je izkoristil dobro podajo v kazenski prostor, skočil najvišje in zadel z glavo.

Ko je že vse kazalo, da se bo tekma končala z 1:2, je v 92. minuti Omoregie prišel do "hat-tricka". Izkoristil je svojo moč, se dobro zagradil in zadel ob vratnici.

Goričani v dodatne kvalifikacije
Goriški nogometaši so morali v zadnjem krogu sezone 2015/15 igrati na vse ali nič, saj so se še vedno borili za osmo mesto, ki zagotavlja neposreden obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije. Goričani so od prve minute začeli obstreljevati gol Zavrča. Dejan Žigon v drugi in Amedej Vetrih v deveti minuti - ta je stresel okvir gola - nista spravila žoge v mrežo, je pa to uspelo v 11. minuti Amelu Džuzdanoviću in v 13. minuti Marshalu Mfonu Johnsonu. Pri prvem golu je Širok podal z desne strani, kjer je bil na pravem mestu pred golom Džuzdanović in je žogo preusmeril v gol, pri drugem pa je Džuzdanović s povratno žogo zaposlil Johnsona, ki je prav tako meril natančno.

Do tretjega goriškega gola je minilo le deset minut. V 23. minuti je namreč Žigon izvedel prosti strel, Johnson je stresel okvir gola, odbito žogo pa je v gol pospravil Amedej Vetrih. Primorci so bili še naprej razpoloženi, imeli več od igre, v 37. minuti pa zadeli še četrtič; znova je bil uspešen Džuzdanović, podal mu je Širok, 20-letnik pa je uspešno meril.

Slavje navijačev v Ljudskem vrtu.
Slavje navijačev v Ljudskem vrtu. FOTO: Miro Majcen

Izidi, 36. krog:
- sobota, 30. maja:
Gorica - Zavrč 4:0 (4:0)
Maribor - Luka Koper 0:0
Rudar - Celje 1:3 (0:2)
Kalcer Radomlje - Krka 0:1 (0:1)
Olimpija - Domžale 0:2 (0:1)

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
01. 06. 2015 19.42
Ali ne bi bilo lepše napisano- Zmaga Domžal v Stožicah !!!!
br.0001s
31. 05. 2015 21.54
-2
meni je vse skup lari-fari do se ne reši problema mladih in ostalih lačnih ljudi
MaunelNeuer
31. 05. 2015 23.58
+3
v moč-vi-rju je padrugačna slika, ljudje imajo službe klub pa nazaduje, tk pač je ko moč-vi-rje vse vzame
Stajerci007
31. 05. 2015 10.14
+20
Kak ste eni smešni in se tolažite s socialno stisko ljudi v mestu...Ok... Če to nahrani vaš ego in dejstvo da je Maribor svetlobna leta pred ostalimi ... potem se po takih komentarjih ve da je Maribor naredil veliko stvar in marsikoga ... še posebej iz kotline to boli..... Kaj naj rečem... pričakovano, rutinirano.... gremo naprej.... Osebno si ne delam utvar in drugo leto ne pričakujem LP spet na svetem stadionu... Že zdaj bi takoj podpisal ligo Evropa brez problema.... Kaj se pa tiče ostalih... Čestitke Celju za res dopadljivo igro v letošnji sezoni, Domžalam za prvi del sezone... Upam da se stvari uredijo v nogometu in grejo naprej... da tudi klub iz kao najlepšega mesta na svetu ( to lahko po moje reče samo kdo ki še ni zapustil kotline... ampak to ni zdaj debata o tem ) uredi zadeve in začne rast... Za dobro lige in Maribora je da liga postane močnejša... Raje vidim da je fajt do konca... pa da bo slej ko prej tudi moj Maribor moral na koncu priznat premoč tekmecu... kot pa da je vsako leto 10 pik razlike... in klub ki vsako leto govori kak bo porušil vladavino Maribora na koncu za njim zaostane za 18!!! točk...NIč.. zdaj nam samo še ostane da navijamo za Lech na Poljskem... v primeru njegovega slavja bo prvič v zgodovini Maribor ob preboju v 2. krogu... nosilec v 3jem...... Nič.. Spet nas čaka Evropsko poletje... in upam da tudi jesen.. Lep pozdrav... EN KLUB ENA ČAST
PVSK
31. 05. 2015 10.34
+2
Mislim da so nas že v Romuniji dobili... Tako da bomo prvi nenosilci v zadnjem predkrogu. Torej če se kateremu od favoritov pred tem zalomi smo mi prvi ko gremo v boben z nosilci.
Stajerci007
31. 05. 2015 10.43
+2
ne .. Romunija je zgleda padla skozi..... tam bi moral bit prvak Targu Mures... pa je na koncu zgubo in je prvak spet Steaua ki ima večji koeficent ko mi...
PVSK
31. 05. 2015 10.52
+0
Ja no sej to sem ravno mislil da so nas že tam zajeb.ali
Stajerci007
31. 05. 2015 11.07
+0
ja...samo Poljska je še v igri... dans igrajo...pol pa še dva kola...držimo pesti za Lech
PVSK
31. 05. 2015 11.19
+2
To pa itak. Sej se ve da so ultrasi od Lecha vedno bili z roko v roki z Violami!
Definbahija
31. 05. 2015 10.09
-10
Mater kolk mi je ta klub zarad vodenja dosadan. En monopol si delajo in pol se hvalijo kaj in koga. Itak so mi vsi klubi dosadni v 1SNL. Edino Skou j resitev d bom hodu v Sloveniji na tekme.
Mungos2
31. 05. 2015 09.26
+19
Bravo Domžale !!! Naj se ve, kdo je najboljši v osrednji Sloveniji !!
rambek
31. 05. 2015 09.24
+2
Kdo pa gre vse iz 3 lige v 2?
rambek
31. 05. 2015 09.21
-3
Vse drugo kot liga prvakov bo neuspeh.
MaunelNeuer
01. 06. 2015 00.00
dule100
31. 05. 2015 08.14
-14
Neverjeten uspeh ! Prvaki Slovenije v nogometu ! Lahko se primerja s prvaki Slovenije v košarki Tajfunom iz Šenčurja !
PVSK
31. 05. 2015 09.26
+17
Vi nebi bili niti prvaki če bi na Trojanah bila meja hahahaha
pridnaov?ka
31. 05. 2015 11.28
+1
dugi159
31. 05. 2015 06.04
-14
Sej neki pa morjo met pohorci...
MaunelNeuer
01. 06. 2015 00.01
valda, sej so jim moč-vir-niki vse vzeli, tak kot ostalim mestom po državi
šmajser1
30. 05. 2015 23.08
+14
MARIBOR SAMPION!!!!CESTITKE!!!!!
pridnaov?ka
31. 05. 2015 11.29
-1
Dakota 100
30. 05. 2015 22.54
+4
Bravo Maribor , od sedaj naprej bo tudi delovnih mest v izobilju. V Mariboru mislim.
BorecZaResnico
30. 05. 2015 23.59
-3
PVSK
30. 05. 2015 22.50
+14
En klub ena čast! Prvaki!
CestniKolesar370Wattov
30. 05. 2015 22.09
-47
Navijam za Olimpijo, ampak mi smo itak metropola, mi cvetimo. Vesel sem, da je MB prvak glede na to kakšna podrtija je cel Maribor. Srečno štajerci, Zokija do Tokija!
šmajser1
30. 05. 2015 23.07
+19
Hehe....podrtija je tvoja zabarija!!BJAK BJAK
Porocilo
30. 05. 2015 23.30
+8
Kdo vas vodi? Ljubljancan? Metropala pa taka! LjubljanCIC
Porocilo
30. 05. 2015 23.31
+3
Kdo vas vodi? Ljubljancan? Metropala pa taka! LjubljanCIC
MaunelNeuer
30. 05. 2015 23.36
+8
olimpija niti med top 3 ni ahahahahah, mesto iz metropole ahahahahah ne me smejat ahahahahha kdaj ste bli nazadnje prvaki? še doma zgubite skor vsako tekmo
CestniKolesar370Wattov
31. 05. 2015 09.42
-14
Nogomet je tle sekundarnega pomena. Mi smo pač metropola, mamo 1000 drugih stvari k nas veselijo. Npr gremo na sprehod po najlepšem mestu pod soncem in si ne rabimo utirat poti čez podrte drvarnice kot v Mariboru recimo. Vsak toti Mariborčan si želi, da bi ga v Olimpijinem dresu pokopal.
mackon08
31. 05. 2015 09.53
+13
Ti si pa na močnih tabletah, ker to kar pišeš so blodnje.
MaunelNeuer
31. 05. 2015 14.14
+2
na sprehod po najlepšem mestu? a ža-ba-rija je najlepša??? to lahko rečeš 1.aprila v nobenem športu vas ni pa se morate tolažit s sprehodom po moč-virju. imate rokavčke da se ne utopite?
bububu123
30. 05. 2015 21.32
+40
Maribor še kar nekaj let ne bo imel konkurence v slovenskem nogometu! LP iz Prekmurja!
M@ko
30. 05. 2015 22.36
-21
MaunelNeuer
30. 05. 2015 23.37
+15
speedfightpg@hotmail.com
30. 05. 2015 21.29
-16
ni kaj, se vidi da so stajerci bolj napredni slovenci od ostalih, saj so mesani z nemci.
pridnaov?ka
31. 05. 2015 09.15
-4
tedoDANB3medo
30. 05. 2015 21.12
+5
Moj novomeški klub bo v par sezonah prvak! Ampak ta moja vedeževalska vizija se bo uresničila samo, če se bo najprej naredil dober stadion, to, kaj imamo zdaj, je bolj podobno deponiji, kot kakšnemu dobremu stadionu.
infostriker
30. 05. 2015 21.54
+4
V Ljubljani bi se s tem vsi strinjali. ... Ampak na žalost ni tako.
kor22
30. 05. 2015 20.57
+2
kaj to majo neki novi pokal al se mi samo zdi?
glej ovega
30. 05. 2015 20.55
+25
uuupam da koncno nas Aluminij pride v prvo ligo.. Potem bi bilo polovica prve lige Stajerskih ekip..lp
pridnaov?ka
30. 05. 2015 21.00
-33
vidi se ,kje se imajo cajt jagat za žogo..drugje delamo..
glej ovega
30. 05. 2015 21.14
+49
mi tud delamo..samo ne v tej državi.. ;) tu samo nogomet igramo Avstrija nam pa daje kruh.. za vaših 550€ se pa res ne vstanem iz postle ;)
pridnaov?ka
30. 05. 2015 21.28
+7
MaunelNeuer
30. 05. 2015 23.39
+11
unja ka pa ti delaš? navijaš za olimpijo? te pa ne delaš najbolje
vojkopernar
30. 05. 2015 20.33
+7
Olimpija je z današnjim dnem že prodana.
štajerc55
31. 05. 2015 03.12
+3
Ja drži prihajajo Srbi in to je je tudi celotn azgodovine te stršne OL ! V času Yuge je bil v OL uradni jezik Srbščina in zgodovina se vam ponavlja !! žabarija p afuzbal dva različna pojma
Lion power
30. 05. 2015 20.26
+33
Ljubljančani bi se lahko zapeljali kdaj pa kdaj v Posavje in Zasavje da vidite kaj je podpora klubu. Kjer imajo tamkajšnji klubi konstanto več obiska v 2. in 3. ligi kot pa kao velikan NK Bežigrad.
infostriker
30. 05. 2015 21.14
+7
Menda bodo drugo leto GD navijali za Domžale.
Mungos2
31. 05. 2015 09.30
+0
infostriker, mi jih ne maramo, mogoče bi jih raje vzele k sebi Viole. To bi bil hec !