Nogomet

Madžari uresničili sanje naroda, Puskas in Czibor dobila dostojne naslednike

Bordeaux, 15. 06. 2016 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Adam Szalai in Zoltan Stieber morda nista na ravni madržarskih legend Ferenca Puskasa in Zoltana Cziborja, toda navijačem vzhodnih sosedov po zmagi na prvi tekmi evropskega prvenstva v nogometu ni mar. Szalai in Stieber sta zadela za sladko zmago nad sosedo Avstrijo, ki je Madžare močno približala osmini finala.

Madžari niso razočarali ob povratku nekdaj ene najuspešnejših reprezentanc na velika tekmovanja.
Madžari niso razočarali ob povratku nekdaj ene najuspešnejših reprezentanc na velika tekmovanja. FOTO: AP

Madžarski selektor Bernd Storck po zmagi na velikem derbiju z Avstrijo ni skrival zadovoljstva in priznal, da so bili zahodni sosedje veliki favoriti. Madžari so se vseeno veselili izjemne zmage (2:0), ki je nekoč najboljšo nogometno nacijo vrnila na nogometni zemljevid po dolgi odsotnosti z največjih tekmovanj. Skupina F je tudi z remijem Portugalske in Islandije (1:1) dobila presenetljive obrise, Madžari pa so po 90 in več napetih minutah v Bordeauxu slavili imena Adama Szalaija in Zoltana Stieberja. Oba sta zadela v drugem polčasu (v 62. in 87. minuti), Szalai celo prvič na 41 tekmah, Avstrijci pa so izenačenje lovili brez izključenega Aleksandra Dragovića.

"Ko pogledate ekipo Avstrije in jo primerjate z našo: izkušnje, šampioni, ki jih imajo ... Jasno je bilo, kdo je favorit. Moja ekipa se je dobro razvila, vključno z zadnjimi prijateljskimi tekmami in dobili smo nagrado," je bil zadovoljen Storck, Nemec na klopi Madžarov, ki je nekoč igral za Bochum in Borussio Dortmund. Zdaj si počasi ustvarja ime tudi kot trener, potem ko je bil pri Herthi, Wolfsburgu, Partizanu in tudi v nekdanjem klubu Dortmundu pomočnik, je samostojno vodil zgolj FC Almati, člansko ekipo Kazahstana in njihovo reprezentanco do 21 in 19 let, dve leti pa podmladek Olympiakosa in pred članskim moštvom Madžarske še reprezentanco U-20 pri slovenskih vzhodnih sosedih. Že po enem letu na klopi slavi svoj največji samostojni uspeh. "Vedeli smo, kaj gre pričakovati od Avstrije in vedeli smo, katere so njihove močne plati. Njihove pomembne igralce smo izločili iz igre, to pa je bilo ključno za naš uspeh. Lahko vidite, kako so se odzvali navijači. To je bilo prekrasno. Sanje so se uresničile. Upali smo na to, želeli smo si tega. Ko vsi opravijo svoje trdo delo, potem se to povrne. Velike pohvale vsem, ki so pomagali zagotoviti, da smo lahko odločili to tekmo," je še povedal madžarski državni junak.

V prazničnem vzdušju je neuničljivi vratar Madžarov in "prva trenirka" vsake tekme Gabor Kiraly postal rekorder evropskih prvenstev, potem ko je tekmo Eura odigral s 40 leti in 75 dnevi starosti. "Kiraly je bil nagrajen za leta trdega dela, ki ga je vložil," se je glasil komentar Storcka, zadovoljen je bil tudi napadalec Hoffenheima Szalai, ki je drugi del sezone odigral posojen pri izpadlem Hannovru. "Ne želim govoriti o samemu sebi. Zmagala je celotna ekipa. Vsi so delali skupaj. Mislim, da nam je uspelo vse, kar nam je trener povedal v smislu nasvetov in strategije," je po koncu dolge strelske suše dejal Szalai. Še en napadalec, Krisztian Nemeth, je soigralca dopolnil s pohvalami glasnim navijačem, ki skupaj z Avstrijci niso "zablesteli" z nobenim incidentom. "Dobil sem kurjo polt, ko so peli himno. To je izjemen spomin za nas in za navijače. Povedali so nam, da slavi cela država!" je bil vzhičen Nemeth.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
15. 06. 2016 12.47
+5
za to reprezentanco in državo pa sem resnično vesel ,, kar nekaj časa so zmeraj pred vrati pokleknili ali pa so jih na čedalje bolj dvomljiv statusa UEFA odstranili ,, bravo Madžari