Nogomet

Löw: Z delom smo pričeli pred desetimi leti in sedanji rezultat je plod dela, ki ga je začel Klinsmann

Rio de Janeiro, 15. 07. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški selektor Joachim Löw je po četrtem naslovu svetovnega prvaka, ki ga je njegova ekipa osvojila v Braziliji, in prvega po letu 1990, dejal, da je prepričan, da je to temeljni kamen za uspehe v prihodnosti.

Nemčija je pod njegovim vodstvom med drugim izgubila finale evropskega prvenstva leta 2008 in prišla v polfinale SP 2010 in EP 2012. Joachim Löw je ocenil, da so zasluženo osvojili naslov, saj so prikazali najboljše igre na turnirju. Kapetana Philippa Lahma, igralca sredine igrišča Bastiana Schweinsteigerja in ostale je označil kot zlato generacijo, ki je pot na svetovni prestol začela na domačem prvenstvu leta 2006, ko so tretje mesto osvojili sedanji člani reprezentance Lahm, Schweinsteiger, Lukas Podolski, Per Mertesacker in Miroslav Klose. "Z delom smo pričeli pred desetimi leti in sedanji rezultat je plod dela, ki ga je začel Jürgen Klinsmann, sam pa sem bil tedaj njegov pomočnik. Teh deset let sem doživel tudi kot razočaranje, saj smo dobro igrali, vendar lovorik nismo osvojili. Toda vse čas smo izboljševali raven naše igre. Vseskozi smo verjeli, da nam lahko uspe. In trdo delali. Zasluženo smo osvojili ta naslov," je Löw strnil načrtno delo nemške nogometne zveze. Ta je že pred domačim SP povsem prevetrila svoje mladinske nogometne šole, jih uskladila s potrebami reprezentance in sodobnega nogometa.

Bastian Schweinsteiger in Joachim Löw
Bastian Schweinsteiger in Joachim Löw FOTO: Reuters

Za povrh pa so za okrog 30 milijonov evrov v manj kot pol leta zgradili še reprezentančno bazo v brazilski vasi Santo Andre. Sistematični pristop je Nemčijo popeljal v finale, kjer je kot prva evropska ekipa osvojila naslov svetovnega prvaka v Amerikah. "V finalu je Argentina postajala vse bolj in bolj utrujena. Thomas Müller in Andre Schürrle sta tako lahko prodirala vse globlje in globlje," je začetek odločilne akcije tekme opisal nemški selektor, ki je v 88. minuti, tik pred začetkom podaljška, namesto Miroslava Kloseja v posla Maria Götzeja. Pred vstopom v igro mi je dejal, "da naj dokaže, da je boljši od Lionela Messija". "To je čudežni fant, fant izjemnih sposobnosti ... Vem, da lahko vedno odloči srečanje ... Nismo si želeli kazenskih strelov, želeli smo, da se srečanje odloči pred tem," je zatrdil Löw, ki se še ni odločil, če bo nadaljeval z delom v nemški reprezentanci ali pa se bo odločil za nov izziv. Löw je na tem mestu od leta 2004, najprej kot pomočnik selektorja Jürgena Klinsmanna, od leta 2006 pa je trener sam. Pred časom je sicer podaljšal pogodbo do evropskega prvenstva leta 2016.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

me987
15. 07. 2014 08.48
+20
način razmišljanja, da se omeni tudi tistega, ki je prvi kamenček v mozaik postavil in ne samo tistega, ki je na koncu zafugiral se mi zdi premalo razširjena po celem svetu
Razumnež
15. 07. 2014 07.38
+19
Sem navijal za Argentino, ampak so si Nemci res bolj zaslužili naslov...
brainhead007
15. 07. 2014 07.02
+30
Bravo Nemci, zasluženo !