Nogomet

Litovski selektor prepušča vlogo favorita Sloveniji, četrtkov trening brez Iličića in Kurtića

Vilna, 01. 09. 2016 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski nogometaši so na Brdu pri Kranju opravili predvidoma predzadnji trening pred sobotnim odhodom v Vilno, kjer jih v nedeljo čaka prva tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Litvi. Izbranci Srečka Katanca tudi tokrat niso bili v polni postavi, manjkala sta Josip Iličić in Jasmin Kurtić.

Iličić je izpustil zadnja dva treninga slovenske reprezentance.
Iličić je izpustil zadnja dva treninga slovenske reprezentance. FOTO: Damjan Žibert

Josip Iličić že v sredo ni treniral zaradi udarca v mišico, Jasmin Kurtić pa se je poškodoval na sredinem popoldanskem treningu. Je pa vadil Matic Črnic, ki si z dobrim delom skuša zagotoviti večjo minutažo v zvezni vrsti slovenske članske reprezentance. Doslej je zanjo zbral dva nastopa. "Ne pričakujem kakšne večje minutaže, ampak sem na voljo selektorju. Ko me bo potreboval, se bom z veseljem odzval," mirno razlaga novopečeni član Rijeke.

Tam je bil še pred nekaj dnevi tudi njegov reprezentančni kolega Roman Bezjak, ki pa je po novem član nemškega Darmstadta. "Škoda, da ne bova zaigrala skupaj pri Rijeki. Mu pa želim vse dobro v Nemčiji, vem, da si je želel prestopiti tja, o tem sva se pogovarjala," pravi 24-letni Črnic. Priznava, da Litve še ne pozna prav podrobno, ampak dodaja: "Mislim, da je Litva premagljiv nasprotnik in bomo šli tja po zmago." Večina glasovalcev ankete na spletni strani litovske zveze meni drugače. Od skupaj nekaj več kot 600 glasovalcev jih nekaj več kot 45 odstotkov meni, da bo Litva zmagala, medtem ko je za remi oziroma poraz Litve glasovalo po malce več kot 25 odstotkov.

Vsekakor si boljši razplet kot pred dvema letoma, ko je bil Milivoje Novaković z dvema zadetkoma junak slovenske zmage v Vilni, želi tudi litovski selektor Edgaras Jankauskas. "Dobrega izida se ne da doseči brez borbenosti. Ne morem kar tako obljubljati zmage. Ko igraš dobro, pride tudi dober izid. Verjamem, da bomo, če bomo zbrani in bomo pokazali zahtevano stopnjo fizične in psihološke pripravljenosti, imeli lepe možnosti za dobro tekmo in ugoden razplet," je novinarjem v Litvi pred dnevi povedal selektor.

Tako kot njegov kolega na slovenski klopi Srečko Katanec tudi Jankauskas poudarja enotnost. "Moč naše ekipe je v enotnosti, ko imamo skupen cilj in skupaj tiščimo v eno smer. Takrat se lahko upremo težkim tekmecem. Zadnja tekma proti Poljakom (junija na prijateljski tekmi so Litovci igrali 0:0, op. p.) nam je dala veliko pozitivnega. Videli smo pravi ekipni duh, ki je nujno potreben, ko Litvo predstavljamo na dvobojih takšne ravni," je dodal Jankauskas.

Potem ko je obelodanil pozitivne stvari svoje ekipe, pa je pojasnil še, kje vidi moč Slovenije. "To je res močna ekipa. Rada drži žogo v posesti, igra kombinatorno. Tehnično znanje igralcev ji to dovoljuje, ne nazadnje igra veliko Slovencev v italijanski prvi ligi, nekaj v Španiji, pa tudi v Nemčiji. Poimensko so favoriti, ampak vemo, da papirnati favoriti ne zmagajo vedno. Če mi bodo igralci verjeli, da smo se sposobni boriti s takšnimi ekipami, kar smo že pokazali proti Poljski, potem bomo zagotovo za vsakogar težak zalogaj," je zaključil litovski strateg.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
01. 09. 2016 20.48
+1
Če so bili na Brdu pri Kranju, potem so trenirali samo, kako se dobro žre v luksuzni gostilni, lokaciji za vse slovenske mednarodne sestanke.
Shyni
01. 09. 2016 19.46
+3
Upam, da kurtić prihrani litovskim nogomotašem njegov pogled, katanec pa na njegovo mesto postavi verbiča oz. zajca