Nogomet

Pep si bo morda premislil glede Handanovića, saj City 'doktorja' 11-metrovk že ima: Caballero prinesel naslov Cityju

London, 28. 02. 2016 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izkušeni argentinski vratar Willy Caballero je v postavi Manchester Cityja presenetljivo začel finalno tekmo ligaškega pokala na Wembleyju, na koncu pa bil proti Liverpoolu tudi veliki junak z izjemno predstavo v "loteriji" enajstmetrovk. V rednem delu zadela Fernandinho in Coutinho.

Fernandinho se veseli srečnega zadetka na začetku drugega polčasa.
Fernandinho se veseli srečnega zadetka na začetku drugega polčasa. FOTO: AP

Trener Manchester Cityja Manuel Pellegrini se bo pred prihodom Josepa Guardiole poslovil vsaj z enim naslovom v svoji zadnji sezoni, potem ko je ekipa čilskega stratega dobila dramatično finalno tekmo ligaškega pokala na reprezentančnem Wembleyju. City je bil boljši nasprotnik od Liverpoola v rednem delu in dolgo časa vodil s srečnim zadetkom Fernandinha, nato pa je Coutinho v zadnjih minutah tekmo odpeljal v podaljšek, kjer so bili bližje zmagi rdeči, nato pa je na sceno v "loteriji" enajstmetrovk stopil vratar sinje modrih Willy Caballero s tremi fantastičnimi obrambami, ki jih je z odločilnim strelom z bele točke izkoristril Yaya Toure. Pellegrini se razen v vratih ni dotikal ekipe, ki je prepričljivo opravila s prvo tekmo osmine finala Lige prvakov in klubu praktično že zagotovila premierni preboj v četrtfinale. Obsedel je zgolj Joe Hart, priložnost pa je dobil izkušeni  Caballero. Za podoben recept se je pri Liverpoolu odločil Jürgen Klopp, ki je ponovil postavo s tekme proti Augsburgu z vezistom Lucasom Leivo na položaju osrednjega branilca in napadom Roberto Firmino-Coutinho-Daniel Sturridge

Tokratna tekma teh dveh tekmecev ni bila prav nič podobna novembrski ligaški, ko je Liverpool pri Cityju že po dobre pol ure zabil tri zadetke in povsem povozil sinje modre. V 23. minuti se je nenadoma ponudila priložnost Sergiu Agüeru, ki je izkoristil zdrs Mamadouja Sakhoja, a ga je z izvrstnim posredovanjem ustavil Simon Mignolet, žoga je zadela tudi okvir vrat. Klopp je Sakhoja, ki je dobil tudi udarec v glavo, kljub hudim protestom Francoza zamenjal s Kolojem Tourejem. Liverpool je prevzel pobudo v drugem delu prvega polčasa in po prostem strelu je bil prav Toure za las oddaljen od strela z glavo, Alberto Moreno pa je neuspešno zahteval najstrožjo kazen. Precej povprečen prvi polčas se je nato končno umaknil veliko boljšemu nadaljevanju, že po treh minutah se je namreč veselil sinje modri del stadiona. Mignolet je z groznim posredovanjem v mrežo spustil rutinsko žogo po podaji Fernandinha, ki se je veselil nepričakovanega zadetka.

Coutinho je huronsko slavil po izenačenju in zaradi slečenega dresa dobil tudi rumeni karton.
Coutinho je huronsko slavil po izenačenju in zaradi slečenega dresa dobil tudi rumeni karton. FOTO: AP

Vsega bi bilo verjetno že konec, če bi po slabi uri igre Raheem Sterling izkoristil izjemno priložnost, ki sta mu jo pripravila Yaya Toure in David Silva, angleški reprezentant pa je z nekaj metrov zgrešil cilj. Liverpool je imel kar nekaj sreče že v eni naslednjih akcij, ko je Agüera na videz zelo očitno v kazenskem prostoru zrušil Moreno, toda glavni sodnik Michael Oliver ni zapiskal. City je imel še nekaj priložnosti za odločilni udarec, medtem ko Klopp ni želel poseči po Christianu Bentekeju. V igro je raje poslal mladega Divocka Origija in bil nagrajen. Ne sicer z golom Belgijca, temveč z zadetkom Coutinha, ki je v 83. minuti zadel po slabem izbijanju nekdanjega ljubljenca Liverpoolovih navijačev Sterlinga. Otoški zvezdnik je zgolj pripravil priložnost za predložek Nathanielu Clyneu, na njegovo podajo pa je skočil še en rezervist Adam Lallana in z nekaj metrov zatresel vratnico, a na srečo rdečih je "odpadek" padel na nogo Brazilcu, ki je ob norem slavju dobil tudi rumeni karton zaradi slečenega dresa. Še pred podaljškom je imel zmago na nogi Fernando ki si je po predložku z leve ustavil žogo in instinktivno streljal točno v Mignoleta. Strel Jordana Hendersona z roba kazenskega prostora je srečno končal v rokah Caballera, v infarktni končnici pa je dvakrat v eni akciji po podaji iz kota poskušal Yaya Toure, a je bil Mignolet spet uspešnejši. Pellegrini je pred začetkom prvega dela podaljška v igro poslal kar dve menjavi, krilnega napadalca Jesusa Navasa in bočnega branilca Pabla Zabaleto.

Prvih 15 minut bi se skorajda že izteklo brez ene same priložnosti, nato pa je Agüero podobno kot v prvem polčasu "iz ničesar" prodrl pred vrata, a vnovič naletel na refleksno posredovanje vratarja Liverpoola, ki se je že povsem odkupil za napako pri zadetku Cityja. Rdeči so po menjavi strani nato zelo resno zapretili z zmagovitim zadetkom: po tem, ko sta si bila v 109. minuti najprej v napoto Lallana in Sturridge, je Origi najvišje skakal po še eni podaji v sredino, Caballero pa je z eno izmed obramb tekme preprečil rdečo norišnico na Wembleyju. Morda že kot del priprave na najstrožje kazni je Pellegrini iz igre potegnil Silvo in vanjo poslal še enega napadalca Wilfrieda Bonyja. Neverjetno napako si je osem minut pred koncem privoščil Liverpoolov kapetan James Milner, ki je vračal žogo vratarju Mignoletu, a zaposlil zgolj Agüera, ki pa v poraznem osebnem večeru v padcu ni uspel zadeti. Povsem sta tri minute pred začetkom loterije enajstmetrovk živce izgubila Lallana in Yaya Toure, potem ko je Anglež v boju za žogo zamahnil proti reprezentantu Slonokoščene obale, a so hujši incident preprečili njuni soigralci. Zmagovalca so morale odločiti enajstmetrovke, Liverpool, ki so mu najstrožje kazni zgodovinsko zelo naklonjene, pa je povedel že v prvi seriji (vratnico je zadel Fernandinho), a je nato z izjemno obrambo Lucasa ustavil Caballero, ki je najprej prejel "Panenko" Emreja Cana. Argentinski čuvaj mreže je nato prebral še namero neprepričljivega Coutinha in fenomenalno ustavil tudi Lallano. Yaya Toure je za konec s še enim natančnim strelom Cityju prinesel morda zadnjo lovoriko v karieri.

Izid:

Liverpool ‒ Manchester City 1:1* (0:0)
Coutinho 83.; Fernandinho 49.
* - po izvajanju 11-metrovk

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.