Liga prvakov

Zmaga nad Trenčinom bi bila 'izjemna stvar' za klub, pravi novinec Kirm, mladinska šola v roke Razdrhu

Ljubljana, 09. 07. 2016 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska premiera ljubljanske Olimpije je pred vrati, slovenski reprezentant Andraž Kirm pa pred tekmovalnim debijem v zeleno-belem dresu napoveduje, da lahko državi prvaki ob ustrezni taktični pripravi presenetijo močno slovaško moštvo. Morda še pomembnejši dogodki za klub pa se medtem odvijajo v ozadju ...

Andraž Kirm se po sedmih letih vrača na zelenice slovenske Prve lige.
Andraž Kirm se po sedmih letih vrača na zelenice slovenske Prve lige. FOTO: Damjan Žibert

Zadnja prijateljska tekma Olimpije, v Stožicah je bil boljši škotski velikan Celtic (1:2), je bila nekaj posebnega za Andraža Kirma. Dolgoletni slovenski reprezentant je na začetku drugega polčasa vstopil v igro in debitiral v zeleno-belem dresu, s podajo za zadetek in nekaj obetavnimi prodori pa je hitro dokazla, da bo pomembna okrepitev zmajev v novi sezoni. 31-letnik je Ljubljančanom ob povratku v domače mesto, kjer je že igral za Šmartno, Slovan in Svobodo, obljubil dveletno zvestobo. Nekdanjega člana Domžal že naslednji teden s prenosom na Kanalu A čaka težka preizkušnja v drugem predkrogu kvalifikacij za Ligo prvakov - v Stožice prihaja slovaški prvak AS Trenčin. "Tekma s Celticom je pokazala, da se lahko ob dobri organizaciji igre enakovredno kosamo z močnimi evropskimi moštvi," je za uradno spletno stran Olimpije povedal Kirm. "To je bil najboljši možni test pred obračunom s Trenčinom, ki je prav tako zelo kakovostno moštvo, toda ob naši ustrezni taktični pripravi gotovo premagljivo. Zelo pomembno je, da smo odigrali dober drugi polčas pred domačo publiko, za katero upamo, da nas bo v sredo podprla v še večjem številu in s tem pomagala, da pridemo do ugodnega izhodišča pred povratnim srečanjem v Žilini."

Olimpija na slovaške tekmece nima lepih spominov, pred tremi leti so zeleno-beli na prvi tekmi na stadionu Stožice ugnali Žilino s 3:1, na povratni pa izgubili z 2:0 in s tem zapravili možnost napredovanja v tretji predkrog kvalifikacij za Ligo Evropa. "Najbolj pomemben bo začetek dvoboja v Stožicah. Če se bomo na zelenici postavili čvrsto in odgovorno, potem bomo srečanje lažje zapeljali v želeno smer. Naš glavni cilj je popolnoma jasen: z dobrima predstavama v Ljubljani in Žilini se želimo uvrstiti v naslednji krog tekmovanja. Zavedamo se, da bo težko, a brez možnosti zagotovo nismo. V kolikor preskočimo slovaško oviro, imamo zagotovljene še vsaj štiri evropske tekme, kar bi bila izjemna stvar za Olimpijo," dodaja Kirm. "V vsakem moštvu je izjemno pomembno, da ključni igralci ostanejo skupaj dalj časa. Vsak novinec pa skuša prispevati tisti kanček dodane vrednosti, da bo Olimpija v novi sezoni močnejša in boljša. Fantje se med seboj že kar dobro poznamo, tako da velikih težav z uigranostjo moštva na bi smelo biti. Jasno pa je, da novinci potrebujemo še nekaj časa, da stvari sedejo na svoje mesto."

Ob ustreznem delu v mladinskih selekcijah bo na površje "priplavalo" več nogometašev, kakršen je denimo tudi vezist Jakob Novak.
Ob ustreznem delu v mladinskih selekcijah bo na površje "priplavalo" več nogometašev, kakršen je denimo tudi vezist Jakob Novak. FOTO: Damjan Žibert

Za prihodnost kluba veliko pomembnejši dogodki se medtem odvijajo v Jami poleg kultnega bežigrajskega stadiona in v pisarnah na Dunajski cesti. Predsednik Milan Mandarić se je v izboljšanje pogojev za trening mladinskih selekcij odločil vložiti 300.000 evrov denarnih sredstev, to pa po poročanju klubske spletne strani "dovolj zgovorno priča o ambicioznih načrtih kluba v prihodnosti", vodstvo kluba pa da si želi "z načrtnim in potrpežljivim delom v mladinski šoli na dolgi rok želi nadgraditi šampionsko zgodbo iz letošnjega leta". Igrišča v Jami naj bi bila prenovljena do 25. julija, ko bodo s pripravami na novo sezono pričele mlajše selekcije do vključno 14. leta starosti. "Ob tej priložnosti se NK Olimpija Ljubljana iskreno zahvaljuje Mestni občini Ljubljana, ki bo omogočila treninge na Kodeljevem in NK Dobrava, ki bo za potrebe nemotene vadbe omogočil treninge na glavnem igrišču. Klubsko vodstvo zmajev je tako prepričano, da bodo mlajše selekcije v novo sezono vstopile dobro pripravljene in motivirane za izpolnitev začrtanih ciljev," so sporočili iz tabora zmajev in za novega vodjo mladinske šole potrdili tudi nekdanjega trenerja članskega moštva Andreja Razdrha.

Športni direktor zmajev Nenad Protega je izbral starega znanca kluba, ki si je ime ustvaril kot vodja izjemno uspešne mladinske šole Interblocka. Spremembe bosta deležni tudi mladinska in kadetska ekipa. Prvo bo po novem vodil nekdanji pomočnik Darka Milaniča v angleškem Leedsu in graškemu Sturmu Novica Nikčević, ki je v preteklosti med drugim opravljal tudi vlogo športnega direktorja v moštvu Gorice ter vlogo glavnega trenerja v NK Brda v 2. SNL. Pomagala mu bosta Boštjan Miklič in Edo Bajraktarević. Obenem bodo v drugem mladinskem moštvu nastopali nogometaši letnikov 1999, 2000 in 2001. Kadetsko ekipo a bo v novo sezono popeljal Zoran Zeljković, kateremu bo v vlogi pomočnika pomagal Dušan Gorenc, čigar moštvo U-14 je redno skrbelo (tudi) za odmevne mednarodne rezultate. "S prihodom Andreja Razdrha, Novice Nikčevića in Zorana Zeljkovića dobivamo kakovost, strokovnost, ambicioznost, energijo in nove ideje. Torej vse, kar smo si ne nazadnje tudi želeli," je prihod novih sodelavcev komentiral športni direktor Protega.

"Cilji, ki smo si jih zastavili za novo sezono, so kristalno jasni. V klubu se namreč zavedamo, da bo pod posebnim drobnogledom znova naše člansko moštvo, toda to ne pomeni, da bomo zanemarili dogajanje v mladinski šoli, ki predstavlja nepogrešljivi, zdrav temelj, na katerem mora NK Olimpija Ljubljana graditi svojo uspešno prihodnost. To je edina pot, da bo klub nekega dne zrasel do ravni, ki bo v ponos slehernemu staršu, navijaču, trenerju in ostalim deležnikom, ki so tako ali drugače povezani z razvojem Olimpije," je dodal Protega. "Delo v mladinski šoli v preteklih letih ne želim ocenjevati kot slabo, saj mu je bilo posvečeno premalo časa, posluha in potrpežljivosti. Tudi trenerji, ki so delovali v zelo zahtevnih pogojih, niso mogli pokazati vse svojih kvalitet in maksimuma. Iz tega razloga nihče ne odhaja, aktualnemu trenerskemu kadru smo le dodali nove tri obraze, ki bodo zagotovo dvignili raven dela in kakovosti v mladinski šoli. Prepričan sem, da se bodo mnogi trenerji prikazali v povsem novi in uspešnejši luči, in da bomo s skupnimi močmi ustvarili novo zgodbo o uspehu."

Pasica Olimpija Ljubljana - AS Trenčin
Pasica Olimpija Ljubljana - AS Trenčin FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PVSK
09. 07. 2016 17.16
-9
"zmaga nad Trenčinom bi bila izjemna stvar" hahahahahha miselnost malega kluba brez tradicije... če vam je to uspeh potem raje kr pozabite kakšne velike stvari v evropi.
buenos1
09. 07. 2016 19.47
+8
aki10
10. 07. 2016 12.24
+7
In kva bi po tvoje moral reči?? "Zmaga nad Trenčinom bi bila katastrofa, upam, da zgubimo..." poišči strokovno pomoč ;)
rambek
09. 07. 2016 13.54
-2
Kje sta vučkić in stevanović? A sta se izgubila na poti v Ljubljano?
buenos1
09. 07. 2016 14.45
+4
rambek, po mojem je to to...če preskočimo prvo oviro, bodo še okrepitve, drugače bo predraga ekipa za špilat zgolj slovensko ligo
rambek
09. 07. 2016 15.55
-1
PVSK
09. 07. 2016 17.17
+0
Pa kaj vidva res mislita da bo Mandarič vozil v ljubljano velika imena? Realno gledano boste imeli srečo če sploh premagate Trenčin ki ima odlično ekipo za slovensko ligo pa kot je rekel buenos1 je ta ekipa dovolj dobra.
PVSK
09. 07. 2016 17.18
+3
rambek še kar ne razume da je drage igralce potrebno tudi drago plačati. Ni dovolj dati 2 milijona za prestop, potem je tukaj vsaj še pol milijona ali en cel milijon na leto za takšnega igralca.