Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Oblak na žvižge odgovoril z rekordom, Škofjeločan v zgodovino Atletica pri 'svoji' Benfici

Lizbona, 08. 12. 2015 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./Ž.L.
Komentarji
54

Slovenski reprezentančni vratar je dobil prvi gol po 30. oktobru, toda ob povratku v nekoč domačo Lizbono je z Atletico Madridom slavil zmago, ki je Madridčanom prinesla prvo mesto v skupini (1:2). Navijači Benfice so razočarali z glasnimi žvižgi ob vsakem Oblakovem dotiku z žogo.

Ekipa je šla na zmago, zabili smo gole z zelo dobro igro, njim pa je uspelo zabiti tistega, po katerem smo trpeli. V napadu imamo igralce visoke kakovosti, ki delajo razliko. Biti prvi v skupini je bil naš cilj. Ne glede na to, koga bomo dobili v osmini finala, bomo tekmo vzeli z vso skromnostjo in z vsem spoštovanjem, ki ga vedno izkažemo. Gabi Fernandez, kapetan Atletica

Jan Oblak se je vrnil "domov" v prvi postavi Atletico Madrida, ki je proti nekdanjemu klubu slovenskega reprezentančnega vratarja igral za prvo mesto v skupini in (morebitnega) lažjega nasprotnika v osmini finala. V Lizboni je šlo za srečanje več starih znancev, točno pred 563 dnevi so madridski rdeče-beli namreč izgubili eno najbolj napetih finalnih tekem v zgodovini Lige prvakov prav na lizbonskem Stadionu luči, kjer je trener Diego Simeone v prvo postavo uvrstil še Stefana Savića in Luciana Vietta, računati pa ni mogel na osovraženega bivšega člana Porta Jacksona Martineza. Vsi so seveda čakali na reakcijo navijačev Benfice ob Oblakovem prihodu na zelenico, potem ko so ga nekajkrat grdo ozmerjali že na prvi medsebojni tekmi v letošnji sezoni. V nasprotni ekipi sta začela oba strelca z madridske tekme Goncalo Guedes in Nicolas Gaitan, poostrena varnost na in v okolici stadiona pa je preprečevala ponovitev incidentov, ki so zaznamovali obračun na stadionu Vicenteja Calderona.

Oblak se je že v tunelu pozdravil z nekaterimi starimi znanci, tudi legendarnim portugalskim reprezentantom Ruijem Costo, medtem ko so privrženci orlov razgrevali ozračje do vrelišča. Ob prvem stiku z žogo v drugi minuti je Škofjeločan lahko slišal razločne žvižge, ki so jasno nakazali, da mu privrženci portugalskih prvakov še niso oprostili po mnenju nekaterih "izsiljenega" prestopa v Madrid. Začetne minute je zaznamoval visok ritem, toda po nekaj obetavnih akcijah predvsem s strani rdečih nevarnejših strelov ni bilo. Julio Cesar, ki je v portugalski prestolnici lani zelo uspešno nasledil slovenskega čuvaja mreže, je moral v 16. minuti vsaj malce resneje posredovati, ko je daleč iz svojih vrat ujel žogo pred prodirajočim Yannickom Ferreiro Carrascojem. V isto mrežo kot maja lani v finalu LP je nato v 18. minuti žogo pospravil Diego Godin, a je bil njegov zadetek z glavo po daljši akciji iz kota upravičeno razveljavljen zaradi očitnega prepovedanega položaja. To so bile najboljše minute na tekmi in Saul Niguez je kmalu potegnil s svoje polovice in z dobrih 20 metrov izvrstno meril, a je Cesar lepo izbil žogo v nov kot. Obstreljevanje se je nadaljevalo, kapetan Gabi Fernandez je v eni naslednjih akciji, znova po kotu, prišel do dveh strelov z razdalje, "popravnega" pa je Cesar izbil izpod svoje prečke.

Ljubomir Fejsa Luciano Vietto
Ljubomir Fejsa Luciano Vietto FOTO: Reuters

Prva prava akcija, ki je dišala po zadetku, je Atleticu uspela v 23. minuti, toda Juanfran po prodoru v kazenski prostor pred vrati ni uspel najti Vietta. Le izvrsten štart Savića je preprečil težave za Oblaka v 30. minuti, ko je Črnogorec tvegal tudi najstrožjo kazen, toda na robu kazenskega prostora ob prodirajočem Pizziju posredoval izvrstno. Nekaj dela za Oblaka je nato pripravil Gaitan, ki bi s podajo iz kota skorajda presenetil Škofjeločana, a je žoga zletela mimo stičišča vratnice in prečke. Nato pa 33. minuta in šok na največjem portugalskem stadionu, kjer je Atletico po izvrstni akciji Griezmanna in Vietta ter Argentinčevi podaji v sredino povedel, strelec pa je bil s pomočjo natančnega strela na daljšo vratnico Niguez. Guedes je v 38. minuti na drugi strani izvlekel novo posredovanje iz Oblaka, ki pa je lahko poskus portugalskega krilnega nogometaša znotraj kazenskega prostora pospremil mimo svoje daljše vratnice. Nekaj razburjenja je pred Oblakom zakuhal še Jonas, ki je našel Gaitana, čigar strel pa je ob klicih po najstrožji kazni blokiral Godin.

Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, saj vemo, kako se Atletico postavi na igrišču. Gre za ekipo, ki izkoristi priložnosti. Kot pravijo v Braziliji: delajo se, da so mrtvi, nato pa zabijejo. Vseeno moram čestitati svoji ekipi za prikazano, sploh po prejetem drugem golu. Po golu (Konstantinosa) Mitroglouja je bila tekma povsem na strani Benfice. Škoda, da nismo izenačili, toda že prej smo izpolnili cilj, ki je bila uvrstitev v osmino finala. Skupina je bila težka. Julio Cesar, vratar Benfice

Konstantinos Mitroglou je bil odgovor s klopi Benfice za začetek drugega polčasa in orli so prav prek posojenega grškega člana Fulhama resno zapretili že v prvi akciji - Mitroglou je po prodoru v kazenski prostor meril mimo bližnje vratnice. Oblak se je z nepremaganim prvim polčasom prebil pred belgijskega kolega Thibauta Courtoisa, ki je s 596 minutami nepremagljivosti držal rekord pri rdeče-belih. In po desetih minutah je lahko znova proslavljal v svojih vratih, ko je videl še eno dobitno kombinacijo soigralcev, tokrat po levem boku, od koder je Carrasco zaposlil Vietta, ta pa je žogo preusmeril ob bližnjo vratnico mimo Cesarja. Jonas je za zadnjih 30 minut prepustil svoje mesto Raulu Jimenezu, še pred meseci članu Atletica, Diego Simeone pa je Vietta zamenjal s Fernandom Torresom, ki je dobil novo priložnost za svoj stoti gol v rdeče-belem dresu. Jimenez je hitro preizkusil Oblakovo zbranost z močnim polvolejem z okoli 20 metrov, a je Slovenec njegov poskus zanesljivo ujel pod prečko. Carrasco je odgovoril na drugi strani in s podobne razdalje v 67. minuti meril proti daljši vratnici, kjer pa je bil Brazilec Cesar na mestu.

Benfica je pritiskala, a jalovo, nato pa se je nenadoma po podaji v sredino Jimeneza lepo ob Godinu obrnil Mitroglou ter izjemno natančno meril poleg Oblakove vratnice. Nekdanji član Olimpije se je žoge sicer dotaknil, a ni mogel preprečiti prekinitve svojega rekordnega niza nepremagljivosti (630 minut). Do tedaj zelo "čista" tekma je začela dobivati precej drugačne obrise, Fejsa je grdo štartal na gleženj Filipeja Luisa in morda malce srečno dobil le rumeni karton. Benfica je medtem pritiskala, Oblak je čez svojo prečko pospremil še en močen strel z razdalje in s soigralci že odšteval minute. Jimenez je po predložku s strani v 83. minuti zapravil veliko priložnost, ko je brez težav preskočil statičnega Savića, a z glavo meril zelo slabo. Nekdanji mladi slovenski reprezentant je moral biti na mestu tudi štiri minute kasneje, ko je ustavil oster poskus Eliseuja. Madridska ekipa v sodnikovem podaljšku ni imela težav z branjenjem zmage, vredne vrha skupine, Simeone pa je v igro poslal še dodatnega branilca Joseja Mario Gimeneza, s pomočjo katerega so "indijanci" ubranili vse tri točke za lepo popotnico v osmino finala.

Liga prvakov, izid:

Benfica ‒ Atletico Madrid 1:2 (0:1)
Mitroglou 75.; Niguez 33., Vietto 55.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
09. 12. 2015 17.42
+4
Torej imamo statistično gledano najboljšega golmana v Evropi. Šporar je najdražji slovenski transfer.Imamo par zelo nadarjenih mladih igralcev...imamo igralce, ki igrajo v uglednih klubih, Kampl,Ilič,Krhin. Imamo hitrega Lazareviča. in nekaj dobrih slovenskih igralcev, Zajc....selektor pa nič...res rabimo Massija.
bema1201
09. 12. 2015 11.56
+2
Če trener Atletica ne bi menjal, bi Atletico zabil še kakšen gol, Tores je samo še bleda senca nekoč izvrstnega napadalca.
BarneySlo
09. 12. 2015 10.37
+14
Lahko bi dali vsaj eno sliko od našega Oblaka v prispevek... :)
rambek
09. 12. 2015 10.24
+1
Ronaldo se je znesel nad malmojem in postavil rekord. Na elclassicu ne viden.
Viejo cabron
09. 12. 2015 08.50
+18
Jan OBLAK je zelo dober vratar in ima veliko srečo, da igra v ekipi katera ima obrambno linijo ostro kot britev. Sicer pa kdo je igral aktivno nogomet zelo dobro ve kaj pomeni, če imaš kot obrambni igralec od zadaj vratarja s takšnimi odlikami kot jim ima Oblaka.
tedo9GWTSmedo
09. 12. 2015 08.14
+14
"Slovenski reprezentančni vratar..." Kaj pišete neumnosti, za Katanca je Oblak ničvreden, ker je Srečko zaljubljen v Bosanca Handanovića,
ZlonamerniGeneralFranco
09. 12. 2015 15.45
+3
Handa ne bo več igral za reprezentanco ...
KardinalFrancRodeVKristusu
08. 12. 2015 21.52
+33
Hahahaha, Ronaldo spet fila svojo statistiko proti tretjerazrednim klubom.... Goli, ki prav nič ne štejejo.... kako tipično zanj...
matej1111
08. 12. 2015 21.56
+21
Jap, deca pa svršavlejo pa se derejo zlata žoga. :)
tedo9GWTSmedo
09. 12. 2015 08.22
+2
Tudi napadalci naše lige bi izpadli vrhunski strelci na tekmah proti .... hja... težko reči... morda ekipam iz zadnje slovenske lige. V prvi ligi so enaki kot Ronaldo v prvi španski ligi, nič posebnega.
Campeones36
09. 12. 2015 08.36
+0
Vi otroci ste bolani. Cr7 podira vse mozne rekorde, edino Messi je nad njim in potem pridejo komentarji nic posebnega v spanski ligi. V letosnji sezoni res se ni zalavfal, ampak na podlagi dveh mescev ne mores posplosit celotno kariero.
RdečiKarton
09. 12. 2015 12.46
+0
No pravzaprav Messy v LP zaostaja za CR7 že kar krepko po golih. In če je govora o LP je CR7 krepko najboljši.
ZlonamerniGeneralFranco
09. 12. 2015 15.54
+0
Koliko naslovov pa ima Ronaldo? Obstajajo stvari pomembnejše od golov. Oprosti, a če si odličen proti malim klubom na velikih tekmah pa te ni nikjer zame nisi najboljši.
matej1111
08. 12. 2015 21.50
+35
Medtem, ko drugi vsi najboljše odpočijejo, ko je že vse odločeno, bo se zdaj Ronaldo razstrgal na bogem Malmu in se po prsih tolkel. Ne morem ga pa pika.
Campeones36
09. 12. 2015 08.37
+3
Messi tudi vse tekme po pravilu odigra, razen ko se vrne po poskodbi
lepinbogat
08. 12. 2015 21.35
-36
ronaldo najbolši nogometaš na svetu..kakšen gol iz prostega strela kapo dol
matej1111
08. 12. 2015 21.38
+42
Po 30. poskusih pa mu je te ena mogla it not. :)))))))))))))
BayernGomez
08. 12. 2015 21.53
+36
Po enem letu pa pol mu je pa končno uspelo
d66d66
08. 12. 2015 21.54
+2
apodgraj
09. 12. 2015 09.30
+1
Prosti strel Ronalda , bi vsak malo boljši vrater z lahkoto ubranil in ta strel ni bil nič kaj posebega - nobena mojstrovina .
rambek
08. 12. 2015 21.34
+17
Atletico je boljsi kot benfica. O
BOZICEKSLO
08. 12. 2015 21.14
+49
JAN OBLAK NAJBOLJŠI GOLMAN NA SVETU IN V ZGODOVINI SLOVENIJE.
BayernGomez
08. 12. 2015 21.17
+23
Pretiravat pa spet ni treba je pa trenutno najboljši slovenski golman
BOZICEKSLO
08. 12. 2015 21.21
+27
Handanovic v njegovih letih mu ni bil niti blizu
BayernGomez
08. 12. 2015 21.28
-11
Ja in še vedno ne moreš rečt da je oblak najboljši vratar v zgodovini slovenije
RudiFeler
08. 12. 2015 21.00
+13
kekci na 24ur za vas zgleda obstajajo samo trije klubi REAL,BARCA IN ATLETICO, pa še atletico samo zaradi tega ker igra Oblak, če ne tudi o njem nebi pisali nič. PROKLETI KEKCI
CURVANORD Zanetti
09. 12. 2015 08.31
+1
mariomandzukic
08. 12. 2015 20.50
-23
slovenci,treba bo zacet proizvajat nogometase in ne sam golmane,golmani vas ne bodo mogl pripeljat na veliko tekmovanje
BayernGomez
08. 12. 2015 20.54
+16
mariomandzukic
08. 12. 2015 20.57
-42
seveda smo,glede na to da nas je sam enkrat vec od vas slovencev,pa smo svetlobna leta pred vami
BayernGomez
08. 12. 2015 21.00
+16
masaker
08. 12. 2015 21.32
+17
BURGA
08. 12. 2015 21.34
+9
Kot otroka v drugem razredu osnovne šole.
rambek
08. 12. 2015 21.35
+11
Recimo na sredini ste res izvratni.. Napad je se tudi soliden. V obrambi pa niste bogve kaj..
IVO1965
08. 12. 2015 21.41
+19
RdečiKarton
09. 12. 2015 12.53
+2
Ne razumem zakaj admin hrvoji dovoli sovražni govor...
BayernGomez
09. 12. 2015 13.48
+2
MaminjoJeCar
08. 12. 2015 20.32
+12
Pa kaj govori ta Oblak!? Lažnivec! Jan je branil nekaj tekem za Olimpijo že v drugi ligi. S prvo ekipo je bil v Turčiji na pripravah januarja, Oblak je pa prišel v Olimpijo poleti. Pavlin pa takratni golman Volk sta ga porinila v prvo ekipo.
Etienko
08. 12. 2015 20.24
+9
Kak ste vsi mediji smotani s temi naslovi,kao sovraznik pa to.........kot da je edini prestopil v boljso ligo
JanezPetarda
08. 12. 2015 19.52
+9
jan navija za real madrid zato si si se toliko bolj nemorem predatavljat kaksen je obcutek ko ti pridejo cestitat igralci kluba za katerega navijas za zelo dobro predstavo( lanska liga prvakov)
JanezPetarda
08. 12. 2015 19.52
+2
jan navija za real madrid zato si si se toliko bolj nemorem predatavljat kaksen je obcutek ko ti pridejo cestitat igralci kluba za katerega navijas za zelo dobro predstavo( lanska liga prvakov)
Kollerik
08. 12. 2015 18.00
+7
Bravo Oblak!!! Sedaj pa kar hrabro po stopinjah resnične golmanske legende Ikerja Casiliasa, ki ga imaš upravičeno tako zelo v čislih!
CURVANORD Zanetti
09. 12. 2015 08.32
+2
apodgraj
09. 12. 2015 09.26
+2
Ne zato ker je naš , ampak zato ker je miren in skromen , povrhu še pa vrhunski vratar .
Mitutoyo
08. 12. 2015 15.08
-22
a vi na 24hur ste osebni sponzor Oblaka ?
BayernGomez
08. 12. 2015 15.22
+35
Vsaj enkrat je več člankov o oblaku ne pa samo o ronaldu
snajpag
08. 12. 2015 16.03
+8
Ti bi novice o Mandžukiću pa Rakitiću ane?
bullitt
08. 12. 2015 18.24
bohinj je zakon
08. 12. 2015 13.43
-15
samo da ne dobi 5 komadov..........