Liga prvakov

Konec šestletnega bojkota: Bad Blue Boys za tekmo Lige prvakov (in vse nadaljnje) spet na tribunah

Zagreb, 08. 09. 2016 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zagrebška navijaška skupina Bad Blue Boys se po dolgih letih bojkotiranja domačih tekem Dinama vrača na severno tribuna stadiona Maksimir, so v uradni izjavi potrdili privrženci modrih. Ti se bodo na severu prvič po šestih letih zbrali za tekmo Lige prvakov z Juventusom, a s tem še ni konec boja, pravijo.

Prizor z lanske tekme med Dinamom in münchenskim Bayernom. Zbralo se je 19.681 gledalcev, maksimirski stadion pa kih sprejme 38.000. Na fotografiji so organizirani navijači Bayerna.
Prizor z lanske tekme med Dinamom in münchenskim Bayernom. Zbralo se je 19.681 gledalcev, maksimirski stadion pa kih sprejme 38.000. Na fotografiji so organizirani navijači Bayerna. FOTO: Damjan Žibert
Dinamo skupinski del Lige prvakov s slovenskim reprezentantom Petrom Stojanovićem odpira z gostovanjem v Lyonu. V prenosu si boste v torek na Kanalu A in VOYO (ob 20.30) lahko ogledali obračun Barcelone in Celtica, dan kasneje pa ob isti uri gostovanje lizbonskega Sportinga pri Real Madridu.

Po poročanju hrvaških medijev se je v navijaški skupini Bad Blue Boys (BBB) odločitev o povratku kovala dlje časa, morda pa je k njej pripomogel tudi umik nepriljubljenega prvega moža Dinama Zdravka Mamića. Ta je po seriji ovadb (uradno) odstopil s položaja, a se je nedavno denimo pojavil na žrebu za skupinski del Lige prvakov kot predstavnik kluba, z igralci je slavil tudi po zmagi v Salzburgu (2:1), ki je modrim prinesla ponovno uvrstitev v najelitnejše evropsko tekmovanje. Tam bodo dinamovci prvič po kar šestih letih zdaj lahko računali tudi na podporo navijaške skupine BBB, ki je potrdila, da bo od tekme z Juventusom v Ligi prvakov naprej spet obiskovala tekme modrih na stadionu Maksimir. Severna tribuna je dolga leta samevala, vse podskupine BBB pa so se po dolgih pogovorih odločile, da je tekma z Juventusom pravšnji trenutek za težko pričakovani povratek. Obračuni Dinama v evropskih pokalih so zadnja leta sloveli kot najslabše obiskani v Evropi, medtem ko je s strani BBB trajal bojkot zaradi Mamića in njegovih somišljenikov, ki sicer še vedno vodijo zagrebški klub.

"Navijaška skupina Bad Blue Boys je sprejela odločitev, da bo od tekme z Juventusom 27. septembra spet organizirano spremljala tekme našega kluba s severne tribune!" so sporočili zagrebški navijači v uradni izjavi za javnost. "Odločitev smo sprejeli v dogovoru z vsemi aktivnimi skupinami in podružnicami, nanaša pa se na vse tekme Dinama v vseh tekmovanjih. Severna tribuna kot naš dom in mesto, na katerem so se začele in končevale borbe za ime in čast našega kluba, je bila v zadnjih nekaj letih prazna, toda ne po naši volji. BBB so bili pregnani najprej s severne, kasneje pa še z vzhodne tribune in vse to, kar se je v tem času dogajalo, je morda najboljši pokazatelj tega, kje se nahajamo kot družba in kot država. Vse fraze o pravni državi in zakonih, ki so enaki za vse, so se rušile kot hišice iz kart prav na temu, za kar smo se mi borili. Nikoli in niti v enem trenutku nismo pristajali na kompromise in delne rešitve, tako bo tudi v prihodnje!" Pri BBB so še dodali, da je skupina "simbol borbe proti nepravici" in "obči dekadenci družbe", zadnje novice, ki zadevajo vodilne v klubu, pa so po mnenju navijačev pokazale, da so imeli prav.

"Naša moč je bila na začetku morda res usmerjena proti enemu človeku, čigar moč v nogometnih in nekaterih drugih strukturah nikoli več ne bo takšna kot prej, toda danes ima ta borba jasne zahteve, glavo in rep, danes pa se vsi zavedajo, da se obstoječe stanje in trenutna situacija mora spremeniti in da navijaško gibanje v celoti ne bo več obračalo glave od slabih reči v nogometu," sporočajo Zagrebčani. "Cilj ni več en sam človek, temveč sistem, ki je prvi sovražnik navijačev. Dinamo je veliko več od samega nogometa. Vračamo se, da bi se borili za spremembe v našem klubu, ker je to naša obveznost. Vračamo se tudi zato, ker je maksimirski stadion naš dom, severna tribuna je naš dom in vsi drugi, razen Dinama, so za nas nepomembni," so še pristavili in dodali, da ne bodo odnehali do trenutka, ko bo prišlo do korenitih sprememb v strukturah kluba. "Dinamo ni last enega človeka, ene družine ali katerekoli druge skupine ljudi, vključno z Bad Blue Boys, še posebej pa ne sme biti igračka v rokah političnih elit. Niti enega niti drugega nikoli ne bomo sprejeli. Dinamo je klub, ki pripada njegovim navijačem, naša borba pa se bo končala šele tedaj, ko se postavijo jasni kriteriji pri izbiri vodilnih ljudi kluba na zadovoljstvo večine navijačev Dinama z vseh tribun."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossonero.acm
10. 09. 2016 20.54
A so se že na današnji tekmi z Osijekom?? Baksuzi hehe...
grozjak
09. 09. 2016 14.13
+2
po šestih letih bojkota, bo sledilo šest let prepovedi.....................................