Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Rezervisti Barcelone razblinili sanje Kampla in soigralcev, Ter Stegen (skoraj) nepremagljiv

Leverkusen, 09. 12. 2015 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Le zadetek je zmanjkal Bayerju Leverkusnu, ki s Kevinom Kamplom ni uspel ugnati Barcelone v zadnjem krogu skupinskega dela Lige prvakov (1:1). "Rezervna" postava branilke naslova je z zadetkom Lionela Messija povedla, izenačil je Javier Hernandez, toda Marc-Andre ter Stegen se ni več dal.

Imel sem pozitiven občutek glede naše predstave. Igralcem, ki so odigrali največ minut, sem želel nameniti počitek, z naše strani pa sem videl dobre znake proti ekipi, ki je res morala zmagati. Tekma je bila lakmusov test za nas. V osmini finala se bomo pomerili s tisto ekipo, ki nam jo nameni sreča. Ter Stegen? Bil je spektakularen, dajal je občutek, da nadzira vse. Luis Enrique, trener Barcelone

Bayer Leverkusen je moral proti Barceloni, aktualni prvakinji in zadnje tedne najbolj "vroči" ekipi v Evropi, zaigrati na vse ali nič. Katalonci so bili že pred tekmo v farmacevtskem mestu s prvega mesta uvrščeni v osmino finala, medtem ko je trener domačih Roger Schmidt, znova je od prve minute zaupal slovenskemu reprezentantu Kevinu Kamplu, moral z varovanci pogledovati tudi proti Rimu, kjer bi zmaga AS Rome proti BATE Borisovu pomenila, da nobeno slavje ne bi bilo dovolj. Neymar je iz ekipe branilcev naslova odpadel po torkovem treningu, tekmo je spremljal s tribune, vrnil pa naj bi se šele za morebitno finalno tekmo svetovnega klubskega prvenstva. Luis Enrique je tako sestavil ekipo rezervistov, v kateri je priložnost za debi dobil tudi 19-letni kamerunski vezist Wilfrid Kaptoum. Vseeno je ekipo kot kapetan v napadu vodil prvi zvezdnik Lionel Messi, ki je v manjši strelski krizi gotovo želel izboljšati svoj letošnji evropski izkupiček ‒ dva zadetka.

Stari znanec z nemških zelenic Marc-Andre ter Stegen, nekdanji član lokalnih Leverkusnovih rivalov Borussie Mönchengladbacha, je lahko že v drugi minuti mimo svoje daljše vratnice pospremil nevaren strel Hakana Calhanogluja, Bayer pa je goste s prepoznavnim visokim "presingom" pritisnil na njihovo polovico. Kampl je v deseti minuti zelo lepo prodrl po levem boku, toda njegov predložek je obramba Kataloncev uspela izbiti. Na mestu je moral biti Ter Stegen tudi v 12. minuti, ko je po prekršku točno na robu kazenskega prostora s strani izvrstno meril Calhanoglu, a je bil občasni nemški reprezentant na mestu. Barcelona medtem nikakor ni uspela spraviti žoge do Messija, zvezna vrsta z Ivanom Rakitićem in golobradima Kaptoumom ter Sergijem Samperjem pa ni našla odgovor na nemški pritisk. Podor Messija in izgubljena žoga Kampla na robu kazenskega prostora je nato ponudila prvo priložnost gostom, a je Sandro Ramirez v 16. minuti z okoli 17 metrov meril točno v Bernda Lena.

Neymar je bil poškodovan, Lionelu Messiju (levo) pa v Leverkusnu s klopi ni prišel pomagat niti Luis Suarez.
Neymar je bil poškodovan, Lionelu Messiju (levo) pa v Leverkusnu s klopi ni prišel pomagat niti Luis Suarez. FOTO: Reuters

V dvajseti minuti pa je BayArena nenadoma onemela ‒ zdelo se je že, da je Rakitić zamudil priložnost za podajo vtekajočemu soigralcu na levem boku, a je Hrvat, tudi on stari znanec Nemcev še iz časov pri Schalkeju, prekrasno našel Messija na drugi strani. Argentinec je pobegnil Kamplu in se izognil njegovemu lovljenju v prepovedani položaj, nato pa preigral Lena ter zabil z desnico. A veselje je trajalo manj kot pet minut, saj so farmacevti izvedli hitro akcijo po levem boku, žoga pa je nato malce srečno prišla do Javierja Hernandeza, ki je natančno meril v zgornji kot nemočnega Ter Stegna. Kmalu je bilo spet vroče na obeh straneh ‒ Bayer je zahteval najstrožjo kazen, potem ko se je žoga nesrečno odbila v roko Gumbauu, Messi pa je zastreljal lepo priložnost po akciji Jordija Albe. Prav med Kataloncem in Kamplom je po ostrem štartu Slovenca na sredini igrišča preskočilo nekaj iskric, Mark Clattenburg pa je pokazal prvi rumeni karton, zaradi katerega nekdanji član Salzburga ne bo smel igrati na morebitni prvi tekmi osmine finala. 

Ter Stegen je v nadaljevanju polčasa ustavil oster predložek z desne pri svoji vratnici, nato pa še nevaren strel od daleč Calhanogluja v 38. minuti. Razen poskusa z razdalje Rakitića, ki je zletel precej mimo vrat, Barcelona ni bila več nevarna. Drugi polčas je Leverkusen začel z lepo akcijo Kampla in Hernandeza, čigar podajo s peto je pred enim od članov domače ekipe v zadnjem hipu prestregel Ter Stegen. Bayer oziroma Calhanoglu je imel v 49. na nogi prvo pravo priložnost za popoln preobrat, a je bil turški reprezentant po izvrstnem prodoru Kampla in kasnejšemu slabemu izbijanju gostujoče obrambe zelo sebičen in zgrešil s strelom mimo daljše vratnice. Naslednji, ki je kar malce osmešil obrambo Barcelone, je bil Karim Bellarabi, ki je "priplesal" globoko v kazenski prostor, nato pa namesto vrat zadel Hernandeza. Calhanoglu je bil naslednji, ki je zapretil golu gostov, spet je bil med začetniki akcije Kampl, toda Turek je do strela znotraj kazenskega prostora prišel po zaslugi napake ožje katalonske obrambe, a se Ter Stegnu za obrambo ni bilo potrebno premakniti.

Vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen je v letošnji sezoni zakrivil nekaj komičnih golov, toda v domovini se je izkazal.
Vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen je v letošnji sezoni zakrivil nekaj komičnih golov, toda v domovini se je izkazal. FOTO: Reuters
Šokiran sem, da nismo dobili te tekme. Tudi zato, ker je BATE Borisov remiziral v Rimu, je to za nas tragedija. V določenih situacijah nismo bili dovolj natančni, tudi njihov vratar pa je zbral več dobrih obramb. Razočarani smo, toda Ligo Evropa bomo vzeli zares. Roger Schmidt, trener Bayerja

Vse prej kot lahka pa je bila Nemčeva obramba v 61. minuti, potem ko je hudo napako storil Alba, Bellarabi pa je po podaji Hernandeza prišel sam pred Ter Stegna, ki pa je "prebral" njegovo namero. Enique je reagiral in iz igre potegnil debitanta Kaptouma, ki ga je zamenjal le malenkost izkušenejši Sergi Samper. Kampl je bil naslednji, čigar strel je ogrozil Barcelonina vrata, toda slovenski reprezentant ni preveč preizkusil Ter Stegna, ki je žogo v 64. minuti rutinsko odbil čez prečko. Schmidt je ofenzivo Leverkusna okrepil dvajset minut pred koncem, ko je Admirja Mehmedija zamenjal preizkušeni strelec Stefan Kiessling. Alba se je v 74. minuti umaknil še enemu debitantu Juanu Camaraju, Bayer pa je bil takoj spet nevaren, a je bil Ter Stegen na mestu po rahlo preusmerjenem strelu Bellarabija s 16 metrov. Deset minut pred iztekom rednega dela je Sandro praktično prvič na tekmi pobegnil obrambi farmacevtov, toda po prodoru vse do golavt črte ni uspel podati. Na drugi strani je Kiessling prišel v prvo priložnost po vstopu v igro, uspel udariti s polvolejem, a ni ogrozil Ter Stegna z roba kazenskega prostora.

Kampl je imel v 82. minuti kar nekaj sreče, da mu je Clattenburg spregledal rumeni karton ob zaustavljanju žoge z roko, sicer bi slovenski reprezentant lahko bil tudi izključen. Lekarnarji so sicer speljali več lepih akcij, a se na koncu vedno "zakombinirali" v 16-metrskem prostoru. In ravno, ko se je tekma prevesila v zadnjo minuto rednega dela, je Ter Stegen prikazal morda najlepšo obrambo večera, ko je na svoji vratnici ustavil poskus z neposredne bližine Hernandeza, ki ga je z boka našel Kiessling. Bayerjevi nogometaši so gotovo vedeli za rezultat iz Rima, ob katerem so za napredovanje potrebovali le še en zadetek, toda "tepla" jih je tudi sebičnost. Bellarabi je tako v prvi minuti sodnikovega podaljška namesto podaje Hernandezu izbral strel, Ter Stegen je bil na mestu, oba vpletena člana nemškega moštva pa sta se tudi odkrito sporekla, narazen ju je moral spraviti celo sodnik Clattenburg. Bellarabi je nato v naslednjem napadu izbral podajo namesto strela, a vnovič slabo, zaključni udarec pa je pripadel Jonathanu Tahu, toda po prostem strelu v zadnji minuti sodnikovega podaljška in voleju branilca z roba kazenskega prostora, ki je zletel mimo vrat, je bilo vsega konec.

Liga prvakov, izid:

Bayer Leverkusen ‒ Barcelona 1:1 (1:1)
Hernandez 23.; Messi 20.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
10. 12. 2015 17.45
+3
Nesposobni bayer je pop ušil in to od barsine B reprezentance malinovcev. Je še sploh možno kaj za dodat?
Hachi
10. 12. 2015 19.46
-1
Hammurabi
10. 12. 2015 14.35
+6
V bistvu je naslov zavajajoč: Barsa ni igrala (samo) z rezervisti (Mathieu, Adriano, Munir, Sandro, ter Stegen, Bartra) ampak tudi z B ekipo (Samper, Gumbau, Camara, Kaptoum). Taka mešana ekipa še nikoli ni igrala skupaj, še proti Vilanovenseju so igrali v drugačni postavi..
11Njr
10. 12. 2015 14.29
+5
Samper je igral celo tekmo 24 ur :) Gumbau je zamenjal Kaptouma :)
Symbolic
10. 12. 2015 14.19
-2
"Rezervisti Barcelone razblinili sanje... " Kje pa! Ter Stegen in napadalci Bayerna so jim "razblinili sanje"... Za včerajšnjo tekmo lahko samo tole: 1. Barca se je včeraj srečno izognila porazu (zahvali se naj Ter Stegnu)! 2. "Rezervisti" Barce so vsaj za 3 razreda slabši... (od mladih je edino Kaptum pokazal nekaj "življenja") 3. Kapo dol Messiju, pa ne za gol ampak, ker je zdržal celih 90 minut s "pionirčki"...
Kollerik
10. 12. 2015 17.44
+2
če bi barsi zares trda zapreda, bi takoj poslali v ogenj suareza in stvari bi hitro postavili na svoje mesto
RdečiKarton
10. 12. 2015 18.01
-3
messy je dal gol iz ofsajda. srečo ma barca da niso izgubili.
Symbolic
11. 12. 2015 10.09
+1
Barca je že bila prva v skupini ne glede narezultat, kljub porazu bi šla naprej... Gre zato, da so svetu pokazali kakšna je razlika med igralci prve postave in mladimi nadobudneži, ki jih bodo enkrat morali nadomestiti...
meskic
10. 12. 2015 14.14
+12
In potem se najde na tem forumu LocoBlanco, ki govori nekaj cez Barco in govori, kako je slaba Barca, ce v njej ne igra MSN. Jaz bi bil res tiho na njegovem mestu in ne bi nic pisal slabega cez Barco, ki je predkratkim ponizala njegov RM. Res ne razumem, kako lahko navijaci RM govorijo slabo cez Barco, a ta Barca dominira v La ligi bolj kot Bayern v Bundesligi v zadnjih 10 letih.
Symbolic
10. 12. 2015 14.25
+7
Kaj pa praviš za njegov biser: "Rakitič je včeraj podal Messiju za gol in to je prineslo Barceloni 3pike." jaz bi reko: rad komentira tekme, čeprav jo ni gledal... Loco, Barcelona je imela 3 točke le 3 minute! LOL
meskic
10. 12. 2015 14.30
+9
Tudi njemu ni lahko spremljati dominacijo Barce v La ligi in tudi v LP, pa zato ob vsakem spodrsljaju Barce zacne govoriti slabe reci cez Barco. LocoBlanco je enkrat celo izjavil, da RM ima najboljse igralce na svetu na vsakem polozaju v ekipi. Potem ves, koliko je ura, ce pa take trditve tukaj pise.
Petarda10
10. 12. 2015 15.08
+4
vrhoo
10. 12. 2015 14.09
+4
haha dobra tekma sam z b ekipo počakite ko še pride ata turan pa bo opl amns hahaha
Symbolic
10. 12. 2015 13.33
+6
Ste mogoče ugotovili, da se "ta-glavni" na 24 Ur zelo trudijo, k odganjanju ljudi s foruma? Kako, da si človek razlaga prepoved komentarjev in nekoristno ter "razširitev" pri posamičnih tekmovanjih (LP, LE)... Snovalcem teh "sajtov" ni jasno osnovno pravilo: uporabnik pride do željene informacije po najkrajši poti, ne pa, da se utaplja v ponavljanju istih informacijah na različnih straneh sajta... Samo za primer: v kategoriji LP je 1 udarni članek(žreb RU-UKR) +10 pod-člankov, torej skupaj jih je kar 11 člankov: in tudi 11 krat (v vsakem članku) so prikazane tabele osmih skupin tega tekmovalnega ciklusa! Se vam to zdi prav? A mislite, da ste, s "copy-paste" metodo, povečali svojo produktivnost? Sorry, meni je to "glupo": preden pridem do teksta, ki me zanima, moram vedno dooolgo "scrolat"... Pa tudi bi se s tem nekako sprijaznil ampak, da nekdo lansira FORUM na katerem je sodelovanje blokirano in sicer prav med/ali po nekem aktualnem dogodku, hvala! Neumnost na n-to potenco!
idiu3krasne
10. 12. 2015 13.30
+8
Ja tekma kot je bilo pričakovat ...za barco je to bila tekma za mladino, ker tekma ne odloča o ničemer...sramota na drugi strani za Bayer ki ni in ni znal izkoristit tekme n svojo korist...bi rekel še dobro da ni barca igrala v klasični zasedbi ker bi bilo ziher 0-10...videlo se je da se barca niti ne trudi preveč za zmago ker ni potrebe....če pa na drugi strani pogledamo Real (podobno ...tekma ne odloča o ničemer) pa je z goliado uničil Malmo ...zakaj že? no tu bi bilo na mestu da omenim tisto misel od Ančelotija raje 9 zmag po 1-0 kot pa eno 9-0...se ponavlja zgodovina ...se niso kaj naučili...pa lep dan.
ledr
10. 12. 2015 11.54
+6
Ko sem včeraj videl začetno postavo Barce me je bilo resnično strah, kako se bo to končalo. Ko se je končal polčas sem si rekel, da takoj podpišem za 1:1 ker sem se bal kake manjše katastrofe. In, ko na koncu vidiš, da nekdo ni sposoben premagati takšne ekipe kot je bila včeraj Barca, preprosto ne moreš mimo ugotovitve, da si takšna ekipa pač ne zasluži niti lige Europa, kaj šele ligo prvakov.
ledr
10. 12. 2015 11.57
+2
Še nekaj sem opazil: V času Pepa Guardiole je bilo v Barci B kar nekaj igralcev, ki so lahko igrali v prvi ekipi in jih je Pep redno uporabljal. V sedanji generaciji ne vidim niti enega igralca ki bi lahko igral za prvo ekipo.
mariomandzukic
10. 12. 2015 12.01
-5
ledr,razn halilovica,ki je na posoji,verjetn nobeden od njih nima kvalitete za ksn res top klub,sploh pa ne za barco
ledr
10. 12. 2015 12.31
+0
mariomandzukic
10. 12. 2015 10.51
-8
uff,kaj je delal nas raketa z kamplom,pa to je neverjetno,rolal ga je kot malega macka po tereneu
Hammurabi
10. 12. 2015 11.02
+8
Rakitić je bil še slabši kot Gumbau. Neverjetno koliko žog izgubi na eni tekmi. Za v Barso B bil bil morda dober...
mariomandzukic
10. 12. 2015 11.12
-8
haha,a clovek je dal eno najlepsih asistenc,v letosnji ligi prvakov,ostra globinska zoga,ki je vrgla iz igre cel vezni red in obrambo bayera,se mesi je bil presenecen nad to mojstrsko podajo.kampl taksne asistence nebi spravil skupaj niti na playstejsnu
LocoBlanco
10. 12. 2015 11.13
-2
Hammurabi: Spet pišeš 'bedastoče'...Rakitič je včeraj podal Messiju za gol in to je prineslo Barceloni 3pike. Bodi realen, človek!
LocoBlanco
10. 12. 2015 11.14
+0
mario: Vse lepo in prav, ampak kaj imaš ti od tega?
Campeones36
10. 12. 2015 11.31
+2
Locoblanco ne brukaj se, prvo kot prvo je barca remizirala vceraj, tako da je bila le 1 pika in ne 3, drugo kot drugo rakitic je dal lepo asistenco, a to je tudi vse kar je naredil na tej tekmi, vse ostalo je bila megla, ogromno zog izgubljenih etc, tretje kot tretje pa ta asistenca en k vredna ker ce bi bayer bil vsaj malenkost bolj zbran v uakljuckih, bi barca padla s petardo v riti. Tako da tocko je prinesla barci nezbranost in sebicnost bayerjevih nogometasev, ne pa raketa al messi
mariomandzukic
10. 12. 2015 11.59
-4
raketa je naslednik xavja,z tem sem vse povedal
Symbolic
10. 12. 2015 12.27
+5
Wrong, Mario: Rafinha je naslednik Xavija... boš videl, ko pride nazaj...
Hammurabi
10. 12. 2015 13.55
+5
Tri pike za remi? Koliko bi šele dobila, če bi zmagala, he, he... To je bila edina poteza na tekmi, kjer je Raketa izgubil vsaj 10 žog. Proti resnejšemu nasprotniku bi bilo to lahko usodno
Petarda10
10. 12. 2015 15.09
vsak lahko ima slab dan oz. tekmo tako da ne bit pametn
MaunelNeuer
10. 12. 2015 15.49
+3
ma dej manđo ustav se s to tvojo raketo ko se ga v barci skor ne vidi locoblanco o kakih 3 točkah pa ti bluziš če je remi bil
?EBELY
10. 12. 2015 10.50
+4
B ekipe ne morajo premagat..skoda beset/B ekipa je ista ko nas Kov8nar
?EBELY
10. 12. 2015 10.49
+1
mmmmmmmnnnnnnmmm
10. 12. 2015 10.48
+5
Bayer si ni zasluzil napredovanja..barca b je v spaniji v 3 ligi..in ce doma nemores premagat takrle ekipe pol si ne zasluzis napredovanja..ce bi bayer igral v spanski ligi bi takoj izpadel v drugo ligo ne pa igral ligo prvakov...
Campeones36
10. 12. 2015 11.32
-6
No no, bayer je nadigral barco v vseh pogledih, le smotani so bli v uakljuckih
idiu3krasne
10. 12. 2015 13.36
+2
najbol pa krampl...on je dirjal kot razjarjen bik naokoli...imel sicer dva tri sijajne prodore a kaj ko je hotel tako prodirati kar verjetno v slačilnico...včasih je treba tudi podat (primer MSN trio)
LocoBlanco
10. 12. 2015 10.43
-4
Čestitke Bayeru za borbo, ampak včeraj je imel Ter Stegen svoj dan. Po drugi strani pa žalostno za Barco, da je njihov najboljši igralec tekme golman! To samo pove kako slaba je ekipa, če v njej ne igra trojec MSN. Pa tudi Messi včeraj povsem neviden razen tistega gola, ki se ne ve ali je bil v prepovedanem položaju ali ne. Skratka Bayer si je zaslužil zmago že v 1. polčasu, ampak kaj ko jim je ego to preprečil. Bo pa letos LE zelo močna in to me veseli. Manutd. Porto, Valencia, Sevilla, Bayer, Galatasaray itd. NORO!
Hammurabi
10. 12. 2015 11.03
+5
ko ne igra trojec MSN? Pa brez Inieste, Piqueja, Alvesa, Busquetsa... spet nekaj nakladaš. Skrbi za svoje, ki se edino znajo izživljati nad četrtorazrednimi ekipami tipa Espanyol, Getafe in Malmo.
LocoBlanco
10. 12. 2015 11.09
-6
Zakaj bi skrbel za svoje? Izgubili smo EC to je pa tudi vse. Še vedno smo v osmini-finala CL in v igri za naslov prvaka španije. Bolj se ubadaš ti z nami, kot pa jaz z Barco. Že to, da omenjaš RM v tej temi je lep dokaz. Sem ga jaz kje omenil?!
Hammurabi
10. 12. 2015 14.02
+6
meskic
10. 12. 2015 14.09
+5
LocoBlanco: Jaz bi bil tiho na tvojem mestu in ne bi nic pisal slabega o Barci, ki vas je predkratkim ponizala na el clasicu.
Petarda10
10. 12. 2015 10.22
+3
visca el barca!
zajebant2
10. 12. 2015 09.53
+6
80 % vseh podaj jim je podarila barca oni pa niso zbali izkoristit mislim da so se norca delali iz njih
idiu3krasne
10. 12. 2015 13.41
+1
zgledalo je že tak ...sicer munir, gumbau, kenguru in podobni to ni podobno ničemu...res direkt norca so se delali.
SigourneyWeaver
10. 12. 2015 09.43
+2
Razen Ter Stegna bolj bogo, Samper še najboljši od mladcev, tako da tekma bolj kot ne za pozabit
BARCA 2014
10. 12. 2015 09.32
+9
Škoda za Bayern, ampak če ne moreš premagat B ekipe Barcelone si ne zaslužiš napredovanje.
Hachi
10. 12. 2015 09.55
+7
verjetno si mislil Bayer?! so si pa za izpad lekarnarji povsem sami krivi. ce vecina ne bi bila taki egoisti, bi brez problema napredovali.
BARCA 2014
10. 12. 2015 09.58
+7
ummax
10. 12. 2015 09.15
+1
No ja... ne vem kaj je blo dobrega videno na tej tekmi iz strani "mladičkov" Barce. Meni se zdi, da dveh podaj ne morejo sestaviti med sabo, če žoga ne gre preko prvokategornikov. Kot navijača Barce me tale pomladek ne prepriča, saj bi morali za to starost (niso več taaakooo zelo mladinci) pokazati več, saj gre vendarle za prihodnost top kluba. Z malo več sreče, natančnosti Bayerja, bi včeraj lahko nesli vsak svojega domov.
apodgraj
10. 12. 2015 11.21
+4
Toliko netočnih podaj, ki smo jih videli na tej ekmi . Barce ni storila na vseh tekmah skupinkskega dela lige prvakov .
bema1201
10. 12. 2015 08.33
+8
Če ne bi bili napadalci Bayerja takšni egoisti v napadu bi Barcelono premagali.