Liga prvakov

Guardiola dobil ključnega nogometaša za prenovo Cityja po svoji podobi: Gündogan podpisal

Manchester, 02. 06. 2016 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vezist Borussie Dortmund Ilkay Gündogan je novi član Manchester Cityja, s katerim je nemški reprezentant turških korenin podpisal štiriletno pogodbo. Ena najslabše varovanih skrivnosti zadnjih tednov je torej potrjena, trenerju Josepu Guardioli pa že krepijo moštvo pred poletnim prihodom.

Gündogan bo z nekdanjimi angleškimi prvaki igral v Ligi prvakov, kamor so se "meščani" uvrstili neposredno po zaslugi 3. mesta v Premier League.
Gündogan bo z nekdanjimi angleškimi prvaki igral v Ligi prvakov, kamor so se "meščani" uvrstili neposredno po zaslugi 3. mesta v Premier League. FOTO: Reuters

Josep Guardiola, ki bo julija uradno prevzel posle pri Manchester Cityju, je dobil prvo okrepitev še pred odprtjem prestopnega roka. City bo skladno s pričakovanji okrepil član Borussie Dortmund in nemške reprezentance Ilkay Gündogan, ki je po nekaj skorajšnjih slovesih od revirjev le storil naslednji korak v karieri. Razvoj slednje so že večkrat ustavile poškodbe, nogometaš turških korenin pa bo izpustil tudi letošnje evropsko prvenstvo v Franciji. 25-letni vezist bo enega najbogatejših klubov na svetu stal okoli 27 milijonov evrov, že pred prihodom pa so ga opisovali kot ključnega za vizijo Guardiole, ki jo bo po vodenju Barcelone in Bayerna skušal uveljaviti tudi na stadionu Etihad. 

"Navdušen sem, da sem podpisal za Manchester City," je na uradni spletni strani kluba povedal Gündogan, ki okreva po težji poškodbi kolena. "Ko sem izvedel za Cityjevo zanimanje sem bil v srcu odločen, da pridem sem, reči pa so se zelo hitro odvile. Zelo sem užival pri Borussii Dortmund in rad bi se zahvalil klubu in navijačem za pet zelo srečnih let, ki sem jih tam preživel. Omogočili so mi podlago, da sem lahko igral in postal boljši igralec zaradi vere, potrpežljivosti in zaupanja, ki so mi jih izkazali. Zdaj je pred menoj nov izziv in ta je, da dosežem velike reči s Cityjem. Priložnost, da delam s trenerjem, kakršen je Pep Guardiola, je nekaj, česar se res veselim in v čast mi je, da sem prva poletna okrepitev kluba. Cityjevim navijačem lahko obljubim, da bom dal vse, da bi nam pomagal osvojiti naslove tako v Angliji kot v Ligi prvakov. To so navdušujoči časi. Pred menoj so še najboljša leta in mislim, da lahko skupaj dosežemo velike reči. Komaj čakam, da začnem s tem novim poglavjem v karieri."

Gündogan bo poleg Eura 2016 izpustil tudi kitajsko turnejo kluba, ki se bo na Daljnem vzhodu pomeril tudi z njegovim nekdanjim klubom iz Dortmunda. Pri Cityju računajo, da bi lahko bil nared do septembra, ko bo sezona na vseh frontah že v polnem teku. Nogometašu iz Gelsenkirchna bi se pogodba iztekla naslednje leto, pri Dortmundu pa so mu postavili zahtevo, da jo mora pred naslednjo sezono podaljšati oziroma se odločiti o prihodnosti, čeprav so kasneje umirili retoriko. S stadiona Signal Iduna Park Gündogan odhaja z dvema državnima naslovoma in enim pokalnim, leta 2013 je z BVB igral tudi finale Lige prvakov, ki so ga črno-rumeni izgubili z velikim rivalom Bayernom. Naslednja sezona 2013/14 je bila sezona za pozabo, potem ko je Gündogan odigral le 57 minut in več kot eno leto počival zaradi poškodbe hrbta. Poleg univerzalnega vezista Dortmund pred naslednjo sezono izgublja tudi najboljšega branilca Matsa Hummelsa, ki se vrača v svoj domači Bayern. "Ilkay je odlična okrepitev našega moštva in zelo smo zadovoljni, da je z nami," je prihod Gündogana komentiral športni direktor Cityja Txiki Begiristain. "Je inteligenten in univerzalen vezist, ki lahko igra v številnih vlogah. Mislim, da bodo naši navijači uživali v njegovi delovni vnemi in tehničnih sposobnostih, verjamem pa tudi, da bo zelo pomemben igralec za nas v prihajajočih letih." Iz Dortmunda je športni direktor Borussie Michael Zorc sporočil: "Želeli bi se zahvaliti Ilkayu Gündoganu za pet izjemnih let pri Dortmundu. BVB mu želi hitro okrevanje in vse najboljše za njegovo prihodnost pri Manchester Cityju."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
02. 06. 2016 17.15
+1
gardiola se ni slisal za sporarja pa to
BayernGomez
02. 06. 2016 16.43
+1
Škoda! Eden najboljših vezistov. Poškodbe so ga uničile. Se bo pa Nemčiji kar poznala njegova odsotnost. Odličen nakup Citya. Upam da bo imel pri Cityu več sreče.
poserjemsenavas
02. 06. 2016 14.39
+2
zgrešen nakup, preveč poškodb